FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Velmi bych Vas prosil o odpoved na nasledujici dotaz: Chci ukoncit registraci k DPH nyni v breznu, v obchodnim majetku mam mobilni telefon, ktery jsem zakoupil pred dvema roky. Uplny odpocet dane jsem z toho telefonu uplatnit nemohl, protoze jsem provadel rovnez osvobozena plneni. Tehdy stal bez dane 3500 Kc a aktivace k nemu 2500 Kc bez dane. Budu nyni z tohoto telefonu odvadet pri zruseni registrace dan? Pokud ano, v jake vysi. Dekuji Vam.
Dobry den, jsem FO, mam dva zivnostenske listy na Specializovany maloobchod (sportovni zbozi) a opravy spostrebniho zbozi - oboji chci provozovat jako prodej a opravy jizdnich kol. Jestlize nakoupim u velkododavatele zbozi s 22% DPH a toto zbozi "namontuji" na jizdni kolo, muzu u nej uctovat pouze 5% DPH? Dekuji za odpoved.
Dobry den, jsem OSVC a ve svem danovem priznani pouzivam odpocet pausalni castkou 25%. Mam nasledujici dva dotazy: 1. Mohu od zakladu dane odecit ztratu z minuleho obdobi? 2. V r. 2000 jsem pracoval 2 mesice jako zamestnanec. Jak vyplnuji priznani? Sectu jednoduse oba prijmy i jiz strzene vydaje (dane, zdrav., soc. pojisteni) zamestanavatelem si zapoctu? Pokud by byly vetsi nez vypoctene celkove dane a pojisteni, jak zadam o vraceni? Dekuji. Jerry
Vážení, dostala jsem od Vás emailovou zprávu, ve které jsem se dočetla, že poskytujete i rady. Mám takovýto problém. Jsem fyzická osoba a v roce 2000 jsem zakoupila osobní automobil pro podnikatelskou činnost. Tento automobil je v obchodním majetku. Za rok 2000 jsem služebně ujela cca 1 800 km. Až do včerejška jsem se domnívala,že je možné uplatnit cenu pohonných hmot stanovenou MF tzn. benzin natural 95 28,89Kč. Z tohoto mého omylu vyplývá, že nemám doklady o nákupu pohonných hmot. Jakou cenu benzinu pro daňové účely mám použít? Děkuji V. Komárková EMAIL.CZ - Vase posta je vzdy s Vami na http://www.email.cz
Dobry den, rada bych se zeptala na povinnost zdaneni prijmu z SRN v CR. Jsem na rocnim pobytu (post-doc position) na univesite v SRN (vedecky pracovnik), moje mzda je definovana jako stipendium (tak to stoji v prac. smlouve) a v SRN nepodleha zdaneni. V zamestnani v CR mam neplacene volno a platim si zdrav. a soc. pojisteni. Podleha stipendium z SRN zdaneni v CR? Kdyz ano, jakym zpusobem-napr.odecet ziv. minima apod. Dekuji za odpoved. S pozdravem Lenka Weignerova
Pracuji jako cestovní průvodce při zájezdech do Chorvatska(pátek - neděle), a zajímalo by mě jestli při účtování diet účtuji sazbu diet za každou zemi, kterou projíždím nebo pouze pro Chorvatsko.
Zdravím Vás. Vlastním zahrádku 254 m čtverečních, bez stavby, v zahrádkářské kolonii. Musím platit daň z nemovitosti (musím podat daňové přiznání, pokud ne)? Ano? Ne? Děkuji. J. Záruba
Dobry den, rad bych vedel, kolik cini nahrada za pouziti auta v roce 2000 a prumerne ceny benzinu.
Dobrý den. Žádáme Vás tímto o radu.Jsme občanské sdružení-kynologický klub s právní subjektivitou (IČO atd. včetně registrace na finančním úřadu. Naše příjmy jsou z členských příspěvků a z pronájmu klubovny - maximální roční obrat do 30-i tisíc. V minulosti byla občanská sdružení osvobozena od daní z příjmů, pokud tyto nepřevyšovaly 60 000 Kč, dokonce v některém roce do 3 mil. Kč. Prosím o sdělení, jaká je současná úleva na daních pro občanská sdružení, případně který zákon či vyhláška toto určuje. Děkuji. Šimek Ladislav, předseda kynologického klubu Technoplast Chropyně, Tovačovská 103, 768 11 Chropyně, případně telefon 0723/088 726 E-mail : simek@technoplast.cz
Jsem podnikatelka a poridila jsem si mobilni telefon za cenu Kč 2.999,--. Jak tento připad zaúčtuji v jednoduchém účetnictví. Děkuji za odpověď.
Preji dobry den, zajima mne: a) byl jsem vydelecne cinny (honorare)prvnich devet mesicu tohoto roku. Prvnich sest z nich jsem byl studentem radneho studia - mam tedy narok na plnou odecitatelnou polozku na studenta? b) musim bezpodminecne odvest i socialni a zdravotni pojisteni za tuto dobu? (rika, se ze socialni se platit nemusi, ale zase se tato doba nezapocte do duchodu...) c) jake dokumenty se musi k danovemu priznani dolozit - je nutne dat napriklad vypis honoraru z honorarove uctarny (nebo si to financni urad nejak vystoura?)a potvrzeni o studiu? Verim, ze vas me dotazy nejak nezatizi. S diky a pozdravem Robert Brestan.
Nove zalozene bytove druzstvo eviduje mimo zakladni vklad clenu zapsany do obch. rejstriku take tzv. dalsi clensky vklad,ktery bude pouzit na koupi domu. Nevim jak tento dalsi vklad zauctovat. Dale tvori fond oprav - nevim jak uctovat. Existuji metodicke pokyny ktere napomuzou k uctovani problematiky bytovych druzstev, nebo snad soubor souvztaznosti uc. pripadu teto problematiky?
Naše s.r.o. založila koncem roku 2000 s.r.o. v Polsku,v níž má 100% majetkovou účast. U nás platí, že náklady na založení společnosti vstupují do zřizovacích nákladů. Bohužel podle informací naší polské účetní doklady vztahující se k nákladům na založení, které z pochopitelných důvodů nemohou nést označení (tehdy ještě)neexistující společnosti, nemohou být do účetnictví podle tamějších předpisů zahrnuty. Zajímá nás, zda není možno tyto náklady uplatnit u nás např. jako náklady na pořízení finanční investice.
Dnes jsem chtěla odevzdat "Přehled" o příjmech a výdajích OSVČ na Sociálním úřadě. Ačkoliv jsem se přesně držela tiskopis a přesně přepočítala veškeré údaje, úřednice tvrdila, že je výpočet nepřesný, že musím doplácet. Nedokázala mi vysvětlit, jak tedy mám formulář vyplnit, ani nedokázala argumentovat, kde mám co špatně vyplněno, pouze stále tvrdila, že je konečný výpočet špatný. Nevím si nyní rady s vyplněním, ani nevím, kde je chyba. Jako OSVČ jsem pracovala 5 měsíců loňskéh roku. Pak jsem byla nucena činnost ukončit. Od začátku června jsem byla až do listopadu přihlášena na Úřadu práce, kde jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti ve výši cca 860 Kč. Jeliož jsem vdaná, neměla jsem ani nárok na doplacení částky alespoň na životní minimum a jelikož jsem z 860 Kč měsíčně skutečně nemohla vyžít, musel mě živit manžel. Od prosince se mi konečně podařilo najít zaměstnání. A nyní mi Sociální úřad tvrdí, že musím doplácet více než 2.000 korun!!! Příjmy po odpočtu výdajů činily v roce 2000 43.659,10. Vypočtený vyměřovací základ jsem vypočetla 15.281 Kč. Za loňský rok jsem na zálohách zaplatila 2.664 Kč. Na Úřadu mi bylo vyhrožováno, že pokud do 8 dnů od podání nezaplatím, bude celý případ předán právnímu oddělení. Celá situace je skutečně velice nepříjemná a já si nevím rady. Jak je možné, ačkoliv jsem postupovala přesně podle pokynů výpočtu, mám nyní doplácet více než 2.000 Kč? Můžete mi prosím poradit, na koho se mám obrátit o radu, jak mám tedy "Přehled" vyplnit? Velice Vám děkuji za Vaši radu.
Dobrý den.Žádám Vás o radu jak postupovat při zdanění obchodů s akciemi,které jsem držel dobu kratší než 6 měsíců.Jsem FO k obchodování používám své vlastní finanční prostředky a úvěr od brokérské společnosti.Domnívám se,že na konci zdaňovacího období postavím proti sobě dosažené zizky,od kterých odečtu případné ztráty z obchodování,poplatky za zprostředkování nákupu a prodeje CP,poplatky SCP a úroky z úvěru účtované brokérskou společností.Děkuji za odpověď.
Dobry den, jsem FO pobirajici odmeny plynouci z mandatni smlouvy od spolecnosti pusobici na Slovensku. Tento prijem je na Slovensku taktez zdanen. Jaký typ dan. priznani jsem povinna vyplnit (A, B) a jakym zpusobem tuto castku zahrnout do danoveho zaklad? Dekuji
Jsme prispevkova organizace od 1.4.2000 - Zvlastni skola Hustopece. Pri rocni zaverce mame vykazan hospodarsky vysledek ve vysi 237 747,-Kc z hlavní cinnosti ( hospodareni se statnimi dotacemi - vyucovaci cinnost). Hospodarskou cinnost zatim nemame zadnou. Dle dodatecneho vyjadreni naseho zrizovatele budeme zrejme z tohoto hospodarskeho vysledku odvadet dane. Firma, ktera nam delala garanta na rocni zaverku, tvrdi, ze dane z uvedene castky platit nebudeme, protoze se nejedna o hospodarskou cinnost. Prosim o posouzeni, kterou odpoved muzeme povazovat za spravnou, event. co ucinit, abychom tyto dane nemuseli platit, nebot dotace na provoz skoly jsou stale snizovany. Dekuji moc za vyrizeni
Dobry den, OSVC -uplatnuji si vydaje procent. srazkou + pojistne. Ve 12.2000 jsem prerusil cinnost. Vim, ze v roce 2001 nebudu mit z titulu zivnosti zadne prijmy, jen prijmy ze zavisle cinnosti. V roce 2001 jsem zaplatil pojistne (OSSZ a VZP). Je prosim nejaky zpusob, jak uplatnit do nakladu zaplacene pojistne ? Dekuji za odpoved, s pozdravem Antonín Hájek
Prosim Vas, jakym zpusobem se provadi online nakupy na Internetu ze zahranici a jak se takove nakupy uctuji v JU pokud jsem platcem DPH. Je nutne nejake procleni zbozi? Priklad: Chci koupit od americke firmy software za 200$ a firma jej chce zaplatit prevodem na jejich ucet nebo v hotovosti.
Dobry den, vlastnim rodinny dum, ktery jsem dostal darem od rodicu pred tremi lety. Tento dum hodlam nyni prodat za castku 2 miliony Kc a tyto prostredky chci pouzit na vystavbu noveho domu. Trvale bydliste mam na jine adrese. Vztahuje se v tomto pripade na prodej tothoto domu dan z prijmu ? Existuje nejaky legalni zpusob, abych tuto dan nemusel platit ? Mnohokrat dekuji za odpoved Petr Losse