FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat.Dělám si daně sama,co znamená když mi vychází v řádku 91 plusove číslo?Byla jsem zamestnana od ledna 2011 do května a od srpna do prosince.červen a červenec jsem byla na pracáku.Mám jěšte životní pojistku,kterou v tom mam započitanou.Dělal jsem to podle pokynu na internetu.
Dobrý den, již jsem se dotazovala, že když jsem k manželovi spolupracující osoba, dělili jsme se vždy v poměru 50/50.Nyní jsem od 1.9.2011 na úřadu práce a beru podporu, jak to rozdělit. Odpověděli jste mi, že bych mněla rozdělit celkové příjmy a výdaje manžela pouze za 8 měsíců 50/50. Můžete mi ještě poradit, jestli bych mněla rozdělit 50/50 také Úpravy dle §5 a 23, v našem případě snižující výsledek hospodaření pouze za 8 měsíců? Úpravy se skládají z odpisů hm.majetku, paušálu na auto atd. Např. když úpravou se sníží rozdíl mezi příjmy a výdaji o 200 tis., tak u mne se sníží o 200000:12=16667x8=133336:2=66668 a u manžela ten zbytek? Stejně tak budu postupovat u rozdělení celkových příjmů a výdajů u manžela? Celkové příjmy děleno 12měs. = ... x 8 měs. = ... : 2 = ... Celkové výdaje to samé. Zbytek je na manžela. Děkuji moc za odpověď Jaroslava
Zdravím, jako duchodce jsem zalozil sro a jsem jediným majitelem a jednatelem. Musím platit socialní a zdravotní pojisteni kdyz si nevyplácím žadnou odměnu? Předem děkuji.
Problematika zdaňování příjmu fyzických osob plynoucích z obchodování na burze Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem z různých zdrojů na problematiku zdaňování příjmu fyzických osob plynoucích z obchodování na burze zjistil někdy dosti protichůdné a nejednoznačné informace, obracím se na Vás s dotazem a prosbou o radu jak postupovat. Otázka č. 1 Předpokládejme, že jsem v průběhu roku 2012 různými spekulacemi na burze vydělal 14.900 Kč (platí: výdělek=příjmy – výdaje). Bylo spekulováno s akciemi (5.000 Kč), komoditami (5.000 Kč) a měnami (4.900 Kč). Jednotlivé balíky akcií různých firem byly drženy maximálně měsíc a poté byly opět celé balíky prodány. Pozn. Akcie byly prodány dříve než po půl roce od koupě, proto časový test není splněn. Je zde aplikovatelný § 38g ZÁKONA 586/1992 Sb.? Viz. ZÁKON 586/1992 Sb. § 38g Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob (1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15.000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15.000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu. Tento výdělek (do 15.000 Kč, platí: výdělek=příjmy – výdaje) by tedy nepodléhal dani, ani se neuvádí do daňového přiznání? Nejsem OSVČ, u zaměstnavatele podepisuji „PROHLÁŠENÍ poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků“, má výše uvedené nějaký vliv na PROHLÁŠNÍ? Platím si penzijní připojištění, ročně si na účet vložím 18.000 Kč. Hrubý měsíční příjem je 27.000 Kč. Otázka č. 2 Jak je nutné postupovat v případě, že výdělek (platí: výdělek=příjmy – výdaje) překročí v roce 2012 částku 15.000 Kč. Předpokládejme, že jsem v průběhu roku 2012 různými spekulacemi na burze vydělal 16.900 Kč (platí: výdělek=příjmy – výdaje). Bylo spekulováno s akciemi (6.000 Kč), komoditami (6.000 Kč) a měnami (5.900 Kč). Jednotlivé balíky akcií různých firem byly drženy maximálně měsíc a poté byly opět celé balíky prodány. Pozn. Opět byly akcie prodány dříve než po půl roce od koupě, proto časový test není splněn. Tento výdělek (16.900 Kč, výdělek=příjmy – výdaje) by tedy podléhal dani. (?) Zřejmě ano. Poté by bylo do „PŘIZNÁNÍ k dani z příjmů fyzických osob“ uvedeno: - řádek č. 40: výdělek 16.900 Kč (platí: výdělek=příjmy – výdaje) - příloha č. 2, část č. 2, řádek č. 207: příjem 56.900 Kč (příjem z prodeje) - příloha č. 2, část č. 2, řádek č. 208: výdaj 40.000 Kč (výdaje: cena instrumentů+poplatky) - příloha č. 2, část č. 2, řádek č. 209: výdělek 16.900 Kč (řádek č. 207 - řádek č. 208) Z výdělku 16.900 Kč bude uhrazena 15% daň, tedy 2.535 Kč. Ostatní řádky „PŘIZNÁNÍ k dani z příjmů fyzických osob“ zůstanou nezměněny? Opět nejsem OSVČ, u zaměstnavatele podepisuji „PROHLÁŠENÍ poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků“, má výše uvedené nějaký vliv na PROHLÁŠNÍ? Platím si penzijní připojištění, ročně si na účet vložím 18.000 Kč. Hrubý měsíční příjem je 27.000 Kč. Předem děkuji za odpověď. Věřím, že s otázkami uvedenými výše zápasí řada dalších. Tomáš Novák Jihlava
Dobrý den. Rád bych se zeptal, jak mám řešit své daňové přiznání za r.2011. Byl jsem zaměstnán od 1.1. do 31.10. A od 1.11.do 31.12. registrován na úřadu práce. Bude mé daně řešit můj bývalý zaměstnavatel ze zákona, nebo musím žádat, nebo je to jen na mě? Děkuji a hezký den
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dodanění. Loni jsem dávala do odpočtu Životní pojištění bylo to na částku 5440Kč a loni jsem tuto pojistku také zrušila. Nedostala jsem žádné odkupné, jelikož pojistka fungovala teprve 1rok. Musím tuto částku dodanit? Druhý dotaz se týká přítele, má taky životní pojistku, na kterou uplatňuje odpočty, loni z této pojistky udělal výběr 56000kč. Letos bude tuto pojistku rušit, má si dát teď do daní odpočet, který mu přišel, i když ji bude rušit? A musí tu čásku kterou vybral loni, v letočním přiznání udat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, začínám podnikat v oblasti pohostinství a chci se zeptat, jakou formou mám evidovat své tržby? Stačí, když si budu dělat měsíční inventuru zboží, kde bude uvedeno kolik zboží jsem prodala a v jaké ceně? A případě, že budu v daňovém přiznání uplaťňovat výdaje % z příjmů, tak nemusím schovávat faktury za nákup zboží? A pokud bych se rozhodla pro skutečné výdaje a vedla bych si daňovou evidenci, tak výdaje budou všechny faktury za nákup zboží (+nějaké další drobnosti) a příjmy bych zase mohla dokládat měsíčními inventarizacemi, kde by bylo zřejmé, kolik zboží a za kolik Kč jsem ho prodala? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám ženatého syna je mu 21let a studuje na vysoké škole. Jeho manželka také studuje. Oba jsou bez stálých příjmů (roční příjem je menší než 68000,-Kč). Manžel uplatňuje slevu na studující dítě žijící v naší domácnosti do 26let. Manželka syna si nemůže uplatnit odpočet dle paragrafu 35ba odstavec b. Je možné si dle paragrafu 35c odstavec 8 uplatnit částku 24840,- na našeho syna? Předem Vám děkuji za odpověď. Š. Doucková
Dobrý den,bude mi 60 let a v současné době jsem na úřadu práce,kde pobírám podporu ze svého předešlého zaměstnání.Jelikož nemohu sehnat normální práci,naskytla se mi možnost práce na živnostenský list ale pouze asi jen na čtyři měsíce. Protože je zde velká pravděpodobnost že se poté opět ocitnu na úřadu práce ,chtěl bych poradit v těchto věcech.1.z čeho mi bude vypočten vyměřovací základ,když jsem předtím pracoval jako zaměstnanec a nyní jen krátkou dobu jako OSVČ. 2. mohu si platit větší zálohu na sociální pojištění abych měl případně vyšší podporu v nezaměstnanosti? Předem děkuji za odpovědˇ Veselý F.
Musí osoba, která byla celý rok nezaměstnaná, podávat daňové přiznání? A pokud nemusí, dokládá se některému úřadu, že se daňové přiznání nepodává? A druhý dotaz je stejný, pouze se jedná o osobu, která do srpna byla studentem a od září je vedena na Úřadu práce jako nezaměstnaný.Poraďte prosím.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, polovinu roku jsem na neschopence.Zaplacené zálohy daně jsou prakticky vyrovnané s daní, ALE NEMOHU PLNĚ VYUŽÍT DAŇ NA POPLATNÍKA. MŮJ PŘÍJEM BYL ASI 110TISÍC. Můžu nějak uplatnit daň na popl. jinde/ jinak? (manželovi)??
Dobrý den, od 10/2011 žiji v Anglii, kde jsem začala pracovat od 11/2011. Trvalý pobyt mám stále v ČR. Toto zaměstnání jsem ukončila 22/12/2011. Nového zaměstnavatele zde mám od letošního roku 2012. V roce 2011 jsem měla pouze tento zahraniční příjem, v ČR jsem nepracovala ani nestudovala, nepobírala žádné dávky. Zajímalo by mne, kde a jak budu zúčtovávat daň z příjmu za rok 2011. Jestli v ČR jako příjem ze zahraničí v daňovém přiznání nebo zde v Anglii? Ze zaměstnání mám pouze výplatní pásky, nemám žádný doklad o ukončení zaměstnání. Prosím poraďte. Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a zároven mám podnikání jako vedlejší činnost, ovšem za rok 2011 nemám žádné příjmy ani z podnikání a brala jsem do března mateřskou a poté pouze rodičovskou dovolenou. Musím podávat danové přiznání nebo také stačí písemně oznámit na Finanční úřad nulový příjem společně s přiznáním o příjmech od zaměstnavatele? A ještě se chci zeptat, zda je možné, aby si manžel odečetl z daní mne, nevlastního syna ve svém daňovém přiznání (mého syna z prvního manželství), pokud žije s námi ve společné domácnosti jako našeho 15měsíčního syna.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se zaúčtuje přijatá dlouhodobá (ve smlouvě na 2 roky) půjčka 1000000,- akciové společnosti obyčejným občanem? A jak jiným podnikatelem? Velice děkuji.
dobry den mam dotaz,ohledně dani,pobyram na dceru přispěvek při peči ve 4stupni.mohla bysi podat žadost?jdeto při peči.děkuji za vaši odpověd.
Dobrý den, obdrželi jsme fakturu od dodavatele za demontáž, opravu a montáž čerpadla kondenzátu topné vody. Čerpadlo si dodavatelská firma odvezla do jejich dílny. Fakturu nám vystavili se základní sazbou DPH 20%.Je to v pořádku? Topenářské práce jsou zařazeny do CZ-CPA 43. Jsme plátci daně. Děkuji za odpověď.
Dobry den jsme neziskova organizace.vedeme danovou evidenci.odelila jsem si zvlast danove a nedanove prijmy a vydaje.prijmy ktere podlehaji dani mame za 8100 a vydaje ,ktere se zahrnuji do ZD mame za 16342.V zakoniku je psany ze pokud vydaje jsou vyssi jak prijmy tak nemusime odvadet dan.a ted nevim jestli se to tyka pouze rozdilu mezi danovimi prijmya vydaji nebo musim vzit vsechny dohromady danove i nedanove.Jeste mam jeden dotaz pokud by nebudeme muset podavat danove priznani jsme povinni registrovat se na financnim urade dekuji za vasi odpoved
Jsem druhým rokem důchodce a dostal jsem ještě doplatek cca 21.000,-Kč od zaměstnavatele,dostal jsem i POTVRZENÍ o zdanit.příjmech ze závislé činnosti. V daňovém přiznání z příjmu fyz.osob mám problém s vyplněním řádku 84-Úhrn sražených záloh ze záv.činn.(po slevách na dani). Slevu jsem uplatnil v ř. 64 a to 23.640,-Kč. Sražená záloha zaměstnavatelem byla 4.365,-Kč. Bude mi něco FÚ vracet,nebo nedostanu nic-jako důchodce bych asi do určité výše výdělku neměl zdaňovat? Jelikož je to závislá činnost,musím asi podat přiznání i když bude jen symbolické. Díky za odpověď, Krejbich
Dobrý den, mám dotaz, týkající se ročního zůčtování daní z přijmu, do června 2011 jsem byla studentka a po celý rok jsem pracovala na dvou místech na Dohodu o pracovní činnosti. V obou jsem uplatňovala možnost odčitatelné položky na studenta a v jednom zaměstnání jsem uplatňovala odečet na poplatníka. Jelikož mám povinnost si daňové přiznání vyplňovat sama požádala jsem zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných přijmech..od druhého zaměstnavatele mi toto potvrzení přišlo s nulovými hodnotami a s vysvětlením, že jelikož nemám podepsané Prohlášení (růžový formulář), daní se mi mzda 15% daní, která je konečná a nelze toto zahrnout do daňového přiznání a navíc nebrali v úvahu, že jsem student (leden-červen-> dosažení 26 let), na vyplatní pásce je mi však odečítáno ZP a SP, jak za pracovníka, tak za zaměstnavatele (např. listopad 2011 -> hrubá mzda 4235 Kč, ZP prac. 191 Kč, SP prac. 276 Kč, ZP firma 382 Kč, SP firma 1058 Kč, zákl. daně 5676 Kč). V druhém zaměstn. je hrubá mzda 8800 Kč. V minulých letech jsem do daňového přiznání zahrnovala obě zaměstnání, proto mě tato zpráva překvapila a nevím o žádné změně, proto bych ráda, aby mi někdo tuto situaci objasnil. Děkuji mnohokrát. Přeji krásný den Vrbíková
Dobrý den, při auditu nám bylo vytknuto v zápisu: "Upozorňujeme na skutečnost, že byly doloženy fyzické inventarizace pokladní hotovosti a cenin k 31.12.2011 za středisko „Český Těšín“ s datem vyhotovení (s datem provedení fyzické inventarizace) 13.01.2012. Upozorňujeme proto na §29 a §30 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, kde jsou stanoveny povinnosti pro inventarizaci majetku a závazků. Pro inventarizaci pokladní hotovosti a cenin k 31.12.2012 proto doporučujeme uvádět jako datum provedení inventarizace 31.12.2012." Přičemž zákon o účetnictví v §30 bod 4) umožňuje provést fyzickou inventuru před a po ukončení účetního období. Je názor auditora správný? Fyzická inventura nemohla být provedena k 31.12.2011, jelikož nebyla pokladní přítomna v práci. Děkuji.