FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
jaký je z daňového hlediska rozdíl používat k služebním a soukromým účelům auto firemní a auto soukromé?
Jak vysoký může být letos zisk z prodeje akcií,abych nemusel platit daň z příjmu.
Prokaze-li se pracovnik potvrzenim, ze je ucasten presencniho doktorskeho studia, ma narok an odpocet jako student az do 28 let? Je treba nejak zkoumat zda studium nekoliduje se zamestnanim, kdyz je zamestnan na plny pracovni uvazek tj. 8 hodin?
Dobrý den,našemu zaměstnanci byla zrušena dovolená a nyní mu máme proplatit náhrady za zrušení této dovolené. Na jaké účty by to mělo být zaúčtované? Je to daňově uznatelný náklad? Děkuji za odpověď.
Jakou sazbou daně se zdaní zisk z prodeje akcií v zahraničí v držení kratším než 6 měsíců a podle kterého § konkrétně?
Můze podnikatel fyzická osoba účtovat stravné pokud vykonává službu mino svého trvalého bydliště? Vykonávám na ŽL jedné pražské firmě sprostředkovatelskou činnost za provizi. Bydlím mimo Prahu a dojíždím do firmy na porady a ke klientům. Doba strávená mimo trvalé bydliště je delší než 5 hodin.
Mám jako podnikatel účtující v jednoduchém účetnictví vykázat na straně 3 Přiznání k DzP fyz. osob "B" v řádku "Zásoby" ve Výkazu o majetku a závazcích i hmotný majetek do 40,000,-Kč, který je vydaný do užívání. Můj dotaz vyplývá z Pokynů pro vyplnění ..., kde je na str.6 uvedeno "-údaje o zásobách se čerpají z knihy zásob. Do materiálu se započítává v ocenění pořizovací cenou také majetek, jehož doba používání je delší než jeden rok, ale cena je menší nebo rovna 40,000,- Kč." Podle mého názoru bych tento majetek do zásob nezahrnoval, protože ho nevedu jako zásoby, ale jen v operativní evidenci. Děkuji za odpověď
Přítel, který bydlí společně se mnou v mém rodiném domě dostal úvěr ze stavebního spoření- na opravu RD mám vydané stavební povolení, domek je částečně obytný. Může si odečíst úroky z úvěru od základu daně. Oba máme v domě trvalé bydliště.
Od jaké ceny se vyplatí nakoupit ojetý automobil na firmu při ca. 40000 ujetých likometrech za rok?
Prosím o infomraci: Jestliže právnická osoba (s.r.o.) založí další s.r.o. s vkladem Kč 500000,--. Je tato částka nákladovou položkou první firmy ? Děkuji
V případě zisku např. 20 000 kč($) při prodeji akcií a v druhém obchodě stejně vysoké ztráty by mě zajímalo,jestli musím platit daň z příjmu a jak si ji spočítám.
Dobrý den,prosím laskavě o informaci zde je podpora v nezaměstnanosti zdanitelný příjem který musí být v daňovém přiznání.Děkuji za odpověď
Je absolvování intenzivního jazyk. kurzu jednatele spol. s r.o. uznatelným nákladem ? Kurz se skládá ze tří týdenních soustředění, kdy jedno soutředění stojí 6.000 Kč bez DPH. Jednatel je současně jediným společníkem společnosti, která v současné době nedovaží zboží ze zahraničí. Do doby odchodu druhého společníka ze společnosti, tvořil dovoz cca 60% obratu společnosti t.j. 10 mil. Kč za rok. Dovoz v současné době neprobíhá z důvodu špatných jazykových znalostí jednatele. (Obchodní záležitosti se zahraničím zajišťoval dříve druhý společník)
Prosím o zodpovězení dotazu. Chci v roce 2001 přejít na podvojné účetnictví a chci vytvořit opravnou položku k pohledávkám ve smyslu zákona č. 593/1992 Sb. Mohu do opravné položky zahrnout i pohledávky splatné v období od 1.1.1995 do 31.12.1996? Nebo platí promlčecí lhůta dle Obch. zákoníku 4 roky? V případě, že ano, jaká lhůta platí u pohledávek při prodeji služeb /inzerce/ pro nepodnikatelské subjekty - platí 3 roky dle Obč. zákoníku? Děkuji za odpovědi
Firma (s.r.o.) využívá ke své činnosti internet. Uhradila fakturu za roční poplatek za použ. internetu (je vyúčtováno roční období, které se však nekryje s kal. rokem). Je možno dle pokynu D190 k § 23 odst. 2 považovat platbu tohoto ročního poplatku za pravidelně se opakující daňový výdaj, který není nutno časově rozlišovat?
Syn studuje a při studiu začal podnikat od června 2010.Za dobu podnikání /7měsíců/ má zisk po odečtení nákladů 40704Kč. Musí platit sociální a zdravotní pojištění, když je student?
Jaké je cena benzinu natural pro uplatnění cestovních náhrad zaměstnanců v roce 1999 ? Stále čekám zda vydá MPSV výnos, kterým dodatečně upraví cenu bezinu pro cestovní náhrady v roce 1999.
Jsem OSVČ, neplátce DPH, zabývám se tlumočením, překlady a vyučováním.Za rok 1998 jsem uplatňovala výdaje paušálem. Za rok 1999 mám zhruba 200 paragonů za nákup věcí do provozní režie. Příjmy mi chodí na BÚ. Chtěla bych se zeptat, zda musím vést peněžní deník a vystavovat výdajové a příjmové doklady, nebo stačí mít napsaný pouze seznam všech věcí, které jsem koupila(s datem pořízení a cenou) a příjmů na BÚ. Chci vědět, zda podle nějakého zákona mám povinnost vést peněžní deník. Děkuji.
v roce 1998 byly prodány dvě nemovitosti v osobním vlastnictví - dům a byt. V roce 2000 přišel 2x platební výměr na daň z převodu nemovitosti od F.Ú. Do jaké kolonky v daňovém přiznání za rok 2000 se bude tato zaplacená daň uvádět z důvodu snížení daňového základu ?
Podnikatel-plátce DPH má vozidlo na finanční leasing, které částečně používá k účelu nesouvisejícímu s podnikáním. Ve vztahu k DPH - u pohonných hmot (v prokázané výši) uplatňuje odpočet v plné výši za příslušné zdaňovací období a následně vystavuje doklad o použití (dle poměru km ujetých pro podnikání a km celkem), na základě kterého dodaní PHM pro soukr.potřebu. U ostatních výdajů (opravy, autodoplňky...) uplatňuje DPH v plné výši (nevystavuje doklad o použití v souvislosti s použitím vozidla pro osobní potřebu). Z pohledu zákona o dani z příjmů v rámci uzávěrkových operací všechny výdaje (PHM,opravy atd.) krátí dle poměru využití auta pro podnikání a pro osobní potřebu. Postupuje správně ? Děkuji