FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsme základní škola, která se stala k 1.1. 2000…

Jsme základní škola, která se stala k 1.1. 2000 právním subjektem - příspěvkovou organizací zřízenou obcí. Od 1. 1. 2001 by měl být do správy naší školy převeden HIM z majetku obce. Vzhledem k tomu, že obec neprováděla odpisy, je majetek oceněn pořizovacími cenami, i když se jedná o majetek např. pořízený v roce 1970 a tedy značně zastaralý. Ze zákona o účetnictví vyplývá, že majetek převzatý bezúplatně se oceňuje reprodukční cenou a z této ceny se vypočítávají odpisy. Pokud nám obec předá majetek v pořizovací hodnotě, jaký by měl být náš další postup, podle jakého zákona (vyhlášky,...čísla apod.). Jakým způsobem se dozvíme reprodukční cenu majetku? Kdo tuto cenu určí? Podle jakých kritérií můžeme stanovit odpisový plán, co všechno by měl zahrnovat apod.?

Mám k Vám dotaz týkající se kurzových rozdílu.…

Mám k Vám dotaz týkající se kurzových rozdílu. Tato problematika je pro mně nová a mám v tom trošku zmatek. Jak např. postupovat v zaúčtování platby z devizového účtu EUR - platba dod. fa v CZK na účet dodavatele, výběr z BU EUR do pokladny a jiné případy. Děkuji.

Dobrý den, musím ke každému paragonu vytvářet…

Dobrý den, musím ke každému paragonu vytvářet výdajový či příjmový pokladní doklad? Můžu výdaje uskutečněné během jednoho dne napsat na jeden výdajový doklad? A lze například tržby napsat souhrnně třeba za týden, nebo musím také vytvářet zvlášt Ppd na jednotlivé dny. Děkuji a omlouvám se, že je to možná takový banální dotaz.

Chtěli bychom našemu zaměstnanci, který má trvalé…

Chtěli bychom našemu zaměstnanci, který má trvalé bydliště vzdáleno 100 km od místa pracoviště měsíčně přispívat na pronájem bytu ktetý v místě pracoviště využívá. Jakou formu zvolit abychom si tento příspěvek mohli zahrnout do nákladů ?

Dovoluji si ještě jednou položit dotaz, na který…

Dovoluji si ještě jednou položit dotaz, na který jsem zde nenašla odpověď: Máme ještě nesplacenou část úvěru u banky - jistina po splatnosti 500 tis.Kč plus úrok po splatnosti 100 tis.Kč. Tuto pohladávku od banky koupila firma B (samozřejmě za daleko menší cenu). Jak budeme v jednoduchém účetnictví účtovat my, když firma B po nás bude chtít (a my ji zaplatíme) jen 400 tis.Kč? Je mi jasné, že do výše jistiny - tzn.100 tis.Kč budou pro nás zdanitelné příjmy.Ale jak je to s úroky, které jsou vlastně odpuštěny? Musíme je taky "dodanit"? Děkuji

odpočet úroků

Má pracovník nárok na odpočet úroků dle §15 odst.10, písm. c) Zákona o dani z příjmů, když si vzal úvěr ze stavebního spoření na opravu rodinného domu svých rodičů a není vlastníkem nemovitosti a ani zde nebydlí ? Děkuji za odpověď.

bezplatné vzorky

Obchoduji s drobnymi keramickymi predmety.Pro prezentaci obcas jsem nucen predat dalsim obchodnikum bezplatne nekolik vzorku.Keramicke predmety nakupuji s DPH a i ja jsem platce.Mohu si pri nakupu odpocitat veskere DPH? Dekuji za odpoved Fr.Vesely

Když se fakturuje sleva z ceny, počítá se základu…

Když se fakturuje sleva z ceny, počítá se základu částky s DPH nebo bez DPH?

Zdravím Vás a prosím o odpověď Jsme s.r.o. Náš…

Zdravím Vás a prosím o odpověď Jsme s.r.o. Náš zaměsnanec bude jeden týden provádět školení pro obecní úřad. Naše firma mu bude mzdu proplácet a přeúčtovávat ji OÚ. Četla jsem, že pokud k hrubé mzdě přičtu i odvody na SZ a ZP, které hradí firma, nejedná se o přeúčtování mzdy, ale o službu a je nutné účtovat DPH. Děkuji.

Vážení, obracím se na Vás opět s dotazem.Od 1.1…

Vážení, obracím se na Vás opět s dotazem.Od 1.1.2001 bychom chtěli založit sdružení fyzických osob,každý zatím vede jednoduché účetnictví.Je tomu i ve sdružení, nebo budeme muset vést podvojné.Druhá otázka se týká vedení zásob zboží v jednoduchém účetnictví. V podvojném účetnictví se zásoby na skladě na konci roku připočítají k zisku. Je tomu tak i v JU? Domnívám se že ne, ale nejsem si jista. Moc Vám děkuji, vždy mi pomůžete jasně a výstižně.

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli si mohu…

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli si mohu dát do zdanit. výdajů i část hovorného z pevného telefonu, když je ´účet zaslán na manžela?Volám z mobilu, který si tam dávám celý, ale volám i z pevné linky - na pevnou linku. Kolik si tak mohu odepsat - 1/3? Mám si ten účet převést na sebe? Vedu j.ú.

Zdravim Vas a zadam Vas timto o odpoved na…

Zdravim Vas a zadam Vas timto o odpoved na nasledujici otazku: muj rodic je spolecnikem v s.r.o. a ma k dispozici automobil na zaklade dohody s firmou o poskytovani sluzebniho auta k soukromym ucelum. Zajimalo by me, zda mohu tento vuz uzivat k soukromym cestam i ja. Dekuji Capek.

Jsem povinen podat daňové přiznání k darovací…

Jsem povinen podat daňové přiznání k darovací dani v souvislosti s převodem družstevního bytu i když ze zákona je převod vlastnictví družstevního bytu bezúplatný a daň je nulová? Některé finanční úřady to prý vyžadují.Děkuji.

Cestovní náhrady. Je možno zaměstnanci vyplatit…

Cestovní náhrady. Je možno zaměstnanci vyplatit náhradu cestovních nákladů ve výši jízdného (autobus, vlak) bez dokladu, když pro přepravu použil své osobní vozidlo? Na cestovním příkazu je stanoven způsob přepravy autobus popř. vlak. K použití vlastního automobilu se rozhold zaměstnanec sám.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu koupit…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu koupit byt do obchodního majetku firmy, který by sloužil pro rekreaci zaměstnanců nebo by se dále pronajímal ? Vadilo by, že se jedná o nájemní bydlení / 1.záloha + 20 rozložených splátek, kde je zahrnuta také dotace státu/.

Vážení, prosím o zodpovězení následujícího…

Vážení, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jsme plátci DPH, JÚ. Objednali jsme notebook pro zákazníka, který si tuto koupi rozmyslel. Nyní máme možnost tento notebook prodat, za cenu, která je nižší než nákupní cena bez DPH (asi o 4000,- Kč, neboť nutně potřebujeme hotovost. Je tato operace možná bez postihu z hlediska DPH a DP. Kupující je neplátce DPH. Děkuji.

Manželka je českou občankou, trvale zijící a…

Manželka je českou občankou, trvale zijící a zdržující se v průběhu roku v ČR. Na Slovensku však vlastní les. Z lesní činnosti - těžby a následného prodeje dřeva (nic víc), má na Slovensku příjem. Má manželka povinnost platit daň z příjmu za prodej dřeva na Slovensku ( tento příjem pak současně uvede ve svém daňovém přiznání ze závislé činnosti v ČR a započte si daň zaplacenou na Slovensku), nebo se může platit daň jen v ČR? Smlouva o zabránění dvojího zdanění říká, že "může" danit v ČR. Podle slov. zákona o dani z příjmu však údajně "musí" platit daň na Slovensku. Několik roků manželka podávala daňové přiznání na Slovensku a odváděla zde daň z prodeje dřeva a v ČR tento příjem uváděla a do celkové daňové povinnosti si započítávala daň zaplacenou na Slovensku. Letos však na Slovensku daňové přiznání za rok 1999 z časových důvodů nestačila podat a tak daň z příjmu za prodej dřeva zaplatila jen v ČR. Nedopustila se tak na Slovensku daňového úniku a nemůže ji finanční úřad na Slovensku nechat daň doměřit a požadovat zaplatit penále? Musí odvádět daň na Slovensku, nebo stačí vše přiznat jen v ČR? Děkuji za odpověď. Příkazský

Vážení, minulý týden jsem Vám posílala dotaz na…

Vážení, minulý týden jsem Vám posílala dotaz na téma smlouva o dílo a DPH. Protože jsem doposud neobdržela Vaši reakci, domnívám se, že jsem chybně uvedla svou adresu. Proto dotaz opakuji. Prosím o posouzení situace z hlediska DPH: Je uzavřena smlouva o dílo s určením celkové ceny díla a jednotlivých dílčích plnění. Jde o prodej HW, SW a implementační a jiné související služby. Po několika dílčích plněních dochází k prokazatelnému prodlení ze strany objednatele. Podle §548 odst.2 OZ je zhotovitel oprávněn obdržet cenu, na kterou má nárok na základě smlouvy. Od této smlouvy odečte to, co ušetřil neprovedením díla v plném rozsahu. Zajímá nás, zda se v případě fakturace zbytku ceny jedná pro zhotovitele o zdanitelné plnění a pokud ano, který den je dnem zdanitelného plnění. Podle našeho názoru se jedná spíše o jakousi náhradu ušlého zisku a zdanění by podléhat neměla. Pokud by se ukázalo, že náš názor je správný, rádi bychom Vás znovu kontaktovali a jako Vaši klienti si nechali celý problém podrobněji posoudit.

Podnikám jako FO, plátce DPH. V letošním roce…

Podnikám jako FO, plátce DPH. V letošním roce jsem prodal a) osobní, b) užitkový automobil pořízený "na leasing" jinému plátci DPH. Prodej byl uskutečněn cca 3 měsíce po ukončení leasingových smluv. Je třeba (v jaké výši) z této transakce odvést DPH? Za odpoveď na dotaz předem děkuji. Jiří Špička

Vážení, mám na Vás následující dotaz: Vedu…

Vážení, mám na Vás následující dotaz: Vedu jednoduché účetnictví. Vlastním vozidlo, které není v majetku firmy. Uplatňuji cestovné. V současné době mám zakázku na odvoz zboží pro jinou firmu. Jak bych měl postupovat s účtováním této firmě, nebo musí být vozidlo v majetku firmy? Musím mít autodopravu, vlastním živ. list na nákup a prodej.