FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, jsem rozvedená, po rozvodu jsem zůstala bydlet v dříve společném bytě, kde jsme společně s manželem spláceli úvěr ze stav. spoření.V loňském roce se mnou manžel bydlel do dubna, do července polovinou přispíval na splátku úvěru, který jsem já začala platit ze svého účtu od května a od srpna jsem začala platit úvěr sama. Ve vyrovnávací předrozvodové smlouvě jsem se zavázala úvěr doplatit a byt mi zůstal.Ač jsem po nabytí právní moci rozsudku o rozvodu včas zažádala o přepsání úvěru na mě, stavební spořitelna poslala podklady k odečtu z daní mému ex manželovi, což se mi nezdá úplně správné. Nejen, že splátky neplatil celý rok sám, ale od dubna 2011 se mnou nežil ve společné domácnosti. Existuje nějaké řešení? Děkuji za odpověď!

rozdělení příjmů

Dobrý den, v daňovém přiznání rozděluji příjmy a výdaje mezi spolupracující osobu-maželku a potřebuji vědět zda se pro tyto účely započítává k manželce také příjem z kapitálového majetku(úrok z účtu na řádku 38) a výdaje z tabulky E (odpis automobilu a paušál na automobily který uvádím také v tabulce E (snižující výsledek hospodaření) děkuji.

doplatek pojistného

Dobrý den, jsem z ČR, pracuji v Německu pro Irskou společnost. Daně a pojištění odvádím v Irsku. Avšak mám měsíc neplaceneho volna, kdy za mě firma neodvádí nic. Kde si můžu na ten jeden měsíc doplatit zdravotní a sociální, abych následně nemusela přeplacet danou sumu, kvůli opožděnému placení?

odpočet ŽP

Dobrý den, ráda bych se zeptala na uplatnění nezdanitelné částky z soukromého životního pojištění. Mám uzavřenou soukromou životní pojistku s úrazovým připojištění na 20 let. U pojištění základního tzv. flexibilní životní složka - pojištění pro případ smrti nebo dožití mám uzavřenou pojistnou částku 10.000,- Kč u pojištění pro případ smrti z jakýchkoliv příčin. Pak je zde uvedená věta : Po dožití se sjednaného konce pojištění bude pojištěnému vyplacena kapitálová hodnota smlouvy. Mohu si snížení nezdan. části základu daně na tuto pojistku uplatnit? Poukazuji na pojistné částky , které jsou uvedené v zákoně. Předem děkuji za odpověď.

malý příjem a daně

Dobry den chtela bych se zeptat jakou formou by bylo nejlepsi vyplatit odmenu ,aby se nemusela platit dan z prijmu a socialni a zdravotni pojisteni,pokud castka nepresahne 10000 za rok.Vim ze existuje tzv.dohoda o provedeni prace ,ale zde se musi platit dan z prijmu.na financnim urade jsem zaregistrovana jako pravnicka osoba.Kdyby bylo nejlepsi udelat tuto dohodu, do kdy je povinnst zaplatit dan z prijmu a musela bych se pak zaregistrovat na fin.urade jako zamestnavatel?

oprava střechy

mám příjem z pronájmu domu, můžu si jako výdaj odečíst částku 130000 kč za opravu střechy děkuji za odpověď

přenesení daňové povinnosti

Syn je OSVČ plátce DPH -zámečnictví.Zhotovil pro fimu mobilní kovovou dělící příčku,která není pevně spojena se stavbou pouze vzepřená a přichycená šrouby. Jedná se v tomto případě také o "režim přenesení daňové povinnosti" podle §92a s tím že na daňovém dokladu uvede DPH 0.Firma pro kterou je práce prováděna není stavební firmou a je plátce DPH. Děkuji Janouskova

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2011 jsem byl zaměstnán na poloviční úvazek 4 měsíce za něž jsem vydělal 27606,- U zaměstnavatele jsem podepsal přiznání k dani z příjmů fyzických osob při nástupu. Na výplatních páskách vidím, že mi daň byla vypoctena, ale byla vždy nižší než daňové zvýhodnění (1970,-) tudíš jsem nezaplatil nic, vše pokryla sleva za poplantíka. Chtěl bych se zeptata jestli v takovém případě musím podávat "Přiznání k dani z příjmů fyzických osob" za rok 2011. Děkuji. S pozdravem Jan Hodan

spolupracující osoba

Dobrý den, mám dotaz ohledně spolupracující osoby. Jsem OSVČ a spolupracující osoba manžela.Celý rok jsem ale také pomáhala dceři při podnikání, která se mnou žije ve společné domácnosti. Může na mě dcera přenést 30% příjmů a výdajů (zisk)? a je potřeba to nahlašovat??(FÚ,PSSZ,ZP),když jsem OSVČ a platím SP a ZP, nebo to stačí uvést do přílohy pro DPFO?? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám na Vás jeden dotaz. Před pěti lety jsem si na sebe koupila byt na hypotéku. V současné době jsem ovšem na rodičovské. Minulý rok 21.1.2011 jsem nastoupila na 21 týdnů mateřskou a poté navázala rodičovsko dovolenou. Mám nárok nějakým způsobem si odečíst úroky z hypotéky z daní? Hypotéku mám pouze na sebe. Manžel v ní není nijak zahrnut. Předem děkuji za odpověď

danění více příjmů

Dobrý den. V období 01-08/2011 jsem byl zaměstnán na HPP na Slovensku u slovenského zaměstnavatele. 09-12/2011 jsem byl už zaměstnán u zaměstnavatele v ČR (a dosud jsem). Od SK zaměstanavatele mám potvrzení o příjmech. Má můj současný zaměstanavatel v ČR povinnost vyplnit za mě daňové přiznání za 2011, pokud jej o to požádám (jak se žádá?), nebo si budu muset daňové přiznání vyplnit a podat sám? Jsou nějaké mezní termíny pro odevzdání podkladů z mojí strany? Děkuji.

danění výhry

Dobrý den. Rád bych se dotázal ve věci zdanění výhry dosažené mimo ČR. Vesměs náhodou jsem si zahrál v casinu registrovaného v zemi, která je daňovým rájem. Výhry v malých částkách překročily částku nad 10 000 kč (nad 500 euro). A popravdě nemám představu - zda se tento zisk, výhra má přiznávat. Zároveň si pokládám otázku, jak se k tomu to zákon staví... když jde o jednorázovou nebo dlouhodobou finanční aktivitu v závislosti na příjmech fiz. osoby. Převod na účet jsem prozatím raději neuskutečnil. Děkuji za Vaši odpověď.

oprava zůstatku účtu

Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem zaúčtovat v podvojném účetnictví zjištěný chybný zůstatek na účtu 343-DPH, který nelze dohledat. Zůstatek je o 48 tis. Kč vyšší na straně Dal.S díky za radu Veselý

odměna pracovnici a evidence nákladů

Dobry den jsme neziskova organizace mame pani,ktera nam pomaha z ucetnictvim,ale s tim ze nema zivnostensky list ani u nas neni zamestnana.Chceme ji dat odmenu do 10000 za rok.Jak by bylo nejlepsi ji oficialne tyto penize vyplatit z grantu,ktery tento rok dostaneme.Musi mit nejakou smlouvu? jestli ano jaka forma byla nejlepsi.Napada me jedine dohoda o provedeni prace s tim, ze by se ji vyplacela mesicne urcita castka.Z techto penez budu muset odvadet mesicne dan z prijmu ze?melo by to byt 15 procent.Pomoci jakych uctu provedu zauctovani. A jeste mam jeden dotaz vedeme podvojne ucetnictvi penize,ktere budeme vyplacet z grantu vim, ze musime vest v ucetnictvi zvlast,chci se zeptat musi se behem roku zvlast vest i danove a nedanove naklady a vynosy pomoci analytickych uctu treba priklad na 501 si dame danove naklady a na 501/1 si dame nedanove nebo to behem roku dame jen klasicky na synteticke ucty a az na konci roku se to rozdeli.

zdanění příjmu

Vážený pane doktore, mám jediný dotaz k vyplnění daňového přiznání. Jsem OSVČ vedlejší z důvodu zaměstnání. Polovinu roku jsem dělal pouze autorské honoráře, druhou polovinu na živnostenský list. Tzn. Vystavoval jsem faktury. Výdaje uplatňuji paušálem. Můj dotaz zní: Fakturu za prosinec 2011 mám uhrazenou v lednu 2012. Tzn. Zahrnuji tedy příjem na základě této faktury až do daňového přiznání za rok 2012, ale musím uvest tuto pohledávku v daňovém přiznání za rok 2011? Moc děkuji za Vaší odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám dotaz na uznání úroků z hypotéky. Vztah druh družka. Vlastník domu OSVČ-jediný zapsaný v LV jako majitel,hypotéka také jen na něj. Jako OSVČ má za rok 2011 vysoké náklady, proto nevyužije úroky z hypotéky v DAP. Může si je v ročním zúčtování(DAP na FÚ) uplatnit družka(trvalý pobyt a společná domácnost)?? Kdyby ano, stačí kopie smlouvy na hypoúvěr, doklad o úrocích a čestné prohlášení druha?

dodanění zásob

Dobrý den, prosím o radu, jak mám postupovat při dodanění zásob z výtvarné činnsoti (jedná se o pasparty); do jaké kolonky v DAP je mám uvést? Nejsem plátcem DPH. V roce 2011 jsem neměla žádný příjem. Platí se z dodaněných zásob zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat, montáže izolací technologického zařízení jako celku nebo montáž izolací THERMOREAKTORU. Je to jedna a ta stejná práce a jedná se o průmyslové zařízení, které se pro svého odběratele pouze předmontovává a k zařízení to již připojuje jiná společnost mimo ČR. Jedná se u této montáže o přenesenou daňovou povinnost??? Děkuji.

odčitatelné položky

dobrý den, moje matka měla příjmy ze zaměstnání 1-4/2011. Hned nastoupila na řádný starobní důchod. Nyní potřebuje udělat daňové přiznání a neví: 1.může si odpočíst úroky z hypotéky za celý rok 2011? 2.může si odpočíst penzijní připojištění za celý rok 2011? 3.může si odpočíst slevu na poplatníka za celý rok 2011? děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chci se prosím zeptat k odpovědi ze dne 3.2.12 na dotaz tazatele, který je spoludlužníkem a jeho bratr dlužníkem v úvěrové záležitosti týkající se nemovitosti, která je ve vlastnictví jejich otce a nemovitost užívá k bydlení otec a bratr tazatele. Proč si může uplatnit odpočet úroků bratr tazatele, když není majitelem ani spolumajitelem nemovitosti ? Děkuji předem za odpověď.L.H.