FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
DPH.Kdy nastava pro podnikatele uctujiciho v jednoduchem ucetnictvi zdanitelne plneni, dnem vystaveni faktury nebo dnem jejiho zaplaceni? Diky.
Uroky z prodleni Dluznik uznal nasi pohledavku a uznal i urok z prodleni za pozdni uhradu. Jak je mozne urok z prodleni dluznikovi vyfakturovat, zauctovat a jak je nutne ho pro financni urad dolozit. Jaka muze byt nejnizsi a nejvyssi urokova sazba u uroku z prodleni, pokud se jedna o platbu v zahranicni mene, v EURech. Dekuji.
Lze nájemníkům naúčtovat částku za rozúčtování tepla,TUV a SV, kterou jako vlastník domu platím servisní organizaci?
Prosím o vysvětlení: účet 012 - Nehmotné výsledky vývoje a výzkumu - z hlediska účetnictví se jedná o nehmotný investiční majetek - účetní odpisy 2 - 5 let - daňově se nejdedná o nehmotný majtek , co to znamená pro daňové odpisy, tyto nelze vůbec uplatnit, nebo u tohoto majetku můžu uplatnit odpisy stejné jako účetnhí. Děkuji za odpověď
Firma provozující zámečnictví zhotoví ocelové dílce a provede zároveň montáž. Nejsem si jista, zda-li můžu použít 5% DPH. Další dotaz je pro spíše informativní. Je možné, někde najít ceny za poskytování služeb v oblasti účetnictví - zpracování dokladů a daňových přiznání. Do které tarifní stupnice se řadí účetní, která zpracovává doklady až do konečné fáze daňových přiznání. Děkuji předem za zodpovězené dotazy a přeji pěkný den.
Za jakých podmínek může být právnická osoba měsíčním plátcem daňe z přidané hodnoty? Děkuji.
Jsme firma, kter8 jako cestovni kancelar se zabyva dovozem turistu z Ukrajiny, jejich ubytovanim v hotelichv Ceske republice jiz od 1.10.1999. Stali jsme se platci DPH. Na vstupu dostavame faktury z hotelu a toto DPH chceme na FU narokovat.Na vystupu posilame faktury na Ukrajinu bez DPH. Delame to tak spravne?
Od června (včetně) jsem si začal přispívat na penzijní připojištění 1.500 Kč. Celkem tedy v roce 2000 naspořím 9.000 Kč. Budu mít nárok na úlevu na dani z příjmu pouze ve výši 3.000 Kč, nebo ve výši 6.000 Kč (1500-500=1000*6měsíců)? Děkuji za odpověď.
Je dohoda o \\\\\\\"Pracovní činnosti\\\\\\\" omezena nějakou finanční částkou? za rok,měsíc?? Jaká částka za rok může být touto formou vyplacena?
K prodeji vozu uvádíte: "..cena automobilu závisí pouze na dohodě mezi prodávajícím a kupujícím. Daňové právo nijak tuto částku neomezuje ( ani nemůže ). Nicméně v případě, že dochází k prodeji mezi osobami personálně, ekonomicky apod. spojenými, může být pro daňové účely relevantní cena obvyklá, pokud poplatník uspokojivě nezdůvodní rozdíl mezi cenou obvyklou a prodejní." A co když se jedná o osobu cizí, pravidlo ceny obvyklé není třeba dodržet? Příklad: 1) vozidlo vstupní cena 400000, zařazeno 30.12.2000 2) vozidlo má k 1.1.2002 zůstatkovou cenu 100000 (při zrychleném odpisování: 100K v r.2000, 150K v r.2001 a 1/2 z 100K za r.2002) - tedy po odečtení 1/2 ročního odpisu za rok 2002) 3) lze jej tedy dne 1.1.2002 bez následných námitek FÚ prodat cizí osobě za tuto zůstatkovou cenu 100000 Kč, i když je vozidlo fakticky staré pouze jeden rok (ale vlastně přes 3 účetní období), anebo je nutno jej prodat za cenu obvyklou=většinou vyšší? Zdůrazňuji, že prodat osobě cizí, nijak ekonomicky, personálně či jinak spojenou s prodávajícím poplatníkem - právnickou osobou. Děkuji za Vaši odpověď.
Prosím Vás, potřebuji se dozvědět průměrnou cenu benzínu za rok 1999
Mam pozastaveny zivnostensky list. Prisla mi zpozdene o rok platba faktury. cca 15 000 Kc , Ted jsem zamestnan na zavislou cinnost a myslel jsem ze mi zuctovani udelaji v praci ale oni rikaji ze si musim podat priznani sam protoze mi prisla tato platby. Je to pravda? Muzu to treba zatajit kdyz uz neplanuji podnikani obnovit?
Zajimalo by mne, kolik let zpetne mohu vymahat po VZP a OSSZ preplatky, zjistim-li, napr. letos, ze udaje pro "pojistovny" jsem vyplnoval v muj neprospech? Dekuji.
Provádíme mezinárodní nákladní přepravu, která je osvobozená od DPH. Ptám se zda-li můžu vyfakturovat přepravu v cizí měně tuzemské firmě, která si tuto službu objednala. Druhý dotaz zní - jak postupovat v zaúčtování s doklady spojené s nákupy PHM, poplatky v zahraničí aj. v návaznosti na zákony dani z příjmu a DPH.
Když je někdo bez zdanitelných příjmů (viz dotaz z 19.05.2001 12:38) a platí si zdr. poj. ve výši 675/měs., jak je to a) v případě, že onemocní, získá nějakou nemocenskou nebo je nemocenská placena ze soc. pojištění? b) s odpracovanými léty pro účely důchodu? Kdy přesně se započítávají a kdy ne?
Jakou sazbou DPH je zatížena služba tzv. odtahová služba vozidlem pro tuto činnost uspůsobený.
Dobrý den. Provozuji cestovní kancelář, účtuji v jednoduchém účetnictví a chtěl bych se informovat jestli můžu vystavené faktury jako provizní, zaúčtovat jako průběžnou položku, nebo jestli vůbec můžu účtovat přes průběžné položky.Při dotazu na finančním úřadu mi bylo sděleno, že to lze takto zaúčtovat za podmínky souhlasu průběžných položek (příjem - výdaj). Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam dotaz tykajiici se zdaneni Stock options. Jde mi o to v jake vysi je zdanena pripadna exekuce opci (tedy vyuziti opce na nakup akcii a jejich okazity prodej). Spravce opci nabizi provest tuto operaci bez nutnosti hotovosti na nakup. Predem dekuji
Dobrý den, vážený pane doktore, mám následujícíc dotaz: A.s. buduje nový hotel. Veškeré náklady jsou soutřeďovány na účtu 042-A. Vlivem počasí dojde k poškození střechy a též venkovních lamp, již před hotelem umístěných. Dochází k opravě střechy, dodávce nových lamp. Pojišťovna poskytne plnění. Domnívám se, že náklady na opravy budou účtovány též 042-A a venkovní lampy, které a.s. zařadí jako odpisovaný IM po kolaudaci, budou zařazeny v součtu ceny původní + náhradní za poškozenou lampu. Prosím o Váš názor, pane doktore, zda je tato úvahu je správná. Též ještě prosím o sdělení, jak se bude chovat plnění pojišťovny ve vztahu k ještě nezkolaudované budově. Velmi Vám děkuji a přeji krásný den. Lenka Hrdinová
Dobrý den Chci se zeptat : Jsem student, dostal jsem sek od firmy z USA. Sek je na 62 dolaru. Musim odvadet dan a kolik procent? Musim take zadat o nejake devizove povoleni nebo musim nejakym zpusobem informovat CNB? Dekuji za odpoved. Petr Gardon