FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ve třech věcech. 1. Náš zaměstnanec začíná od 1.9.2000 pobírat starobní důchod. Z tohoto důvodu mu byla od 1.9.2000 změněna pracovní smlouva na dobu určitou k 31.12.2000. Kdy mu mám proplatit jeho nevyčerpanou dovolenou? 2. Od 1.4.2000 k nám nastoupil nový zaměstnanec, který si v minulém zaměstnání nevybral část dovolené připadající na I.čtvrtletí 2000. S minulým zaměstnavatelem jsme se dohodli na finančním vyrovnání. Jakým průměrem mu mám spočítat čerpanou dovolenou? Tím, který měl u bývalého zaměstnance nebo tím, který má u nás? 3. Od 1.5.2000 k nám nastoupil zaměstnanec, který do roku 1999 studoval na VŠE, od roku 1999 do 3/2000 vykonával civilní službu, ve 4/2000 byl zaměstnán, kde nečerpal dovolenou (není dohoda o refundaci dovolené). Kolik dnů má nárok na dovolenou v roce 2000 v naší společnosti? Děkuji za rychlé vyřízení. S pozdravem
Za neziskové obč. sdruž. Jaký rozdíl mezi darem a dotací? Přiznávám k dani darovací také dotace?
V rámci dědického řízení požaduje notář znalecké posudky na majetek (garáž a zahradní domek). Jsme dva bezproblémoví dědicové. Jsou znalecké posudky opravdu nutné? Děkuji
Jsem studentkou vysoke skoly dalkoveho studia (24 let), tudiz mam normalni mesicni prijem. Vim, ze mam narok na odpocet na danich jako student. Ale take jsem se dozvedela, ze by mel mit rodic take narok na odpocet za vyzivovane dite (mne), pokud s nim zije ve spolecne domacnosti. Pokud je to pravda, mohla bych zpetne vymahat na financnim uradu preplatek na danich Predem dekuji a s pozdravem Eva Lerchova
Podle jakého klíče se odepisuje OA napsaný na OSVČ při zrychlené , nebo běžné formě.Pořizovací hodnota vozu byla 310000.Děkuji za odpověď.
V r. 1999 jsme obdrželi odstupné od majitele domu za přenechání bytu. V témže roce jsme zakoupili a zaplatili za parcelu, kde hodláme stavět rodinný domek. Cena za parcelu byla vyšší než obdržené odstupné, Je nutné v tomto případě uvádět do daňového přiznání za r. 99 příjem odstupného a výdaj za parcelu když daň se vlastně platit nebude, v případě že ano, prosím sdělit do jakých řádků.
Prosím o sdělení, zda je obec, která prodala akcie koupené na základě úpisu povinna uhradit daň. Akcie byly prodány do šesti měsíců po připsání.
Prosim o vas nazor na nasledujici problem. Moje matka ,(důchodkyně,důchod cca 5 tis. měsíčně, věk 86 let)dostala k 1. 7. 1999 v rámci restituce obytný dům s 5 nájemníky.Roční příjem z nájemného činí 45 804 Kč. Za lonský rok obdržela polovinu tj. 22 902Kč. Dům je ve velmi špatném stavu, Před restitucí již měla být realizována oprava střechy za cca 700 tis. Kč. Skutečné doložitelné výdaje v lonském roce nepresáhli 2000 Kč. V danovém přiznání je možno uplatnit výdaje paušálem 20% nebo je možno účtovat o výdajích a navíc vytvářet rezervy na předpokládanou opravu střechy. Co v případě, že např. po 3 letech se rozhodne dům prodat a rezervu nepoužije na plánovanou opravu. Co je z hlediska danového výhodnější? Uplatnovat jen paušál nebo vytvářet rezervy a ty potom při nerealizaci opravy zdanit ?
Může obč. sdružení dětí a mládeže dostat živnostenský list na vedení účetnictví? Asi ne. Má-li jeho člen tento živnostenský list, může obč. sdružení vykonávat tuto ziskovou akci a zisk použít na krytí peodělečné neziskové části (stanovy se o tom nezmiňují)?
Automobil mám v majetku firmy .Jak zaůčtovat spotřebu benzínu - doklady o čerpání dát do nákladů nebo skutečnou spotřebu násobit průměrnou cenou benzínu určenou MF ČR? Automobil jsem koupil v březnu, odpisuje se jen poměrná část to je 10 měsíců? Mám v bytě kde je i sídlo firmy telefon, jak zaůčtovat poplatky za telefon? Děkuji.
Muze firma typu spol. s r.o. bez omezeni pujcovat jinym subjektum penize? Neexistuje urcita hranice pujcek pri niz se meni nahled na zdaneni zisku firmy?
Jaký je koeficient zrychleného odepisování v dalších letech pro nemovitost třídy 5 pro daňové období 1999, tj. přiznání podávané v březnu 2000 ? Děkuji
1) Jsem OSVČ a vykazuji náklady procentem z přijmu. V roce 1999 mi bylo vráceno pojistné. LZE Z TOHOTO PŘIJMU (vráceného pojistného) VYPOČÍTAT procentem VÝDAJ ? 2) Měl jsem v r. 1999 přijmy ze Slovenska(SR) (Smlouva o dílo - technické poradenství - doba kratší jak 180 dní). Musím platit daně v SR ? Děkuji za odpověď .
Prosím o radu v souvislosti s novelou zákona o cestovních náhradách při služ. cestách do zahraničí. Vedeme valutovou pokladnu a snažíme se proto pracovníky vybavit spíše větší zálohou , abychom nemuseli vyplácet doplatky náhrad v CZK. Doposud jsme z pokladny vydali zálohu (211 DAL , 335 MD), při vyúčtování cestovních náhrad zase zálohu přijali(335 MD 211 DAL ) a vydali skutečnou náhradu nákladů(211 DAL Nákl.účet MD). Celkem tedy 3 účetní doklady. Je to tak správné a vyhovuje to i po novele zákona ? Není správnější mít pro vyúčtování cestovních náhrad jen jeden doklad ve výši rozdílu poskytnuté zálohy a cestovních náhrad ? Předem moc děkuji. pb.
Mohu jako občan nakupovat a prodávat cenné papíry za ceny neobvyklé, které nejsou zdaleka shodné s kurzy na veřejných trzích? Jedná se mi o to, zda při neobvyklé ceně mi může dodatečně finanční úřad doměřit daň na cenu shodnou s veřejnými trhy? Dále jak by tomu bylo v případě, když jsou cenné papíry vedeny v majetku OSVČ. Děkuji.
Uplatňuji výdaje procentem z příjmů. K příjmům musím započítat i sociální a zdravotní pojištění? Předem děkuji
Dobry den. Dovoluji si Vas pozadat o radu: moji rodice jsou duchodci a prodavaji garaz (vcetne pozemku) v osobnim bezpodilovem vlastnictvi. Stavba byla ukoncena ´95. Od te doby byla prilezitostne vyuzivana. Kolaudace probehla v 12. ´99. Prodej se uskutecnil v 01. ´00. Odhadni cena je cca 110 000Kc, prodejni 80 000Kč. Pri povodnich ´97 byly znehodnoceny doklady o nakladech na stavbu. Dan s prevodu je jasna (cca 5% z odhadni ceny). To co nevim je dan z prijmu. Je nutno ji platit (prodej do 5ti let)? Co se rozumi v tomto pripade datem nabyti (od ceho se pocita onech 5 let)? Jaka je vyse zakladu pro vymereni d. z prijmu (nejsou doklady - nejaky nakladovy rozbor od znalce....)? Hezky den P. Skyba
Dobrý den, zřídila jsem si živnostenský list - živnost volná. Je 1000,- Kč poplatek daňově uznatelným nákladem? Dále bych si chtěla převést mobilní telefon z osobního vlastnictví. Je poplatek také daňově uznatelným nákladem? Děkuji za odpověď
Vazeni, jaka je danova sazba a jaky typ formulare je treba pouzit (typ C?)v pripade prijmu z kapitaloveho vynosu ze zahranici (prodej akcii) pro fyzickou osobu, dale jaky smeny kurz ma byt pouzit pro prevod na Kc (platny pro den realizace prijmu penez nebo realiza prodeje akcii?) Dekuji
Prosíme o radu: jaké jsou výhody a nevýhody posky-tování příspěvku na penzijní připojištění zaměstnancům obcí .Jedná se o příspěvek zaměstnavatele a příspěvek ze sociálního fondu. Děkujeme