FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Účtování cizích měn v JU

Děkuji za Vaši odpověď, prosím ještě o doplnění. Není mi jasné u zaplacení faktury v DEM vyřešení DPH. např. vystavená fa bez DPH 8196,70, DPH 1803,30 , celkem 10000,- Kč, 571,- DEM Zaplaceno: 571 DEM x ČNB 17.90Kč = 10220,90 Jak mám, prosím, správně zaúčtovat zaplacenou částku v peněžním deníku s vyřešením DPH ?

Zdanění příjmu z pronájmu

dobry den, budu pronajimat byt v OV, nebudu mit zadny jiny prijem v CR ( ziji momentalne dlouhodobe v zahranici), platim si 500,-kc penz. pripojist., zakladni povinne zdrav. pojisteni u VZP a mam stavebni sporeni 1500,- za mesic. Kolik budu muset platit dan, a take kolik budu muset plat zdravotni pojisteni a socialni zabezpeceni - duchod (aby se mi pocitala leta na duchod)? dekuji

Výdaje uplatňované pau?álem

Jako OSVČ uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Vyplňuji v daňovém přiznání Výkaz o majetku a závazcích a výkaz příjmů a výdajů, které jsou založeny na údajích z účetnictví? Děkuji Jana Bílková

Formuláře na internetu

Potřebuji stáhnout z I-netu Daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí. Na jaké adrese ho mohu stáhnout? Petr Rakovský

Dohoda o narovnání v JU

Dobrý den, dovoluji si ještě jednou vrátit se k dohodám o narovnání, vzhledem k tomu, že jsem na svůj dotaz nenašla odpověď. 1. Při uzavření dohody o narovnání se původní závazek ruší a nahrazuje se novým: Znamená to, že v JÚ, když mám pohledávku za firmou A mohu pohledávku zrušit bez daňového dopadu? Nedodaňuji do původní výše pohledávky (třeba při ukončení činnosti)? 2. Lze toto narovnání použít i v případě, že mám závazek vůči bance z titulu nesplaceného úvěru? Tzn. bez daňového dopadu - bez toho, že budu muset dodanit do původní výše nesplaceného úvěru, popř. úroků? Děkuji

Zdanění OSVČ při nulových příjmech

Vázení prátelé, jsem důchodce a trochu si privydelávám jako OSVC. Vloni jsem ale nemel zádné príjmy, protoze jediná vystavená faktura mi byla proplacena az koncem ledna 2001. Celý rok jsem ale platil zálohy na ZP a SZ a také 500 Kc mesícne na penz.pripojistení. Vedu JU, vydaje uplatnuji pausalem. Nevím si rady, jak za rok 2000 vyplnit DP a prehledy pro VZP a OSSZ,kdyz jsem nemel príjmy a tím pádem i výdaje jsou 0, ale platil jsem SZ a ZP, i kdyz soucet záloh zaplacených na rok 2000 je nizsí nez cástka, která mi byla vrácena jako preplatek za rok 1999. Mohu nejak uplatnit penz.pripoj.? Nebudu-li mít letos opet príjem, cinnost asi v polovine roku ukoncím. Za radu predem velmi dekuji. P.Hudec

Daňové doklady v cizí měně

Muzeme jako cesky subjekt (platce DPH) prodat zbozi jinemu ceskemu subjektu (platce DPH) s tim, ze obchod probehne v americkych dolarech? Po pravde receno, jiz jsme ten obchod udelali a vystavili danovy doklad s DPH v USD. Teprve po provedeni obchodu a po tom, co jsme na nami vydanem danovem dokladu uvideli vycislenou DPH v americkych dolarech jsme se trochu zdesili a bojime se, zda jsme neudelali chybu. Nase ucetni tvrdi, ze to nejak vycisli a zauctuje s pomoci kurzovych rozdilu a ze take samozrejme spravne odvedeme statu DPH. Nicmene velice radi bychom znali Vas nazor na celou vec.

Převod zvířete do základního stáda

Jsem SHR, účtuji v JÚ a chci se zeptat na následující věc. Pořídil jsem si jalovici v ceně cca 10 tis. Kč, tudíž jsem ji zaevidoval do zásob. Mezitím jsem ji zapustil a po otelení ji využívám jako krávu - základní stádo (hodnota v Kč cca 25 tis. Kč). Je třeba s tím účetně a daňově něco dělat nebo může být toto zvíře dále evidováno v rámci zásob?

Účtování záloh v JU

Jsem podnikatel FO a vedu JÚ. Mám následující dotaz. Jak se zaúčtují zálohy zaplacené a zaúčtované v roce 2000 při vyúčtování v roce 2001. Jak to ovlivní základ daně v roce 2000?

Přílohy u daňového přiznání FO

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda FO OSVČ JÚ k daňovému přiznání přidává nějakou přílohu (samostatná účetní jednotka), případně jaké je číslo formuláře přílohy, nebo zda ji má zpracovat sama. Děkuji

Zdanění neziskových organizací

Jsme gymnázium/státní s právní subjektivitou/. Vykonáváme vedlejší hospodářkou činnost.Příjem těchto aktivit činí 400 000,-Kč.Náklady byly 150 000,- Kč.Prosím o sdělení výpočtu výše daně. Děkuji

Náhrady PHM při pou?ití automobilu na LPG

Jakým způsobem se uplatňují u cestovních náhrad sazby PHM, když je soukromé vozidlo používané pro služební účely přestavěné s pohonem na LPG? Děkuji.

Účtování cizích měn v JU

Dobrý den, prosím o odpověď, účtuji v JÚ, jsem plátce DPH a nevím jestli mám účtovat o kurs.rozdílech, platím v DEM z dev.účtu české firmě fakturu v Kč, v jaké výši mám zaúčt. platbu na dev.účtu? A následně zákazník zaplatí mou vystavenou fakturu v DEM v hotovosti.Mohu v pokladně zaúčt. příjem ve výši faktury jak byla vystavena, bez přepočtu ČNB ? 2) Eviduji val.pokladnu pouze Kč, musím ji evidovat také v DEM? 3) Jak mám účtovat a evidovat poskytnuté a přijaté zálohy v cizí měně ? Když přijde konečná fa, do knihy závazků mám uvést celou fa s DPH a do 0% DPH s mínusovou položkou zálohu?

Zdanění pronájmu

Prováděl jsem sezonní ubytování hostů v nezkolaudovaném rodinném domě.Je nutno v tomto případě odvádět daň z příjmu? Děkuji za informaci. I.T.

Odpočitatelné polo?ky úroků ze stavebního spoření

Pro financování bytových potřeb jsem využil úvěru ze stavebního spoření. Spoludlužníkem je mi můj otec a ve smlouvě o úvěru je uvedeno, že za závazek ručíme společně a nerozdílně. Pokud jsem neměl z hlediska zákona o dani z příjmů v uplynulém roce zdanitelné příjmy a nemohu tedy jako odpočitatelnou položku základu daně uplatnit zaplacený úrok z úvěru, může tak učinit můj otec-spoludlužník (který je také faktický plátce těchto úroků)? Podotýkám, že úvěr řeší mé, nikoli spoludlužníkovy bytové potřeby.

DPH u výroby zpravodajských pořadů

Podnikatel fyzická osoba, plátce DPH je majitelem videostudia, které na základě smlouvy s MÚ připravuje pro kabelovou televizi - městský informační kanál blok zpravodajství. MÚ platí čtvrtletně, není plátce DPH - kdy vznikne zdanitelné plnění - na konci roku, při uhrazení každé splátky. Do jaké sazby jsou tyto služby zařazeny?

Uplatnění daňové ztráty u příjmů ze závislé činnos

Vážení, v případě, že na osobu spolupracující byla v r. 99 převedena část ztráty a v r. 2000 nemá tato osoba žádné jiné příjmy než ze závislé činnosti, protože na ni není nic převáděno, může si i tak začít odečítat ztrátu minulých let?

Přeru?ení ?ivnosti

FO (obchodní činnost,JÚ) zahájila podnikatelskou činost v 7/2000 a od zahájení je plátcem DPH. Pořídila zásoby zboží a počítač pro potřeby vedení vlastní agendy (PC do 40 tis. Kč) a na vše uvedené uplatnila odpočet DPH na vstupu. Podnikatelskou činnost provozovala do 10/2000, poté obchod uzavřela a nechala se zaměstnat (HV roku 2000 je ztráta). OTÁZKA 1: Kdy nejpozději je tato FO povinna oficiálně podnikatelskou činnost přerušit či ukončit ? OTÁZKA 2: Kdy nejpozději je tato FO povinna odvést DPH z dosud nerealizovaných (neprodaných) zásob zboží ? OTÁZKA 3: Podle zákona o účetnictví eviduje počítač v PC (bez DPH) do 40 tis. Kč, který byl v roce 2000 vydán do užívání. Je tato FO povinna v případě přerušení či ukončení podnikatelské činnosti odvést DPH i z tohoto majetku ? ***** Předem děkuji za Vaši odpověď.

Účtování DDHM

Zdravím, nevím zda dotaz prošel. Zajímalo by mě zda účtovat drobný dlouhodobý hmotný majetek (nebo nehmotný) přes 042 (041) nebo rovnou na 028 (018). Setkávám se s rozdílnými názory auditorů.

¨DPH u stavebních prací

Mám zámečnickou firmu a přešli jsem na DPH. Jaké se platí DPH při opravě stávajícího oplocení( brána, vrata, plot )? Jaké se platí DPH při výrobě nového plotu? Popřípadě DPH, když se jedná jenom o výrobek. Děkuji za vaši informaci