FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Nase spolecnost je platcem DPH a poskytovatelem poradenskych sluzeb. V ramci plneni mandatu jsou dle smlouvy vystavovany 1 - 2 zalohove faktury. Konecna faktura spolu s DPH je vystavena po splneni zakazky. Jak je reseno danove, jestlize, konecna faktura je vystavena az v roce 2001 a zalohove faktury jeste v tomto roce? Jsou zalohove faktury soucasti danoveho zakladu pro rok 2000?
Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz.V soudním sporu uplatňuji nárok na náhradu mzdy s 15% úrokem od data podání žaloby. Jak a zda je nutné přihlásit ke zdanění tento úrok? Mzdu zdaní zaměstnavatel. Kdo bude danit příjem z těchto úroků? Děkuji za odpověď.
Daňový poradce mě špatně poradil v řešení situace, kdy jsem přesáhl obrat k zákonné registraci na DPH. Jaký mám nárok na náhradu škody, která mě tím vznikla, když s ním nemám sepsanou smlouvu, pouze mě psal doklady typu: """ ůčtuji vám za daňové poradenství částku ...""". (tudíš není potvrzeno, že mě řešil právě výše popsaný problém). Děkuji.
Zajímalo by mne, jak postupuje finanční úřad při vyměřování penále, konkrétně v případě, když splácím podle splátkového kalendáře DPH za několik období. Počká finanční úřad až nejdříve splatím celé DPH za všechna období, nebo mě začne vyměřovat penále v okamžiku, kdy budou jednotlivá období zaplacena. Děkuji.
Účtuji v soustavě jednoduchého účetnictví. Mám auto osobní na leasing. Leasing končí v 11/2000. Auto bude převedeno z leasingové společnosti na mne za 1000Kč. Uvedené auto musím zařadit do obchodního majetku firmy. Chci toto auto dát na protiúčet a vzít nové auto rovněž na leasing. Jedná se mi o to, jak bude proúčtováno auto dávané na protiúčet a jak bude vykázáno v přiznání k dani z příjmů- bude to ostatní příjem, nebo příjem z podnikání podle § 7. Musí být vyhotoven znalecký posudek na cenu za kterou dávám auto na protiúčet? Děkuji
prosím o odpověď na dotaz: podnikatel v r. 96 rozšířil své podnikání v oblasti geologické o provozování restaurace. Za restauraci platil majiteli nájem, ale zařízení restaurace zakoupil za 1 mil.Kč (jednalo se o drobný HNIM) a tuto hodnotu v tomto roce uplatnil do výdajů. V lednu 2000 tento majetek vyřadil z obchodního majetku a poté ukončil činnost v oblasti restaurační. Restauraci převzal jiný nájemce a podnikatel mu prodal zařízení restaurace za 250 tis.Kč. Při podávání daňového přiznání za r.2000 lze uplatnit v tomto případě § 10 odst. 5 zák. č. 586/92 Sb.? (tedy příjmy z prodeje 250 tis.Kč a proti tomu náklady 1 mil.Kč na pořízení movitých věcí?). Děkuji za odpověď.
Moje firma obchoduje s keramikou,kterou mimojine posilame i do zahraničí hlavně soukromým osobám.Tyto zásilky posíláme poštou nebo přes celnici,ale protože se jedná o zásilky max. v hodnotě několika tisíc korun nepoužíváme JCD.Můžeme si odpočítat DPH při nákupu keramiky? Jako doklad o vývozu máme bud podací lístek z pošty nebo celnice, bankovní výpisy o zaplacení zboží zahraničním odběratelem a interní doklad o obsahu zásilky.Děkuji za odpověd.
Je finanční úřad povinnen,chce-li provést finanční kontrolu daně z příjmu a DPH,upozornit poplatníka písemně předem a jestli ano v jaké lhůtě? Děkuji za odpověd
Prosím o informaci, zda existuje povinnost ze zákona, tvořit v akciové společnosti rezervu na dobropisy vyplývající z reklamačních protokolů. / Ve slévárenství se předpokládá určité procento zmetkovitosti./ Děkuji
Nakupuji zboží v Makru, pouze pro osobní spotřebu. Musím toto někde vykazovat,existuje nějaký limit pro tento nákup osobní spotřeby? (Vlastním ZL zprostredkovatelská činnost) Děkuji
Dobrý den, prosila bych o radu s následujícím pojmem: Zákaz kompenzace - znamená Zákaz vzájemného zápočtu? Když vyúčtuji firmě elektrickou energii a mám povinnost jí vracet přeplatek a okamžitě vystavím zálohou fakturu na další období - nemůžu tento přeplatek vzájemně započíst se zálohou? Přesto, že se na tom obě firmy shodnou? A co nám hrozí ze strany FÚ v případě, že tohle se nemůže a my to započteme? Děkuji
Dobrý den, FO účtující v JU má osobní automobil na leasing. Na zálohové faktuře je uvedeno ?Fakturujeme Vám zálohu na leasingové splátky dle smlouvy: záloha 241150,- Kč? Tato záloha je postupně pravidelně odečítána od jednotlivých splátek ve splátkovém kalendáři. V knize Leasing praktický průvodce (Grada) jsem se dočetla: Na počátku smlouvy platí nájemce zálohu na nájemné, která je postupně pravidelně odečítána od jednotlivých splátek ve splátkovém kalendáři (účtuje se jako režijní výdaj, v JÚ daňově uznatelný) Je opravdu možné časově tuto zálohu nerozlišovat a hned v roce 2000 zaúčtovat do výdajů? Děkuji za odpověď Zároveň se omlouvám pokud jste můj dotaz obdrželi vícekrát, ale vzhledem k tomu že jsem ho prvně odesílala 7.11. a ještě jsem neobdržela odpověď zkouším to znova.
Jak se postupuje při převodu majetku z fyzické osoby na právnickou osobu /s.r.o./Můžete mi poradit patřičný zákon nebo literaturu. Děkuji
Mám dotaz,jedná se o 2 fyzické osoby.Firma XX najmula firmu XY na práci v zahraničí.Firma XYvyúčtovala tuto práci fakturou.Může si firma XYproúčtovat cestovní náklady/diety/za tuto cestu ve svém účetnictví.Firma XX nevybavila pracovníka dietami. Děkuji za odpověď.
Jaké náležitosti musí obsahovat pokladní doklad,aby byl zahrnut do vydajů pro FÚ dle zákona č.586/1992, §10,odst.5.
Vážení kolegové, velmi ráda listuji na Vašem serveru a hledám odpovědi na různé otázky z oblasti kolem financí. Mám několik dotazů: jsem zaměstnanec a vedle zaměstnání pracuji na ŽL (zprostředkování). Odměna na služby je většinou vyplácena ve formě provizí. Bylo by pro mne výhodnější být plátcem DPH (měla bych nižší náklady)? Pokud bych byla plátcem DPH a v ročním vyúčtování uplatnila vrácení daňového odpočtu od FÚ, je mi tento přeplatek vracen pouze z daní, zaplacených ze ŽL nebo i ze záloh na daně, placených průběžně zaměstnavatelem ? (jedná se mi konkrétně o toto: potřebovala bych ke své práci počítač. Jako plátce DPH bych měla jeho koupi levnější. Příjmy ze ŽL jsem doposud neměla zdaněny, jsem každý rok ve ztrátě). Děkuji za odpověď.
Test-prosím o potvrzení přijetí tohoto dotazu. S pozdravem, ing. Vladimír Šindelka
Jsem FO. Ziji ve spolecne domacnosti s druzkou. Mame spolu rocni dite. Je nejaka sance uplatnit nezdanitelnou castku na manzelku ?
Mam 2 problemy: 1. jak zauctovat skonto od dodavatele, pokud platime fakturou - prevod BU plnou castku a skonto nam vraci ctvrtletne? 2. reditel je clenem ve sdruzeni podnikatelu ve stavebnictvi - jak se uctuje rocni poplatek za clenstvi dekuji
Zasílám pozdrav a prosím o zodpovězení dotazu : Jsem OSVČ a mám vloženou nemovitost do obchodního majetku, kterou odepisuji. V současné době zakládáme s.r.o. (já budu společník) a uvažuji o tom, že nemovitost zařazenou do obchodního majetku (OSVČ) vyřadím a vložím do s.r.o. jako nepeněžitý vklad. Dotaz zní : l.jaká bude v tomto případě vstupní cena této nemovitosti pro účely odepisování v s.r.o. dle zákona o daních z příjmu : zda ZC po vyřazení z OSVČ, požizovací cena nemovitosti nebo cena určená soudním znalcem pro účely nepeněžitého vkladu do s.r.o.? 2. Pokud tuto nemovitost po vyřazení z OSVČ vložím jako nepeněžitý vklad do s.r.o.- tím dojde i k převodu této nemovitosti, vznikne mi nějaká daňová povinnost v této souvislosti (např. vím,že po vyřazení z OSVČ pokud tuto nemovitost prodám podléhá to dani z příjmu dle § 10 zákona o daních z příjmu - vztahuje se něco podobného i na převedení do s.r.o. ve formě mého nepeněžitého vkladu? Moc děkuji za odpověď.