FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prodala jsem nemovitost.Půlku sjednané ceny jsem…

Prodala jsem nemovitost.Půlku sjednané ceny jsem dostala při podpisu smlouvy a druhou jsem měla dostat do 31. 12. 1999. Nemovitost je zapsána v katastru na nového majitele.Tento však nemá dostatek financí a chce od smlouvy odstoupit. V současné době mi přišel výměr od FU na úhradu daně z prodeje nemovitosti. Jestliže dojde ke srušení smlouvy a změně zápisu v katastru co se stane s mojí daňovou povinností? Děkuji

Prosím o ještě jednu odpověď a tím to Vás i…

Prosím o ještě jednu odpověď a tím to Vás i zdravím aděkuji,že fungujete.Zajišťuji ruzné zábavné akce /herci,zpěváci,aj,/kteří nejsou plátci DPH.Musím při fakturaci klientovi který si ode mě službu objednal na tyto neplátce přičíst 22%DPH nebo mohu udělat prostou přefakturaci bez DPH.Moc děkuji

Odpočet DPH

Jsem zaměstnancem investiční společnosti. Mé příjmy jsou zdaněny zaměstnavatelem. Zároveň jsem však velkým fandou motocyklů. Vzhledem k vysoké ceně za které se dnes pořizují nové motocykly se zajímám i o možný odpočet DPH z ceny motocyklu, který je umožněn registrovaným plátcům DPH. Otázkou pro mě zůstává, zda-li je možné založit firmu, jejíž jediným majetkem bude motocykl v pořizovací ceně včetne DPH např. 400 000 Kč. Potom přihlásit firmu s nulovým obratem jako dobrovolného plátce DPH a zažádat o vrácení DPH. Chápu, že tato konstrukce vypadá "zběsile" ale nejsem daňovým poradcem, tak jsem ji upravil podle mých znalostí. Pokud existuje možnost tento problem s DPH vyřešit rád využiji služeb Vaší poradenské firmy. Prosím o odezvu. Děkuji a jsem s pozdravem Ondřej Král tel.0602/314572, 02/22073212

Příjmy ze zahraničí

Mam 2 dotazy: 1. Syn pracuje od listopadu 1999 v USA na pracovni povoleni. Pracuje u americke firmy s trvalym sidlem v USA. Pracovni povoleni ma zatim na 2,5 roku. Do listopadu 1999 pracoval v ceske republice. Musi prijmy ziskane v USA , zaplacene dane a zdravotni pojisteni uvest v danocvem priznani v Ceske republice ? Jestli ano, jak ?

Vyplnění formuláře přiznání společníkem v.o.s.

Jsem spolecnik v.o.s. Jinak jsem zamestan v nemocnici a nemam jine prijmy a nic jineho neprovozuji. Spolecnost mi poslala formular vydany FU Sumperk, kde jse rozdelen danovy zaklad spolecnosti na spolecniky. Castka pripadajici na spolecnika ma byt podle pouceni k tomuto formulari uvedena na radku 93 danoveho priznani k dani z prijmu fyzickych osob, jinak je potreba rozdil v prilohach vysvetlit .Tento radek se nachazi v tabulce, kterou vyplnuji pouze subjekty uctujici v PU. Vypocet dane tento zapis zrejme neovlivni. Podvojne ucetnictvi nevedu, tak mne zajima jestli mam v ramci formalni spravnosti tento radek vyplnit ci ne. Za odpoved predem dekuji.

Dne 22.07.1999 skončil leasing osobního…

Dne 22.07.1999 skončil leasing osobního automobilu, který byl a dosud je v obchodním majetku podnikatele. V součastné době chce podnikatel tento automobil prodat přímému rodinnému příslušníkovi nebo převést na soukromé účely. Je nutné zajistit úřední odhat nebo postačí kupní smlouva s dohodnutou cenou?

Vracím se k Vaší odpovědi ze dne 16.7. Z Vaší…

Vracím se k Vaší odpovědi ze dne 16.7. Z Vaší odpovědi vyplývá , že pokud ve svém lese vytěžím tuto zimu dřevo z něhož bude příjem za stotřicetiletou činnost mých předků a rodiny a tento jednorázový příjem, který nastane 1x za 130 let, chci rozložit ke zdanění na deset poměrných částí dle §14 , musím se stát podnikatelem v lesním hospodářství, aby to byl příjem dle §7,odst.1, pís.a).Pochopil jsem to dobře? Pokud tomu tak opravdu je, jedná se o bezdůvodné znevýhodňování občanů nepodnikatelů, oproti občanům podnikatelům.

Odpisování počítače

Podle jakých sazeb se odepisuje PC. Děkuji

Jednatel ? cizinec Jednatelem s. r. o. je cizí…

Jednatel ? cizinec Jednatelem s. r. o. je cizí státní příslušník. Přibližně jednou za měsíc přilétá do naší republiky, taxíkem přijíždí z letiště v Praze do sídla firmy ? někdy při cestě proběhne v Praze nebo jiném místě obchodní jednání. Ve městě, kde je sídlo společnosti, se ubytuje v hotelu. Z hotelu do sídla společnosti jede taxíkem, stejně tak jezdí na různá obchodní jednání ve městě nebo i mimo město ? sídlo společnosti. Zpět na letiště jezdí rovněž taxíkem. V některých případech si již na letišti půjčí auto a všechny tyto cesty absolvuje v tomto vypůjčeném autě. Které z uvedených výdajů jsou daňově uznatelným nákladem? Pokud se nejedná o daňově uznatelný náklad, nehrozí povinnost zdaňování jako příjem jednatele (nepeněžní příjem), jakým způsobem případně zdanit? Tento jednatel nepobírá žádnou odměnu. Pokud by pobíral odměnu za práci jednatele (není pracovně právní vztah), jak by se odměna zdaňovala a jak by se platilo sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Opakovaně prosím o odpověď na následující dotaz,…

Opakovaně prosím o odpověď na následující dotaz, protože asi nedopatřením předcházející nebyl zpracován: V roce 1997 jsme nakoupili výherní hrací přístroje (osvědčení o platnosti do 31.12.2001). Tyto jsme v r. 1999 dali přebudovat za 40 000,-Kč. Pokud by se přestavba neuskutečnila, platnost by skončila k 31.12.1999. Po přestavbě vznikly nové automaty (osvědčení o platnosti vadáno na dobu 5 let). Jak posuzovat přestavbu automatů? Vznikne nám nový majetek a původní automaty by se měly vyřadit? Děkuji. S pozdravem

Příjem studenta

Kolik si mohu vydelat jako studentka mesicne, aby to pro mne bylo danove vyhodne. Predem dekuji za odpoved.

Odpis pohledávky

Jsme a.s. a máme v evidenci pohledávku z r.97, která je již více jak rok po splatnosti. Proto na ni byla vytvořena daňově uznaná opravná položka ve výši 33%. Pokud ji z důvodu nedobytnosti letos odepíšeme, bude odpis ve výši 33% daňově uznaný náklad (odpis je ve výši opravné položky) a odpis ve výši 67% daňově neuznaný? Děkuji za odpověď.

Personální agentura ? dotaz na: cestovné a…

Personální agentura ? dotaz na: cestovné a ubytování uchazečů o zaměstnání Na základě požadavků našich klientů provádíme nábor a výběr zaměstnanců podle potřeb klientů. Uchazeči často dojíždějí na výběrové řízení (psychologické testy, pohovory apod.) ze vzdálených míst a mi jim hradíme cestovné případně i ubytování. Tyto náklady zpravidla přeúčtováváme klientovi ? objednateli. Jak posuzovat tyto náklady z pohledu daňové uznatelnosti u nás, případně u objednatele? Jak je to s možností uplatnit odpočet DPH u těchto výdajů. Děkuji za odpověď. S úctou

Může 100% majitel firmy A (s.r.o.) pracovat ve…

Může 100% majitel firmy A (s.r.o.) pracovat ve firmě B (s.r.o.)na živnostenský list , kde je 80% majitel, a fakturovat svou mzdu firmě B ve prospěch firmy A?

OSVČ - fyz.osoba bude uplatňovat pro účely daně z…

OSVČ - fyz.osoba bude uplatňovat pro účely daně z příjmů výdaje procentem z dosažených příjmů (v našem případě 25%) tzn. nebude výdaje uplatňovat v prokázané výši. Nebude ve smyslu zák. o účetnictví účetní jednotkou a nebude vést účetnictví. Existuje nějaké doporučení jakým způsobem sledovat v tomto případě dosažené příjmy, postačí pro OSVČ např. pouze seznam vydaných faktur a doložený výpisy z účtu ?

Jsme obč. sdružení a dostáváme dotace na…

Jsme obč. sdružení a dostáváme dotace na vypracované projekty od MPSV a MŠMT. Mohli by jste mi prosím sdělit, co je pravdy na tom, že příjemci dotací ze státního rozpočtu musí účtovat v soustavě podvojného účetnictví. V zákoně o účetnictví jsem o tom nic nenašel? Předem děkuji

test z EB

test z EB

Pravnicka osoba koupila podilove listy otevr…

Pravnicka osoba koupila podilove listy otevr.podil.fondu (penezniho trhu). Jakou sazbou bude zdanovat zisk z jejich budouciho prodeje? Lze proti tomuto zisku uplatnit bezne danove naklady z podnikani firmy?

Žádám Vás o odpověď na následující dotazy: 1.…

Žádám Vás o odpověď na následující dotazy: 1. Doprava jídel pro stravování zaměstnanců Stravování zaměstnanců zajišťujeme ve vlastním objektu dovozem jídla od jiné organizace. Tato organizace zajišťuje i výdej jídel vlastními pracovníky. Fakturuje nám hodnotu jídel (včetně nákladů na výdej ? bez rozlišení) a samostatně dopravu těchto jídel. Do nákladů dáváme 55 % hodnoty jídla, nejsme si jisti jestli cenu dopravy můžeme dát do daňově uznatelných nákladů celou nebo také pouze 55 %? 2. Doprava zaměstnanců co práce Část našich zaměstnanců především z menších a vzdálenějších obcí nemá možnost se veřejnými dopravními prostředky dostat k nám do práce. Protože se jedná o dobré a kvalifikované zaměstnance máme zájem o jejich práci, a proto je denně dovážíme do práce a zpět. Předpokládáme, že se jedná o daňově neuznatelný náklad, avšak nevíme v jakém rozsahu ? určitě příslušné pohonné hmoty, ale ještě něco dalšího (část odpisů, mzdy řidiče, opravy apod. ? toto lze jen velmi těžko kvantifikovat)? Nejsme povinni navíc zdanit tyto náklady u zaměstnanců jako nepeněžní příjem ? vyčíslit tuto částku by bylo velmi složité a sledování kdy, kdo jel nebo nejel i značně administrativně náročné. Jak se posuzují tyto náklady v případě, že povoláme tyto pracovníky mimo jejich směnu například při různých haváriích apod.? Předem děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem

Jaký je stav změny sazby DPH u softwarových…

Jaký je stav změny sazby DPH u softwarových produktů ? Odkdy bude sazba zvýšena na 22 % ?