FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pau?ální výdaje

Vedu podvojné účetnictví, jsem plátce DPH. V letošním roce bych však rád vyjímečně uplatnil výdaje paušálem. Je to možné? A pokud ne tak proč? Děkuji za odpověď.

Zdanění ostatních příjmů

V průběhu roku jsem přijal peníze za práci a přitom jsem nebyl zaměstan, ani jsem neměl živnostenský list. Jak tyto přijmy zdanit?

Sazba základní náhrady

Jaká je aktuální sazba za používání soukromého motorového vozidla zaměstnancem ?

Nezdanitelné částky úroků při financování bytových

Můžu uplatňovat při ročním zúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti odpočet zaplacených úroků ze zaměstnaneckého úvěru, který byl poskytnut v říjnu roku 1998 na nákup bytové jednotky do osobního vlastnictví v Praze (touto nemovitostí je na základě zástavní smlouvy úvěr zajištěn). V roce 1998 tuším obsahoval zákon 586/92 Sb. ustanoveni ... nebo z úvěru mající charakter úvěru hypotečního ... (není doslova). V roce 1999 jsem část daní zaplacených v roce 1998 (letos jsem rovněž daňové přiznání za tímto účelem podala). Co se stane v případě, že FÚ zjistí, že mi zaplacené daně vyplatil neoprávněně? Budu muset peníze vrátit navýšené o nějaké penále? A co pro mě vyplývá z novely tohoto zákona? Děkuji předem za Vaši odpověď. Svačinová

Nezdanitelné polo?ky u spolupracujících osob

Otec provozuje na zivnostensky list plynoinstalaterstvi. Ja i bratr jsme studenti VS a jsme zaregistrovani jako spoluvlastnici. Vztahuje se na nas placeni zdravotniho a socialniho pojisteni. Muze si otec za nas odepsat castku za studijni naklady, v rodine je studujici 16 lete dite. Otec je invalidni duchodce. Jak prosim postupovat v pripade danoveho odpoctu za jeho duchod? Dekuji mnohokrat. S pozdravem Eva.

Dotaz mimo zaměření daňové poradny

Co se deje s fondy YSE?Mam jejich akcie z 1.i 2.vlny KP a az do jara 1999 dobre informovali.Pak uz nic,v soucasnosti neberou telefony,webova stranka neexistuje.Dekuji za informaci ci radu.

Odpočitatelné polo?ky u ?ivotního poji?tění

Lze uplatnit do odpočtu z daňového základu (12.000,- ročně)pojistné na kapitálové životní pojištění (splňuje podmínku 2 x 60), v době jeho vinkulace bance z důvodu krytí úvěru.

Zdanění při souběhu příjmů

Manžel ma příjem z živnosti - reklamní činnost a ze závislé činnosti - učitel na mezinárodní škole. Má v ČR trvalý pobyt, není občan ČR. Škola mu platila pouze zdravotni a soc. poj. Na konci roku dostal potvrzeni o příjmech a má sám podat daňové přiznání. Bude tedy podávat dvě daňová přiznání - jedno ze závislé činnosti a druhé typu B? Pro dosažení potřebné kvalifikace pro výkon práce učitele přitom studuje dálkově zahraniční univerzitu. Náklady na vzdělání byly jen za loňský rok 8.000 USD. Má možnost si tyto náklady nějak uplatnit, jsou daňově uznatelné a jestliže ano, jak? V jakém přiznání má dále uplatňovat nezdanitelné částky - na dítě apod? Děkuji za odpověď. Šárka Doehringová

Nezdanitelné polo?ky na poplatníka

Dobry den chtel jsem se zeptat jaka je nezdanitelna cast zakladu dane roku 2000, jedna se o castku 34 920 nebo castku 38 040 pro platce. V odpovedich na tyto dotazy se castka lisi, ktery pripad tedy odpovida me, jsem zivnostnik ve stavebnictvi a danove priznani se vztahuje pouze jenom na moji osobu, prijmy jinych osob tam neuvadim. Dekuji za odpoved a preji hezky den.

Zru?ení pracovního poměru ve zku?ební době

Otázka směřuje do personálního poradenství. Ve Vašich otázkách a odpovědích je zmínka, že v případě, že někdo onemocní ve zkušební době, musí firma čekat až se uzdraaví a nemůže ho propustit. Z mnoha jiných publikací, ale vyplývá, že právě ve zkušební době nevznikají zaměstnanci žádné nároky a nemůže běžet tedy ani ochranná lhůta a zaměstnavatel může zaměstnance propustit bez udání důvodu - právě proto, že je ve zkušební době. Jak je to tedy správně?

Účetní výkazy u spolupracující osoby

Je správné, že osoba spolupracující nevyplňuje v daňovém přiznání výkaz o majetku a závazcích pouze příjmy a výdaje, které se na ni převádějí?

Zatřídění tiskařského stroje

Jsme neziskový subjekt. Vydáváme nekomerční tituly, převážně s náboženskou tématikou. K tomuto účelu jsme investovali do kopírovcího stroje, něco mezi kopírkou a tiskařským strojem, za účelem levnějšího tisku. Mohli by jste nám prosím poradit s zatříděním tohoto HIM do SKP, nebo alespoň do odpisové třídy. Děkuji Matocha

Krácení výdajů při souběhu příjmů

Prosím o odpověď: FO,JÚ má příjmy ze živnosti §7 (nevelké) a příjmy z pronájmu §9 (velké). Výdaje u příjmů ze živnosti prokazuje ve skutečné výši, u pronájmu paušálem. Jako celá účetní jednotka si nechává zpracovávat účetnictví. Tento výdaj na účetnictví si může v celé prokázané výši uplatnit u §7 nebo musí krátit tento náklad z důvodu, že u §9 používá paušál? Děkuji

Odlo?ená daň

1.Jak spravne cerpat rezervu na kurzove ztraty vytvorenou v min. ucetnim obdobi? 2. Chci-li zacit uctovat o odlozene dani, jak mam spravne postupovat? K prvnimu rozdilu mezi ucetnimi a danovymi odpisy doslo v roce 1999. Ucetni odpisy byly vyssi nez danove. V roce 2000 byl vysledek opacny. Nejsme podnik ve skupine, takze ze zakona o odlozene dani uctovat nemusime, ale v nekterych priruckach se pise, ze by to bylo vhodne. Jaky je Vas nazor?

Akontace při leasingu

Zajímalo by mě, jak mám účtovat akontaci u finančního pronájmu osobního automobilu. Doba pronájmu je 60 měsíců.

Zdanění příjmů ze závislé činnosti u české pobočky

Prosím o pomoc ohledně zaměstnání. Jsem zaměstnána u německé firmy, firma jako taková sídlí v SRN, ale jedna její pobočka je situována na území ČR (hraniční přechod), takže nepotřebuji pracovní povolení. Dostávám hrubý měsíční příjem v DM s tím, že soc+zdr+DPFO si budu v ČR hradit sama. V SRN neplatím žádné daně. Nikdo není schopen mi říci do jaké skupiny patřím a jaké a jak vysoké daně mám platit. Dle daňového poradce nejsem OSVČ ani zaměstnanec.Kolik si mám platit soc. a kolik zdr. pojištění a jakým způsobem se mi budou tyto částky počítat+následně DPFO.

Zdanění příjmů ze závislé činnosti v zahraničí

Vazeni, mam dva dotazy : 1) zdaneni prijmu z kurzoveho rozdilu pri nakupu a prodeji akcii v casovem horizontu cca 3 mesice, kdyz za mne vyplnuji danove priznani predchozi zamestnavatel. Jak je nutne postupovat ? 2) zacal jsem pracovat v zahranici jako zamestnanec, kde me prijmy podlehaji zdaneni dle mistnich zakonu. Je nutne podat danove priznani v CR ? Je mozne pri navratu do CR vyzadat nazpet cast dane (tu cast, ktera jde na duchodove zabezpeceni )? Dekuji a s pozdravem Ales H.

Zdanění prodeje automobilu

Prodala jsme v lonskem roce automobil, ktery mi slouzil k podnikani a mekla jsme ho ve vlastnictvi 2,5 roku (jeho stari bylo 5 let). Musim prijem z jeho prodeje zahrnout do danoveho zakladu? Muj druhy dotaz je pouze upresnujici, moznost odecist si take zivotni pojisteni plati az od roku 2001? Predem diky za Vase odpovedi Olga Cechlova

Zahájení podnikání a oznámení na MSSZ

Mám živnostenský list a nezačal jsem ještě podnikat. Je nutné abych podával přiznání na MSSZ? Minulý rok jsem tam byl přiznání podat a pracovnice MSSZ mi řekla, že pokud nebudu podnikat , nemusím jim to chodit hlásit. Ptám se proto, aby nedošlo k nějakému omylu a já to potom neodskákal. Tak jak se to teď děje u všeobecné zdravotní pojišťovny. Děkuji.

Zálohy na pracovní cesty u OSVČ

Dobrý den, prosím poraďte jak je to s poskytnutím zálohy na zahraniční služební cestu. Zaměstnavatel musí zaměstnanci poskytnout zálohu, ale jak je to v případě, že na služební cestu do zahraničí jede sám podnikatel. Děkuji.