FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dotaz je třeba upřesnit

Firma uskutečnila obchod s komoditami prostřednicvím zprostředkovatele - jak se to promítne v účetnictví (účetní třídy,...). Účtujeme v podvojném účetnictví

Je mozne vyplacet cestovni nahrady pri ceste do…

Je mozne vyplacet cestovni nahrady pri ceste do zahranici az po skonceni pracovni cesty a v ceskych korunach? {Pracovnik s timto postupem souhlasi} Jaky kurs se pouzije na prepocet? Kurs v den konani prac.cesty, nebo v den vyplaty? Dekuji.

Fyzická osoba má v osobním vlastnictví nebytové…

Fyzická osoba má v osobním vlastnictví nebytové prostory (toto prokáže kupní smlouvou znějící na jméno fyzické osoby). Tyto prostory pronajme právnické osobě (s.r.o.) jejímž je majitelem a současně jednatelem. Z tohoto pronájmu bude dostávat měsíční nájemné od právnické osoby v ceně obvyklé. Bude nájemné daňově uznatelné pro s.r.o.? Fyzická osoba bude příjmy z tohoto pronájmu danit podle § 9 příjmy z pronájmu ZDP a může uplatnit výdaje v paušální výši, pokud to bude výhodnější než výdaje v prokázané výši? Lze tento postup akceptovat z hlediska daně z příjmů? Z hlediska DPH je tento pronájem osvobozen. Děkuji za odpověď.

Mohu jakožto podnikatel - plátce DPH uplatnit…

Mohu jakožto podnikatel - plátce DPH uplatnit odpočet DPH při koupi nemovitosti (kancelář), kterou bych chtěl zavést do obchodního majetku a odepisovat? Problém vidím v tom, že jsem ženatý a nemáme rozdělen majetek (manželka také podniká, není však plátcem DPH).

Cesty mezi provozovnami jednoho podnikatele a náje

Podnikatel (FO) má jednu provozovnu mimo bydliste (hlavni ma v miste bydliste). Muze si do nakladu davat cestovne (vlastni automobil zahrnuty v majetku) za dopravu mezi provozovnami? Pokud si v miste druhe provozovny najme byt (aby neplatil zbytecne za dopravu), muze toto najemne davat do nakladu? (Vyjde ho to levneji, nez kdyby neustale jezdil mezi obema provozovnami.

Sloučení společností

Účtuji pro tři účetní jednotky - jedna je v.o.s., která je plátcem DPH a zbývající dvě jsou společníky této v.o.s., nejsou plátci DPH. Vzhledem k novele zákona o DPH by pro nás bylo výhodné sloučit tyto tři jednotky do jedné, která by byla plátcem DPH. Obracím se proto na Vás s dotazem, jak v takovém to případě postupovat, zrušit ty dvě úč. jednotky... ,jakým předpisem se mohu řídit, zda je vůbec možné provést toto sloučení v průběhu roku nebo pouze na začátku zdaň. období. Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám pěkný den.

Jako fyzická osoba obchoduji s cennými papíry a…

Jako fyzická osoba obchoduji s cennými papíry a prosím o odpověď na otázku zda mohu uplatnit náklady na internetové připojení, když ho využívám jako informační medium. Daním podle §10 zákona o dani z příjmů, kde je uvedeno, že základem daně je příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení. Děkuji za odpověď

Doba podnikání

kolik měsíců jsem vykonával sam. výděl. čin., zahájil-li jsem tuto činnost 19.4., od 1.7. do 28.9. jsem byl zaměstnán u jiné firmy(hlavní příjem) a od 4.10. jsem nastoupil základní voj. službu. živnost nebyla po celou dobu přerušena. navíc jsem byl do 31.6. studentem VŠ. za odpověd předem děkuji

Proč je pro živnostníky někdy výhodnější vést…

Proč je pro živnostníky někdy výhodnější vést podvojné účetnictví? Poradenská činnost v oblasti obchodu - vyplatí se být plátcem DPH? Od jaké hranice se vyplatí zrušit živnost a založit s.r.o. Děkuji!!!

dobry den zajimalo by me jak lze v pripade ze…

dobry den zajimalo by me jak lze v pripade ze jsem zemedelsky podnik , ktery dela prvovyrobu uplatnovat narok na vraceni spotrebni dane z pohonych hmot. Dotazy jsou nasledujici: - kdy se danove priznami podava? Jak cerpat limity z ledna, kdyz vyhlaska zacala platit az v dubnu? Lze dnes cerpat limit z ledna? Lze tentop rok zadat o vraceni spotr.dane z naftx ktera byla koupena minuly rok, a byla v zasobnuiku a cerpala se leden- kveten?? preji pekny den a dekuji za odpoved

není mi jasné jak se vede učetnictví v případě…

není mi jasné jak se vede učetnictví v případě sdružení podnikatelů založeného dle OZ. děkuji

Dobry den, rad bych se vas zeptal, je-li mozne…

Dobry den, rad bych se vas zeptal, je-li mozne zapocitavat dan. zisky z obchodovani s ceskymi akciemi s dan. ztratami z obchodovani se zahranicnimi akciemi nebo opacne? Jsem fyzicka osoba. Jak je to u podnikatelu-zivnostniku a pravnickych osob? Dekuji

Vážený pane,Vážená paní Jsem studentem vysoké…

Vážený pane,Vážená paní Jsem studentem vysoké školy.Příležitostně si vydělávám na brigádách.V měsíci říjnu jsem pracoval u dvou zaměstnavatelů součastně,(na dohodu o pracovní činnosti u prvního a na dohodu o provedení páce u druhého).Bylo mi řečeno,že se jedná o souběžné pracovní poměry a můj příjem se bude danit daní ve výši 20%.Je takto vysoká daň oprávněná? Předem děkuji za odpověď.Lukáš Fritsch

ODPOVED NA VAS DOTAZ.

V letosnim roce jsem prodal os. automobil, ktery jsem jako podnikatel - fyz. osoba mel po 6 roku vlozeny v majetku firmy a postupne prvni 4 roky jsem jej odepisovl jako inv. majetek ze zakladu dane. Zustatkova prodejni cena byla 170 000,- Kc na kterou jsem s kupujicim sepsal smlouvu a penize od neho v hotovosti prevzal. Je nutne tuto castku zaradit v letosnim roce jako prijem do pokladny? Dekuji za odpoved. K.Chovanec

Osvobození prodeje bytů od daně z převodu nemovist

Dobry den, nase spolecnost (a.s.) prodala byty, ktere měla ve svem vlastnictvi. Vim o tom, ze Ustavni soud rozhodl, že veskery prodej bytu je osvobozen (dan z prevodu nemovitosti). Avsak presto nam prisel od FU platebni vymer na dan z prevodu nemovitosti. Prosim o potvrzeni, zda muj nazor, ze jsme osvobozeni od dane z prevodu pri prodeji bytu, je spravny. Jak mame reagovat na platebni vymer? Dekuji

mohu uplatnit jako výdaj úroky z úvěru při koupi…

mohu uplatnit jako výdaj úroky z úvěru při koupi CP a mohu uplatnit jako výdaj poplatky za nákup a prodej všech CP za kalendářní rok nebo jen u CP držených méně než 6 měsíců. Děkuji za odpověď

Prosím Vás o pomoc. Pracoval jsem jeden týden v…

Prosím Vás o pomoc. Pracoval jsem jeden týden v pojišťovně a zadával auta do databáze. Vydělal jsem si 7.000,-- Kč, nepodepsal jsem přiznání k dani z příjmů, nebyla mi zaměstnavatelem sražena žádná daň. Hrozí mi nějaký postih?

Dobrý den. Mám následující dotazy: 1. Osoba…

Dobrý den. Mám následující dotazy: 1. Osoba šamostatně výdělečně činná (řemeslná živnost), plátce DPH, nakoupí movitý majetek za účelem jeho pronájmu. Lze u takto zakoupeného movitého majetku uplatnit odpočet DPH? Bude se nadále jednat o majetek, který se nepovažuje za obchodní majetek ve smyslu daně z příjmů FO (§9 odst. 6) v návaznosti na jeho případný prodej (§4 odst. 1c)? 2. Vybavení maloobchodní prodejny (pulty, regály, nákupní košíky, pokladny...) - jedná se o samostatné movité věci nebo jde o soubor movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením? Děkuji za Vaše odpovědi.

Pojistné na zdravotní a sociální u studenta podnik

Kdyz je student zaroven podnikatelem, musi platit davky socialniho a zdravotniho zabezpeceni i kdyz je za nej plati stat, nebo existuje pro studenty nejaka sleva? Dekuji za odpoved.

Převod bytů

Děkuji za odpověď panu Tomáši Brandejsovi z TACOAM Consulting a.s. Asi měl na mysli odst. 6 (uvedl 7) písm.g) paragrafu 20. Nebo se mýlím? Tam je však odkaz (ten myslel p. Brandejs?) na odstavce 1 až 4 paragrafu 24 zákona 72/94 Sb. Nejsem odborník na čtení a výklad zákonů. Zdá se mně však, že tyto odstavce se netýkají nás, tedy členů družstva založeného v r. 1999.Toto družstvo jsme založili proto, abychom splnili podmínku města Brna danou vyhláškou 3/1996 resp. vyhl. 15/98 o prodeji domů z vlastnictví města. Tato podmínka zní - prodej se uskuteční výhradně právnické osobě. Jde nám o to, jak dosáhnout toho, aby v LV byli zapsáni jednotliví majitelé bytů a ne právnická osoba - bez placení daně z převodu nemovitostí. Mám mnoho signálů, ze to jde, ale nikdo neví jak. Děkuji. Dušan Vítek