FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu, od 1.1.2001 budu mít prodejnu s…

Prosím o radu, od 1.1.2001 budu mít prodejnu s metrovým a bytovým textilem, budu fyz. osoba,účt. v jedn. účetnictví, plátce DPH. Prodejnu přebírám po fyz. osobě, taktéž plátce DPH, původní dohoda byla že jeho zásoby budu prodávat komisním způsobem, to zn. že jakmile prodám vystaví mi fakturu, nyní došlo k tomu, že dotyčný chce ukončit živnost ke konci ledna. Mám jinou možnost než jeho zásoby odkoupit. Děkuji

Dobrý den je možné si odečíst životní pojištění…

Dobrý den je možné si odečíst životní pojištění ze základu daně podobně jako tomu je u důchodového pojištění?Děkuji

Mám dotaz ohledně odpisů nemovitosti, kterou…

Mám dotaz ohledně odpisů nemovitosti, kterou vlastním již 8 let, a v roce 1992-4 můj daňový poradce odepisoval 10-15% (v r. 92 15%, v r. 93 15% a v r. 94 10%) a od r. 95 2,25%. Pokud budu odepisovat tuto nemovitost dále dle daňových předpisů, bude nemovitost odepsána dříve než za 30 let. Poraďte mi, prosím, jak mám dál odpisovat, nebo zda-li se stala chyba a jak ji napravit? Pro upřesnění: jsem fyzická osoba a úřtuji v jednoduchém účetnictví, nejsem plátce DPH.

Dorý den zpracovávám jadnoduché účetnictví…

Dorý den zpracovávám jadnoduché účetnictví známému a chtěl bych se ze zeptat jestli si můžu zanést do uznatelných výdajů televizor .V RD mám vyhraněnou místnost ve které účetnictví zpracovávám.Děkuji

Prosím o sdělení,zda jsou nějaké rozdíly při…

Prosím o sdělení,zda jsou nějaké rozdíly při účtování zastavárenské činnosti proti účtování v normální firmě.

Prosim o sdeleni, zda dle novely Obchodniho…

Prosim o sdeleni, zda dle novely Obchodniho zakoniku budu zapsan v Obchodnim rejstriku, kdyz mam zivnostensky list s obchodnim jmenem: Ing. Jan Sedlacek - STAS Stavebni a staticka kancelar? Bude se k tomuto zapisu do OR vazat i povinnost vest podvojne ucetnictvi? Za odpoved dekuji.

Mám kancelář ve svém bytě. Zajímalo by mě zda…

Mám kancelář ve svém bytě. Zajímalo by mě zda mohu odečíst z daní např. část nájmu popř. část ( a jakou ) za energie

Dobrý den - dovolte mi dotaz: Poplatník -…

Dobrý den - dovolte mi dotaz: Poplatník - právnická osoba, která nemá na území ČR sídlo ani provozovnu, nakupuje a prodává pohledávky (poplatníků ČR). Vztahuje se na ni nějaké ustanovení našeho Zákona o DzPříjmu? A nějaká ustanovení Živnostenského zákona? Děkuji

Firmě A fakturují České dráhy mezinárodní…

Firmě A fakturují České dráhy mezinárodní přepravu ( osvobozeno od DPH ). Firma A provádí REFAKTURACI Firmě B ( také bez DPH ). Dotaz: Uvádí firma A v přiznání DPH tuto refakturaci do řádku 31 a provádí výpočet koeficienu, nebo ji neuvádí vůbec ? Jak má postupovat Firma B ? Děkuji.

Společnost pořádá pro své zaměstnance a jejich…

Společnost pořádá pro své zaměstnance a jejich rodinné příslušníky společenský večer - "vepřové hody" a v jejich rámci tombolu. První tři ceny v tombole jsou poukázky na zakoupení zájezdu u cestovní kanceláře v hodnotě 10, 5 a 3 tisíce korun. Podléhají tyto příjmy zdanění? Lze tyto příjmy pojmout jako příjmy ze závislé činnosti?(Náklady na zakoupení poukázek firma hradí ze svéh sociálního fondu, tj. ze zisku po zdanění.) Děkuji za odpověď.

Vazeni, prosim Vas, mam nasledujici dotaz. …

Vazeni, prosim Vas, mam nasledujici dotaz. Podnikam jako OSVC, zprostredkovani financnich sluzeb, tzn. stavebky, penzijnaky, apod. zprostredkovani v oblasti obchodu a sluzeb, mohu si dat do danove uznatelnych vydaju napr. HIFI vez, ve ktere je CD prehravac, radio a dvakrat kazetovy magnetofon ? je dostatecny duvod ze si potrebuji prehravat audio kazety s nahranymi prednaskami o uvedene problematice, apod..Tak samo jestli si mohu uplatnit do danovych vydaju barevny TV a video. Popripade z kolika procent. Dekuji

Upresneni dotazu na konkretnim pripade. Chci…

Upresneni dotazu na konkretnim pripade. Chci zacit provozovat internetovy server na zivnostensky list a jiz mam a financovani serveru je zalozeno na zvlastnim druho reklamy. Uz mam zajisteno, ze ji prodam, ale penize bych dostal jeste letos. Za tyto penize nakupuji autorska prava na produkty, ktere pak za clensky poplatek nabizim na Internetu. A chci se zeptat,zda neni nevyhodne z danoveho hlediska, ze jiz letos nestihnu vsechny penize investovat do produktu. Bude se jednat asi tak 4 miliony. Dekuji za odpoved

Prosím o odpověď: Poplatek za uzavření leasingové…

Prosím o odpověď: Poplatek za uzavření leasingové smlouvy jednorázový - dle našeho názoru se jedná o daňový náklad, který není nutno časově rozlišovat, při kontrole FU nám toto bylo z daňově účinných nákladů vyloučeno. Kde je toto stanoveno. Děkuji

Je možné, aby finanční úřad při kontrole napsal…

Je možné, aby finanční úřad při kontrole napsal do protokolu jiného daňového subjektu, že prováděná daňová kontrola byla zahájena na základě kontroly u mě. Napsali do jeho protokolu doslovně, že na základě kontroly u pana ....... zahájili kontrolu u něj. Poznamenávám, že se stímto člověkem neznáme a ani jsme spolu nikdy obchodně nespolupracovali. Přímo pracovníci fú ""mimo kameru"" uznali, že uvedení mého jména do protokolu, byla jejich velká chyba. Lze s tím něco udělat ?

Od našeho dodavatele jsme na faktury nakuopvali…

Od našeho dodavatele jsme na faktury nakuopvali zboží. Dodavatel nebyl plátcem DPH. Později nám sdělil, že se stal plátcem DPH ze zákona zpětně. Mohli jsme si tedy uplatnit z jeho faktur DPH na vstupu. Podali jsme dodatečná daňová přiznání, dle kterých by nám DPH na vstupu mělo být vráceno. Správce daně nám ale sdělil, že z dokladů, vystavených našim dodavatelem, které mají datum vystavení pozdější než tři roky ode dne podání našich dodatečných přiznání, nelze už DPH na vstupu získat ( i když z těchto dokladů náš dodavatel DPH na výstupu odvedl dodatečně). Stát tedy získal DPH na ýstupu aniž by bylo uplatněno na vstupu. Je možné získat toto DPH na vstupu, tedy u nás z dokladů našeho dodavatele, z dokladů s datumem vystavení před 6 měsícem 1997 ? Podali jsme dodatečná přiznání v 7 měsíci 2000. Děkuji vám. Ps.: Vaše rubrika i strány jsou prostě perfektní !!!!!!!!

Mohu jako OSVČ mít dvě osobní auta najednou v…

Mohu jako OSVČ mít dvě osobní auta najednou v majetku firmy ? Je výhodnější mít osobní auto v majetku firmy OSVČ , nebo v osobním a psát si cestovní náklady? Ročně najedu okolo 40000 km.

Mohu uplatnit rezervu na opravy v rodiném domě v…

Mohu uplatnit rezervu na opravy v rodiném domě v kterém pronajímám obchod ( v době tvorby rezervy jsem obchod provozoval). Jak mám postupovat a co musím nahlásit FÚ při ukončení 1/4 letního přiznání DPH ? S pozdravem Nídl

Dobry den, prosim Vas o zodpovezeni nasledujiciho…

Dobry den, prosim Vas o zodpovezeni nasledujiciho dotazu. V pripade, ze se zucastnim reklamni souteze (napr. v rozhlase) a vyhraji nejakou hmotnou cenu, ktera ma hodnotu mensi nez 10 000 Kc, musim platit nejakou dan? (Predpokladam, ze ne.) V pripade hodnoty vyssi nez 10 000 Kc zaplati dan kdo? A jak to bude v pripade, ze vyhraju vice cen, kazdou v hodnote nizsi jak 10 000 Kc, ale v souctu (treba za cely rok) bude hodnota prevysovat 10 000 Kc? Predem Vam dekuji za odpoved a preji prijemny den. Vas ctenar Daniel

od září 2000 jsem začala podnikat. Jsem povinna…

od září 2000 jsem začala podnikat. Jsem povinna platit zdrav. pojištění 608,- Kč každý měsíc nebo jej mohu zaplatit jednorázově při daňovém přiznání? Jestliže zaplatím až při daňovém přiznání, budu platit penále?

Sdružení 2 fyzických osob vykázalo za roky 1999 a…

Sdružení 2 fyzických osob vykázalo za roky 1999 a 2000 obrat ve výši 78 mil Kč. Musí se tyto dvě fyzické osoby v souladu s ustanovením § 3 novely obchodního zákoníku zapsat do obchodního rejstříku a z toho důvodu vést podvojné účetnictví? Domnívám se, že hranice pro každou osobu je 40 mil Kč. Pokud 40 mil Kč obratu fyzická osoba přesáhne, je povinna se zapsat do 6 měsíců po splnění podmínek, tzn. např. do 30.6.2001. Kdy provede přechod na podvojné účetnictví - k 1.7.2001 nebo k 1.1.2002 ? Děkuji za odpověď.