FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Muzete prosim vysvetlit hlavni rozdily mezi mezinarodnimi ucetnimi standarty (IAS) a ceskymi.A kdy na ne nase ucetni jednotky budou muset prejit. Diky******************************** prosim, smazte moje prijmeni z textu otazky z 1.3.2000 v teto sekci (prvni otazka tohoto dne). Diky. Zustavam s pozdravem
Dobrý den. Prodal jsem byt v osobním vlastnictví,(trvale jsem tam bydlel 27 měsíců)za 650 tisíc korun. Budu platit daň z převodu nemovitosti? Děkuji
Stavajici budova je vytapena z centralniho zdroje tepla. Je mozno brat nove zrizenou plynovou kotelnu (napojenou na stavajici rozvod po budove)pro tuto budovu jako investici ve II. odpisove skupine? Nemuzeme se shodnout. Dekuji
OSVČ při svých zahraničních cestách používá k úhradě nákladů souvisejících s touto cestou i jiných (soukromých) nákladů mezinárodní platební karty ? úhrada ubytování, výběr hotovosti z bankomatu, stravování v restauracích apod. Po návratu ze zahraniční služební cesty si příslušné náhrady vyúčtuje v Kč. Otázkou je, jaký použít kurs ? z jakého dne? Zákon hovoří pouze o případu, kdy je poskytnuta záloha na cestu (použije se kurs ČNB v den určení výše zálohy), neřeší však, jaký kurs použít právě u platební karty, přičemž tento způsob úhrady zákon umožňuje. Stejným způsobem je prováděna úhrada i za zaměstnance, pokud cestují zároveň se svým zaměstnavatelem (OSVČ). Předem děkuji za odpověď.
po provedení služby na Slovensku a vystavení faktury po nás zákazník požaduje prohlášení,že nám nevzniká povinnost registrace stálé provozovny na Slovensku. Kdy tato povinnost vzniká resp. nevzniká? Děkuji.
Vážení, chtěl bych Vás poprosit o odpověď na následující otázku. V roce 1998 jsem vložil své, v kuponové privatizaci získané akcie do programu IPPDA u společnosti FINNEX. Tato je zpeněžila a následně začala z těchto prostředků nakupovat cenné papíry a dále s nimi obchodovala, přičemž mezi nákupy a prodeji neuběhla doba delší 6 měsíců. Tato společnost nakupuje cenné papíry na mé jméno. Ještě chci doplnit, že od společnosti jsem žádné peněžní prostředky neinkasoval. Chci se tedy zeptat, zda mám povinnost zisk zdanit a pokud ano, tak jakým způsobem. Mnohokrát děkuji. S pozdravem Ing. Stanislav Bálka
Vlastním 2 hotely, které zdaňuji podle § 9, naskýtá se příležitost koupit 3. hotel, který chci sám provozovat. Je daňově výhodné založit na provoz nového hotelu s.r.o.? Jak nejlépe naložit s pozemkem - vlastnit ho jako FO nebo ho zahrnout do majetku s.r.o. a vzájemně kombinovat formou pronájmu?
Chtěl bych navázat na dotaz z 22. 3. týkající se dobropisu u DPH. Jak bude po 1. dubnu 2000 postupovat plátce, který opraví základ daně podle § 15 odst. 1 zákona o DPH a vystaví dobropis? Podle novely je tento rozdíl považován za samostatné zdanitelné plnění a podléhá dani v tom zdaňovacím období, kdy byl dobropis doručen plátci, pro kterého se zdanitelné plnění uskutečnilo. Znamená to, že plátce který vystaví dobropis ho bude moci zaúčtovat a snížit tak základ daně až v tom zdaňovacím období, kdy bude mít potvrzeno, že druhá strana tento dobropis obdržela? Bude v tomto případě nutná doručenka? Děkuji
Dobrý den,mám tento dotaz.Mám zřízen živnostenský list na poskytování služeb "služby veřejných nosičú a poslů" a chtěl bych si pořídit auto se kterým bych tuto práci vykonával.Musím tento vůz napsat do majetku firmy nebo stačí jen když bude napsán na mě jako jeho majitele ?Dále Vás prosím jak je to s tzv."Diety" ,když trávím více jak 10 hodin mimo domov,jakým způsobem je případně vykazovat a započítat ?
Matka mě a mojí manželce darovala nemovitost, ve které společně bydlíme. Protože došlo potom k neschodám rozhodli jsme se s manželkou tento dar vrátit, k čemuž také došlo. Mezitím nás vyzval finanční úřad k zaplacení daně darovací. Tu jsme zaplatili. Máme nyní nárok na vrácení této daně, když k převodu na katastru sice došlo, ale následně byla nemovitost na základě notářského zápisu vrácena zpět matce ? Děkuji.
Společnost s ručením omezeným, plátce DPH , koupila nemovitost, kterou pronajímá jako nebytové prostory jiným podnikatelům, plátcům i neplátcům DPH. Jak se účtuje neplátcům DPH nájemné, náklady na provoz telefonní ústředny a pronájem kancelářského nábytku. Jedná se o formu účtování DPH. Zde 5 %, 22% nebo vůbec jeho účtován. Děkuji zdvořile za zaslání odpovědi.
Odstupné. Naše firma z organizačních důvodů dává výpověď zaměstnancům dne 30.9.2000 s tím, že termín ukončení PP bude buď dohodou k 1.10.2000 s 5 měsíčním odstupným, resp. k 31.12.2000 s 2 měsíčním odstupným ev.varianty dle potřeb zaměstnanců.Dotaz: 1. zda se jedná o daňový náklad firmy ? 2. jak postupovat z pohledu zdravotního a sociálního pojištění. Děkuji
V současné době mám příjmy jako OSVČ (účetnictví, ekonomické poradenství). Chtěl bych sám, popř. s partnerem založit s. r.o. částečně se stejným předmětem podnikání + další nové činnosti. Předpokládám, že tato firma bude plátcem DPH (jako fyzická osoba plátcem nejsem) a povede účetnictví plátcům DPH, jako fyzická osoba bych nadále vedl účetnictví neplátcům DPH. Jednatelem společnosti bych byl pravděpodobně já, v úvahu přichází, že by jím byl partner (nepodniká v mém oboru) nebo oba dva. Pokud bych byl jednatelem, nedostal bych se do rozporu s § 136 Obch. zákoníku (zákaz konkurence)? Pokud ano, jaké by pro mne hrozilo nebezpečí, pokud se se společníkem na uvedeném rozdělení působnosti dohodnu, popř. pokud založím s. r.o. sám. Může mě žalovat pouze s.r.o. nebo i někdo jiný? Děkuji J. Mundil
Dobrý den, měl bych následující dotaz: Jsem společníkem s.r.o. se základním jměním 100.000,- Kč. Do společnosti pravidelně půjčuji na základě smlouvy o půjčce větší finanční půjčky. Mimo mne (jako společníka) má společnost ještě jiné finanční půjčky od fyzických osob také na základě smlouvy o půjčce. Otázkou je zda jsou omezeny možnosti zahrnutí úroku z těchto půjček do nákladů a jaký úrok je možné stanovit na tyto půjčky, aby bylo možné jej do nákladů zahrnout. Děkuji a přeji Vám příjemný den Roman Novotný
Prosím o zodpovězení dotazu jak správně účtovat zřizavací výdaje v jednoduchém účetnictví.
Bankovní účet v USD vykazuje k 30.4. zůstatek 35 USD. Po přepočtu na Kč je zůstatek -2050,- Kč. Je třeba zaúčtovat kurzový rozdíl i v průběhu účetního období k měsíčním uzávěrkám? Nebo lze uzavírat měsíce s minusovým zůstatkem na valutových účtech?
Jake dane plynou z titulu prodeje bytu v osobnim vlastnictvi (od roku 1997) pro fyzickou osobu? Musim v danovem prizani uvest prodej bytu i v pripade, kdyz nebudu platit dan z prijmu prodeje tohoto bytu? Predem dekuju za odpoved.
V roce 1999 jsem zakoupil přes zprostředkovatele- ČSOB zahraniční indexové certifikáty(burza Frankfurt)a zároveň jsem je prodal za 3 měsíce. Jak se zdanění zisk z prodeje? a)ostatní příjmy §10 nebo b)příjmy ze zahraničí (samostatné daňové přiznání typ C) Děkuji za odpověď.
Vážení, uvítal jsem vznik Vaší poradny a má hned na Vás jeden dotaz, který nejsem s to pochopit z výkladu zákona o daních z příjmů fyzických osob. Mám živnostenský list a celá léta jsem odváděl dost slušné daně i soc. a zdr. pojištění. V roce 1999 z různých důvodů mi moje zprostředkovatelská činnost v oblasti reklamy a propagace jaksi nešla a i když nejsem ve ztrátě,celková částka ke zdanění je vlice malá. Vychází asi na 17.000,- za rok 1999, což pokryjí hravě zálohy na daň, které jsem pravidelně hradil. A nyní ke konkrétnímu dotazu. Vzhledem k tomu, že manželka na tom je tento rok proti mně výrazně lépe, a já jsem ji v průběhu roku 99 pomáhal (jako spolupracující osoba žijící s ní v jedné domácnosti), mohli bychom na mě rozepsat cca 30% příjmů manželky. Ale teď je tu problém. Já si hrubé příjmy z mojí činnosti snižuji o konkrétní doložené náklady, ale manželka uplatňuje paušální sazbu. Otázka: 1.) Mohu si uplatnit jako spolupracující osoba jen část příjmů z manželčiných příjmů na nichž jsem se podílel a to bez nákladů? Co když mi žádné nevznikly? 2.) Pokud ne, mohl bych si uplatnit nějaké drobné náklady bez použití paušálu?
Mam osvedceni o registraci na svobodne umelecke povolani. Zajimalo by me, co vsechno mohu odepisovat z dani. S pozdravem