FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Odpočitatelné polo?ky u starobního důchodce

1)Náš současný zaměstnanec byl k 1.1.2000 starobní důchodce (v předč.důchodu). K 31.1.2000 ukončil pobírání důchodu a k 1.2.2000 nastoupil do naší firmy. Postupovala účetní správně, když mu uplatňovala měsíčně nezdanitelnou částku, nebo tak měla učinit až při ročním zúčtování (36000 - lednový vyplacený důchod)? 2)Co všechno se považuje za příjem manželky, který rozhoduje o možnosti uplatnit nezdanitelnou částku na manželku?

Daňové přiznání

Pred chvili jsem se dozvedel, ze muj danovy poradce letos danova priznani zpracovavat nebude, ma k tomu nejake sve osobni duvody. Proto bych Vas rad poprosil o informaci, zda mi finance.cz mohou skutecne komplexne vyresit muj danovy problem, tj. sestavit a podat cele danove priznani. A pokud ano, prosim o informaci, nejlepe obratem, o podminkach - terminy, ceny atd. Diky za odpoved, Roman Drahokoupil

Náhrady při pracovní neschopnosti

Prvnípolovinu roku jsembyla v práceneschopnosti, druhou na mateřské dovolené. Jakou částku jsem si mohla vydělat? Co s příjmy ze starých pohledávek? Za r. 1999 můj čistý příjem činil cca 20 000.- měsíčně. V neschopnosti i mateřské dovolené jsem dostávala pouze 2650.- Kč. Je to správně?

Měnový kurz při zahraničí pracovní cestě

Prosím o sdělení stanoviska k stanovení kursu pro přepočet k zahraniční pracovní cestě. Firma s.r.o. používá pevné měsíční kursy stanovené k 1. dni daného měsíce. Tento pevný kurs jsme používali při vyúčtování zahran.pracovní cesty. Jako účetní jsem se zúčastnila školení Judr. Salačové v 5/00, kde byl tento pevný kurs zpochybněn. Bylo nám sděleno, že u cestovních výloh nelze použít pevný kurs. Prostřednictvím vnitropodnikové směrnice jsme tedy provedli změnu a dle zákona č. 119/92 Sb. novela 36/00 Sb. z 10. 2. jsme uvedli, že pro účely výpočtu kursového rozdílu stanovuje účetní jednotka za den uskutečnění účetního případu u výplat cestovních náhrad den poskytnutí zálohy. Př. 4.5.00 poskytnuta záloha 375,-ATS a přepočtena kursem ČNB z tohoto dne , zaúčt. 335/211 14.5.00 obdržím vyúčtování zahr. prac. cesty od zaměstnance 375,-ATS a vyúčtování provedu opět kursem ze dne 4.5.00? zaúčt. 512/335 Při této operaci tedy nevzniká žádný kursový rozdíl. Je toto stanovení správné? Prosím tímto o odpověď na můj dotaz. Předem děkuji. ve Znojmě 5.3.2001 P. Jilková

Poskytnutí automobilu k soukromým účelům

Naše společnost poskytla předsedovi představenstva, který není naším zaměstnancem osobní vozidlo k používání pro služební i soukromé účely. Za příjem se dle zákona považuje 1% z ceny vozidla. K jakému příjmu přičíst tuto částku v případě, že společnost nevyplácí představenstvu žádné odměny? Má se tato částka připočítat k příjmu u jeho zaměstnavatele? (K příjmu u jeho zaměstnavatele by se připočítalo 1% i pokud by eventuelně dostával od naší společnosti odměny za výkon v představenstvu?) Děkuji Vám za odpověď. Vladimír Kotas

Omluva za zpo?dění odpovědi

Vážení, Na základě Vaší internetové nabídky Vás velice prosím o možnost bezplatného informování, jak se mám vypořádat s následujícím problémem. Záložna - První družstevní záložna Ostrava se dostala dne 04.11.1999 do nucené správy. Termínované vklady uzavřené před 04.11.1999 / např. 01.10.1999 se splatností 01.03.2000 / byly úročeny - alespoň teoreticky do data splatnosti - tj. tedy 01.03.2000. Tento termínovaný vklad i s příslušným úrokem je tedy mou pohledávkou uplatňovanou v konkursu, do kterého se záložna dostala 20.12.2000. Nyní však nastává problém pro členy záložny jak vypočítat úrok /či penále z prodlení ?/, které by uplatnili jako pohledávku při konkursu právě z doby od 02.03.2000 /resp. 01.03.2000 / - tedy od doby ukončení splatnosti term. vkladu do 20.12.2000 - data vyhlášení konkursu. Jelikož se názory členů na tento problém velice různí a správkyně konkursní podstaty s námi nekomunikuje, jsme postaveni před problém jak výše uvedené řešit sami a neudělat v celé věci chybu, jež by zapříčinila zamítnutí pohledávky. Velice nás tlačí i čas, neboť přihlášku pohledávky musíme uplatnit u Krajského soudu v Ostravě max. do 19.03.2001. Prosím o možnost, zda byste mi byli ochotni zaslat matematický příklad takového výpočtu, např. při částce 100.000 Kč. Vím, že se Vám zřejmě z Vašeho pohledu bude tento problém zdát jednoduchý, ale věřte, že 70- 80 % členů záložen jsou lidé důchodového věku a výše uvedené problematice vůbec nerozumějí. Ještě jednou Vás velice prosím o Vaši pomoc a předem děkuji. S pozdravem Pecka P.

Odpočitatelné polo?ky na man?elku

Dobry den, v unoru 2000 se nam narodilo dite. Budu podavat danove priznani za rok 2000. Vim, ze budu uplatnovat nezdanitelnou castku na sebe a dite (na to pomernou castku). Mohu uplatnit nezdanitelnou castku i na manzelku, kdyz pobirala pouze materskou dovolenou? Resp. zapocitava se materska dovolena do rozhodneho prijmu pro uplatneni nezdanitelne castky? Dekuji za odpoved. Holis Jiri

Daňová ztráta a platby pojistného

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, jestli mohu jako OSVČ uplatnit v přehledu pro OSSZ ve výdajích ztrátu z minulého roku? V případě, že se zvýší záloha je nutné doplatit rozdíl po zvýšení za předchozí měsíce v tomto roce nebo se zvýšená záloha platí až po podání přehledu (tj. duben)? Děkuji za odpověď.

Leasing automobilu u man?ela a daň z příjmů

Dobrý den, podnikám na ŽL. Ke svému podnikání jsem využívala i náš rodinný os. automobil, který máme na leasing a je napsám na manžela. Do svých nákladů jsem si účtovala pouze ujeté km oceněné skutečnou cenou benzinu. Za měsíce, kdy se tyto služební cesty realizovaly jsem platila silniční daň. V souč. době, s postupným rozšířováním mého podnikání, bych chtěla již toto auto využívat celoročně a uplatňovat do nákladů i splátky LS. Můžete mi poradit zda má následující úvaha je správná nebo zda existuje i jiná možnost: 1. Postoupením LS od svého manžela (nepodniká) dostanu toto auto na své IČO. 2. LS je uzavřena na 48 měs., zbývá 15 měs. splátek, zůst. cena je 1000,-. Spočítám kolik zbývá akontace na zbytek splátek + zbývající splátky a to budu rozpočítávat do nákladů. 3. V knize jízd budu evidovat km pro podnikání a pro soukromé účely. Na základě toho pak ještě vyloučím náklady připadající na soukr. km. 4. Po skončení LS bych chtěla toto auto dát na protiúčet a pořídit si nové auto do podnikání. Jak se projeví tento prodej v mých příjmech, bude to pro mě daňový příjem? Děkuji za odpověď a zdravím finance.cz a novou porad. fimu Tributum

Prodej pozemku a daň z příjmu

V současné době prodávám pozemek. Podléhá příjem z tohoto prodeje dani z příjmů? A pokud ano v jaké výši (%) a kdy podám daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

Prodej bytu a daň z příjmu

V roce 1993 mi byl vrácen v restituci dle zákona 87/1991 Sb. činžovní dům se čtyřmi byty. Dům jsem do roku 1999 pronajímal stávajícím nájemcům bytů. Daň z příjmů jsem uplatňoval v rámci § 9 příjmy z pronájmů. V roce 1999 jsem nechal v domě ?Prohlášením vlastníka dle §5 zákona 72/1994 Sb.? vymezit bytové jednotky dle jednotlivých čtyř bytů a tyto jsem v roce 2000 prodal jednotlivým nájemcům bytů. Je příjem za takto prodané byty osvobozen od daně z příjmů z titulu vrácení nemovitosti v restituci?

Zpo?dění odpovědi

Dobrý den Poslal jsem vám dotazy, ale odpověď nepřišla ani zadarmo ani za peníze bude to ještě fungovat aj ak? Děkuji za odpověď

Pou?ití automobilu pro osobní účely

Jsem živnostník účtuji v jednod. účetnictví a mám osobní automobil v majetku firmy. Za rok najezdím asi 10% kilometrů pro soukromé účely, musí se o 10% snížit i roční odpis na tento automobil? Používám rovnoměrné odpisování. Děkuji za odpověď

Prodej automobilu protiúčtem

V polovine prosince jsem koupil automobil na leasing - vložen do obch. majetku. současně jsem protiúčtem přenechal prodávajícímu starý vůz, který rovněž byl v obch. majetku. Na faktuře za nový vůz jsou tři položky: hotovostní platba - protože akontace byla vyššínež cena prodávaného auta, dále sjednaná cena za starý vůz protiúčtem a úhrada od LS. Jak naložit s částkou za protiúčet, když starý vůz byl fakticky prodán z autobazaru prodávajícího až v únoru, dosud o tom nemám žádný doklad, protože prodávající přišel s tím, že prodal laciněji než bylo sjednáno (a tedy za méně než je uvedeno na fa za nový vůz) a chce abych se na ztrátě podílel což se mi nelíbí. Není mi jasno, jak celou tuto transakci zaúčtovat a dále uvést správně v daňovém přiznání. Děkuji za odpověď, která by mi pomohla vyhnout se problémům s FÚ. Zdraví Ing. Hrzán

Pořízení videokamery a daň z příjmu

Můžu zařadit nákup videokamery jako daňový výdaj v případě ,že ji budu používat ke snímání svých výrobků a další propagaci své firmy? Při darování svých výrobků / do tomboly atd./ je určena nejnižší částka, kterou můžu jako dar odepsat?. Děkuji za odpověď

Sankce z prodlení a daň z příjmu

Mohu si dát do nákladů penále a pokuty spojené např. s pozdní platbou člen. poplatků ?

Prodej rodinného domu a daň z příjmu

Dobry den. Zdedil jsem spolecne s otcem v 02/2001 rodinny domek ktery vlastnila ma maminka od 04/1964{dedictvi po svem otci a mamince} a do roku 1976 v nem mela trvale bydliste. Tuto namovitost v breznu 2001 oba dva prodame. BUDE se na nas vytahovat osvobozeni od dane z prijmu? DEKUJI ZA ODPOVED

Daňové poradenství - odpověď na dotazy

1) Účast na strojírenském veletrhu v Brně jako vystavovatelé. Lze považovat veškeré náklady jako reklamu - tedy daňové, nebo reprezentace - nedaňové. 2) Vstupné na charitativní koncert, který pořádalo Sdružení pro pomoc mentálně postiženým - uznaný dar nebo neuznaný? 3) Jak postupovat v případě neuhrazené pohledávky. Faktura byla vystavena 31.01.2000 a splatná 14.02.2000. Na skladě máme ještě materiál na rozpracovanou zakázku tohoto odběratele, který nereaguje na naše dopisy, telefonáty ani upomínky. 4) Jak v případě zřízení věcného břemene bezúplatně - DPH, daně z příjmu, účtování. 5) Může účetní výrobní firmy vést účetnictví pro jinou firmu (realitní kancelář) dodavatelsky- tedy v prostorách a pomocí výpočetní techniky výrobní firmy. Jak toto zabezpečit smluvně, jak účtovat.Je toto možné z hlediska živnostenského zákona.

Honoráře v JU

Dobrý den, prosil bych Vas o odpoved na jednu otazku: Jsem zivnostnik, zabyvam se koupi zbozi za ucelem jeho dalsiho prodeje. Nyni prispivam do casopisu, za coz obdrzim honorar. Budu tento prijem promitat v ucetnictvi, ktere vedu? Nebo pujde jen o prijem, ktery zdanim zvlast v danovem priznani. Dale bych mel poddotaz: Pokud autorsky honorar budu uctovat i v peneznim deniku, jak ho zauctovat, kdyz mi chodi na muj osobni ucet a ne podnikatelsky? Dekuji Vam velmi za odpoved.

Krácení výdajů při pou?ití majetku pro osobní účel

Přeji hezký den, pořídil jsem si počítač, jsem OSVČ, počítač však nepoužívám jen pro podnikání, jak mám postupovat v otázce zaúčtování počítače? Děkuji za odpověď Michal