FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, do daňového přiznání fyzických osob budu uvádět "Příjmy z pronájmu (§ 9)" - pronajímám své osobní auto zaměstnavateli. Mohu si i jako fyzická osoba uplatnit paušální výdaje ve výši 30 %(zaměstnavatel hradí PHM a opravy).Pokud ne mohu si vponížit příjem o ostatní výdaje (např. havarijní a zákonné pojištění nebo leasing auta) ?
Dobrý den, prosím Vás o moc s výpočtem exekuce. Zaměstnanec má exekuci na přednostní pohledávku tj. výživné. Je rozvedený, má soudem vyměřené výživné na dvě děti a to dohromady 4.000,-Kč. Žije ve společné domácnosti s družkou s kterou má 1 dítě. Když mu počítám výši srážky ze mzdy, čistá mzda 16.320,-, kolik mohu dát do nezabavitelné částky na jednotlivce 5.814,33 a kolik na děti?? Má celkem tři děti!!! Co si mám od něj vyžádat k výpočtu srážky ( jak se mi prokáže, že žije ve společné domácnosti s družkou a s dítětem ?, vyžádat si rozhodnutí soudu, kde mu vyměřili výši měs. výživného na dvě děti, kde je jistota, že to výživné platí? )a kolik bude končná srážka na exekuci?
A./Když dostanu fa, kde dodavatel napíše den vystavení 30. 1. 2012, tak si na fap napíši červeně došlo 3.2.2012 a dph dávám přijaté zdaň.plnění 3.2.2012. A co účetní případ tj. náklad 30.1 nebo 3.2.? To se týče konce měsíce, ale když dostanu fa nebo pokladní doklady během roku, tak DPH mohu uplatnit k 31. 12. a nemusím dávat dodatečné DPH? Tzn. fa , datum vystavení 6. 3, DUZP 6. 3, já dostanu od jednatele ( běžný případ ) fa v červenci, tak si DPH dám do července a náklad do března?? A je to v pořádku? B./ - jsou dva případy, můžete, mi to prosím napsat účetním zápisem fap. DUZP 12 / 2012 , 20.000,- bez DPH 4.000,-Kč, celkem 24.000,-Kč a já ji dostala 2/2012 1./ účtuji v roce 2012, rok 2011 nemám uzavřený, akorát jsem dala daň.přiznání DPH 12/2012 2./rok 2011 mám uzavřený, podané daň.přiznání DPPO, dodtanu fap z prosince v březnu 2012
Nerada otravuji , ale potřebovala bych jenom potvrdit nebo vyvrátit jestli mám pravdu. Známá provozovala zprostředkovatelskou službu pro jedn firmu . Mám její výpis o provizích . Problém je vtom , že z provizí které je byly vyplaceny vyplácela další lidi , které měla pod sebou . Jaký doklad potřebuje , aby si tu vyplacenou provizy mohla odečíst jako výdaj. Myslím si , že vypsaný výdajový doklad nestačí. Neměla by být nějaká smlouva nebo něco podobného? Když jí udělám výdaje % tak by veškerou daň zaplatila ona sama a to nemluvím o ZP a SP . Zatím děkuji
Dobrý večer, pane doktore, prosím Vás, potřebuji se zeptat: Poplatník koupil ? domu v roce 1991, ve které dosud bydlí, za částku 363 105,- Kč dle znaleckého posudku z roku 1991. Znalecký posudek za nemovitost celkem je 726 201,- Kč. V roce 1995 byl vypracován další znalecký posudek, ve kterém je odhadní cena stanovena na částku 3 623 668,- Kč.V roce 2011 koupil druhou ? domu, kterou pronajímá. Na koupi druhé poloviny domu má kupní smlouvu na částku 1 350 00,- Kč, kterou uhradil. Za rok 2011 bude podávat danové přiznání a chtěl by uplatnit odpisy nemovitosti v poloviční výši (v ? bydlí, ? pronajímá). Lze nějakou z uvedených částek použít pro tyto účely nebo musí být vypracován nový znalecký posudek? Nebo by mohl použít částku z kupní smlouvy? Děkuji za odpověď. Zemanová.
dobrý den jsem momentálně v pracovní neschopnosti a ráda bych se dozvěděla zda mám nárok na daně v době nemocenské mám tři nezletilé děti..dš¨ěkuji za odpověd S.na nemocenské jsem od ledna 2011 do září 2011 a od října 2011 dosud děkuji
Dobrý den, děkuji za zodpovězení mého předchozího dotazu. Omlouvám se, ale ještě raději upřesňuji můj dotaz: Nejsem plátce DPH a slovenská banka - organizační složka banky má zájem o jednorázovou zakázku (grafický design reklamy). Občas pracuji pro stejnou banku -organizační složku banky, která je u nás registrovaná k DPH, ale je to vlastně zahraniční banka. Asi tomu dobře nerozumím a nevím, jestli tu slovenskou pobočku - organizační složku banky mohu považovat za pobočku té české (oni se tak tváří), nebo té zahraniční. Tím pádem nevím, jestli mohu přijmout zakázku od slovenské organizační složky banky, aniž bych se musela přihlásit jako plátce DPH. Snad jsem to vysvětlila srozumitelně....
Dobrý den, zaměstnanec nikdy neuplatńoval slevu na dani na nezletilé dítě (od roku 2006, kdy nastoupil). Slevu neuplatňovala ani jeho manželka. Za jaké roky mu mohu slevu zpětně uplatnit? nemusí si podat sám dodatečné daňové přiznání?
Dobrý den, zabývám se grafickým zpracováním inzerce na internetu, nejsem plátcem DPH a slovenská pobočka banky, která je u nás registrovaná, má zájem o jendorázovou zakázku. Nevím, jestli mohu takovou zakázku přijmout, aniž bych se musela registrovat jako plátce DPH. Banka je u nás registrovaná, úspěšně u nás už několik let u nás funguje, ale má zahraniční majitele.
Dobrý den, nevím si rady se zaúčtováním vykradení kanceláře s.r.o. Od policie dostala firma protokol o celkové hodnotě škody Kč 367570,- (ukradené věci byly ceniny, majetek odepisovaný, drobný majetek, který byl účtován přímo do spotřeby a i kancelářské potřeby). Krádeže se dopustil neznámý pachatel. Od pojišťovny s.r.o. dostala nejprve 107032 Kč a následně 73351,- Kč. Limit plnění pojištony na krádež je 300000,-. Pojistná hodnota věcí dle rekapitulace pojišťovny je 314541,- Kč. Moc děkuji za pomoc. Kamila Veverková
Děkuji za odpověď ohledně ženatého syna a jeho manželky. Paragraf 35c, odstavec číslo 8. Bohužel na Chrudimském FÚ nechtěla úřednice žádné doklady. Řekla mi, že nemám nárok na čerpání z důvodu věty v odstavci 8: může daňové zvýhodnění uplatnit rodič dítěte nebo poplatník, u něhož jde ve vztahu k dítěti o péči nahrazující péči rodičů, pokud dítě s ním žije v domácnosti. Řekla mi, že slovo nebo znamená, že já jako rodič nenahrazuji péči rodičů a proto nemám nárok. Měla jsem u sebe čestná prohlášení obou novomanželů. Další podklady sehnat nEjsou problém. Ale stále nevím zda jsem vyplnila DP dobře. Slevu jsem uplatnila v řádku číslo 65a. Předem Vám děkuji za snad poslední radu. Štěpánka Doucková
Dobrý den,jako spolupracující osoba jsem dělila příjmy s manželem,mám i svoje podnikání a tak bych chtěla již za r.2011 podat přiznání bez dělení příjmů,co musím udělat?? děkuji za odpověď.Milena
Dobrý den, nevím do jaké kolonky přiznání k DPH za rok 2011 mám uvést dodanění zásob, které mi zbyly při přerušení živnosti k 31.12.2011? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jde mi o odečtení úroků zaplacených na hypotéce. Byt, o který se jedná však z důvodů pobytu v zahraničí pronajímáme. Hlášeni k trvalému pobytu tam jsme. Lze i v tomto případě úroky odečíst, pokud ne paušálem, tak je alespoň dát do skutečných výdajů. Podotýkám, že nájemné je nižší než splátka hypotéky. Děkuji.
Dobrý den, pane doktore, prosím vás potřebuji se zeptat: OSVČ uplatňuje výdaje paušálem. Kromě příjmů jí společnost, pro kterou pracuje (stavební spořitelna) poskytla v roce 2011 ještě zájezd v hodnotě 13 000 a medaili v hodnotě 4 000 Kč. Máto to nepeněžní plnění přičíst k ostatním příjmům a uplatnit na ně také paušální výdaje, pak bychom danili pouze 6 800 kč (60 procenta výdaj) nebo je musím zdanit v celé částce, tj. 17 000 Kč. Děkuji za odpověď, Zemanová.
Dobrý den, jedná se mi o výpočet daňového základu z příjmu fyzických osob. V roce 2011 jsme se stali s bratrem na základě dědického řízení spoluvlastníky 1/2 nemovitosti - dle dědického řízení cca 1,15 mil. Kč, přičemž již od roku 2001 byla 1/2 nemovitosti naše (odhadovaná hodnota celé nemovitosti 2,3 mil.Kč). Ještě v roce 2011 jsme nemovitost prodali za 2,8 mil.Kč. Co bude daňovým základem pro daň z příjmu rozdíl mezi zděděnou hodnotou a prodejní nebo je pro každého základ 700 tis.Kč? (od tohoto základu mohu odečíst celkové náklady na znalecký posudek, daň z převodu a odměnu realitní kanceláři - nebo musím taktéž podílovat?) Děkuji za odpověď
Dobrý den, V r.2011 jsme poslali zákazníkovi zboží obchodním balíkem.Ten se ale ztratil.Udělali jsme reklamaci u české pošty. Nyní, v r.2012 jsme od Čes.pošty obdrželi dopis o uznání reklamace a na účet nám byla připsána částka 1520,- Kč jako náhrada za zboží a 79,- Kč za neuskutečněnou službu.Prosím o radu, jak celý tento případ zaúčtovat v obou účetních období. Předem moc děkuji L.K.
Dobrý den, potřebovali bychom pro realizaci naší zakázky výpomoc z řad ukrajinských pracovníků, kteří ma živnost. oprávnění v ČR. Neradi bychom se vystavili postihu dle novely Zákona o zaměstnanosti-tzv.švarcsystém. Jedná se o stavební práce na našich zakázkách. Děkujeme za názor. cf
Dobrý. Šlajsem na FÚ v Chrudimi a chtěla jsem uplatnit daň dle mého datazu(viz níže). Bohužel nevím jak přesně vyplnit odpočet ve formuláři. Pracovnice mi odpočet odmítla uznat. Její nadřízená také. Jak mám dále postupovat. Předem Vám děkuji za odpověď Štěpánka Doucková Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den. Mám ženatého syna je mu 21let a studuje na vysoké škole. Jeho manželka také studuje. Oba jsou bez stálých příjmů (roční příjem je menší než 68000,-Kč). Manžel uplatňuje slevu na studující dítě žijící v naší domácnosti do 26let. Manželka syna si nemůže uplatnit odpočet dle paragrafu 35ba odstavec b. Je možné si dle paragrafu 35c odstavec 8 uplatnit částku 24840,- na našeho syna? Předem Vám děkuji za odpověď. Š. Doucková Odpověď: Ano, otec syna si může uplatnit slevu na syna a jeho manželku podle §35ba, odst.1, písm. f) ZDP a na manželku syna ještě podle §35ba, odst.1, písm. b) ZDP. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, může OSVČ uplatnit slevu na manželku, která je v domácnoti, nemá tedy žádné příjmy, ale v r. 2011 prodala pozemek za cca 100000 Kč, započítává se tento příjem do oněch 68000, které nesmí být překročeny pro možnost uplatnění slevy na manželku. Děkuji předem za odpověď.