FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dodanění ŽP

Dobrý den, 1. 8. 2008 jsem si založila Perspektivní životní pojištění - Perspektiva 4BN od Kooperativy. Měsíčně platím 1000,-, z toho úrazové pojištění činí 226,- zbylých cca 774,- životní pojištění. Každoročně jsem si snižovala základ daně o cca 9000,-. Toto pojištění chci zrušit. Kooperativa mě vrátí odbytné ve výši 7000,-. Chci se zeptat,zda budu muset finančnímu úřadu vrátit odpočty na daní, které jsem v předchozích letech uplatňovala? Můžete mi doporučit způsob odstoupení od smlouvy, který pro mě bude nejméně ztrátový? Děkuji,Markéta

daňová povinnost

Dobrý den, mám na Vás prosbu. Potřeboval bych poradit se zapalacením daní za prodej bytu. Moje manželka společne s nájemníky jedné bytovky v roce 2004 založila Sdružení vlastníků. Toto Sdružení vlastníků odkoupilo celou bytovku (8 bytových jednotek) od obce v témže roce. Na katastru obce od roku 2004 bylo tedy vedeno jako majitel bytovky Sdružení nájemníků. V roce 2008 si každý nájemník převáděl byt do osobního vlastnictví. V roce 2011 prodala moje manželka byt svému bratrovi! Manželka v bytě nikdy nebydlela! V roce 2011 byla celý rok na mateřské dovolené! Musí tedy zaplatit daň z příjmu za rok 2011 z peněz které dostala za prodej bytu? Byl jsem na FU u nás v obci a tam mi řekli že daň musíme zaplatit. Nazávisle na mě tam šla tchýně a té bylo zase řečeno že daň se platit nemusí!! Můžete mi prosím poradit?? Děkuji.

podání přiznání

Musím podat daňové přiznání OSVČ, když jsem v invalidním důchodu, a živnost mám přerušenou? Jsem v ID od roku 2010 listopad, (daňové přiznání za r. 2010 podáno) Provozování živnosti přerušeno od 2.3. 2011.

sleva na manželku

Dobrý den, měla bych dotaz na odpočet pro vyživovanou osobu. Syn podniká a v roce 2011 manželka skončila denní bakalářské studium na Univerzitě Karlově v Praze, kde od 29/9/2010 do 30/6/2011 byla studentkou 3. ročníku. Potom dělala zkoušky a od září 2011 začala pracovat. Za měsíc září 2011 až prosinec 2011 měla: Hrubou mzdu 59 992,-Kč Základ daně 76 991,-Kč (+ pojistné zaměstnavatel) Čistou mzdu 50 791,-Kč + 4 447,-Kč Dávky NP Mám dotaz zda si může syn ve svém daňovém přiznání za rok 2011 odečíst na manželku celou částku slevu na dani ve výši 24 840,- Kč. Na sebe si odečítá slevu na poplatníka jen 23 640,-Kč. Prosím o sdělení, kolik je hranice výdělku, kterou může v daném roce jeho manželka dosáhnout, aby si mohl za rok 2011 syn tento odpočet na ní uplatnit a zda postupuje správně, když pro odpočet počítá Hrubou mzdu a ne Základ daně, což je myslím Superhrubá mzda. Zdravotní pojištění ve výši 1 080,-Kč měsíčně si snacha po celou dobu co studovala a nepracovala platila. Děkuji za odpověď. Růžena Novotná runovotna@seznam.cz

osvobození od daně

Dobrý den. Děkuji moc za odpověď na moji otázku z 15.2.2012 23:22, potvrdila moji domněnku dle zdravého rozumu i zákona. Jak ale postupovat, když mi na obou finančních úřadech (na trvalém bydlišti i v místě stavby) řekli, že daň z příjmu MUSÍM zaplatit. Paní na FÚ dokonce argumentovala, že test nabytí nemovitosti se počítá od kolaudace (2012). Poradíte mi, prosím? Děkuji moc. S pozdravem Josef

sleva na dítě

Dobrý den, podnikám na živnost a mám dvě děti (ročník 2000 a 1992). Uplatňuji na ně daňové zvýhodnění v daňovém přiznání. Starší syn chodil od ledna do června na jednu střední školu, kterou v červnu ukončil ve druhém ročníku, protože už tam nechtěl chodit. Od července do srpna byl hlášen na úřadu práce, aby za něho bylo hrazeno sociální a zdravotní. Od září začal chodit na jinou školu. Chci se zeptat, zda k daňovému přiznání potřebuji potvrzení o studiu z obou škol a nějaké potvrzení z úřadu práce? Mohu si daňové zvýhodnění uplatnit za celých 12 měsíců? Ještě se chci zeptat, musím dávat svým zákazníkům účtenky k nákupu a schovávat je jako podklad k dokázání svých příjmů nebo stačí vést si denní tržby v sešitě? Děkuji za odpověď.

regulační poplatky

Prosím o odpověď, zda příjmy u lékaře za regulační poplatky patří do příjmů podle §7 nebo do příjmů podle §10 zákona o daních z příjmů. Nejsem si jistá, protože to nejsou příjmy za zdravotní úkony, ale jen poplatky. Zároveň jsou ale v souvislosti s poskytováním zdravotní péče. Děkuji. Škorničková

danění více příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám zaměstnání, k tomu jsem dostala ještě příjem vyplacený na základě autorského honoráře, který byl vyšší než 7tis měsíčně. Musím tedy danit sama. Dočetla jsem se, že mám v daňovém přiznání uvést do §7. Mohu si uplatnit paušální výdaje? Podléhá to odvodům ze soc. a zdrav. pojištění? Nikam jsem se neregistrovala. Zaměstnaním mám splněny minimální odvody. Děkuji. J.V.

danění podpory v nezaměstnanosti

Dobrý den, otec bude podávat zpětně roční zúčtování daně za rok 2010, neboť byl první část roku zaměstnán a druhou část v evidenci úřadu práce. Zaměstnavatel za něj roční zúčtování neprovedl, proto má jistě nárok na vrácení nějakých peněz. Je to tak správně? Pokud ano, chci se zeptat, zda kromě příjmu od zaměstnavatele, bude uvádět do zúčtování i podporu v nezaměstnanosti a zda k tomu potřebuje od ÚP potvrzení? Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, pane Dytrichu.Je tu opět přiznání a já mám dotaz. Podnikatel chce výdaje paušálem 60% (gravíro-vací a rytecké práce).Loni měl přiznání příjmy-výdaje. Letos má nízké náklady,tak by toho chtěl využít.Mně s tím ale zkomplikuje život,protože musím udělat dodatečné nebo opravné přiznání za rok 2010, jest-li se nepletu. Firma má odpisy strojů, které nejsou odepsané a má pohledávky i z r.2009.Všude se píše jak je to jednoduché,ale nikde není návod.Přitom se jedná o plátce DPH. Můžete mi prosím podat nějakou informaci,abych se v tom vyznala. Nebo jak potom vyplnit daňová přiznání za 2010 opravné a rok 2011. Myslela jsem, že plátci DPH a firmy s odpisy nemohou používat paušál. Jak potom vést odpisy, to by se nevedly. Je to na hlavu a příští rok to třeba bude zase chtít jinak. Moc Vám děkuji za obsáhlejší odpověď. Přeji hezký den Marie

danění více příjmů

Dobrý den, mám klasickou pracovní smlouvu na HPP s klasickou mzdou. K tomu jsem si ještě v průběhu roku vydělala dalších cca 16 tisíc Kč. Slyšela jsem, že tuto částku, protože je nízká, nemusím psát do daňového přiznání. Je to tak?

Potvrzení o příjmech

Dobrý den, předem děkuji za pomoc. V květnu 2011 jsem začla pracovat pro jednu agenturu na základě Dohody o provedení práce. Prohlášení poplatníka jsem podepsala 1.5.2011, ale agentuře byl dodáno až v červnu. Ze mzdy mi tedy byla stržena záloha na daň, a proto chci podat Daňové prohlášení na finanční úřad, aby mi tato záloha byla vrácena. Paní účetní mi ale poslala Potvrzení o zdanitelných příjmech pouze za měsíce červen-prosinec 2011 s tím, že jsem zaregistrována na slevu na poplatníka až od června 2011. Zajímalo by mne, zda mám tedy nárok na vrácení této zálohy a dožadovat se svého zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných příjmech i za květen 2011 či nikoliv. Moc děkuji za Váš čas a ochotu. S pozdravem, Jíchová.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěl bych Vás moc poprosil o pomoc při řešení mého problému. V roce 2001 jsem koupil parcelu, v roce 2004 začal stavět a rozestavěnou stavbu nechal zapsat do katastru (kvůli úvěru). V roce 2005 zastavil výstavbu, teprve letos 2012 zkolaudoval. Plánuji dům prodat. Daň z převodu nemovitosti je mi jasná, ale co daň z příjmu? Týká se mě? Kdyby ano, co když nemám všechny faktury? Jak mohu prokázat náklady? Přeci jenom, osm let. V domě jsem nikdy nebydlel, ale za nabyté prostředky si chci postavit dům v místě bydliště (pravděpodobně ne za všechny). Co potom? Děkuji moc za odpověď. Hezký den. Josef

příjem z pronájmu

Dobry den,mam pouze prijem z pronajmu a chci se zeptat od jakeho vydelku-HRUBEHO musim podavat dan.priznani a zda si mohu odecist slevu na sebe t.j.23640Kc.Jinak pecuji o svoji tezce post.matku a tak nepracuji.dekuji

prodej podílu v družstvu

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Bydlím trvale od roku 1993 v obecním bytě, který byl v roce 2009 převeden na družstevní podíl. V roce 2010 jsem družstevní podíl (byt) prodala. Vztahuje se na mne osvobození? Peníze jsem použila na další bydlení, ale za méně peněz, takže rozdíl tam je. Nevím jestli mohu počítat celou dobu trvalého pobytu. Prosím kde bych to případně našla. děkuji. J.V.

náhrady za auto

Dobrý večer, pane doktore, prosím Vás o radu ohledně uplatnění cestovních náhrad pro syna: je OSVČ, používá jako dealer soukromé vozidlo k pohybu za uzavíráním objednávek klientú,neplatil silniční daň. 1. Musí vést knihu jízd? A když tak za jakých podmínek? 2. Co všechno si múže bez registrace k platbě silniční daně odečíst jako cestovní náhrady při používání soukromého vozidla? Velice děkuji za odpověď předem. Jarmila Dobešová Kontakt:jardobesova@seznam.cz

danění více příjmů

Dobry den, v obdobi 09/2010 - 09/2011 jsem byl reditelem Ltd firmy registrovane v UK. od 05/2011 - nyni take zamestnancem v CR. z firmy jsem nemel zadne osobni prijmy tj. nevyplatil jsem si nikdy plat. firma mela nejake zakazky / pohyby na uzemi CR ale ne po zacatku pracovniho pomeru tj po 05/2011 - nyni. Od 09/2011 je firma dormant. Musim na ceskem FU urade neco vyplnovat navic jako osobni prijem teto firmy za rok 2011? Zamestanavatel mi neni schopen poradit, a nevi zda za mne muze danove priznani za rok 2011 podat. Mam se obratit na FU, nebo na nejakou firmu ktera je schopna podat danove priznani? Muzete mi neco doporucit kdo by mohl pomoci resit tuto situaci. Priznani danove budu podavat za Ltd firmu v UK. Dekuji mnohokrat za radu Jiri

vyřazení majetku v DE

Dobrý den, potřebuju poradit s uplatněním odpisů hmotného majetku u poplatníka vedoucího daňovou evidenci. V roce 2009 zakoupena AVIA plošina za cenu 100 000Kč bez DPH.Byl nastaven rovnoměrný odpis - odpisová skupina 2. Daňové odpisy byly stanoveny: 2009-11 000Kč 2010-22 250Kč 2011-22 250Kč 2012-22 250Kč 2013-22 250Kč Tento HM byl prodán dne 16.8.2011 za 55 000Kč bez DPH. Jak správně naložit se stanovenými odpisy? A je prodej správně zaúčtován jako daňový příjem. Děkuji za odpověď.

odpočet úroků

Dobry den, v lonskem roce jsme prodali byt v OV a vsechny penize z prodeje pouzili na nakup clenskych prav v druzstvu (druzstevni byt). Mame uver u stavebni sporitelny, ktere jsme jen dolozili, ze penize byly vyuzity na nakup bydleni a uver pokracuje dale bez preruseni. Mohu opet uplatnit odpocet uroku z dani za rok 2011? Aktualne mohu dolozit najemni smlouvu, smlouvu o prevodu clenskych prav z rijna 2011, nikoli LV. Manzel pristoupil k dluhu, jako spoludluznik take v rijnu, muze uplatnit on za cely rok, nebo jen od rijna? Dekuji MT

daňová povinnost

Dobrý den,mám dotaz ohledně podání přiznání spotřební daně, když dovážíme tiché víno, které je s 0 % sazbou. Musí toto daňové přiznání také podávat? Děkuji