FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Prosím o odpověď na dotaz: Může…

Dobrý den. Prosím o odpověď na dotaz: Může podnikatel, který nemá zaměstnance, mít na firmu dva mobilní telefony? Pokud ano, může u obou uplatňovat do výdajů jak částku fakturovanou tak i např. GO kupony? Děkuji.

Přeru?ení podnikání

Behem roku 1999 jsem mela prerusene podnikani na obdobi srpna a zari. Jak budu uctovat poplatky z meho podnikatelskeho uctu a uroky prijate na tento ucet behem tohoto obdobi? Pokud nebudu mit ucetnictvi behem techto mesicu kdy mohu zauctovat platby dosle na tento ucet az v srpnu a zda mohu dat do nakladu nakupy souvisejici s podnikanim ale nakoupene jiz v zari. Dekuji

Dobry den. Mam nasledujici dotaz. Chystam se…

Dobry den. Mam nasledujici dotaz. Chystam se kupovat chalupu. Plati se z koupe dan? Pripadne v jake vysi (%). Musim jako vlastnik nemovitosti odvadet nejake penize statu? Predem dekuji za odpoved.

Naše společnost s.r.o. uhradí našemu zahraničnímu…

Naše společnost s.r.o. uhradí našemu zahraničnímu partneru zboží v jiné zemi. Tento si zboží odveze/zboží nejde přes ČR/, a my fakturujeme o něco vyšší částku našemu zahraničnímu partnerovi. Bližší vysvětlení:- faktura ze zahraničí na zboží zní na jméno naší firmy - toto zboží nejde přes ČR, ale odveze si je náš zahraniční partner -my přefakturujeme zboží v o něco vyšší ceně Vstupuje naše faktura do daňového přiznání k DPH? Fakturu vystavit jako službu/musíme na ni pro zahraničního partnera přesně specifikovat druh zboží/, nebo jako prodej zboží? Předem děkuji.

Vážení přátelé, potřeboval bych vědět jaká je…

Vážení přátelé, potřeboval bych vědět jaká je minimální částka pro placení soc. pojištění na rok 2000. Děkuji předem za odpověd

Jaká sazba DPH se vztahuje ke smlouvě o obstarání…

Jaká sazba DPH se vztahuje ke smlouvě o obstarání věci (podobné smlouvě zprostředkovatelské) jedná se o obstarání určité služby za klienta. Jaká sazba DPH se vztahuje k uskladnění vozidla. Díky a s pozdravem

Předmět zdanitelného plnění dle zákona o DPH : …

Předmět zdanitelného plnění dle zákona o DPH : Vyrábíme a prodáváme elektrické ruční nářadí. Výrobek má vedle svého názvu i typové označení. Například elektrická ruční vrtačka - EVU 305. Je zpochybnitelné vystavování faktur, kde je předmět uveden v položce faktury : SKP a typové označení ? Není zde název výrobku.

Česká společnost provozující kabelovou televizi…

Česká společnost provozující kabelovou televizi bude přebírat program od společnosti z Francie. Tato francouzká společnost nemá na území naší republiky ani organizační složku, ani stálou provozovnu. Při platbě "licenčních poplatků"do Francie bude daněno daní z příjmu ve výši 25 % nebo 5 % z ohledem na smlouvu o zamezení dvojího zdanění z Francií ?. Otázkou je, zda smlouva o zamezení dvojího zdanění z Francií vůbec řeší otázku převodu práva přijímat a dále poskytovat televizní signál. Žádám Vás o Váš názor. Děkuji.

Prosim o radu: Od rijna 2000 zacal podnikatel …

Prosim o radu: Od rijna 2000 zacal podnikatel (oprava zem. stroju) pobirat plny invalidni duchod (po chemoterapii), rad by pokracoval v cinnosti. Muze? Ma nejaka omezeni? Je nucen nadale platit ZP a SP? Za odpoved predem dekuji

technické zhodnocení NM

Software nakoupený za pořizovací cenu menší než 60.tis. Kč byl účtován přímo do nákladů jako ostatní služby. Technické zhodnocení - např přikoupení upgrade v pořizovací ceně třeba jenou 3000,- Kč bude skutečně NEHMOTNYM INVESTICNIM MAJETKEM s tím, že se mu přidělí inventární číslo a bude se odepisovat postupně?

Dobrý den prosím o informaci, zaměstnanec…

Dobrý den prosím o informaci, zaměstnanec na dohodu o provedení práce má dostat odměnu ve výši 7.000,-, podepsal prohlášení poplatníka. Nevíme jakou a kolikaprocentní sazbu daně z příjmu máme uplatnit. Děkuji M. Pátek

Udajne je omezeno stari vozu, ktere mohu (nemohu)…

Udajne je omezeno stari vozu, ktere mohu (nemohu) uvadet coby sluzebni vozidlo. Jake je toto kriterium?

Dobrý den. Řeším následující problém. Jsem…

Dobrý den. Řeším následující problém. Jsem normálně zaměstnán na HPP a navíc si přivydělávám psaním článků pro různá periodika. Nevlastním tedy živnostenský list a ani nemám přidělené IČO. Do letošního roku jsem při podání daňového přiznání uplatňoval náklady paušální částkou. Ale od příštího roku bych rád uplatňoval skutečné náklady. Co vše musím zařídit, abych se nedostal do rozporu s našimi právními předpisy. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem

SAZBA DPH

Zaslechl jsem, ze od ledna bude zvysena DPH na sluzby. Jelikoz se sluzbami, zajimalo by me v jake danove skupine mam fakturovat? Dekuji za odpoved Jan Holusa

SKONTO

Věc:uplatňování skont. Pokyn D-164 čj. 181/86 458/1997, uveřejněný v č. 4/1998 FZ řeší v části 8 poskytování tzv. skont. Otázka: Náš dodavatel nám stanovil platební podmínku 1% při platbě do 14 dnů,jinak do 30 dnů netto. Nejdříve vystaví fakturu na 99% /s uvedením základu daně a DPH/ se splatností na 14 dní. Pokud zaplatíme 15-30 den, provede dofakturaci 1% tj. s uvedením základu daně a DPH. Je toto možné vzhledem k § 12 zákona o DPH tj. že sice dvě ceny nejsou uvedeny na 1 faktuře, ale na dvou. Pokud splníme podmínku a zaplatíme do 14 dní, zůstane u vystavení faktury na 99 % a tím celá transakce skončí.

Od 1.marca 2000 som zamestnaný na Japonskom…

Od 1.marca 2000 som zamestnaný na Japonskom velvyslanectve v Prahe. Kedže so slovensky statny obcan, odvadzanie plnych davok do socialneho poistenia(dochodkove poistnie atd..)sa mi javi ako zbytocne. Moj zamestnavatel ich za mna odvadza v plnej vyske, a preto sa chcem spytat ci je to vobec potrebne-teda ci sa mam narok poberat dochodok z Ciech, alebo ci existuje nejaka dohoda medzi CR a SR,ktora umoznuje zapocitat roky odpracovane v Cechach do celkove odpracovanych rokov Na Slovensku? Je iste,ze to slovenska Socialna poistovna bude akceptovat? Ak ano, prosim Vas oznamte mi meno normy podla ktorej je to mozne? Zaroven by som sa chcel spytat ako je to s platenim dani, kedze na zaklade kontraktu s mojim zamestnavatelom si musim vyplnovat danove priznanie sam. Je nutne,aby som to iste robil aj na Slovensku? Dakujem a ostavam s pozdravom, Jozef Zvoncek

Jsme společnost s.r.o.,která pořídila pozemky pro…

Jsme společnost s.r.o.,která pořídila pozemky pro stavbu nemovitosti. V souvislosti s tímto nám poskytla realitní kancelář poradenskou službu, týkající se rovněž dalšího využití těchto pozemků, na základě čehož nám vystavila fakturu za služby se sazbou DPH 22%. Je toto správně ?

Prosím, zodpovězte mi , co se rozumí obchodním…

Prosím, zodpovězte mi , co se rozumí obchodním obratem firmy.

Dobry den, zajimalo by mne zda lze jako…

Dobry den, zajimalo by mne zda lze jako prileztostny prijem, osvobozeny od dane z prijmu i soc/zdravotniho pojisteni, kvalifikovat spolupraci pri ziskavani klientu povinneho ruceni pro maklerskou spolecnost. Samotne spolecnosti toto inzeruji, avsak nevim, zda je to mozne, pokud napriklad ziskam 50klientu a 10spolupracovniku. To jiz asi prilezitostne neni. Dekuji za odpoved

Vyřazení majetku

Od r. 1994 odepisuji soustruh. V r. 1999 vyřazuji z důvodu nefunkčnosti do šrotu. Příjem za šrot činí 1254 Kč. Za r. 1999 uplatním polovinu ročního odpisu jako daňový výdaj. Zůstatková cena soustruhu činí 9315 Kč. Do daňových nákladů ze zůstatkové ceny uplatním pouze částku ve výši příjmu za šrot - tj. 1254 Kč. Je to tak správně? Děkuji.