FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Omlouvám se, pane doktore, že Vás tak zaměstnávám, ale mám ještě jeden dotaz: první rok jako OSVČ(od 1.4.2011)-můžu automaticky použít výdaje paušálem,nebo musím nahlásit FÚ předem-pokud ano, do jakého data. Slevy na dani si, doufám, při paušálu odečítat mohu. Děkuji J. Dobešová
Dobrý den, ukončil jsem smlouvu životního pojištění k 31.12.2011. S výpověďní lhůtou 2 měsíců)je smlouva ukončena ke dni 1.3.2012. Pojišťovna mě upozornila na skutečnost cituji: V případě, že jste ve svém daňovém přiznání uplatňoval "Nezdanitelnou část základu daně" dle příslušných zákonných ustanovení, je Vaší povinností v Přiznání k dani z příjmů za aktuální zdaňovací období uvést jako příjem částky,o které Vám byl v minulých letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen. Konec citátu. Obrátím se o pomoc na mzdovou účtárnu současného zaměstnavatele. Můj dotaz se týká bývalého zaměstnavatele, který zkrachoval. Konkrétně se jedná o Průmstav Brno. Můžete mi poradit, jak dostat podklady z účtárny podniku, který dnes už neexistuje? Případně poradit, jak postupovat, abych nebyl stíhán za neprávněné obohacení. Předem děkuji za odpověď. Krejčíř Miroslav.
Dobrý večer.Prosím Vás o radu, zda jde nějak schůdně vyřešit situace, do které jsme se dostali.Syn používal soukromé vozidlo pro cesty za klienty a neplatil silniční daň a nyní jsme zjistili, že si jako náklad-výdaj daňově uznatelný- nemůže asi odečíst ani výdaje za naftu, s náhradou za opotřebení auta ani nepočítal.Pokud je to takto, myslíte, že by bylo možné doplatit opožděně silniční daň a dodat dodatečný přehled o zaplacení daně, i když opožděně, aby si tyto náklady mohl uplatnit? Lze to takto vyřešit, nebo s tím již nejde nic dělat? Děkuji předem za odúověď. J. Dobešová kontakt: jarmila.dobesova@tiscali.cz nebo: jardobesova@seznam.cz
Dobry den, prosim o radu ohledně vzorků a dní. Jsme reklamní společnost a občas musíme nakoupit vzorky pro klienty. Nekdy je z toho pak obchod, nekdy ze zakazky sejde, ale většinou klientum už vzorky zustanou nekdy je máme zpět. Jak pohlížet a účtovat ohledně potřebných nakoupených vzorků z hlediska daně z příjmu i dph ? Jedná se většinou o drobné věci jako trička, propisky, slohy,....
Dobrý den Chtěl bych v daňovém přiznání za rok 2011 uplatnit vyživovanou manželku. Tím bych si z vypočtené daně mohl odečíst zhruba 24 tisíc korun. Mohu v daňovém přiznání uvést vyživovanou manželku? V potvrzení o příjmech má uvedeno Řádek 1. Úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků 90000 Řádek 2. Z řádku 1 příjmy vyplacené nebo obdržené 24000 Zbylé peníze dluží manželce zaměstnavatel který se dostal do insolvence a jsou u insolvenčního správce vedeny jako pohledávka. Jde mi o to jaký řádek je rozhodující aby příjem manželky nepřesáhl hranici 680000 Kč a mohl jsem ji uplatnit. Děkuji
Dobrý den, rád bych se informoval jak postupovat při zdanění příjmů z fotovoltaiky. Jsem OSVČ a hlavní zdroj podnikání je proj, činnost, v současnosti uplaňuji na toto paušání výdaje. Zajímá mě, jak postupovat u příjmů z fotovoltaiky, zda zdaním celou výši příjmů nebo lze tak uplatnit výdaje a zda skutečné nebo paušální? A za druhé, když mám umístěné panely na RD, který není mým majetkem, mohu si odepisovat požizovací náklady na zřízení fot. elektrárny a pokud ano, tak v jaké skupině? Děkuji za odpověď
dobrý den, jsme zemedělské družstvo a plátci DPH. Letos jsme na polích vyprodukovalo mák. Zbytky-makovinu prodáváme jako odpad k topení. Můžete mí napsat, jakou sazbu DPH mám dát do faktury?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak správně zaúčtovat předpis pojistného na období od 12/2011 do 12/2012. Celá částka pojistného byla uhrazena v prosinci, mohu tedy účtovat rovnou do nákladů celou částku na 548/325(321?) nebo musím respektovat zásadu akruálního principu, a celou předepsanou částku časově rozlišit a poté do nákladů jen dát částku, která přísluší na prosinec z celkového pojistného? Předem mockrát děkuji.
Dobrý den, OSVČ FO, plátce DPH, 2 zaměstnanci. Může v daňovém přiznání použít paušální výdaje? Nikde jsem nenašla omezení. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zakládám si živnost u budu dělat zakázky převážně do zahraničí (jedná se o počítačovou grafiku). Mohu jako neplátce DPH vydávat faktury do EU? a do USA? (Někde jsem totiž četl, že pokud dostanu zaplaceno z EU budu se muset stát plátcem DPH a vést podvojné účetnictví). Děkuji
Dobrý den,je možné nějakým způsobem zahrnout do daňových nákladů firmy výdaje za sportovní aktivity svých zaměstnanců (např.permanentka do posilovny).Firma je klasické s.r.o. bez tvorby jakýchkoliv fondů ze zisku atd.Je možné např. uvést do Směrnice, že každý zaměstnanec může ročně čerpat 10 000 Kč na sportovní aktivity?Děkuji.
Dobrý den, jaký mám prosím uvést základ daně pokud jsem celý rok byla evidována na úřadě práce a kromě příjmu z úřadu práce jsem měla pouze příjem z pronájmu bytu. Mohu si provést odpočet na penzijní spoření a na stavební spoření? Děkuji.
Dobrý den, můj dotaz zní:Mám malý obchůdek s dámskou konfekcí.Jelikož jsem vyučená krejčová,tak si některé výrobky šiji sama a pak je v tom obchodě prodávám.Ostatní zboží nakupuji od odběratelů.Nevím kam mám zaúčtovat ty výrobky,které si sama ušiju.je to nákup zboží?? nebo nákup materiálu? děkuji za brzkou odpověď
Dobrý den, Měl bych dotaz spojený s „Přiznáním k dani z příjmů fyzických osob“ za rok 2011. Pracoval jsem několik let v zahraničí, konkrétně v Nizozemí. Po tuto dobu jsem byl v ČR odhlášen ze sociálního a zdravotního pojištění. Přihlášen jsem byl v Nizozemí, kde jsem platil všechny daně. Loni k 31. červenci jsem tam skončil a od 1. srpna 2011 jsem opět přihlášen a současně i zaměstnán v ČR. Nyní chci vyplnit „Přiznání“ a nevím, zda a případně jak tam zahrnout můj nizozemský plat. Pro zahraniční příjmy je nachystána „Příloha 3“, ta mi ale připadá, že je dělaná pro lidi, kteří jsou přihlášeni v ČR, mají příjem v ČR, ale mají též příjem ze zahraničí. Což není můj případ, já byl v ČR odhlášen. Z mého přesvědčení bych neměl ČR platit žádné daňové doplatky z mého nizozemského platu a moje zdaňovací období za rok 2011 by mělo začínat 1. srpna 2011. Mohli byste mi prosím Vás podat vysvětlení k mému případu? Předem děkuji, Miloslav Hlínovský
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 1) Kamarádka do konce března 2011 byla na mateřské. Potom pobírala pouze rodičovský příspěvek. Mateřská nepřesáhla 68 tis. Může si jí manžel uplatnit za celý rok nebo pouze od dubna? 2)Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné, aby si odečetli úroky z meziúvěru/úvěru ze stavebního spoření. Bylo to použito na koupi bytu a mají zde trvalé bydliště. Děkuji
Dobrý den, osoba má příjem ze závislé činnosti. Pronajímá byt. Co se zahrnuje do výdajů: zálohy - voda, plyn, elektřina, fond oprav, poplatky bytovému družstvu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, loni jsem přerušila živnost, což stále trvá, k 31.12.2011 jsem však měla z této živnosti stále ještě zásoby, musím je při přerušení dodanit? A pokud ano, tak když je uvedu v tabulce E, tak pak už jejich konečný zůstatek k 31.12.2011 v další tabulce bude 0,- Kč? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rozdělování podílů na zisku v s.r.o. Firma má dva jednatele (zárověň společníci), v zakladatelské smlouvě je stanoven 50% podíl (ZK 200 000. Každy splatil 100 000). Zisk by se měl tedy dělit na půl. V reálu je to ale tak, že každý má zisk ze svých projektů, jeden více, druhý méně. Je špatně, pokud na účet jednatelů odejdou jako podíly na zisku částky, které jsou jejich skutečným ziskem, ale zápis z valné hromady bude, že společníci si rozdělili podíly na zisku podle zakladatelské smlouvy (každý 50%)?
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně podávání přiznání k dani z příjmů FO. Jsem od 6.1.2011 na rodičovské dovolené do toho času byla mateřská dovolená, z prvního manželství mám dceru ve své péči a z druhého manželství mám syna, s manželem bydlíme s spolu s dětmi ve společné domáctnosti, na které mám já i děti trvalé bydliště, manžel bydlí s námi, ale trvalou adresu si nezměnil a stále ji má u své matky. Chci se zeptat: 1. zda si mě manžel při podávání přiznání k dani z příjmů FO, může odečíst jelikož jsem na Rodič.dov., 2. zda si může odečíst i moji dceru, kterou mám v péči a pomáhá mi ji vyživovat, ale neadoptoval ji. 3. mám i já pro pořádek podat přiznání k dani z příjmů FO, když jsem neměla žádný příjem?
Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně daňového bonusu na dítě. V loňském roce jsem část roku z důvodu nízkého příjmu (méně než 4000) neměla nárok na bonus na vyživované dítě a od září se mi příjem zvýšil a tím mi je i vyplácen zmíněný bonus, mohu v daňovém přiznání tuto částku uplatnit i za měsíce kdy jsem bonus na dítě nedostávala? Děkuji za odpověď