FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o informaci, jakou sazbu DPH uvést na výstupu při přefakturaci ubytování DPH 14 % na vstupu. Dodavatel i odběratel jsou plátci DPH. Děkuji. Hana
Dobrý večer, prosím o radu, studentka začala podnikat od 1. 11. 2011 jako vedlejší, za ty dva měsíce měla příjem 24tisíc Kč, je ji 25 let, může si matka uplatnit slevu na ni od 1 - 10 měsíce 2011. Děkuji
Dobrý den, za celý rok 2011 mám jako OSVČ(hlavní činnost) jen jednu vystavenou fakturu na 13 500 Kč,výdaje žádné. Musím podávat daňové přiznání? Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, koupila jsem auto v roce 2011 a zařadila do hmotného majetku, program spočítal odpisy za rok 2011 (odpis.skupina 2, 5 let) zrychleně z hodnoty auta 285117 Kč na 43,33 % 123551. Nemůžu se této částky dopočítat, myslela jsem, že je to pouze 57023
Jsem v domácnosti,jen si přivydělávám roznáškou letáků ne dohodu o provedení práce a mám podepsané růžové prohlášení k daním. Výdělek je 1000 Kč měsíčně. Může si manžel v daňovém vyrovnání odečíst také mně jako osobu vyživovanou,ikdyž já uplatňuji slevu na sebe jako poplatníka. Děkuji
Dobrý den , mám prosbu o radu . Vlastním pozemek na kterém jsem teď dostavěl dům a chci jej zapsat do katastru. Chci, abych byl vlastníkem pozemku i nemovitosti zapsán já i moje přítelkyně vše na id.1/2. U zápisu nemovitosti asi není problém , ale jak s pozmkem když jsem uvedený jako jediný vlastník. To budu muset asi nejdříve id.1/2 pozemku prodat přítelkyni a potom teprve provést zápis nemovitosti.V takovém případě budu muset zaplatit dań z převodu za tu id. 1/2 pozemku? Nebo je jiná možnost, jak označit spoluvlastníka pozemku i nemovitosti v katastru aniž bych musel platit jakoukoliv daň či činit jakékoliv převody ?? Děkuji DF
Dobrý den, s.r.o. v roce 2009,2010 i 2011 vykazuje ztrátu. K 31.12.2011 již celkem 21tis. Společnost však v uvedených letech neměla žádné zdanitelné příjmy,pouze nakoupila PC,tiskárnu a DHM.Může takto vzniklou ztrátu uplatnit v následujících obdobích pokud vykáže zdanitelný příjem? Děkuji
Dotaz: Dobrý den, již několik let jsem pojištencem Metal Aliance, před tím jsem byla u VZP.V minulých dnech mi přišel dopis z VZP, že mám uhradit 230 Kč penále,bylo zde uvedeno za období 2007-2012.Nebyla jsem si vědoma toho, že bych něco nehradila, po telef. hovoru jsem se dozvěděla, že jsem v 4/2005 uhradila pojištění až 11/2005 /byl to jedený měsíc, kdy jsem nebyla nikde zaměstnána/.Není tedy od roku 2005 penále dávno promlčené, dle Obč. zákoníku?Děkuji Malá
Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok se mi občas podařilo prodat něco do zahraničí, protože to bylo spíše vyjímečně, pro zaúčtování kurzových rozdílů jsem používala denní kurz ČNB. Letos jsem si založila devizový účet u ČSOB a Eura měním přes něho. Teď ale nevím který kurz mám v účetnictví používat? Kurz ČSOB (přes který Eura měním) nebo kurz ČNB (Eura za prodej mi jdou hotově na pokladnu)? Mohu účtovat celý rok denním kurzem ČSOB nebo se musím držet ČNB ? Jen bych dodala, že jsem letos přešla z FO na s.r.o. vedu tedy podvojné účetnictví ale nejsem plátcem DPH. Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem studentka a v létě roku 2011 (červenec-srpen) jsem pracovala jako brigádník v Itálii. Je nutné podávat nyní daňové přiznání v Čechách když byl příjem zdaněn v Itálii? Během roku 2011 jsem byla zaměstnána (dohoda o provedení práce) ještě 4 měsíce v ČR. Děkuji. LK
Dobrý den, potřeboval bych poradit jakou pracovně právní smlouvou ošetřit vztah dvou podnikatelů FO, abych předešel porušení zákona z důvodu uplatňování schvarc systému. Popř. jestli existuje nějaké další řešení , abych nemusel jiné FO vzít jako zaměstnance.Děkuji
Dobrý den, jsem student vysoké školz, letos končím. Nová paní účetní zjistila, žr jsem neuplatňoval nikdy slevu na studenta. Za rok 2011 mi provede zúčtování v práci. Jak dlouho, za které roky zpětně mohu podat daňové přiznání? děkuji Matyáš Dlouhý
dobrý den, zajímalo by mě zda je daňovým příjmem vyplacená pojistná událost mojí dcery za trvalé následky úrazu (10000,- kč)a pojistné plnění za dobu hospitalizace od pojišťovny taktéž dcery, pokud jsem pojistníkem já a dceru mám na svém životním pojištěním připojištěnou.počítá se příjem i do příjmu manželky pro účel slevy na dani na manželku? díky za radu
Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat základní peněžní vklad do družstva, pokud je zakládajícím členem družstva právnická osoba (s.r.o.) - zaúčtování jak u družstva, tak u s.r.o.? Děkuji, Koutná
Dobry den, mam dotaz ohledne dane z prijmu fyzickych osob. Mam stale zamestnani z dane za me vzdy resila firma, u ktere jsem zamestnan. Minuly rok jsem si zalozil ucet o brokerske spolecnosti. Soucasti uctu je evidencni ucet, na kterem mam financni hotovost, ze kterou muzu nakupovat akcie. Tento ucet je urocen, zisky z tohoto uctu vsak nejsou daneny 15%. Za minuly rok jsem si takto 'vydelal' par desitek korun, ktere bych mel zdanit. Je potreba zisk zdanit, i kdyz jde o takto malou castku? Zamestnavatel ze me nemuze/odmita podat danove priznani kdyz mam tento vedlejsi prijem, takze bych priznani musel delat sam. Diky za radu.
Odečet na manželku Od července 2011 nežijeme ve spol. domácnosti. Stále jsme manžely. Žádá po mě prohlášení o nevýdělku(jsem na MD), které potřebuje k odečtu na manželku. Není nějak možné je získat pro děti a sebe? aby mi jeho zaměstavatel je poslal? Nechci dotovat jeho ani jeho přítelkyni.
Dobrý den, pobírám vdovský důchod a pracuji jako OSVČ. Mám 3 zdravé děti ve věku 7 a 2krát 14 let. Jsem povinna platit sociální pojištění? A pokud ano, mohu na základě vdovského důchodu být považována za OSVČ vykonávající vedlejší činnost (pro placení soc. poj. i zdrav. poj.)? Děkuji za odpověď
Dobrý den, loni v únoru jsem ukončila svoji činnost OSVČ. V majetku mi zbyly zásoby ve výši cca 56.000,- Kč (bez DPH). Uvádím tuto částku do tabulky "položky zvyšující základ daně"? A ještě, musím z této částky také vrátit DPH, které jsem si předtím při nákupu v přiznání k DPH odečetla? Děkuji za odpověď
Dobrý den, V roce 2010 jsem měla dceru VŠ vedenou jako spolupracující osobu, v roce 2011 klesly moje příjmy na polovinu a nebudu přerozdělovat žádné příjmy na dceru. Dcera bude mít nulové daňové přiznání, mohu ji uvést ve svém daňovém přiznání jako nezapoopatřené dítě a žádat vrácení slevy na ni?Děkuji.
Dobrý den, mám příjmy po celý rok z činnosti pro pojišťovnu, do poloviny roku jsem na tuto činnost neměla živnostenské oprávnění a od druhé poloviny roku jsem si udělala živnostenský list, ráda bych si uplatnila výdaje procentem jak mám v tomto případě postupovat. Děkuji za odpověď