FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobry den, rada bych se zeptala, jako laik, ktery danove priznani vyplnuje poprve, je-li nekde mozne videt vzorove priznani s pripadnymi komentari, eventuelne nejake dalsi rady. Dekuji
Dobry den, rada bych vedela zda, kdyz nyni jako fyzická osoba mam na FU danovy nedoplatek, ktery ale resim, mi zivnostensky urad povoli zalozit si zivnostenske opravneni, ci zda si toto opravneni, ktere mam jako fyzicka osoba rovnou prevezmu do s.r.o.?
Pokud zaměstnavatel na základě nepodepsaného, ale jinak řádně vyplněného prohlášení zaměstnance prováděl výpočet daně ze závislé činnosti, tzn.uplatňoval základní nezdanitelnou částku, lze nějakým zákonným způsobem případné daňové kontrole prokázat skutečný stav věci - skutečnost, že i přes formálně nepodepsané prohlášení měl na odpočitatelnou položku nárok ?Pokud žádná zákonná možnost není, lze vyřešit způsobem, že zaměstnanec zaplatí případný doměrek na dani zaměstnavateli a sám podá dodatečné přiznání ? Předpokládám, že i na tento případ lze použít ustatnovení zákona o správě daní - vytýkací řízení. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Autoservis /plátce DPH/ provedl opravu vozu v tuzemsku. Hotovostní faktura v Kč vystavena na slovenskou firmu reg. k dani na Slovensku. Bude na faktuřně normálně vyčíslené DPH? Nebo se vztahuje nějaké osvobození? Pokud ano, prosím o sdělení dle kterého § zákona a jaké sdělení musí být uvedeno na vystavené faktuře. Pravděpodobně bude třeba vyplnit i souhrnné hlášení, že? Předem děkuji za odpověď
Vážení, sháním prováděcí vyhlášky č. 272/1999Sb a 267/1999 Sb. vydané Minist. obrany. o náhrádách pro civilkáře. Mohli byste mi poradit, kde jsou k dosažení?(na webových stránkách Mo nejsou). Pokud odpověď zařadíte do řádu placených, nemám o ní zájem. Děkuji a jsem s pozdravem Hana Kučerová
Zařazení billboardu a panelové plochy Nechali jsme vybudovat reklamní billboard na cizím pozemku (ocelové nosníky zabetonované v zemi, na nich kovová konstrukce, na níž bude připevněna reklama). Předpokládáme, že se jedná o hmotný investiční majetek, protože pořizovací cena překročí částku 40000 Kč a doba použitelnosti je delší než 1 rok. Jakým způsobem tento majetek daňově odepisovat (způsob zařazení)? Jak by se postupovalo u menšího billboardu s pořizovací cenou do 40000 Kč (nevíme, jestli se nejedná o stavbu ? stavební povolení není třeba). Obdobný problém představuje vybudování panelové plochy na vlastním pozemku (volně položené panely na upravené ploše). Tuto plochu budeme používat jako sklad dřeva a jiného materiálu, popř. jako odstavnou plochu pro mechanismy. Podle vyjádření stavebního úřadu není nutno stavební povolení ani ohlášení ? tudíž se nejedná o stavbu? Kam zaúčtovat vynaložené náklady (přes 40000 Kč) a jakým způsobem je daňově odepisovat.
Prosím o následující odpověď na dotaz. Dcera vlastní družstevní byt, který chce převést (prodat) na jiného vlastníka. Tento byt však vlastné poze 4 roky. Z čeho by se vypočítávala daň z přijmu f. osob? Děkuji Milan.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je Přehled o příjmech a výdajích v tomto roce novinkou? Jsem totiž přesvědčená, že v loni se nic takového nepodávalo. Předem děkuji za odpověď D. Tangelmayerová
Zahrnuje bezny obcan do danoveho priznani uroky ze svych uspor a od jake vyse? Mam na mysli uroky na sporoziru, vkladni knizce (resp. devizove vkladni knizce) ci (povodnovych) dluhopisech. Lisi se v tom zamestnanec od OSVC?
behem navstevy usa /na turisticke vizum, nikoliv pracovni/ jsem si tam zridila bankovni ucet,a z nej si prevadim prostredky na ucet am. brokerske firmy za ucelem nakupu akcii. neporusuji tim devizovy zakon? dekuji.
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: FO zemřela v 12-99, měla ve svém majetku auto, které pronajímala PO (s.r.o.).Dosud nění ukončené dědické řízení, v kterém je jediným dědicem manželka, která nepokračuje v podnikání. Uvedené auto se pořád pronajímá PO. Byla provedena technická kontrola uvedeného auta s vystavením faktury na 5.000,- Kč. Může jí manželka přefakturovat PO, když hodlá po uzavření dědického řízení nadále pronajímat auto PO, tak, aby tato přefakturace byla daňově uznatelná na straně manželky (daňová neutrálnost) i PO? Je samozřejmostí uzavření nájemní smlouvy s patřičnými ujednáními...poté, co bude manželka oficiálním vlastníkem auta. Děkuji
Prosím o informaci v následujícím problému. Dcera kupuje byt, který je v osobním vlastnictví, který nynější majitel získal před rokem darováním. Nesplňuje podmínku 2 roky bydlet v získaném bytě. Je správné, že mimo daně z převodu nemovitostí (5%) se platí i daň z príjmu f. osob. Tato daň se počítá z rozdílu ceny podle znaleckého posudku v době darování a ze znaleckého posudku v době prodeje?, který se dělá pro daň z převodu nemovitosti? Jaká daň je v případě, že oba znalecké posudky se v ceně rovnají? Děkuji za odpověď. - Milan
Nakoupil jsem akcie ČEZu a protože jsem měl u obchodníka málo peněz, navrhl mi je \\\"zarepovat\\\" tj. převést akcie za 75% kupní ceny a za měsíc je vrátit s tím, že já zaplatím úrok za tuto \\\"půjčku\\\" peněz. Bude zde přerušen 6 měsíční test po kterém se neplatí daň nebo ne? Je rozdíl mezi touto \\\"repo operací\\\" a \\\"sell-buy operací\\\", u které je to stejné, ale jinak se to jmenuje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Nedávno jsem začal obchodovat s akciemi na americké burze. Obchoduji přes Internet, pokyny mi tedy zpracovává specializovaná americká firma. Protože moje příjmy jsou poměrně dost vysoké, měl bych zájem o nějakou tu \\\"daňovou úsporu\\\". Slyšel jsem, že je možné založit jakousi OFF SHORE firmu, která by snad údajně měla být od daní osvobozená. Můžete mi prosím nějak poradit? S pozdravem
Mam asi trochu netypicky dotaz. Jsem studentka ekonomicke fakulty a chtela bych si nekdy v budoucnu udelat kvalifikaci ucetni znalec. Proto bych se chtela zeptat, kde se mam prihlasit, jestli se plati nejaky poplatek , jake musim mit minimalni vzdelan a jine informace. Predem dekuji.
Od 1.3.2000 se maji davat paragony na castku vyssi jak 20 Kc. Prosim zapistemi ve kterem zakone to vyslo. Nam videopujcovny a jestli se to tyka i ze zapujcek videokazet. Dekuji
Prekladam texty z ruznych jazyku. Ktere datum je rozhodujici pro zahrnuti honorare za preklad do danoveho priznani? Datum odevzdani prekladu, datum vyhotoveni vyuctovani nebo datum, kdy se platba objevila na mem uctu? Poddotaz: A co kdyz zakaznik zaplati za preklad az po roce nebo dvou letech?
Muze obcanske sdruzeni zamestnavat sve cleny, napriklad na zaklade dohody o provedene praci ci jine dohody nebo smlouvy?
Zajimalo by mne, zda mam narok na odpocet nezdanitelne castky za urok ze stavebniho sporeni,pokud jsem pouzila uver na opravu sveho bytu v rodinem domku, ktery patri memu otci. V byte jsem bydlela sama, bez rodicu, se svym druhem. Dale pokud by byl tento domek preveden do meho vlastnictvi v roce 2000,zda bych mela narok na odpocet za tento rok. Pujcku jsem cerpala a opravu provedla jiz v roce 1998. Je pro ucely odpoctu dane nutna najemni smlouva, nebo postaci to, ze byt uzivam a cim se toto prokazuje? Pokud bzch mela najemni smlouvu, musel by pripadny najem otec zdanit? V jake vysi by mel teto najem byt? Staci symbolicka 1Kc? Prosim pokud existuje nejaky vyklad teto casti zakona o dani z prijmu, kde ho najdu? Dekuji.
Prosím o odpověď na dotaz, jak je to s daňovou povinností v případě, že podnikám jako fyzická osoba, vlastním (na firmu) již 8 let nemovitost a nyní chci celou firmu přetransformovat na a.s., a to samozřejmě založením a.s. a následnou smlouvou o prodeji podniku. To jsem již učinil. Ale nejdříve jsem z firmy (fyzické osoby) vyjmul nemovitost z účetnictví, abych ji pak mohl vložit do základního jmění a.s., jako občan-nepodnikatel. A jde mi o to vyjmutí. Já to zaúčtoval tak, že jsem vyjmul nemovitost a místo ní jsem do aktiv firmy (fyzické osoby) zaúčtoval pohledávku za občanem. Je to tak správně, nebo tam jsou nějaké daňové problémy? Děkuji