FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
OPRAVA BUDOVY Budovu, ve kterém podnikám mám v obchodním majetku. Na její opravu jsem si vypůjčil peníze ne od banky, ale od své sestry se splatností 3 roky, ale bez úroku. Můžu si dát do nákladů splátky této půjčky? Děkuji. PRODEJ ZAŘÍZENÍ Měla jsem 3 roky v pronájmu kosmetiku, ale ze zdravotních důvodů jsem musela činnost přestat vykonávat, tudíž jsem zařízení této kosmetiky prodala. Musím tento příjem zdanit? Pod kterým paragrafem to mám uvést do daňového přiznání? Může si k tomu dát nějaké výdaje? S pozdravem díky.
Na základě zákona o DPH §16 odst. 9 nám není jasná sazba daně při ubytování delším než 48 hodin. Nevíme zda při týdenním pobytu budeme klientovi účtovat 48 hodin za sníženou sazbu a zbytek pobytu za základní sazbu. Jsme hotel poskytující ubytování jak v rámci cestovního ruchu, tak i běžného ubytování, a to kategorie **.
Jsem student, nemám žádné příjmy a chtěl bych pronajímat byt. Musel bych kromě daní ze zisku platit i sociální a zdravotní pojištění. Děkuji.
Dobrý den, jsem jako obchodnik povinen vracet DPH cizincum ? Pokud ano, na zaklade jakeho dokladu a kdo mi ho pozdeji proplati.
Dobrý den, plátce DPH dostane fakturu od neplátce a přefakturuje jí jiný firmě z DPH je to možné ? Děkuji a přeji pěkný den
Kdo má podat přiznání k dani z převodu nemovitosti, jestliže v kupní smlouvě je ustanovení, že plátcem této daně bude kupující.
Zajímalo by me kolik se zaplati dan z prevodu nemovitosti (pozemek) pri prodejni cene 100000kc dale me zajima jestli se musi jeste platit nejaka dan a kolik to je procent a z ceho se urci danovy zaklad Dekuji za odpoved
Jsem živnostník a používám občas svůj soukromý automobil (nezahrnutý v obch. majetku) pro obchodní cesty. Mohu si jako živnostník zahrnout silniční daň do nákladů, nebo jde k tíži mne jako občana ( =držitele auta dle technického průkazu = faktického plátce sil. daně)
V.O.S. používá pronajaté vozidlo (od firmy, která se touto činností zabývá). Nyní se V.O.S. dohodla s pronajímatelem, že vozidlo odkoupí za cenu max. 40.000,--. Doslechla jsem se, že se v podstatě jedná o pronájem s následnou koupí najaté věci, tzn., že bychom měli všechny částky vydané za pronájem v tomto zdaňovacím období + cenu, za kterou bude vozidlo odkoupeno zahrnout do ceny majetku a poté jej odepisovat. Poraďte, prosím, jak tomuto problému předejít. Je řešením, bude-li např. vozidlo odkoupeno až po nějaké přestávce po ukončení pronájmu? Nebo si jej má zakoupit fyzická osoba a poté odprodat firmě? Nemáme zájem (tak asi jako každý) zvyšovat společnosti daňový základ. Děkuji za odpověď.
Dne 1.1.2000 jsme vystavily zálohovou fakturu ,která byla ihned uhrazena. Tato záloha je od 1.1.2000 do 31.10.2000 a jedná se o služby, které provozujeme každý měsíc (po 31.10.bude vystavena nová faktura).Jedná se mě o to kdy ho máme vystavit daňový doklad (s DPH),jestli po skončení zálohy,nebo každý měsíc. Děkuji za odpověď.
Podnikam na zivnostensky list (jednoduche ucetnictvi) a poridil jsem si auto na leasing, toto auto vsak chci vyuzivat i k soukromym ucelum. Je mi jasne jakym zpusobem zauctovavat pomernou cast nakladu na leasing (viz Vase predchozi odpoved), ale neni mi uplene jasna metodika zauctovani nakladu na PHM a na opravy. Je mozne toto zauctovani provest nasledovne: v prubehu roku zauctovavat vsechny naklady jako vydaje nezahrnovane do zakladu dane a na konci roku na zaklade pomeru kilometru najetych za podnikanim a soukromych v tom danem roce tyto vydaje zauctovat do nakladu na podnikani, nebo se to musi provadet kazdy mesic, popripade uplne jinak? Jde mi predevsim o to kdy a za jakou dobu lze vypocitavat pomer soukrome/podnikani. Dekuji
Dobrý den. Prosím o následující radu. FÚ za zdaňovací období roku 1996 provedl daňovou kontrolu DPH. Výsledkem kontroly byl doměrek v roce 1999.V roce 1999 byl doměrek účtován Dal 345 a MD 538. V roce 1999 se doměrek DPH promídl do daňové ztráty a na tuto bylo podáno daňové přiznání. Na základě odvolání bylo FŘ vyhověno odvolání. V roce 2000 musím podat dodatečné daňové přiznání ve kterém snížím původní ztrátu za rok 1999, nebo zaúčtuji až v roce 2000 jako samostatný účetní případ? Jaký je správný postup v soustavě podvojného účetnictví. Děkuji.
Můj známý také podnikatel si ode mne chce půjčit peníze a je ochoten zaplatit i úrok. Mohu mu je půjčit legálně, na základě čeho /občen. zák.,obchod. zák./ a jak by měla vypadat smlouva? Je možné přijmout směnku jako zástavu ? Děkuji Vám za odpověď. Tomáš Vrtěl.
Dobry den, mam dotaz tykajici se cennych papiru.Co vsechno si muze dat fyzicka osoba (nepodnikatel) do nakladu pri obchodovani s cp (danove priznani §10).Vim ze naklady, ktere zaplatil makl. spol. ktere souviseli s obchodovanim cp na ktere se vztahuje danova povinnost.Muze si dat ale do nakladu napr. nakup odborneho tisku (napr. Hosp. nov.), pocitac + telefonni popl. apod.,kdyz prave tyto veci k obchodovani vyuzival,ale neni podnikatel (nema zivnost. list). Dekuji
Jak se od 1.4.2000 vykazují v daňovém přiznání služby poskytnuté do zahraničí. Bankovní výpis ani smlouva již nejsou daňovým dokladem, mají se tedy uvádět údaje z faktury ? Pokud se nebudou uvádět v daňovém přiznání údaje z bankovního výpisu, pak služby poskytnuté do 31.3.2000, ale zaplacené až po tomto datu, nebudou v přiznání nikdy vykázány. To by mělo např. vliv na výpočet koeficientu.
Prosím poraďte . Vedeme valutovou pokladnu pro SKK, které nakupujeme přes náš běžný korunový účet. Účtujeme potom z bankovního výpisu 221 DAL v CZK (tzn. je použit skutečný kurz nákupu ) proti MD 261. Dotaci valutové pokladny účtujeme 261 DAL proti 211 MD také v kurzu nákupu SKK. Je to správně nebo se má dotace pokladny přepočítat kurzem ČNB a na 261 doúčtovat kurzový rozdíl ? Děkuji a přeji i nadále krásné jaro. pb.
1) Co se posuzuje a jak ze strany FU jako zastrena zavisla cinnost ? 2) Muze sdruzeni fyzickych osob nebo fyzicka osoba nahlednout do danoveho priznani OSVC pro zjisteni, zda tato osoba nevykonava prace a dodavky jen pro toto sdruzeni ? Je to jejich povinnost ? 3) Muze na FU za sdruzeni fyzickych osob jednat jen osoba na kterou je vedene DIC ? 4) Podpis teto jedne osoby protokolu pri kontrole FU je pravoplatny za vsechny cleny sdruzeni ? 5) Jsou vsichni clenove stejne postihnutelni i kdyz FU s nimi nejednal a nesepsal protokol ? 6) Muze byt pohled na urcitou problematiku posuzovan ze strany FU ruznymi pracovnicemi rozdilne ? 7) Pri stanoveni pokuty ze strany FU, ktera hranici s likvidaci maleho podnikatele je moznost najit podporu u nejake organizece na ochranu podnikatelu.
Italský státní příslušník, vlastní živnostenský list na Živ.úřadě MU v České republice, bydliště v České republice,zaregistrován na Finančním úřadě, na Okres.správě soc.zabezpečení je registrován jako malá organizace z důvodů zaměstnance.Je pouze přihlášen jako OSVČ a zatím podal Přehled po skončení roku nulový,protože byl vždy ve ztrátě. Zajímá mě, zda si musí vyřídit české RČ, ikdyž nechce z naší republiky pobírat důchod ani dávky v nemoci? To kdyby byl ziskový. A co oblast zdravotního pojištění něho jako OSVČ? Zatím je přihlášen pouze jako plátce za zaměstnance, který je pojištěn u VZP ? Pokud ano, tak u které zdrav.pojišťovny? K opakovanému vyřízení pobytu na cizinecké policii je prý snad třeba potvrzení Fin. úřadu, Okres.správy soc. zabez. a zdravotní pojišťovny, že nemá žádné dluhy.Od letošního roku jsou zrušeny tzv.zelené knížky, které snad řešily zdravotní pojištění.Co musí on jako cizinec-Ital, vlastnící Živ. list a bydliště v ČR proto udělat, aby měl všechno v pořádku? Děkuji za odpověď.
Dobry den mam dotaz ohledne prodeje pozemku.V unoru letosniho roku prodali moji rodice pozemek,ktery vlastnili necele 4 roky.A ziskane penize mi darovali na koupi bytu.Chci se zeptat jestli jsou rodice osvobozeni od dane z prijmu,či nikoli,Dekuji za odpoved
Můj dotaz zní: Mám příjmy z pronájmu dle §9,jedná se o 2 hotely na území ČR, které jsou od sebe vzdáleny cca 200 km. Neuplatňuji výdaje paušální částkou. Je možné zahrnout auto do obchodního majetku a řádně odpisovat a uplatňovat výdaje spojené s provozem vozu anebo jsem povinna uplatňovat náklady na jízdu kilometrovným?