FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosim o odpoved na otazku: jak je to s danovym…

Prosim o odpoved na otazku: jak je to s danovym odpisovanim nedobytnych pohledavek v jednoduchem a podvojnem ucetnictvi.

Z nezkušenosti v účetnictví jsem v roce 1998…

Z nezkušenosti v účetnictví jsem v roce 1998 počítač v hodnotě cca 100000 Kč vložený do podnikání (FO, JÚ, pl.DPH) neocenila (přiřadila hodnotu 0 Kč), a tedy nezačala odepisovat jako HIM. V témže roce jsem přikoupila tiskárnu a některé nové komponenty počítače, které jsem zřejmě chybně zařadila do DHIM (měly by být v souboru movitých věcí společně s počítačem). Cena těchto nových věcí nepřesáhla 40000 Kč. Mohu tento omyl ještě napravit opravou účetnictví roku 1998 (zpětně zahájit odpis počítače) a dodatečným přiznáním daně z příjmu?

Dobry den, jsem studentkou vysoke skoly (denni…

Dobry den, jsem studentkou vysoke skoly (denni studium) a zaroven pracuju na Dohodu o pracovni cinnosti. Muj zamestnavatel mi plati zalohy na dan a zaroven socialni a zdravotni pojisteni. Jeden mesic, kdy nemel potvrzeni o studiu mi ovedl vyssi prispevek na zdravotni pojisteni. Soucasne pracuji pouze cast roku - 8 mesicu. Je mozne dat na konci roku vyuctovani zdravotni pojistovne, aby mi vratila preplatek? Dekuji za odpoved

Jak je vysoký státní příspěvek k penzijnímu…

Jak je vysoký státní příspěvek k penzijnímu připojištění, když si budu jako fyzická osoba platit připojištění vyšší než 6.000,- Kč ročně? Jsou stanovena nějaká pásma pro výši státního příspěvku? Je nějaký nárok na státní příspěvek i při nižší částce připojištění než 6.000,- Kč ročně? Děkuji.

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda je…

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda je vyhodnejsi zacit podnikat na zivnostensky list nyni nebo az po novem roce. Jedna se mi o to, ze od sponzoru mam slibeny penize, za ktere bych nakoupil nabizene sluzby a chci se zeptat, kdyz mi zistanou do pristiho roku, zda je nebudu muset zdanit jako zisk.

Dobry den, chtel bych zacit podnikat na…

Dobry den, chtel bych zacit podnikat na Internetu (provozovani serveru s klubovym clenstvim) na zivnostensky list. Chtel bych se zeptat, jaky na jaky druh cinnosti si ho mam nechat vystavit.

Dobrý den, dovoluji si dotaz: kurzovní rozdíly -…

Dobrý den, dovoluji si dotaz: kurzovní rozdíly - služební cesta. Můžete mi, prosím, říct, jak přesně, v jaké výši a jakou měnou účtovat tyto operace - PÚ: 1. nákup valut z pokladny od banky do pokladny 1010DEM za 18755 Kč (kurz ČNB toho dne 18,13) 2. téhož dne předání zaměstnanci celé částky jako záloha na služební cestu Děkuji

chci podat žádost o přezkoumání na Ministerstvo…

chci podat žádost o přezkoumání na Ministerstvo financí ohledně doměření daně z příjmů podle pomůcek. Je možné to s vaší firmou konzultovat prostřednictvím internetu ? Popřípadě nemáte kontakt na poradce, s kterým by byla tato komunikace možná ? Domnívám se, že je to lepší způsob z hlediska časového. Děkuji.

Provádí fů exekuci prostřednictvím soudu, nebo ji…

Provádí fů exekuci prostřednictvím soudu, nebo ji provádí přímo fů ?

Prodal jsem auto, které bylo v majetku firmy.…

Prodal jsem auto, které bylo v majetku firmy. Odepsané bylo v roce 1998 a prodej byl uskutečněn v roce 2000. Musím dát výnos z prodeje do příjmů ? Děkuji.

Mohu jako plátce DPH prodat zboží za cenu nižší,…

Mohu jako plátce DPH prodat zboží za cenu nižší, než je cena pořizovací (nákup)? Může jako problém být to, že kupujícím je moje matka (i když je to zcela jiná firma, plátce DPH)? Co je uvedeno v § 23 odst 7 ZDP ? Děkuji.

Pronajímám dva byty (družstevní a v osobním…

Pronajímám dva byty (družstevní a v osobním vlastnictví)a kromě toho jsem zaměstnancem u státního podniku. Jeden byt jsem letos zakoupila , vybavila ho a pronajala jako zařízený. Počítala jsem si předběžně daň z příjmu a vyšlo mi, že by mi měl finanční úřad vrátit asi 8000,-Kč ze záloh na daň zaplacených zaměstnavatelem. Domnívám se že oba pronájmy účtují dohromady a že si své letos vyšší výdaje (pojištění bytů, poplatek družstvu za souhlas s pronájmem, nábytek, koberce, záclony, výměna bojleru, odpis 1,4 % vstupní ceny bytu v os. vl.) daňově uznatelné. Je moje úvaha správná ? Děkuji za odpověď.

S.R.O.,zalozena v roce 1998, ma pujcku od…

S.R.O.,zalozena v roce 1998, ma pujcku od materske zahranicni spolecnosti. Je urok z teto pujcky predmetem srazkove dane?

Prosím o odpověď na následující problematiku: …

Prosím o odpověď na následující problematiku: Jsme a. s. výrobce tiskařských strojů, uzavřeli jsme smlouvu o dílo jako objednatel, na předmět díla: práce v oblasti zpracování a tvorby obchodně-technické dokumentace. zhotovené dílo tvoří: axonometrické dotazy a tabulkové části skupin strojů, předání obrazů a tabulek v papírové i digitální formě, jednoroční archivace na magnetických počítačových mediích. Tato uvedená dokumentace /katalogy/ jsou předávány společně se strojem. Jak správně účtovat, jako NIM, nebo na 518x a zakázku? Děkuji.

Koupím-li práva k družstevnímu bytu,mohu tato…

Koupím-li práva k družstevnímu bytu,mohu tato práva odepisovat do nákladů(2.odpisová skupina?)v případě,že tento byt pronajmu např. právnické osobě.

OSVČ ukončí k 31.12.2000 svou činnost a k 1.1…

OSVČ ukončí k 31.12.2000 svou činnost a k 1.1.2001 nastupuje do starobního důchodu. Je termín podání daňového přiznání a zaplacení daně stejný jako po ukončení běžného zdaňovacího období, tj. 31.3.2001? Jak je to s příjmy a výdaji, které v tomto případě vzniknou až v roce 2001 - konkrétně přeplatek nebo nedoplatek sociálního a zdravotního pojištění? Je vedeno jednoduché účetnictví. Je nutné podat ještě dodatečné daňové přinání? Děkuji.

Mám vůči zahr.fa pohledávku, na kterou jsem…

Mám vůči zahr.fa pohledávku, na kterou jsem tvořila opravnou položku v letech 1997,98. V roce 1999 jsem se dověděla, že fa je v konkurzu již od r.1995.Pohledávka nebyla přihlášena do konkurzu.Prosím o radu,jak vypořádat odpis pohledávky a zúčtování OP daňově. děkuji

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda lze nekde…

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda lze nekde najit, co si konkretne muze zivnostnik uplatnit jako naklady. Je to definovane pouze obcne v zakone o DzP? Jde mi konkretne o zacinajiho prekladate, zda si muze uplatnit obleceni. Dekuji.

Měl bych dotaz. Chci s brigádníkem uzavřít dohodu…

Měl bych dotaz. Chci s brigádníkem uzavřít dohodu o provedení práce. Chtěl bych vědět, když mu dám na hodinu např. 500 Kč, zda při kontrole finančního úřadu mohou napadnout takto vysokou částku. A na jaký zákon se mohou odvolat? Děkuji

Účetní jednotka účtující v jednoduchém účetnictví…

Účetní jednotka účtující v jednoduchém účetnictví pořidí v prosinci 2000 automobil na leasing. Pořizovací cena je 300 tis. Kč, akontace 200 tis. Kč a splátky na 36 měsíců. V jaké výši uplatní náklady do daňového přiznání za rok 2000 ?