FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vedení účetnictví pro kosmetický salón

Dobrý den, prosím o informaci, jak nejlépe, ale zároveň jednoduše vést účenictví pro Kosmetický salón dvou FO. Nechce se nám zakládat společnost, dužstvo ani sro. Prostory budou napsané na obě osoby, ale jedna FO je z oboru a dává do podnikání svou praxi čas a práci, a druhá FO hlavně své finance. Ve studiu bude z počátku jeden zaměstnanec, tři živnostníci na pronájem kadeřnických křesel a brigádník.

JU - publikace

Dobry den, potrebovala bych doporucit nejakou dobrou publikaci o JU, ze ktere bych ziskala vsechny potrebne informace, jak vlastne zacit podnikat. Dekuji. Sarka Barcalova

OBCHODOVÁNÍ S CP

Je nutne mit pro opakovane obchodovani s cennymi papiry (doma i v zahranici) zivnostenske opravneni?

Pomůcka pro výpočet daně z příjmů na internetu

Bude na internetu pomucka pro vypocet dane z prijmu fyzickych osob? Dekuji. K.Kavicka

DHIM

V jedné z předchozích odpovědí jste uvedli,že DHIM je možné jednoduše vyřadit z majetku. Zajímalo by mě co znamená jednoduše a jak je možné vyřadit /např. jen zápis?/. Příklad: V prosinci nově koupený počítač /do 40000 Kč/ má v lednu nulovou hodnooou a já se rozhodnu ho vyřadit a používat soukromě. Může toto FÚ zpochybnit a na jakém právním základě, pokud to budu provádět každý rok.

Chci převést ideální polovinu domu z mé maminky…

Chci převést ideální polovinu domu z mé maminky na mě, jako syna. Co je daňově a finančně výhodnější - darování, nebo kupní smlouva?

Co musí obsahovat kniha jízd služebního auta -…

Co musí obsahovat kniha jízd služebního auta - myslím tím účel cesty - zda musí být napsáno v které firmě byla návštěva uskutečněna nebo stačí pouze napsat jednání /bez uvedení konkrétní osoby/.

NOVELA DPH

Prosím o sdělení, od kdy bude platit novela zákona o DPH, kterou Parlament schválil v prosinci 1999. Děkuji Foldyna

Stanovení daně podle pomůcek

Podle jakého zákona může stanovit FÚ průměrný rabat a podle něj stanovit zisk /např. v restauraci , kde nejsou prokazatelné příjmy/? Může být stanoven průměrný rabat i ve velkoobchodě,kde jsou dohledatelné příjmy i výdaje / faktury / i když je prodáváno stejné zboží s různým rabatem. Děkuji za odpověď.

Letos zjistim, ze jsem v napriklad za rok 1997…

Letos zjistim, ze jsem v napriklad za rok 1997 vyplnil prehled pro OSSZ a VZP tak, ze dle novych opravnych udaju mi vznikl preplatek, ktery mi bude vracen. Zahrnuje se tento vraceny preplatek do prijmu DPFO za rok letosni, nebo musim opravit danovy zaklad v roce, kdy preplatek vznikl?

Vážení, prosím o odpověď na tento dotaz: Mám…

Vážení, prosím o odpověď na tento dotaz: Mám povolenou činnost na ŽL koupě zboží za účelem jeho prodeje. Prodávám kopie historických sklněných pohárů, džbánků a karaf ze 14. a 15. stol., typy římské a pod. a to vždy na různých akcích na hradech a zámcích. Oblečena jsme v dobových kostýmech, což bývá podmínkou účasti na těchto akcích (mám doloženo pozvánkami). Mohu uplatnit jako daňově uznatelné výdaje nákup brokátu či jiné látky na ušití kostýmů, nákup stylové obuvi a pod.? Děkuji. S pozdravem

dobry den Chci se zeptat na to jak postupovat…

dobry den Chci se zeptat na to jak postupovat pri nakupech v Makru. Jsem jednatelem spolecnosti ,ktera ma mensi obchod s potravinami. Mame kartu Makro a obcas tam nakupujeme a potraviny prodavame dale v obchode. Nekdy udelam rodiny nakup a dostnu fakturu, ktera je na firmu, ale zbozi spotrebuji sam pro svou domacnost. Uctenku zahodim. DPH neuplatnuji. Nikde se mi to v ucetnictvi nepromitne. Je tento postup spravny? Jak bych mel presne postupovat abych nemel problem s financnim uradem ci se zakonem?? Je situace jina kdyby jsem v Makru nakupoval jako fyzicka osoba? dekuji za odpoved

Společnost, neplátce DPH, jednorázově nakoupí…

Společnost, neplátce DPH, jednorázově nakoupí zboží s DPH (např.mikrovlnu), zjistí, že jí nepotřebuje, nebo že jí ze dne na den nechce, nebo, že není pro ni uznávaným daňovým nákladem a chce se jí zbavit. Sežene kupce a obratem prodává druhý den za stejnou cenu bez přirážky. Otázka: Může vystavit fakturu s DPH dle přijaté faktury, nebo ne? (ptám se z důvodu, že jsem se v praxi s tímto postupem setkal).

Daň z nemovitostí - přiznání

Dobrý den, koupili jsme RD - RD - zast.plocha a nádvoří o výměře 181 m2, budova bez čp - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 245 m2 a parcela - zahrada o výměře 395 m2. Prosím poraďte, jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí. Vůbec si nevíme rady. Je to v obci do 1000 obyvatel, koef. obce 2. Děkuji za pomoc.

Při přerušení podnikatelské činnosti musí…

Při přerušení podnikatelské činnosti musí poplatník (jednoduché účetnictví,fyzická osoba) upravit základ daně po provedení inventury ke dni předcházejícímu přerušení podnikání o výši zásob, pohledávek a závazků. Toto se promítne v daňovém přiznání příslušného roku. Vstupují tyto výše uvedené položky i do přehledů pro VZP a OSSZ ? Děkuji za odpověď. S pozdravem Vladimír Vítek

Prosím zodpovědět následující dotaz Pronajímáme…

Prosím zodpovědět následující dotaz Pronajímáme rodinný dům, kdy jsme pro rok 1998 až 2000 vytvořili rezervu na opravu střechy. V roce 1999 jsme stavební firmě vyplatili zálohu, ale konečnou fakturu obdržíme po dokončení opravy v roce 2000. Jsme povinni dle zákona o rezervách vzhledem k vyplacené záloze rezervu rozpustit již v roce 1999 a případně vytvořit další rezervu nebo ji můžeme zúčtovat až po vystavení konečné faktury v roce 2000? Patrně není možno v roce 1999 považovat zálohu poskytnutou na opravu střechy za náklad a ještě uplatnit odpovídající část vytvořené rezervy do nákladů. Děkuji předem za odpověď.

Dobry den mam k Vam dotaz jak spravne vyplnit …

Dobry den mam k Vam dotaz jak spravne vyplnit "Prehled o prijmech a vydajich OSVC" na OSSZ. = Kazdorocni formular na socialku. Do prijmu se zde uvadeji i prijmy ze zavisle cinnosti /zamestnani/ ve vydyjich jsou pouze naklady na samostatnou vydelecnou cinnost. Nikde tam pak nefiguruje zaplacene a z platu zamestnavatelem strhnute pojistne na duchod a st. pol. zamestnanosti. Otazka zní: Lze tyto z platu strhnute penize zapsat na radek oznaceny cislem 10 ve formulari, ktery je oznacen jako Uhrn zaloh na pojistne zaplacenych na duch. pojisteni a prispevek na st. pol. zamestnanosti? Nebo se zde zahrnuji jen zalohy ktere jsem zaplatil ze sveho podnikatelskeho uctu na zaklade vymerovaciho zakladu z minuleho roku? dekuji za odpoved

Náklady na technickou prohlídku

Dobrý den, můžu dát do nákladů firmy (s.r.o.) technickou prohlídku vozidla - doklad s datem 21.1.2011. Když kupní smlouva na daný automobil do s.r.o. je ze dne 20.1. 2011, ale datum zápisu do TP je až 2.2.2011? Děkuji

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Vazeni, prosim o radu ve veci zdaneni prijmu. Za cely rok 1999 jsem nepobirala zadne prijmy ani socialni davky, krome brigady na konci roku u celkem tri zamestnavatelu formou Dohody o provedeni prace, kde jsem si vydelala nasledujici castky: 1. zamest. - vydelek 2435 hrubeho, podepsano prohlaseni k dani, zapoctena neodpocitatelna polozka dane 2910 Kc, k vyplate tedy bylo 2435 cisteho 2. zamest. - vydelek 2437 hrubeho, odvedena dan 500 Kc 3. zamest. - vydelek 664 hrubeho, odvedena dan 99 Kc. Dale pak mam prijmy z prodeje akcii 36 309 Kc (zisk ke zdaneni je 1915 korun). Jak budu tyto prijmy zdanovat ? Potrebuji vystavit od svych zamestnavatelu potvrzeni o prijmech ? A lze pri vypoctu dane uznat nezdanitelne minimum, tzn. ze dan by nebyla zadna ?

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujího…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujího dotazu. Uskutečnili jsme pro zákazníka službu, která podléhá 5% DPH. Služba byla uskutečněna v lednu, ovšem veškeré podklady pro vyfakturování jsme obdrželi až v červenci. Lze tuto službu vyfakturovat s lednovým datumem zdanitelného plnění a červencovým datumem vystavení? Ve chvíli, že by to takto šlo, jaké odůvodnění můžeme zákazníkovi sdělit, že takto lze postupovat při vystavení daňového dokladu? V případě, že by to takto vyfakturovat nešlo, jakým způsobem máme postupovat - tedy lze tuto službu vůbec vyfakturovat a s jakými datumy (datum uskutečnění zdanitelného plnění a datum vystavení)? Za zodpovězení předchozích dotazů předem děkuji Richard Farník