FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podnikatelka jednoduché účetnictví neplátce…

podnikatelka jednoduché účetnictví neplátce DPH si pořídila dne 2.5.2000 auto na leasing Na smlouvě uvedeno: doba pronájmu: 48 měsíců počet splátek: 48 vstupní cena bez DPH: 185983,60 Kč + DPH Záloha na nájemné: 34035,- Kč smluvní poplatek: 2269,- Kč + DPH leasing. nájemné bez pojistného: 4855,97 Kč vyúčt. zálohy ve splátce: -709,06 Kč ________________ pravidelná splátka bez pojistného 4146,91 Kč + DPH Účetní zůst. hodnota předm.leas.: 1000,- Kč Kupní cena předmětu leasingu: 1000,- Kč + DPH 1.řádná leasing. splátka splatná 2.5.2000 termín dodání předmětu leasingu 2.5.2000 Na splátkovém kalendáři (daňovém dokladu) uvedeno: vstupní cena PL bez DPH: 185983,60 Kč DPH k ceně PL: 40916,40 Kč splátky měsíčně: 5136,- Kč Dotaz: Co je daňově uznatelný náklad? 1) 8 x 5136,- Kč (květen- prosinec) x měsíční splátka nebo 2) vstupní cena 185983,60 Kč DPH 40916,40 Kč ____________ 226900,- Kč : 48 = 4727,- Kč x 8 Předem děkuji za odpověď.

Dobry den, prodavam garaz ktera byla pred…

Dobry den, prodavam garaz ktera byla pred mesicem zkolaudovana,mam na ni odhad, smlouva je overena notarem, no proste vsechny nalezitosti. Dan z prevodu zaplatim 5 procent z te castky co je v odhadu, nicmene mi neni jasne placeni dane z prijmu - kolik, z jake castky, jestli za celou garaz nebo jenom za pozemek, apod. Predem dekuji za odpoved

Již jsem se Vás jednou dotazoval na kumulované…

Již jsem se Vás jednou dotazoval na kumulované výplaty na základě dohod o provedení práce. Stalo se nám že vyplácíme více měsíců najednou. Tato částka potom překračuje dva tisíce, takže musíme srážet zálohu, nikoli 15% srážku. Zajímalo by mne. Z Vaší odpovědi jsem pochopil, že mohu zaměstnanci na ruku vyplatit v měsíci max. 2000Kč (včetně 2000) a nebudu muset přepočítávat srážkovou na zálohovou. Je to tak? Nebo mohu vyplatit maximálně 1700Kč? Doufám že jsme se do toho moc nezamotal. Děkuji za odpověď.

Dobry den. Rad bych Vas pozadal o zodpovezeni…

Dobry den. Rad bych Vas pozadal o zodpovezeni dotazu. V tomto roce (2000) jsem se nastehoval do noveho bytu v osobnim vlastnictvi, ktery byl v cervenci zkolaudovan. Podle zakona o dani z nemovitosti plati osvobozeni u dane ze staveb pro novostavby (na 15 let počínaje rokem následujicim po kolaudaci). Znamená to tedy, že za rok 2000 musím tuto daň zaplatit a osvobození bude platit až od roku 2001? Děkuji.

účetní SW

Jake jednoduche ucetnictvi byste doporucili pro neziskovou organizaci se ctyrmi zamestnanci, za 1 rok 1000 polozek v peneznim deniku.

Bydlime v druzstevnim dome, ktery patri druzstvu,…

Bydlime v druzstevnim dome, ktery patri druzstvu, ktere jsme zalozili pred jeho privatizaci. Jsme tedy druzstvem slozenym z vsech uzivatelu bytu tohoto domu. Nyni chceme tyto byty prevest do osobniho vlastnictvi jejich uzivatelu. Co je treba z hlediska financniho uradu ucinit, aby mohl tento prevod probehnout. Dekuji predem za Vasi odpoved. Se srdecnym pozdravem.

Prosím o radu kde mohu sehnat vyplněný vzor…

Prosím o radu kde mohu sehnat vyplněný vzor daňového přiznání pro daň z nemovitosti a pozemku. Jsem vlastníkem garáže a také úplný laik. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Účtuji v JÚ. Chtěla bych se zeptat,…

Dobrý den. Účtuji v JÚ. Chtěla bych se zeptat, zda pro zaevidování do evidence HIM a tedy uplatnění odpisu u osobního automobilu stačí kupní smlouva, kde je stanovena cena, která však bude zaplacena podle dohody ve smlouvě až v následujícím roce 2001. Auto bude odhlášeno a přihlášeno na DI v roce 2001. Pokud by to takto šlo zajímal by mě daňový dopad(rok)u prodávajícího(účtuje v JÚ). Děkuji.

Dobrý den, jsem fyzická osoba, jednoduché…

Dobrý den, jsem fyzická osoba, jednoduché účetnictví, prodejna elektro, 3 zaměstnanci. Začátkem příštího roku chci založit s.r.o. a do tohoto s.r.o. odprodat celou živnost včetně zaměstnanců, výbavy, zásob atd. formou prodeje podniku dle Obchodního zákoníku. Prodejní cena cca 5.000.000,- Kč. Nejde mi o získání peněz prodejem / nově vzniklé s.r.o. peníze na zaplacení stejně nebude mít/, ale o převedení mého podnikání na vyšší formu / jako fyz. osoba již začínám cítit určitá omezení ze strany klientů /. Do toho všeho je novela Obch. zák. se zapsáním do rejstříku a přechodem fyz. osob na podvojné účetnictví. Jde mi o to, jak převod do s.r.o. nejlépe provést z hlediska daňového vůči mě, jako fyz. osobě. V případě Vašeho zájmu se můžeme domluvit na užší spolupráci - tzn. zajištění celého převodu Vaší firmou. Děkuji

Pobírám částečný invalidní důchod od května 1999…

Pobírám částečný invalidní důchod od května 1999 a až do konce ledna 2000 jsem byl evidován na úřadu práce. Od 1.2.2000 jsem začal podnikat jako OSVČ. Mohu si snížit za rok 2000 základ daně o 6540,-Kč dle §15 odst.d)?

změna obchodního zákoníku

Dobrý den, jak se promítá novela obchodního zákoníku od 1.1.2001 do činnosti a především názvu sdružení fyzických osob? Do tohoto okmažiku sdružení podniká a na fakturách uvádí název odsouhlasený finančním úřadem: "Sdružení Polymer Products-Marek Vodňanský" tedy název+jméno člena sdružení-plátce DPH. Co máme používat po Novém roce a je vůbec forma sdružení nadále přípustná? Díky

Dobrý den, jako fyzická osoba jsem majitelem…

Dobrý den, jako fyzická osoba jsem majitelem jak rodinného domu tak podílu majetku v nebytových prostorech. V posledním daňovém období jsem zaplatil daně najednou.Chtěl bych se zeptat, zda i letos budu platit stejně, či jednotlivý podílníci si musí podat daňové přiznání každý samostatně. Děkuji Vám a s přáním pevného zdraví a úspěšného roku 2001

Rád bych se poze zeptal,jestli základní…

Rád bych se poze zeptal,jestli základní nezdanitelná částka(loňského roku činila 34920) byla změněna nebo zůstává stejná i pro letošní rok? Děkuji

Jaká bude při likvidaci akc. fondu stržena daň z…

Jaká bude při likvidaci akc. fondu stržena daň z likvidace, i když byly akcie fondu získány v kuponové privatizaci nebo nákupem před více než 4 roky? Bude nákupní cena odečtena od zůstatku z likvidace? Děkuji.

Jaká je promlčecí lhůta pohledávky ( nezaplacená…

Jaká je promlčecí lhůta pohledávky ( nezaplacená faktura)? Jaké by měly být učiněny kroky, aby pohledávka nebyla promlčena ( doporučený dopis, žaloba nebo trestní oznámení)? Děkuji

Dobry den. Mam dotaz, zda existuje v Ceske…

Dobry den. Mam dotaz, zda existuje v Ceske republice banka, ktera by byla ochotna zrealizovat "Mail order" servis. Mam obchod na internetu a nemoznost prijimat platby kreditnimi kartami znacne snizuje moznosti podnikani. Muzete mi prosim poradit. Dekuji.

Před 14 dny jsem koupila 15 let starý vůz…

Před 14 dny jsem koupila 15 let starý vůz.Pořizovací cena byla 12.500,- Cena opravy tohoto vozidly bude asi 6.000,-. V lednu r.2001 budu žádat o ŽL. Chtěla bych se zeptat zda se tento automobil v rámci pořizovacích nákladů může stát součástí obchodního majetku a být jednorázově odepsán.Dále zda výše uvedená oprava může být odepsána jako náklad na dosažení příjmů.. A druhý dotaz.Pokud fyzická osoba používá soukromý automobil pro živnostenské podnokání musí platit silniční daň? Kdy se nemusí silniční daň platit? Velmi děkuji za vaši radu

Prosim o odpoved na otazku : Podle ceho a jak…

Prosim o odpoved na otazku : Podle ceho a jak mame provozovat podnikovou sporitelnu od 1.1.2001.

Dotaz ohledne dane z prevodu nemovitosti. …

Dotaz ohledne dane z prevodu nemovitosti. Jestlize chci zapsat pritelkyni na byt jako spoluvlastnika - plati se v tomto pripade dan A naopak jestlize ji chci vyskrtnout z katastru nemovitosti - plati se v tomto pripade dan

Jsem zaměstnanec. Nemám žádný živn. list. Za…

Jsem zaměstnanec. Nemám žádný živn. list. Za marketingový průzkum pro zahraniční firmu jsem obdržel určitou částku. Je moje následující úvaha správná? Asi budu danit podle §10 ostatní příjmy. Výdaje se mohou uplatnit jen v prokazatelné výši. Můj otec jako důchodce mně zjišťoval určité informace. Po sepsání "nějaké" smlouvy bych mu jako odměnu za to vyplatil 9.900 Kč. Pro otce by to byl ostatní příjem do 10.000 Kč - osvobozený od daně a já bych měl prokazatelný výdaj pro snížení základu daně. Je to tak správně? Děkuji. smlouvy bych mu vzplatil