FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Poskytování stravenek: ------------------------…

Poskytování stravenek: ------------------------- Existuje nejaky Metodicky pokyn MFČR )zákon určitě ne), který stanoví, že stravenky může zaměstnavatel poskytovat na 1 směnu pouze 1 stravenku a ne více? Vysvětlení: zaměstnavatel poskytuje stravenky v hodnotě 80,-Kč na 1 směnu, ale protože je problém takto vysokou ceninu uplatnit, chtějí zaměstnanci např. 2x 40,- stravenky (celková hodnota je stejná). Vím, že některé i velké podniky toto bez problémů praktikují, nicméně zase jiní daňoví poradci tvrdí, že to možné není (bohužel už neříkají, na základě čeho by to mělo být zakázáno). Jaký je Váš názor? Děkuji.

věc: DPH při přefakturaci průměrem -------------…

věc: DPH při přefakturaci průměrem -------------------------------------- DPH - kdyz firma uctuje pri dodavkach zbozi pausalni castkou napr. 90,- resp. 130,- postovne resp. postovne + dobirecne (Ceska posta s.p. - sluzba Profi balik) s 0% DPH, pricemz skutecne naklady se pohybuji okolo techto zaokrouhlenych sazeb nekdy vice a nekdy mene (podle sazebniku Ceske posty dle hmotnosti, vzdalenosti, dobirkove castky a pojisteni) ale ne presne 90 a 130,-, lze tento postup obhajit jako "prumernou castku" a paklize ano, musi byt nejak podlozena anebo je nutno uctovat 5% DPH (prefakturace postovnich sluzeb ve smyslu vykladu zakona o DPH, paklize neni kazda polozka prepravne presne podle uctu od Posty (vyse uhrady za prepravne neni bohuzel predem znama)? Děkuji za vyřízení mého dotazu.

věc: Zařazení DHIM do užívání -----------------…

věc: Zařazení DHIM do užívání -------------------------------------- Lze zařadit do odpisování DHIM zařízení (automobil), když bylo pořízeno (dat. fa 12/2000) a zařazeno do užívání (nakoupeny PHM a vedena kniha jízd) v roce 2000, SPZ však byla papírově přidělena až v roce 2001? Mezitím automobil jezdil na převozní značky. Názory některých poradců a účetních se liší, pracovnice z FÚ tvrdila, že ANO... Zákon o daních z příjmů hovoří jen o zařazení do užívání a specifikace o tom, zda má mít přidělenu nebo nemá mít přidělenu SPZ se v něm patrně nenachází... Děkuji za vyřízení dotazu.

Může si plátce DPH uplatnit na vstupu DPH z…

Může si plátce DPH uplatnit na vstupu DPH z rekondičních a lázeň.pobytů, které poskytuje svým zaměstnancům na základě kolektiv,smlouvy? akturu účtuje nedańově na účet 528 900. Děkuji

Společnost pořídila HIM formou finančního…

Společnost pořídila HIM formou finančního leasingu. Pořizovací hodnota HIM poskončení LS je nulová. HIM jsme ocenili reprodukční pořizovací cenou. Je možné, na tento HIM oceněn reprodukční cenou ,tvořit zákon.rezervu na opravu HIM.Děkuji

Slyšela jsem, že je možné faktury, které mi…

Slyšela jsem, že je možné faktury, které mi přijdou zaplacené na účet až po 15. prosinci, přesunout do následujícího roku, abych neměla veliký příjem. Můžete mi poradit, zda je to pravda a jak v takovém případě postupovat? Mám uzavřít peněžní deník k 15. 12. 2000? Děkuji za odpověď.

Podrobný popis (praktický návod pro "blbé")…

Podrobný popis (praktický návod pro "blbé") účtování osobního vozidla pořízeného formou finančního leasingu v jednoduchém účetnictví.

Dobrý den, nevím, zda mi můžete poradit, ale…

Dobrý den, nevím, zda mi můžete poradit, ale nevím, kam se obrátit. Družstvo jako majitel domu mi odmítá opravit odpadávající obkladačky v koupelně. Dle mého názoru tato závada vznikla nedávno prováděnou rekonstrukcí v sousedním bytě. Toto však družstvo rezolutně odmítá a já to nejsem schopný dokázat. V případě, že mi nebu- dete moci poradit, odkažte mě prosím alespoň na kompetentní místa. Děkuji.

OSVČ účtující v JÚ provedla omylem úhradu…

OSVČ účtující v JÚ provedla omylem úhradu investiční faktury související s podnikatelskou činností z nepodnikatelského,soukromého účtu. Jak ošetřit vzniklou situaci v JÚ (peněžním deníku), kdy nedošlo k výdeji finančních prostředků přes pokladnu ani podnikatelský účet. Současně proto zůstává tato faktura jako neuhrazená v knize došlých faktur. Děkujeme za odpověď.

Dobrý den, podnikám (začínám a budu poprvé…

Dobrý den, podnikám (začínám a budu poprvé podávat přiznání DP, tudíž nejsem ještě dostatčně v obraze ohledně DP) na ŽL, nemám žádnou provozovnu ani zaměstnance. K podnikání využívám pouze místnost v rodinném domku, kde bydlím. Kolik si mohu dát do nákladů jako pronájem,aby se tato částka nemusela již dále danit jako příjem z pronájmu. Dále mi s rozjedem podnikání pomáhal můj otec, důchodce, kolik mu mohu vyplatit jako jednorázovou odměnu, aby to už dále nemusel přiznávat k dani z příjmu. Děkuji za odpověď a zdravím celou poradnu

Společnost uzavřela leas.smouvu na nákup osobního…

Společnost uzavřela leas.smouvu na nákup osobního vozidla 28.09.2000 a vozidlo přebrala.Byla přidělana manipulační/ převozní,zelaná/značka. Přidělění státní poznávací značky a zápis do trvalé evidence u DI Policie bylo provedeno až 1.11.2000.Kdy mohou o LS účtovat,není porušena min.trvání LS smlouvy,které je min.36 měs? děkuji

Společnost pořídila HIM formou finančního…

Společnost pořídila HIM formou finančního leasingu. Pořizovací hodnota HIM poskončení LS je nulová. HIM jsme ocenili reprodukční pořizovací cenou. Je možné, na tento HIM oceněn reprodukční cenou ,tvořit zákon.rezervu na opravu HIM.Děkuji

Zajimalo by mne, zda uz byly vyhlaseny prumerne…

Zajimalo by mne, zda uz byly vyhlaseny prumerne ceny PHM uplatnene pro vydaje roku 2000 -cestovni nahrady. dekuji s pozdravem Dolezelova

Koncem roku 2000 se hovořilo o přesunutí služeb…

Koncem roku 2000 se hovořilo o přesunutí služeb za software do 22% sazby. Výsledek zatím neznáme.

Podnikající FO (lékař) využívá ke své práci a k…

Podnikající FO (lékař) využívá ke své práci a k soukormým účelům vozidlo pořízené na finanční leasing. Úhradu za PHM činí výhradně kartou CCS. Účtuje v jednoduchém účetnictví. 1/ Je možné, že pro přehlednost každou fakturu za PHM od CCS zahrne do nákladů a vždy na konci měsíce navrátí do pokladny částku odpovídající soukromě ujetým km a průměrné spotřebě PHM? 2/ Lze v případě také částečně soukromého užívání vozidla uplatnit náklady na fin. leasing a provoz vozidla jako daňově uznatelnou nákladovou položku v celém rozsahu? Děkuji, Bubla.

Mám obchodní firmu,která se zabývá mimojiné…

Mám obchodní firmu,která se zabývá mimojiné prodejem keramiky do zahraničí.Keramiku zasílám poštou přímo konečným zákazníkům(jednotlivým soukromým sběratelům)Jednotlivé zásilky nepřesahují částku 30 000Kč.Z tohoto důvodu jsem (podle vyhlášky135/98 Sb.par.84,bod 4b) nevystavoval JCD.Jsem plátce DPH a v přiznáních jsem uváděl tyto zásilky v položce vývoz.Fin.úřad mi při kontrole tento vývoz neuznal.Jsou mozne k doložení,že se vývoz uskutečnil(pro danové účely) ještě jiné doklady než JCD?(já mám k dispozici pošt.doklady a doklady o zaplacení).Děkuji za odpověd.Fr.Veselý

Je v jednoduch.účetnictví přijetí zálohy od…

Je v jednoduch.účetnictví přijetí zálohy od klienta na provedení služby daňovým příjmem v okamžiku jejího přijetí a ne až při celkovém vyúčtování provedené služby ? Je současně poskytnutí zálohy dodavateli na zakoupení zboží daňovým výdajem ? Děkuji za odpověď.

Lze považovat náklady na provedení revize…

Lze považovat náklady na provedení revize elektroinstalace za náklady na opravu a udržování a účtovat je na účet 511 - opravy a udržování nebo za službu a účtovat je na účet 518 - ostatní služby ( součástí revize není odstranění zjštěných závad pouze jejich případna identifikace). Děkujeme za odpověď.

Dobrý den.Můj dotaz se týká odpisů nemovitosti.…

Dobrý den.Můj dotaz se týká odpisů nemovitosti. Jedná se o bytový dům,který byl před rokem 1990 v podílovém spoluvlastnictví rodičů a příbuzných./nejde o restituci/ Byl plně obsazen nájemníky za regulované nájemné,obsahoval celkem pět bytů.Dům byl v havarijním stavu,byt v suterenu byl zrušen.Spoluvlastníkem domu jsem se stal tím, že na mě rodiče převedli darem v r.1990 třetinu domu, šestinu jsem v témže roce koupil od sestřenice a v r.1995 jsem koupil od syna bratrance čtvrtinu.Tím jsem vlastnil podíl 3/4 a spolumajitelka 1/4.Dům byl postupně opravován.Po postavení náhradních skladovacích prostor pro nájemníky byl v suterenu domu ze zrušeného bytu a sklepů vytvořen nebytový kancelářský prostor, zkolaudovaný v r.1995 a v r.1996 byl pronajat.Na tomto jsme se podíleli podle vlastnických podílů. Spolumajitelka získala se souhlasem do užívání byt v podkroví,kam se nastěhovala.Já jsem v domě nikdy nebydlel. Rozhodli jsme se, že dům rozdělíme.Provedli jsme finanční vyrovnání s tím, že spolumajitelka nechala postavit v druhé části podkroví druhý byt.Nechali jsme vymezit jednotky. Dohodli jsme se na zrušení podílového spoluvlastnictví a rozdělení si jednotek.Vyšlo to podle podlaží tak, že zůstal zachován původní poměr 3/4 a 1/4.Toto jsme vložili na Katastr nemovitostí a ten to později zaregistroval.Na mé 3/4 připadly, stal jsem se vlastníkem jednotek třech bytů s nájemníky za regulované nájemné a pronajatého nebytového prosroru.Po celou dobu spoluvlastnictví nebyly námi prováděny odpisy. Příjmy i výdaje z domu byly až do rozdělení daněny podle vlastnických podílů. Otázka: Chtěl bych nyní po rozdělení domu uplatňovat pro jednotlivé jednotky odpisy jako výdajovou položku.Jaké mám možnosti.Je možné si nyní po rozdělení od znalce nechat vypracovat odhady jednotlivých jednotek,bytů a nebytového prostoru a uplatňovat procentem odpisy,jako výdajovou položku u jednotlivých jednotek.Pokud ano,tak jakým procentem.Pokud tak nelze,jaké mám jiné možnosti.Nepůjde-li jinak,jak třeba jen u nebytového prostoru postupovat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jan Jiřík.

Rád bych se informoval ve věci srážky ( odpočtu…

Rád bych se informoval ve věci srážky ( odpočtu daně) na manželku. Jsem krátce ženat, manželka doposud studuje. Srážky zálohy na daň neuplatňuji, s tím že je potřeba takový odpočet provést na konci daňového období, tj. kalendářního roku, kdy budu vyplňovat daňové přiznání. Kolik v takovém případě mohu uplatňovat za kalendářní měsíc ? Počítá se částka na celý měsíc, nebo lze uplatňovat i za část měsíce ?