FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
U veřejných obchodních společností byl do konce roku 1992 hospodářský výsledek po zdanění důchodovou daní rozdělen a přeúčtován na účet 411 (základní jmění - nezapsané v obchodním rejstříku) a na účet 427 (ostatní fondy). Dle současných předpisů v.o.s. nemusí tvořit základní jmění ani fondy. Svůj podíl na HV daní společníci daní z příjmů fyzických osob. Dotaz: Jakým způsobem lze dříve vytvořené základní jmění a fondy zrušit, a zda je toto nutno znovu zdanit (jde vlastně o součet HV vytvořených do konce 1992 po zdanění důchodovou daní) Děkuji
Mohli byste mi poradit v jakém zákoně nebo vyhlášce je stanoveno, že zaměstnavatel je povinnen zajistit zaměstnancům občerstvení a zda nákup tohoto občerstvení je daňově uznatelný výdaj z pohledu daně z příjmů?
Dobrý den! Jsem jako plátce DPH , právě jsem koupil auto jako HIM (SPZ žlutá ) . Tento auto možnost odpočet DPH ? Děkuji
Jsme a.s..Naším akcionářem je dobrovolný svazek obcí založený podle §49,50 a další zákona 128/2000 Sb. Tento akcionář - rozpočtová organizace předává infrastrukturní majetek ( vodohospodářské stavby)do komplexního pronájmu do naší a.s. Dotaz: Může naše a.s. odepisovat (daňově, účetně) tento majetek v případě, že dobrovolný svazek obcí- rozpočtová organizace- tento majetek neodepisuje?
Živím se jako programátor na vlastní IČO. Při placení daní budu výdaje uplatňovat procentem z příjmů. Mám nárok na 25 procent (příjmy ze živnosti), nebo na 30 procent (příjmy z užití nebo poskytnutí práv duševního vlastnictví)?
23.3.2000 Věc: Dotaz Podnikatel jako fyzická osoba zabývající se obchodní činností má na zásobách - účet 132 zboží v hodnotě 5 mil. Kč. Vede podvoj. účetnictví a účtuje v souladu se zákonem č. 563/1991 čl. II. způsobem B. Rozhodne se činnost ukončit . Založí nové s. r. o., kde se stane jedním ze společníků on 25% a manželka rovněž 25 %. Nová firma má zájem o odkoupení části zboží ze skladu výše uvedené fyzické osoby. Za jaké ceny může nová firma zásoby odkoupit,aby to pro ni bylo co nejvýhodnější. Použili bychom ceny skladové, ale jde nám o to, abychom se nedostali do rozporu se zákonem o dani z příjmu paragraf 23 odst. 7.
Jako OSVČ odečítám paušál 25 procent. Mohu potom ještě odečítat od daňového základu max.12000 titulu příspěvku do penzijního fondu a ev. po schválení i podobnou částku z titulu životního pojištění? Děkuji za odpověď.
Prosím o posouzení zatřídění z hlediska DPH výrobku: telefonní seznam na běžném papíře (ne recyklovatelném), kde cca 1/2 je oficiální telefonní seznam a 1/2 reklamní stránky. Domnívám se, že se jedná o brožuru, kterou nelze zatřídit do 4901 (5%DPH) ale patří do 4911 (22%DPH). Děkuji
Dobrý den! Prosím o inforamci, zda podléhá dani z příjmu fyzických osob příjem z prodeje nemovistosti (pozemky zemědělské, rybník apod.) v případě, že jsem tento majetek nabyla darem od své matky. A majetem mám ve vlastnictví pouze několik měsíců. Jak je to s daní z příjmů, pokud bych část tohoto majetku vyměnila za jiný menovitý majetek shodné hodnoty? Děkuji.
Po otci jsem zdědila pozemky a zjistila jsem,že víc jak 3 roky nebyla placena daň z nemovitostí. Mám vyzvednuté papíry a po vyplnění podám daňové přiznání.Zajímá mne,kolik roků zpětně budu muset daň zaplatit.Jak si mám vypočítat,kolik zaplatím za pozemky?Zajímají mne ceny za stavební pozemek a manipulační plochu.Mnohokrát děkuji za odpověď.
Doplňující otázka k osvobození při prodeji bytu. Sepsání smlouvy o smlouvě budoucí ( smlouva budoucí=kupní smlova na termín, který bude splňovat podmínku uplynutí 2 let ) před uplynutím doby 2 let vlastnictví za stanovených podmínek §4odst.1 písm. a) zákona o daních z příjmů nijak neovlivní splnění podmínek stanovených v §4odst.1 písm. a) zákona o daních z příjmů. Děkuji.
Jsme výrobní společnost s.r.o. . V tuto chvíli máme 102 zaměstnanců. Můžeme jim přikázat termín čerpání jejich celé dovolené?
Dotaz: setkal jsem se s termínem "forézní audit". Psáno tak jak jsem to slyšel. Zajímalo by mě, co tento pojem v praxi znamená. předem děkuji
Dobrý den,měla bych dotaz mám auto na leasing 1 rok,ted jsem se stala plátcem DPH, mám uplatňovat i DPH ve splátkách ?
Účtuji v jednoduchém účetnictví-nákup, prodej a oprava aut. K1.1.99 mám skladem auto. Neboť jsem se dostal do finančních potíží, rozhodl jsem se pro zpětný leasing tohoto auta. Kupní smlouva k leasingové smlouvě činí 150.000,- Kč. Mně bylo vyplaceno 93.209,- (94.709-provize 1.500). Po dobu 3 let splácím měsíčně 4.609,-Kč a po 3 letech bude auto opět moje. Ještě jsem podepsal "příjem" částky 55.291,- (doplatek do 150.000 Kč) a zároveň ji zase vydal zpět leasingové společnosti. Mohu tuto částku rozpustit časově během 3 let do nákladů? Moje účtování: 93.209,- si zaúčtuji do příjmů, 12 měsíčních splátek účtuji do nákladů. Je to tak správně? Děkuji. Čermák
Vyúčtování zahraniční pracovní cesty Záloha na zahraniční pracovní cestu do SRN byla nižší, než činil nárok při vyúčtování. Může být doplatek vyplacen v cizí měně (v DM) nebo smí být vyplacen pouze v korunách? Děkuji
Jsem FO, účtuji v jed. účet. Vlastním autodopravu, mohu dát do nákladu mikrovlnou troubu, kterou používám při přepravě pro vlastní potřebu a jak zaúčtuji nákup nafty nakoupenou v cizině. Děkuji.
Vážení, předem Vám děkuji za odpověď na následujívcí dotaz: - v loňském roce jsem kromě příjmu ze zaměstnaneckého poměru obdržel částku ve výši ca 10.000,-Kč jako provizi za uzavření pojistných smluv pro pojišťovnu Generali - pracuji pro ni jako obchodní zástupce na základě uzavřené smlouvy o obchodním zastoupení. Obchodní zastoupení provádím na základě registrace a přiděleného identifikačního čísla u Českého statistického úřadu. Zajímalo by mne, jestli tento příjem pouze přičtu k příjmu ze zaměstnání při vyplňování daňového přiznání, a pokud ano, jak je formulován, a jakým způsobem mohu uplatnit náklady (pouze ve skutečné výši, nebo paušálně jakým procentem?)? Případně, pokud náklady uplatnit nelze, stačí pouze tento příjem nahlásit zaměstnavateli? Děkuji za pomoc
Manzel byl sluzebne 3 mesice na Taiwanu (zavisla cinnost), s Taiwanem neni uzavrena smlouva o zamezeni dvojiho zdaneni. Pri vypoctu dane se postupuje a) metodou vynětí s vyhradou progrese nebo b) metodou zapoctu dane zaplacene v zahranici ? Nebo se muze zvolit ta, ktera je pro poplatnika priznivejsi (mensi hodnota dane) ?
Prosím o zodpovězení násl. dotazu. Naší firmě byla fakturována doprava nákl. autem Pick-up /žlutá SPZ/, ale tento automobil nevezl náklad, ale pouze osobu. /jednání/. Dodavatel použil sazbu DPH - základní? Je tato sazba správná?