FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V paragrafu 38l "Způsob prokazování nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků" zákona o daních z příjmu jsou uvedeny doklady, kterými poplatník prokazuje plátci daně nárok na uznání nezdanitelných částek ze základu daně. Je nutné, aby plátce daně (zaměstnavatel) ukládal kopie dokladů, kterými poplatník nároky prokazuje ?
Jsem zivnostnik, student a zamestnanec (na polovicni uvazek). Je mou povinnosti platit zdravotni a socialni pojisteni dle zakladu castky, kterou jsem si celkem vydelal za cely rok? Kdyz za studenta (v obdobi, kdy jsem nepracoval) za me platil pojistne stat? Dekuji.
Máme jednu osobu vykonávající civilní službu a nejsem si jistý jestli správně vypočítávám odměnu. Služné 450Kč, Ošacení 150Kč, Ubytování 420Kč (bydlí i vykonává CS v Praze, je na něj psaný nájemní dekret), Stravné (příplatek): snídaně 25,7Kč (10,6Kč), oběd 28,6Kč (21,2Kč), večeře 23,5Kč (21,2Kč). Stravné vyplácíme za každý den všechny jídla a příplatek pouze za jídla, při kterých je na pracovišti. Je to tak správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu která se týká zahraniční měny. Jsme malá firma, která provádí přepravu zboží do zahraničí. Na poplatky v zahraničí např.parkovné, vyhotovení celních dokladů nakupujeme zahraniční měnu. Zajímalo by mě, jak máme o těchto zahraničních výdajích účtovat a jakým kurzem. Vedeme jednoduché účetnictví. Děkuji.
Účtuji v JU, příspěvková organizace.Pro pracovní účely si půjčuji osobní auto od své matky/bydlíme ve spol.domácnosti/. Za jakých podmínek si mohu dát spotřebu PH do nákladů. Děkuji
Mohou být (jsou) zdravotní pojišťovny plátci DPH. Jestliže plátce DPH uskutečňuje zdanitelné plnění ve prospěch neplátce DPH a současně vystavuje doklad (fakturu) - musí mít tato faktura náležitosti běžného daňového dokladu ve smyslu zák. O DPH nebo nemusí ? Děkuji za odpověď.
V opatření,kterým se upravuje účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele Č.j. 281/84 064/2000 ze dne 10. listopadu 2000, s účinností od 1.1.2001 je v příloze č.3 v přechodných ustanoveních určeno , že smluvní pokuty a úroky z prodlení budou zaúčtovány do rozvahy a hospodářského výsledku až okamžikem zaplacení, přijetí nebo započtení. Zajímalo by mne , co znamená termín "přijetí". Děkuji Pavla Bartošová
Dekuji za predesle odpovedi Dotaz: Je osvobozen od silnicni dane automobil s naftovym motorem ( rok vyroby 1999) v roce 1999 nebo 2000, a jake normy popr. musi splnovat? Dekuji.
Slyšela jsem od známého, že je možné došlé platby za faktury po 15. prosinci zaúčtovat do následujícího roku, aby člověk neměl veliký příjem. Můžete mi říci, zda je to pravda a jak na to? Mám uzavřít peněžní deník k 15.12.2000 a příští účtovací období by bylo 16.12.2000-31.12.2001?
Jaka je vyse odecitatelne polozky pro studenta na rok 2000 a muze ji vyuzit i student starsi 26 let?
Mám příjem 185 000,-Kč z pronájmu 3 stánků.Kolik budu platit daň z příjmu? Mám živnostenský list na nákup a prodej...,kolik budu platit soc. a zdrav. pojištění.Platím staveb. spoření 18000,-Kč/rok.Děkuji za zodpovězení M.J.
Dobrý den, podnikám jako FO a jsem student VŠ. Rád bych věděl, jaké můj statut studenta skýtá výhody při platbě sociálního a zdravotního pojištění.
Prosím o názor o zdanění vkladů zaměstnanců v podnikové spořitelně platné od 1.1.2001. Děkuji K.K.
Dobrýn den, v loňském roce jsem uplatňoval v daňovém příznání výdaje procentem. Letos bych je rád uplatňoval v prokázane výši. Neměl jsem žádné pohledávky ani závazky, žádný majetek. Mohu tedy letos bez problémů přejít na normální vyúčtování -použít prokázané výdaje. Děkuji
Jsem FO, JU, platce DPH, chci dat financni dar skole v hodnote 43.000Kc. Odvadim v takovem pripade z teto castky DPH? Dekuji.
Prosím o Váš názor na následující problém: OSVČ, jednoduché účetnictví, plátce DPH (od r. 1994). V roce 2001 bude realizován prodej nemovitosti (HIM - zařazen 1992). Je nutné odvést DPH FÚ (při prodeji), když v roce 1992 jsem nebyl plátcem daně z obratu a na nemovitost nebyl uplatněn odpočet (ani daň z obratu, ani DPH). Děkuji.
Jako právnická osoba jsme zakoupily v letošním roce jako referenstské vozidlo nový osobní vůz Peugeot 206. Postupně se ukázal druh tohoto vozu jako referenstký nevyhovující. Můžete mi prosím sdělit, kdy mohu nejdříve tento vůz prodat?. Jsou pro to nějaká ustanovení?. Děkuji Vám a přejem i Vám mnoho financí v dalším tisíciletí.
Dobrý den. Pro tento rok bych chtěl ve svém podnikaní vést jako osobu spolupracující svou manželku která je vedana na UP čtvrtým rokem. CHtěl bych vědět jestli to lze a jakým způsobem to provést popř. kde se má manželka registrovat. Díky za odpověď.
Jak se správně posuzuje z hlediska nákladů PC. Je to soubor majetku v jehož ceně je zahrnuta tiskárna, monitor apod., nebo lze odečíst v nákladech tyto periferie každou zvlášť? Součásti byla zakoupeny zvlášť, ale v jediném roce. Děkuji
Někdo mi vložil na můj podnikatelský účet omylem částku peněz. Jelikož tak učinil osobně na přepážce a nepřihlásil se, nemám číslo jeho účtu ani žádnou možnost, jak mu peníze vrátit. Jak je mám vykázat v účetnictví? To přeci není můj výdělek. Děkuji