FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dotaz - pronájem části lékárny Pro účely…

Dotaz - pronájem části lékárny Pro účely podnikání - zřízení lékárny - jsem si pronajal budovu. Jsem lékárník, k tomu mám potřebné oprávnění. Jednu místnost jsem nepotřeboval, tak jsem ji pronajal. Příjmy z pronájmu této místnosti jsem danil podle §9-příjmy z pronájmu. Udělal jsem to správně? Neměl jsem je zahrnout do příjmů podle §7? Děkuji,

Prosim o informaci, kterym pravnim predpisem se…

Prosim o informaci, kterym pravnim predpisem se ridi uctovani vyse stravneho pri zahranicni ceste podnikatele - fyzicke osoby. S podekovanim

Dobry den, v listopadu 99 byl doplacen leasing…

Dobry den, v listopadu 99 byl doplacen leasing na osobní auto, po skončení leasingu je zahrnuto v obchodním majetku, nyní se chystám (FO) ho prodat jeho prodej bude zdaněn a zaúčtován jako příjem z podnikání, zajímalo by mne v jakém oddíle DP se bude jeho prodej zdaňovat v případě, že auto před prodejem z obchodního majetku vyřadím

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího:…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího: Problém: Prodala jsem byt, na který se vztahuje osvobození od daně na zákl,§20 atd. Byt jsem prodala 1.7.1999. Dne 2.7.1999 vznikly právní účinky vkladu nového majitele. Mám znalecký posudek na odhad s datem zhotovení. 27.5.1999. přesto, že tento prodej bytu je osvobozen od placení daně z převodu nemovitosti, musela jsem podat daňové přiznání, kde jsem doložila kupní smlouvu a odhad bytu. Finanční úřad odmítl mé přiznání s tím, že mám neplatný znalecký posudek, jelikož od 1.7.1999 platí nový zákon o odhadech, tudíž můj znalecký posudek je neplatný a musím mít nový. Prosím proto o vysvětlení jelikož mám dojem, že se jedná o byrokracii ještě navýšenou o to, že stejně žádnou daň platit nebudu. S přáním hezkých dnů děkuji za odpověď.

Zdanění úroků ji? zdaněných srá?kou v bance

Jsme bytove druzstvo, ktere spravuje dum pro obecni urad. Nasimi jedinymi prijmy jsou uroky z bezneho uctu a terminovanych vkladu. Ty jsou v bance daneny 25%. Je nutno tyto prijmy z uroku danit a odvadet z nich dan z prijmu?Nebo je nutno dodanovat v rozdilu mezi dani z uroku banky a dani z prijmu pravnickych osob?

Podnikám v oboru zemní práce. Dostal jsem se do…

Podnikám v oboru zemní práce. Dostal jsem se do finanční tísně. Stavím malou halu na své stroje. Neměl jsem jinou možnost, než si vzít půjčku u peněžního ústavu na 70.000,- Kč - bohužel pouze jako fyzická osoba, jako podnikatel bych nedostal nic. Tyto peníze si převedu do firmy a budu z nich pořizovat materiál na stavbu haly. Můj dotaz zní: mohu si o zaplacené úroky z půjčky zvednout pořizovací cenu haly? Děkuji,

Minulý týden jsem Vám zadala dotaz, zda-li se na…

Minulý týden jsem Vám zadala dotaz, zda-li se na spolupracující osobu vztahuje §23, odst. 8. Protože v odpovědi nebylo to, co jsem chtěla slyšet, dotaz doplním. Spolupracující osoba nevlastní živnostenský list, ale pouze spolupracuje. V dalším roce již nespolupracuje a mě zajímá, zda musí tato osoba dodanit dle §23, odst.8 část pohledávek, zásob apod. Čili mne zajímá, zda-li se v této oblasti na tuto spolupracující osobu vůbec zmíněný § vztahuje. Ve Vaší odpovědi sdělujete cosi o rozdělení příjmů a výdajů, ale to je jasné. Snad jsem otázku zadala již přesně a děkuji za jednoznačnou odpověď.

Prosim o informaci, jak nalozit v JU fyzicke…

Prosim o informaci, jak nalozit v JU fyzicke osoby s pohledavkou vuci zlikvidovane zdravotni pojistovne. Pri likvidici teto pojistovny bylo mozno uplatnit pouze poledavky v celkove vysi nad 30 tis. Kc. Zminena pohledavka je nizsi. Dekuji za odpoved.

Z duvodu pripravovanych danovych a ucetnich zmen…

Z duvodu pripravovanych danovych a ucetnich zmen hodlam jako fyzicka osoba ukoncit cinnost a svoji firmu prodat zahranicnimu investorovi.Od zalozeni spolecnosti- jsme sdruzeni dvou fyzickych osob a po celou dobu jsme platci DPH a uctujeme v jednoduchem ucetnictvi. V dnesni dobe zamestnavame celkem 25 osob na plny pracovni uvazek a mame desitky dodavatelu z cele CR i zahranici. Doporucite mi postup, nebo spolecnost, ktera by zajistila hladky a optimalni prubeh predani spolecnosti . Jaroslav Potmesil

Odpověd na Vá? dotaz

Manžel zdědil sedminu usedlosti po svém strýci,kterýbyl svobodný a bezdětný.Jeho sourozenci už také nežijí.Jaká je sazba dědické daně a z jaké honoty?Vypočítává se z odhadní ceny nemovitosti? Děkuji

Den nabytí zaknihovaných c.p.

Vážení, využil jsem v lednu 2000 předkupního práva na akcie Komerční banky. Tyto akcie však budou připsány na můj účet ve SCP až v březnu 2000. Z hlediska osvobození od daně z příjmů v případě prodeje těchto akcií (po 6 měsících od nabytí) se jako datum nabytí považuje datum jejich zaplacení tzn. leden 2000 nebo až datum jejich připsání na účet ve SCP? Předem děkuji za odpověď

Výzka k součinnosti třetích osob

Lze účinně podat opravný prostředek proti výzvě správce daně k součinnosti třetích osob podle § 34 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků , v platném znění ? V poučení o odvolání je totiž uvedeno, že proti této výzvě se nelze samostatně odvolat ani uplatnit mimořádný opravný prostředek ( §§ 48 odst. 2 a 56a odst. 3 zákona č. 337/1992 Sb.). Domnívám se však, že výzvu k součinnosti třetích osob nelze považovat za výzvu předcházející pravomocnému stanovení daňového základu a daně. Děkuji

Můžeme si dávat do daňových nákladů odpočet DPH…

Můžeme si dávat do daňových nákladů odpočet DPH za ubytování našich odběratelů, kteří k nám jezdí na jednání?

Výdaje pro pojistné na sociální a zdravotní poji?t

Prosím o zodpovězení následujího dotazu: jsem OSVČ, náklady pro daňové přiznání k DPFO uplatňuji paušálem 25 % + zaplacené sociální a zdravotní pojištění. Počítá se zaplacené pojistné do výdajů pro přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu? Děkuji za odpověď.

Prosím Vás o odpověď na můj dotaz.Letos jsem…

Prosím Vás o odpověď na můj dotaz.Letos jsem koupila 100 akcii za 1495 Kc, ale 40 jsem za 4 měsíce od koupě prodala za 1485 Kc.Za jine akcie jsem ještě dostala dividendu 7000 Kc.Poraďte mi, zda lze ztrátu z prodeje akcii odečíst z dividend při výpočtu základu daně, kam tyto daně zapsat ve formuláři daňového přiznání a zda se příjem z akcii do určité částky nemusí přiznávat.Předem děkuji za odpověď.

Každý zákazník, který koupí nebo prodá vůz v…

Každý zákazník, který koupí nebo prodá vůz v autobazaru \\\"QQQ\\\" obdrží plastovou kartu se 3-mi bonusy v hodnotě 1500,-Kč. Tento bonus bude vyplacen držiteli karty, pokud sjedná nákup nebo prodej dalšího vozu. Současně při předložení karty budou platit slevy na některé služby a zboží u autobazaru \\\"QQQ\\\". Prosím o posouzení z daňového hlediska (autobazar, držitel karty). Děkuji.

Do kanceláře v novém sídle firmy jsme nakoupili…

Do kanceláře v novém sídle firmy jsme nakoupili lednici, kávovar, porcelánové šálky, lžičky, skleničky a umělohmotné kelímky. Uvedené věci budou sloužit při obchodních jednáních k zajištění občerstvení, lednice a kávovar budou sloužit i pro potřeby vlastních zaměstnanců. Které z uvedených položek lze uznat jako daňově uznatelné za výdaje. Jsme firma zabývající se průzkumem trhu. Děkuji.

Můžete mi sdělit platnost a výši průměrných cen…

Můžete mi sdělit platnost a výši průměrných cen pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad dle Min. práce a soc. věcí podle §8 odst. 1 Zákona č. 119/1992 Sb, O cestovních náhradách, ve znění zákona č.125/1998 Sb. pro r. 2000? Děkuji,

Mam zivnostensky list na poskytovani software.…

Mam zivnostensky list na poskytovani software. Zajimalo by me, zda si mohu a za jakych podminek zahrnout do nakladu jizdni kolo. Auto v obchodnim majetku nemam, jizdne pro MHD po Praze take neuplatnuji.

Děkuji za odpověď na následující otázku: Pořádali…

Děkuji za odpověď na následující otázku: Pořádali jsme výběrové řízení na obsazení pracovního místa. Vybranému pracovníkovi jsme uhradili jízdné z místa bydliště do síla naší firmy k účasti na přijímacím pohovoru. Tento pracovník následně do firmy nastoupil. Je tento náklad pro firmu daňově uznatelný? Jak je to s případným zdaněním u zaměstnance? Úhrada byla provedena ještě před nástupem tohoto pracovníka. Děkuji.