FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, měla bych následující dotaz: Před…

Dobrý den, měla bych následující dotaz: Před osmi roky můj přítel ukončil svou živnostenskou činnost.V současné době mu přišla od firmy upomínka k zaplacení faktury,která měla splatnost též před osmi roky.Je možné v současné době tuto pohledávku na něm vymáhat,i když už nepodniká?Ptám se také z důvodu,že je si vědom,že ukončil svou činnost bez pohledávek vůči jiným firmám,ale již nemá své daňové a účetní záznamy.

Mila poradno, mam dotaz na ktery bych se mohla…

Mila poradno, mam dotaz na ktery bych se mohla informovat po telefonu, ale me by zajimalo predem co mam delat. Jiz dva roky neplatim zdravotni a ani socialni pojisteni. Bydlim v cizine a tady si platim zdravotni pojisteni. Je jiste ze budu muset uhradit vse i s penalem. Me by zajimalo kolik to asi tak zhruba bude cinit. Tedy jestli by jste mi na to mohli odpovedet. Nenahlasila jsem zmenu bydliste. Vim ze se nevratim, ale asi by bylo vhodno uhradit castku kterou mi daji. Asi jsem to mela uhradit a nemela bych takove problemy. Mockrat vam dekuji za vasi odpoved

Dobry den, preji hezke svatky.- Prosim o odpoved…

Dobry den, preji hezke svatky.- Prosim o odpoved na nasledujici dotaz. Jsme obchodni firma a nakupujeme a prodavame zbozi. Jak se zauctuje nakup zbozi na fakturu, ktery pote poskytneme jako bezplatny vzorek? Dekuji velice.

Jaky je Vas nazor na toto: Na stránkách jednoho…

Jaky je Vas nazor na toto: Na stránkách jednoho daňového poradenství je, že podnikatel jako poplatník daňe z příjmu by měl upravit základ dane z prijmu v obdobi, ve kterem vyradil urcitou vec z obchodniho majetku, a to o castku, ktera odpovida oceneni vyrazeneho majetku, jez vyuzije pro osobni potrebu. ? Jak by to tedy bylo při převodu auta do os. vlastnictví,které se bezne deje po dokonceni odpisovani?

Máme brigádníka a s ním uzavřenou dohodu o…

Máme brigádníka a s ním uzavřenou dohodu o provedení práce na dva měsíce. Jeden měsíc si vydělal 1800 hrubých a druhý 2000 hrubých. V každém měsíci jsem mu srazili 15% srážkovou daň. Po uplynutí obou měsíců jsme ho vyplatili. Složenkou jsme mu poslali 3230Kč. Je to tak v pořádku, nebo jsem měli změnit srážkovou na 20%zálohu? děkuji za odpověď.

V naší nadaci dochází u jednoho pracovníka k…

V naší nadaci dochází u jednoho pracovníka k souběhu zaměstnaneckého poměru na celý úvazek a uzavřené smlouvě o provedenní činnosti. Zajímalo by mně jestli se zálohy na daň strhávají z každé smlouvy zvlášť, nebo se základy sčítají a teprve potom strhne daň?

Pokud vím, dříve se úroky z peněz zahrnutých do…

Pokud vím, dříve se úroky z peněz zahrnutých do obchodního majetku ( v našem případě peníze klientů deponované na nákup nemovitosti a posléze yplacené prodávajícímu) zdaňovaly pouze srážkovou daní 15% u FO, 25% u PO a v daňovém přiznání se neuváděly. V současné době se podle více zdrojů včetně Vás (viz dotaz zodpovězený 22.11.2000 v 08:49) musíme jako FO tyto úroky zahrnout do daňového přiznání a dodanit nad srážkovou daň podle dosaženého pásma daně z příjmu. Dotaz : od kterého zdaňovacího období tato změna platí a jak máme napravit chybu, pokud jsme postupovali podle shora uvedeného postupu (tj. úroky jsme zaúčtovali jako zdaněné a nezahrnuli je do základu daně).

Dobry den, chtela bych vedet do jake odpisove…

Dobry den, chtela bych vedet do jake odpisove skupiny bude zarazen automobil, oznaceny V TP jako nákladní automobil NA ? N1 o celkové hmotnosti 2275 kg. Slysela jsem, že auta do 3,5 t se odpisuji v 1 odpisové skupine jako osobní . Dekuji za odpoved.

Komisionář vrátil komitentovi neprodané zboží,…

Komisionář vrátil komitentovi neprodané zboží, které podléhá spotřební dani. Při prvotním předání tohoto zboží komisionáři komitent (vlastník zboží , ?likér?) odvedl na základě dodacího listu spotřební daň. Po vypršení komisionářské smlouvy komisionář část zboží vrátil komitentovi. Při vrácení zboží komisionářem si komitent uplatní nárok na vrácení spotřební daně . Nárok na vrácení daně lze v daň.přiznání uplatnit do šesti měsíců. ?§ 12? Je výše popsaný postup správně? Může si komitent uplatnit nárok na vrácení spotřební daně? Děkuji za odpověď. W.

Neše ředitelka zapůjčila na půl měsíce nadaci…

Neše ředitelka zapůjčila na půl měsíce nadaci 5000 Kč z důvodu nedostatku fin. prostř. na hotovosti. Po čtrnácti dnech jí byly vráceny. Je nutné dopočítávat nějaký úrok. Mohli by jste mi prosím poslat jak ho mám spočítat? Děkuji

Jsem FO, JU, platce DPH, prodavam knihy a SW a…

Jsem FO, JU, platce DPH, prodavam knihy a SW a chci nejake darovat na zaklade darovaci smlouvy skole. Ve smlouve je psano:knihy v hodnote 30000 Kc. Dotaz: Je tato cena bez DPH? Co s DPH? Jak to zauctuji?

Dobrý den! Obracím se na Vás s tímto dotazem…

Dobrý den! Obracím se na Vás s tímto dotazem.Založili jsme sportovní klub, který se zabývá výhradně mládeží.Tento klub je registrován jako sdružení, má své IČO. Na svou činnost získává prostředky z příspěvků rodičů, sponzorskými dary a výnosem z reklamy.Nákladové položky jsou především pronájmy tělocvičen, poplatky rozhodčím, náklady na soustředění.Chtěl bych vědět,podle jakého předpisu má takové sdružení správně vést účetnictví (podvojné nebo jednoduché ?), jakou má používat účtovou osnovu, atd. Rovněž by mne zajímalo, které daňové povinnosti by pro takové sdružení mohly nastat. Děkuji

Firma (s.r.o.) používá ke služebním jízdám…

Firma (s.r.o.) používá ke služebním jízdám automobil zahrnutý v obchodním majetku a vede knihu jízd. Zajímalo by nás, co všechno musí být v knize jízd uvedeno pro případnou kontrolu ze strany finančního úřadu a jaké nedostatky finanční úřad nejčastěji napadá. Děkujeme

Chceme poskytovat našim zaměstnancům vozidla k…

Chceme poskytovat našim zaměstnancům vozidla k soukromému užití. Jaký způsob je daňově nejvýhodnější. Přidaňovat 1 procento nebo půjčka. Co sociální a zdravotní pojištění? Děkuji

Zajímala by mne účinnost § 38r odst. 2 zákona o…

Zajímala by mne účinnost § 38r odst. 2 zákona o daních příjmů týkající se lhůty pro vyměření daně v případě daňové ztráty. Vztahuje se i na daňovou ztrátu vzniklou v roce 1996 nebo vyměření daně za tento rok již nelze po 31.12.2000 uplatnit a znění zákona lze prvně uplatnit na daňovou ztrátu vzniklou v roce 2001.

Potrebuji kontakt na nejakou ceskou auditorskou…

Potrebuji kontakt na nejakou ceskou auditorskou firmu, ktera dela audity zpusobem US GAAP. Dekuji

Chtěl bych se zeptat na podmínky tvoření rezervy…

Chtěl bych se zeptat na podmínky tvoření rezervy na opravu hmotného majetku při vedení jednoduchého účetnictví. Jsou stejné jako u podvojného? Zúčtuji v rámci závěrkových operací tvorbu rezervy do nákladů?(např. tvorba 2 roky stejným dílem, rok 2000 a rok 2001 a pak vyčerpání v roce 2000?). Děkuji.

jak je to z daněmi registrovaných sdružení občanů…

jak je to z daněmi registrovaných sdružení občanů (Klub přátel motocyklů), vyplňuje se např čestné prohlášení nebo něco podobného?

Jako osoba samostatně výdělečně činná s…

Jako osoba samostatně výdělečně činná s jednoduchým účetnictvím si chci zřídit pojištění denních dávek v pracovní neschopnosti. Do kterého daňového období se započítá ročmí platba pojistného - podle data provedené platby? Nebo se musí vzít v úvahu, na jaké období je pojištění sjednáno. Příklad - sjednám si pojištění na období roku 2001, ale zaplatím pojistku již v prosinci 2000.

Jsme s.r.o,které vlastní dům, a kterému vede…

Jsme s.r.o,které vlastní dům, a kterému vede účetnictví realitní kancelář, FÚ nám vyměřil penále z pozdně placených záloh na daň ze závislé činnosti. Můžeme toto penále vymáhat na real. kanceláři (podle kterého zákona, o účetnictvní), nebo jen na jednateli, který podepisoval daňové přiznání. Děkuji