FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zařazení nemovitostí do OM při spoluvlastnictví

FO podniká ve vlastním domě. Plocha užívaná pro podnikání je větší než ploch bytu (daň z nemovitosti od r. 2000 jako podnikatelský objekt). V r.2000 přístavba prodejny a opravy nevyhovujících skladových prostor (již předtím užívaných jako sklady). Opravy spočívaly ve výměně části kamenných zdí, odizolování,opravy omítek, vymalování, výměna dřevěného stropu za hurdy .. V jiných prostorách než v k podnikání nebyly žádné opravy prováděny. V případě, že u oprav byly takové práce, které by FÚ neuznal, byly dány k přístavbě.Fakturována je zvlášť přístavba a zvlášť opravy přesně s rozpisem prací ke každé faktuře. Je zde však problém v zařazení. Celá nemovitost byla v ceně odhadní vložena do OM. Vlastnictví je 1/2 SJM, další polovina dědictví nepodnikající manžel. Souhlas manžela je (manžel pobírá inv.důchod). Protože opravy byly v nebytových prostorách a sloužily, které slouží k zajištění a udržení příjmů, bylo nám řečeno daň.poradcem 100% do nákladů. Přístavbu bych raději odepisovala její hodnoty samostatně jako technické zhodnocení. Prodejna opravdu slouží jen k podnikání. Nemovitost musela být vložena celá i když je zde výše uvedené vlastnictví. Účtování v JÚ. P.S. Manžel z důvodů své invalidity nechce žádné příjmy, ani z pronájmu. Věřím, že jsem se vyjádřila srozumitelně. Prosím tedy o sdělení ceny za radu a dle ní se rozhodnu. Situace u nás není jednoduchá, neboť jsem si vzala úvěr, který horko-těžko splácím. Děkuji a přeji hezčí nastávající jarní dny. Marta

Zdanění příjmů ze závislé činnosti u zaměstnavatel

Dobry den. Chtel bych Vas pozadat o radu tykajici se danoveho priznani. Firma, ve ktere jsem byl zamestnan je v konkurzu a dluzi mi cast odpracovane mzdy . Na potvrzeni z uctarny o prijmech vsak uvadi plnou vysi mzdy, odvedeneho pojisteni a odvedenych dani. Jakou castku mam uvest na Danove priznani? Jak zjistim, jaka cast dani byla skutecne odvedena? Navic nevim, jake pouzivali srazky, takze nevim, jak z penez prijatych na uctu spocist odpovidajici hrubou mzdu. Priznava se jako prijem roku 2000 mzda za prosinec 99 vyplacena zamestnavatelem v lednu 2000? Dekuji.

Stavební práce u nemovitostí a daň z příjmu

Dobrý den, pokud možno stručně sdělím problém. Stavba hospodář.budovy začala v r.1996 (st.povolení bylo). Některé náklady byly v r.96 účtovány do daňových, s tím,že se bude aktivovat jako majetek vytvořený vlastní činností. Od roku 1997 všechny další náklady účtovány jako investice (nedaňové). Současný stav: FO budovu užívá, stavební povolení není obnoveno, jsou nějaké změny v projektu, je provedena elektroinstalace (nebyla v projektu), kolaudace není. Budova nebyla zahrnuta do OM. Účtování v JÚ. V r.1996 byla velká ztráta( (2x vyšší než výdaje na stavbu účtované do nákladů). Po celou dobu podnikatel tvrdí, že to nějak musí dát do pořádku. Za rok 2000 jsem tedy o částku uplatněných daňových výdajů 1996 zvýšila příjmy. Je pravda, že odpisy má dosti velké, a tak v za rok 2000 i když neuplatním všechny (ze všeho zařízení) tak pokryjí zvýšení příjmů. Je můj postup špatný. Nebo mělo být dodatečné přiznání k 1996?.

Vstupní cena majetku z konkurzu

Dobrý den, Od správce konkursní podstaty jsme zakoupili soubor nemovitostí v úhrnné ceně 350 000,- Kč. Cena zjištěná znaleckým posudkem přesahuje 5 mil. Kč a tvoří daňový základ pro výpočet daně z převodu nemovitostí. Jakou vstupní cenu hmotného majtku máme zavést do účetnictví? Děkujeme předem za odpověď.

Náhrady PHM při pou?ití automobilu

Dobrý den. Manžel podniká v autodopravě. Jakým způsobem počítat náklady na pohonné hmoty u užitkového vozu. Vedu JÚ, plátce DHP.

Odpisy u příjmů z pronájmu bytu v OV

Jako fyzická osoba pronajímám byt v osobním vlastnictví a chci v nákladové části daňového přiznání uplatnit odpisy.Lze pro výpočet odpisů použít celkovou cenu, tj. včetně pozemku, nebo pouze cenu vlastního bytu.

Fakturace mezi man?eli

Dobrý den, Manželé koupí během společného manželství dům, který je napsán pouze na jednoho z nich-muže. Manželka v něm podniká - má prodejnu, která není vedena v obchodním majetku. Může muž fakturovat své manželce nájem? Dle kterého paragrafu? Moc děkuji za odpověď.

Uplatnění jízdného MHD v daňových výdajích

Dobrý den. Je možné a za jakých podmínek zahrnout do daňově uznatelných výdajů cenu nebo její část za nákup měsíčních předplatních kupónů na MHD, jestliže při svém podnikání jako FO s živnostenským listem používám k dopravě prostředků MHD? Děkuji Martin Bešetický

Náhrady PHM při pou?ití automobilu u společníků

16.3.2001 jsme podávali následující dotaz:"V rodinné firmě s.r.o. která se zabývá prodejem zboží je část tohoto zboží dodávána osobně vlastním autem společníků s.r.o., kteří si však kromě cestovného nevyplácejí žádné odměny a nejsou tudíž zaměstnanci firmy.Nerozdělený zisk firma ponechává jako provozní kapitál firmy. Každá cesta vlastním autem je prokazatelně spojena s obchodním případem - tedy vystavenou fakturou. Dotaz: Je toto cestovné nákladem na dosažení zisku?" Rádi bychom se ještě zeptali zda je možné uznat cestovné jako náklad, když je jako cestovní náhrada vypláceno jen 3,30 Kč + průměrná cena za benzin a není vyplácena náhŕada za stravné a pod.

Plnění z civilní slu?by a daň z příjmů

Uvádí se do daňového přiznání příjem z civilní služby?

Daň z příjmů u důchodců

V jedné z Vašich odpovědí zdarma jsem se dočetl, že si důchodce může odečíst pojištění, které za něj zaplatil stát. Vy toto uvádíte v souvislosti se zdravotním pojištěním. Nefunguje něco podobného také u daně z příjmu?

Minimální vyměřovací základ sociálního poji?tění

Původní dotaz: Jsem OSVČ a na druhou polovinu roku 2000 jsme nastoupil do zaměstnání na hlavní pracovní poměr a podnikání se stálo mým vedlejším příjmem. Mohu si nazákladě této skutečnosti snížit o 1575Kč za měsíc tzv. absolutní minimální vyměřovací základ pro PSSZ. Původní odpověď: Samotný nástup do zaměstnání vedle podnikání nemá vliv na placení záloh sociálního pojištění ( jako je tomu např. u zdravotního pojištění ). Tributum Company s.r.o. Navazující dotaz: Nejedná se mi o snížení záloh, ale při vyplňování přehledu za rok 2000 jsem dosáhl příjmu (po odpočtu výdajů) ve výši 38742Kč., tzn. 13560 je vyměřovací základ pro sociální pojištění. Ale minimální vyměřovací základ je 18900Kč. Mohu si tento základ snížit, na základě toho, že za mě pojištění platil zaměstnavatel?

Technické zhodnocení nemovitosti

Jde nám o posouzení daňové uznatelnosti pořízení krbové vložky. Krbová vložka byla osazena v bytě, který společnost pronajímá. Byt je pronajat za regulovaný nájem, ale jeho stav neodpovídá standartnímu stavu nájemního bytu (např. chybí interiérové dveře, do koupelny atd., koupelna má pouze betonovou podlahu - chybí dlažba, stěny nejsou nikterak povrchově upraveny - chybí obklady, v obývacím pokoji pouze betonová podlaha - chybí podlahová krytina). S nájemníkem bylo dohodnuto postupné dokončování a zhodnocování bytu, výstavba krbu je součástí tohoto zhodnocení a časová posloupnost prací ji řadí před položení podlahových krytin. Vývoj výše nájemného po dokončení stavebních prací, bude odrážet nadstandard, tj. krbovou vložku v bytě, byť tato složí v systému vytápění bytu jako doplňková složka. děkuji za odpověď

Zápočet daně z úroků

Mám pro podnikání u ČS otevřený účet. Úroky na něj připisované dávám do §8, a poplatky placené bance za vedení účtu dávám do §7 (služby) a strženou zálohu na daň z připisovaných úroků započítávám na celkovou daňovou povinnost, ja zaplacené zálohy na daň. Je to tak správně?

Výkaz příjmů a výdajů

Zajímalo by mne, zda přiznání pro fyzické osoby typ B, mám vyplnit do výkazu o majetku a závazcích a příjmů a výdajů údaje za celé účetnictví (tj. včetně §9, osobní spotřeby a neuznatelných výdajů a příjmů), nebo pouze za §7. děkuji Matocha

Náhrady PHM při pou?ití cizího automobilu

Vážení Podnikám jako OSVČ pouze ve svém okolí, nepotřebuji tedy ke své práci automobil (nevlastním ani ŘP). Několikrát v roce jsem však nucen pracovat mimo své bydliště. V těchto případech mě vždy vypomohou kamarádi (ne OSVČ) a na místo mě zavezou. Jedná se o jednodenní pracovní cesty, kde samozřejmě hradím benzín. Chtěl bych se tedy zeptat jestli si tyto náklady na PHM mohu zaúčtovat, ikdyž jak jsem uvedl výše nevlastním auto ani ŘP. Děkuji za odpověď.

Pau?ální výdaje

Dobrý den, kolik procent z příjmů může činit paušální náklad, popř. kolik je jeho maximální výše? Děkuji. Sitařová

Nezdanitelná polo?ka u studenta

Dobrý den, jsem student vysoké školy (svobodný), současně mám brigádu na dohodu o pracovní činnosti a příležitostné výdělky na živnostenský list. Jaké odpočitatelné položky mohu uplatnit a kolik vlastně činí nezdanitelné minimum? Předem děkuji za odpověď. Karel Beneš

Nezdanitelná polo?ka na man?elku

Mohu do přiznání uplatnit na manželku nezdanitelnou částku, pobírá-li starobní důchod okolo 80tis. za rok. děkuji Matocha

Společné podnikání fyzických osob

Dobrý den.Chtěla jsem se poradit ohledně podnikání.Od začátku tohoto roku jsem začala podnikat v oboru nákup prodej.Otevřela jsem si obchod,ve kterém mi prodává moje matka-také na svůj živnostenský list-nákup,prodej.Vím,že tento postup není zcela v pořádku.Prosím o radu,jak jej pro nás co nejlépe vyřešit.Vytvořit s.r.o. nebo spoluůčast při podnikání? Děkuji za pomoc