FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale ráda bych se…

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale ráda bych se zeptala ještě na jednu věc. Může si dát známá j.ú. do zdan. výdajů paragon na sportovní výživu Gelatina plus gel. Má ž.l. na provozování veřejných tělovýchovných škol, činnost sportovních instruktorů. Děkuji.

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba )vedu…

Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba )vedu jednoduché úč.). Mám autodílnu, ve které pracuji, ve svém rodinném domku. Jakou část plateb za el.energii je vhodné uplatnit do výdajů? (Např.poměrem podle podlah. plochy?)Mohu v r.2000 uplatnit i část plateb z roku 1999? ( v roce 99 jsem do je do výdajů nedával.) 2)Mám v majetku nákl.automobil, ale SPZ je uložena celý rok v depozitu na policii, auto celý rok nejezdilo. Mám platit siln.daň? Děkuji

když zprostředkuji nějaký obchod pro firmu A,…

když zprostředkuji nějaký obchod pro firmu A,(např.nákup čistících prostředků) tak i tyto čistící prostředky od firmy A do firmy B odvezu, tudíž si dávám do nákladů kilometry nejen ujeté, když se snažím najít nové zákazníky, ale i tyto km ujeté při rozvozu zboží.Je to správné? Živnostenský list mám na zprostředkovatelskou činnost. Musím mít živnost. list ještě na nějakou dopravní činnost, i když dopravu nefakturuji?

Žádám o zaslání kontaktů na firmy, které…

Žádám o zaslání kontaktů na firmy, které poskytují vypracované vzorové předpisy vnitopodnikových směrnic. Předem děkuji.

Dotaz k penzijnímu připojištění: Je nutné, aby…

Dotaz k penzijnímu připojištění: Je nutné, aby poplatník, který na své penzijní připojištění zaplatí více než 6000 Kč za rok, musel mít uzavřenu smlouvu o připojištění dle zákona č. 170/99 Sb.? Tzn. pokud smlouvu uzavřel dříve, musí k ní uzavřít dodatek , kterým přistoupí na nový penzijní plán a věkovou hranici pro nárok na starobní penzi posune na 60 let? (Jde o výši nezdanitelné částky.)

Naše společnost má na internetu vlastní webovské…

Naše společnost má na internetu vlastní webovské stránky. Přes tyto www stránky chceme obchodovat. Odborníci (externí firma)nám zařízuji, abychom tento obchod mohli uskutečňovat( stahování obrázků, programování tabulek a databází apod.) Jak naložit s těmito náklady, které převyšují celkově 60 000 Kč. Jedná se o nehmotný investiční majetek nebo lze zaúčtovat tyto náklady jako službu. Pokud budu účtovat jako službu, je nutné ji časově rozlišovat? Předem děkuji za odpověď.

Podle nové úpravy o zákona o silniční dani jsou…

Podle nové úpravy o zákona o silniční dani jsou osvobozeny i osobní automobily,splňující normy EURO II a III,ale tyto normy nejsou v technických průkazech uvedeny.Můžete mi říci,které normy běžně uváděné v TP,splňují tyto normy. Děkuji.

Dobrý den, koupil jsem osobní automobil pro…

Dobrý den, koupil jsem osobní automobil pro podnikání na leasing. Akontaci a první splátku jsem zaplatil 30. listopadu, automobil jsem ihned začal používat pro podnikání. Na dopravním inspektorátě jsem ho přihlásil 5. prosince. Zajímalo by mě, jestli si mohu odečíst z daňového základu 2/36 akontace a 2 splátky ? Leasing je na 36 měsíců. Dle leasingové smlouvy musím zaplatit 3. splátku - na leden ještě v prosinci, mohu si ji rovněž započítat do daňového přiznání ? Dekuji

Dobrý den, ráda bych se zeptala na toto. Jsme…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na toto. Jsme sdružení f.o. vedoucí j.ú.Odebíráme zboží i na dobírku. Bohužel jsme si poctivě nebrali všechna potvrzení od pošty. Nestačily by nám pouze faktury s označení platba dobírkou, které jsme měli v balíku s dodaným zbožím. Děkuji

Mam penzijni pripojisteni u PF KB. Platim 6000 Kc…

Mam penzijni pripojisteni u PF KB. Platim 6000 Kc rocne. Mohu nyni jednorazove slozit 12.000 Kc do konce t.r. a o kolik se mi snizi dan, jestlize mam manzelku, 2 nezletile deti a hruby rocni prijem cca 420000 Kc? Dekuji Vam za Vasi odpoved a preji Vam pekny den

Jak bude vypadat situace v pripade prijmu fyzicke…

Jak bude vypadat situace v pripade prijmu fyzicke osoby 1 280 000 Kč / rok. Jak vysoke budou srazky na dan z prijmu, zdravotni a duchodove pojisteni ? jak bude vysoky hruby a cisty mesicni prijem. Rodina s manzelkou na mat. dovolene a dvema detmi 1 a 4 roky. Dekuji predem za odpoved.

Objednal jsem si sestavu kancelářského nábytku s…

Objednal jsem si sestavu kancelářského nábytku s platbou zálohy ve výši 2/3 ceny v den objednávky a zbylou 1/3 uhradím při dodání, které má být v únoru-březnu 2001. Jsem fyzická osoba,účtuji v jednoduchém účetnictví. Mohu si vyplacenou zálohou snížit daňový základ, nebo můžu celkovou kupní cenu včetně nyní zaplacené zálohy zaúčtovat až v okamžiku dodávky, t.j. v příštím roce? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možno…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možno odečíst úroky z hypotečního úvěru od základu daně?

Co je pro majitele finančně výhodnější při…

Co je pro majitele finančně výhodnější při placení daně z nemovitosti, je-li vedena jako rodinný dům či rekreační objekt?

Pracuji jako OSVČ - finanční služby a k této…

Pracuji jako OSVČ - finanční služby a k této činnosti používám své soukromé vozidlo, které není zahrnuto do majetku firmy. Od ledna 2001 nelze při jízdě používat mobilní telefon a proto si chci zakoupit přenosnou Hands Free sadu vzhledem k tomu, že mobilní telefon v autě soustavně používám. Bude se jednat o nákladovou položku když používám soukromé vozidlo? Je možné považovat přenosnou Hands Free sadu za příslušenství k telefonu? Děkuji za odpověď.

Od likvidatora fondu z kup. priv. prisel dotaz o…

Od likvidatora fondu z kup. priv. prisel dotaz o zpusobu nabyti akcii.Bude, a v jake vysi, zdanen likv. zustatek pokud byly akcie nabyty a) v kuponove privatizaci b) pozdejsim nakupen. Pokud nebude potvrzeni doruceno, bude stanovena nabyvaci cena zustatku 0,-- Kc a srazk.dan odvedena ve vysi 15% z zustatku. Ma likvidator toto pravo stanovit? Predem dekuji za odpoved.

1. Prosím o radu, jak ocenit za účelem odpisů HIM…

1. Prosím o radu, jak ocenit za účelem odpisů HIM počítač vložený do obchodního majetku jako vklad podnikatele (FO, JÚ) ze společného jmění manželů. Byl pořízen krátce před vložením, takže by se měl ocenit pořizovací cenou, ale tu nejsem schopna dokázat, protože doklady o koupi jsem ztratila. Jak tuto cenu dokážu? Stačily by tehdejší ceníky některého prodejce výpočetní techniky? 2. Mohu začít odepisovat až po dvou letech po vložení do obchodního majetku (zákon o dani z příjmu hovoří jen o přerušení odpisování)?

Prosím o odpověď na otázku: Můj hlavní příjem je…

Prosím o odpověď na otázku: Můj hlavní příjem je ze závislé činnosti (zaměstnavatel provádí veškeré zúčtování mzdy), ale zároveň mám vedlejší příjmy jako pojišťovací agend ? od jaké roční částky těchto příjmů musím podávat daňové přiznání a co byste mi doporučili z hlediska "jasně" přiznaných nákladů při této činnosti. Děkuji za odpověď.

Zastavárenská činnost-upřesnění dotazu ze 4.12.00…

Zastavárenská činnost-upřesnění dotazu ze 4.12.00 Účtuje se v jednoduchém účetnictví. Na příklad: na zástavu/zlatý prsten a pod./ je vyplacen určitý obnos. Nejdéle do tří týdnů musí být zástava vyplacena půjčeným obnosem+ 10,20 nebo 30% podle délky zapůjčení. V případě, že zástava není do tří týdnů vyplacena, propadá. Pak je prodána/ popřípadě i po opravě/ ve prospěch podnikatele. Takto zní zastavárenská smlouva. Nevíme, jak zda účtovat půjčení peněz jako nákladovou položku a vrácení jako výnos, nebo zda postupovat jako při poskytnutí úvěru. Problém je v tom, že není pak zcela jasné, jak zjistit propadlé zástavy. Předem děkuji za odpověd.

Máme s naším spolupracovníkem uzavřenou příkazní…

Máme s naším spolupracovníkem uzavřenou příkazní smlouvu podle § 724 obč.zákoníku na distribuci námi vydávaného časopisu. Vyplácíme mu celou sjednanou odměnu okolo 900Kč za měsíc, tzn. že mu nesrážíme žádnou daň či zálohu na daň. Je tento náš postup správný.