FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zdanění příjmu při souběhu příjmů

Jsem zamestnanec firmy s prijmem 160 tisic a danovou zalohou 20 tis. Dále mám ŽL a podnikam ve zprostredkovateslké činnosti s přijmem 30 tis. a vydajema cca 28 tis.Kč Jaké mam podat daňové přiznání. A co mam odevzdat krom daňového přiznáni FÚ. Děkuji předem za odpověď

Zdanění prodeje nemovitostí v zahraničí

Zpracovávám daňové přiznání za rok 2000 pro fyzickou osobu, která měla příjmy z prodeje nemovitostí z dědictví ve SRN. Je tento příjem předmětem daně z příjmů fyzických osob ?

Platby poji?tění v JU

Má na vliv na posouzení zaplacených "záloh na sociální a zdravotní pojištění" jako daňových skutečnost platby na základě přehledu, či nad jeho rámec? Děkuji

Stravné a kapesné u OSVČ

Na stránkách této poradny jsem našel min. 10 odpovědí (Tacoma), které jasně říkaly, že OSVČ (živnostník) si může jako náklad snižující základ daně účtovat mj. i stravné (na domácí i zahr. pracovní cestě) a dokonce i kapesné (u zahr. cesty). Nicméně platný zákon o cestovních náhradách jasně hovoří pouze o "zaměstnancích". Také aktuální komentář na webu Komory daňových poradců hovoří jasně a říká "NELZE". Byly tedy odpovědi Tacomy všechny mylné?

Tuzemský pronájem pracovních sil

Jaký máte názor na zdaňování tzv. českého pronájmu pracovních sil? Uzavřeli jsme smlouvu o dílo s českou firmou(s. r. o.), která nám bude dodávat pracovníky v požadovaných profesích (Čechy). I když se jedná o smlouvu o dílo, jsou zde některé znaky ekonomického pronájmu, které uvádí pokyn MF D-151,tj. místem provádění je naše firma, v podmínkách provádění díla je přímo specifikován počet zaměstnanců, jsme povinni předat zhotoviteli pracoviště na němž bude prováděno dílo, fakturují se odvedené normohodiny jednotlivých profesí. Daňový poradce i FÚ úřad požadují danit celou 100 % částku daní z příjmů ze závislé činnosti ve výši 20 %, protože se jedná o zastřený stav pronájmu pracovních sil, který není v našich zákonech řešen jako je tomu u mezinárodního pronájmu (kde je rozděleno na 60 % mzdy a 40 %provize v pokynu MF). Firma, která pracovníky dodává tvrdí, že působí na více místech republiky se stejným druhem smlouvy a nikde se nesetkala se zdaňováním.

Zdanění půjček zaměstnanců

Poskytla jsem půjčku svému zaměstnavateli, u kterého mám hlavní pracovní poměr. Úrok z půjčky činil cca 8.000,- za rok. Prosím o radu, jakým způsobem zpracovat daňové přiznání. Děkuji Rousková

Zdanění studentů

Dobry den, chtel bych Vas pozadat o rado ohledne meho danoveho priznani. Jsem student a zalonsky rok jsem mel pouze jeden prijem ze závislé činnosti ve vysi 12125kc,srazena zaloha na byla v uhrne vysi 2425kc. Chtel bych se Vas zeptat jestli: 1)mohu zadat o danovy preplatek?2)Pokud ano,ktery formular mam vypnit?3)Ktere soucasti k nemu musim prilozit(potvzení o studiu,, potvzeni o zdanitelnych prijmech apod.)

Daňové přiznání v případě úmrtí poplatníka

Vazeni, prosim o odpoved na dva nasledujici dotazy: 1) Pracuje jako lekar - zamestnanec, ale protoze jsem mel dalsi prijem jako soudni znalec, podavam priznani typu B. Mohu uplatnit jako nakladovou polozku zaplaceni clenskych prispevku do Lekarske komory (povinne clenstvi pro vsechny lekare) 2) Jak postupovat v tomto pripade: majitel 1/6 podilu na dome, v nemz jsou pronajimany byty, zemrel v polovine brezna, pozustalostni rizeni jeste neprobehlo. Kdo a kdy ma podat priznani prijmu z pronajmu? Dekuji MP

Nezdanitelné polo?ky na důchodce

Dobrý den, mám otázku ohledně vyúčtování daní ze závislé činnosti. Pracovnice nastoupila k 1.červnu 2000 a má odečitatelné částky na sebe, 2 děti a plný invalidní důchod. Uplatní se odpočty v plné roční výši, nebo adekvátní za 7 měsíců od července do prosince. A druhá pracovnice k 31.6.2000 odešla do starobního důchodu. Počítá se jí nezdanitelná částka za celý rok, nebo za odpracovanou dobu od 1.1.2000 do 31.6.2000? Děkuji předem

Vlastní SW v JU

Dobrý den, vlastním ŽL pro poskytování SW. Rád bych se zeptal, jakým způsobem mám ocenit vytvořený software, když prakticky nemám přímé náklady na jeho vytvoření a pak jak ho mám evidovat jako majetek. Software prodávám s tím, že jej kupec smí používat, modifikovat a dále prodávat, přičemž původní verze zůstává v mém osobním vlastnictví. Prodejní cena je stanovena na 3000 kč. Děkuji, Václav Zahradník

Nezdanitelné polo?ky na vy?ivované děti

prosím o sdělení. zda syn, který je podnikatel, je rozvedený a platí na dvě děti měsíčně Kč 4000,-si pro daňové přiznání uvádí odpočitatelnou položku 34920,- Kč. Není možná další odpočitatelná položka? Děkuji

Příjmy ze závislé činnosti a daňové přiznání

Jestlize jsem mel v roce 2000 vedlejsi prijem z "dohody o provedeni prace" 2000 Kc, musim je take zahrnovat do danoveho priznani? Dekuji.

Odpočet daňové ztráty

Může se ztráta z podnikání odečítat v příštím daňovém období,celá nebo jen určité procento. Děkuji

Stanovení kurzu v JU

Jsem fyzická osoba a vedle svého hlavního zaměstnání ještě občas podnikám na živnostenský list. V loňském roce jsem zaplatila za jedno školení částku v USD (na základě faktury). Dotaz zní: Mohu pro tento "jediný valutový pohyb-výdaj" v mém loňském účetnictví použít kurz vyhlášený ČNB v den platby? Slyšela jsem totiž, že je možné ba dokonce lepší brát průměrný roční kurz vyhlašovaný ČNB k 31.12.2000. Tam by mi však vznikl rozdíl téměř 4 Kč/1 USD, což by pro mě bylo nevýhodné a neodpovídalo by to mým skutečně vynaloženým výdajům (při směně Kč na USD). Jaké je správné řešení?

Pau?ální výdaje a dodatečné přiznání

Rád bych Vás chtěl požádat o zodpovězení tohoto konkretního dotazu o zdanění příjmu z pronájmu fyzické osoby: v roce 1998 jsem uplatnil náklady paušálem ve výši 20%. K 31.12.98 vznikla za r. 98 pohledávka ve výši 20.000 Kč za fakturovaný ale neuhrazený nájem a závazek ve výši 10.000 Kč za neuhrazenou fakturu z. r.98 za opravu domu. V roce 1999 jsem uplatnil výdaje ve skutečné výši, k 31.12.99 vznikla pohledávka za fakturovaný ale neuhrazený nájem v r. 99 ve výši 30.000 Kč. V r. 1999 byla vyrovnána pohledávka ve výši 20.000 Kč a započtena jako příjem pro daňové přiznání, byl též vyrovnán závazek z mé strany ve výši 10.000 Kč (jednalo se však o modernizaci a tak tato částka nebyla v r. 99 zahrnuta do nákladů ale pouze zvýšila hodnotu domu pro stanovení odpisů. Za rok 2000 budu opět uplatňovat výdaje %, v r. 2000 byla uhrazena pohledávka ve výši 30.000 Kč z r. 1999. Jakým způsobem mám upravit částku příjmů a výdajů u dodatečného přiznání za r. 1999 a do jakého roku mám zařadit pohledávku k 31.12.1999. Děkuji. Karel Liška

Krácení výdajů při pou?ití majetku pro osobní účel

Dobrý den! Mám autorské honoráře a nevím, zda mohu uplatnit podíl z nájmu bytu (a dalších nákladů jako telefon a pod.) do vynaložených nákladů. Lze - li to, pak jakým podílem a jak je nutno to prokázat? Děkuji za odpověď!

Odklad podání daňového přiznání u příjmů ze zahran

Dobrý den. Od poloviny roku 2000 žiji přechodně v zahraničí. První polovinu roku 2000 jsem byl v Čechách normálně zaměstnán. Všechny potřebné informace (výše příjmu, výše daňových záloh atd) pro vyplnění daňového přiznání (typu A) znám, mohl bych tedy přiznáni poslat poštou. Problém je, že jsem všechna potvrzení o přijmech, o poskytnutých datrech atd. nechal doma, kde jsou mi nedostupné. Předpokládám, že asi nemá smysl posílat daňové přiznání bez příslušných potvrzení a tak jsem se chtěl zeptat, zda existuje něco jako odklad v podání daňového přiznání (vracím se do Čech v listopadu). Děkuji.

Odpočitatelné polo?ky na dítě

Dobrý den, v roce 2000 ukončil syn základní školu a od 1.9. 2000 se stal studentem. Jaké odpočitatelné položky mohu na něho uplatnit. Děkuji

Odpisy při částečném vyřazení majetku

V návaznosti na můj předchozí dotaz, popište prosím na jednoduchém příkladě způsob výpočtu daňové zůstatkové ceny vyřazované části při částečném vyřazení ze souboru movitých věcí. Příklad: vstupní cena souboru 1000,-, rovnoměrný odpis v 1. roce 142,-,v 2. roce - část. vyřazení PC 200,-, odpis v 2. roce ( 1000-200)*0,286=229. ZC vyřazované části? ZC souboru na konci roku? Postup výpočtu, dochází-li v tomtéž roce i k tech. zhodnocení?

Zdanění prodeje nemovitostí

Prosím o odpověď na dotaz.Platí se daň s příjmů fyz.osob za rok 2000 při prodeji půdy v domě s byty ve společném vlastnictví. Prodej byl uskutečněn za účelem získání prosředků k rekonstrukci kotelny v domě a vše bylo do přestavby kotelny investováno. Je možné uvést něco do nákladů nebo požadovat osvobození od daně? Předem děkuji za odpověď. K.Orel.