FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
jak pokračovat s odpisováním ,pokud v jednom roce odpisování přeruším
Vážení,mám dotaz týkající se mého podnikání v cestovním ruchu.V létě jsem pracovala jako průvodkyně v zahraničí pro českou cestovní kancelář.Během 5 měsíců jsem dostávala mzdu v korunách na konto v české bance.Chtěla bych se zeptat,co vše nyní mohu zahrnout do výdajů.Dost dobře nerozumím,jak je to s cestovními náhradami a zda je možné si například odečíst náklady na jídlo v zahraníčí či náklady na pořízení odborných publikací či oblečení, popř.telefon.Moc děkuji za odpověď Kateřina T.
Mohli by jste mi poradit ohledně vedení skladu. Do dnešní doby jsme účtovali nákup a prodej zboří přes účty 131 a 132. Nyní jsme začali sami vyrábět zboží (tisknout a rychlovazačema vázat publikace). Ja prosím půjdou pohyby na účtech? V jakých cenách máme vást sklad? Děkuji (Jestli je to moc obecné, dovolím si konkrétní případy, které mi příjdou vztažné: 1.Nákup papíru, 2. Nákup toneru, 3.Nákup vázacích prípravků, 4.Přijmutí vyrobených publikcí na sklad, 5.Prodej ze skladu, 6.Mzda brigádníků, 7.Odpis miniofsetu)
Podávala jsem daňové přiznání z příjmů z pronájmu bytů a mám také zaměstnání. Chtěla bych radu, zda musím mít potvrzení od zaměstnavatele za daňové vyrovnání a jestli nevadí,že jsem podala daňové přiznání zvlášť a neuvedla příjmy ze zaměstnání s tím, že zaměstnavatel vyrovnání vypíše také sám. Předem děkuji.
dobry den. pracuji jako webdesigner pro firmu v praze (standarndni zamestnani), ale chtel bych si jeste i "bokem" privydelavat (ve stejnem oboru). myslim, ze k tomu bezpodminecne potrebuji zivnostensky list. ale absolutne nic o podnikani zatim nevim. potreboval bych doporucit nejake www stranky nebo v horsim pripade jen tistenou publikaci, ktera by mi jako absolutnimu zacatecnikovi se vsim poradila - zrizenim zivnosti pocinaje, pres to, jak by bylo reseno me zamestnani vedle me zivnosti az po to, jak zpracovavat dane. predem dekuji za radu. Jiri Low
Jak dlouho musim vlastnit akcie , abych mel narok na vyplatu divident. Dekuji za odpoved. Petr Labus
Dobrý den, prosila bych zodpovědět tento dotaz: lékař absolvuje kursy, aby mohl poskytovat i akupunkuru a homeopatické léčení. Tyto kurzy jsou absolvovány před zahájením soukromého podnikání dle zvláštních předpisů a podnikání na základě živnostenského listu. Je možné tyto kurzy zahrnout do nákladů po zahájení podnikání? A je nutné dodržet nějaký termín od absolvování kurzů a zahájení podnikání? Rovněž bych prosila, zda by bylo možno naši firmu, která poskytuje účetnictví zaregistrovat a jaké jsou poplatky, abychom Vaše služby mohli využívat častěji. Děkuji. J.Brixíová
Jsem OSVČ. Uplatňuji výdaje paušální částkou (procentem). V roce 2000 mi byly vráceny přeplatky na sociálním a zdravotním pojištění. Mohu použít paušál (procento) i na příjem těchto přeplatků?
Může se v průběhu tvorby rezervy (daňové) na opravu HIM měnit délka tvorby rezervy, popřípadě výše tvorby, či snad účel? Jedná se mi o vytvoření daňově účinné rezervy na opravu družstevního domu, například na opravu topení (vysoká částka), nebo na malování (nižší částka), oprava elektroinstalace (střed).
Mohli byste mi prosím poradit v následující věci: "Stavební firma, která staví nástavbu na družstevním domě si od stejného družstva pronajala doposavad společné prostory - sušárny, které bude vyúřívat jako své kanceláře. Pětiletou smlouvou, kde se sjednalo symbolické nájemné ve výši 1Kč ročně, se stavebka zavázala ve vlastní režii a na vlastní náklady zrekonstruovat pronajaté prostory, dle mého se nejednalo o zhodnocení, ale snad pouze opravy (oprava podlahového topení, výměna lina, výměna prasklé mísy, nové obklady kolem apod., je to panel, příčky zůstali na svém místě) Přílohou smlouvy je ocenění této rekonstrukce ve výši 170tis. Rozumím tomu tak, že 1Kč jde do výnosů na 602, a zbytek je nepeněží příjem družstva, který musí družstvo přiznat. Můžete mi říci, na kterých řádcích přiznání se částka 169.999Kč objeví? Nedala by se tato částka podělit pěti a danit postupně pět let pronájmu? Nenapadá Vás pomoc, jak by nemuseli danit takové sousto? Přičemž jakákoliv domluva o změně smlouvy se stavební firmou je údajně nereálná. Děkuji
Jsou květiny daňově uznávaným nákladem? Jedná se o puget darovaný zástupkyni subjektu, s kterým jsme uzavřeli pro zajímavou smlouvu. Děkuji
Mám dotaz ohledně prodeje bytu v osobním vlastnictví. Od roku 1993 jsem nájemcem v obecním bytě. K 4/2001 získám tento byt a příslušný podíl spol. prostor domu do osobního vlastnictví. 1) Jaké daně, v jakém termínu a v jaké výši bych musel platit při případném okamžitém prodeji tohoto bytu? 2)Existuje možnost prominutí daně při použití částky získané z prodeje bytu ke koupi rodinného domu?
Zajímalo by mne, zda příjem ze zděděných autorských práv (cirka 1000Kč ročně bez jakého koliv nákladu) je příjem dle paragrafu §7 (s možností procentuálního nákladu) či ostatní příjem dle §10. Děkuji za odpověď
Vím že jsem ve věci neznalý, ale vaše odpověď mi není zcela jasná. Dotaz: Mám pro podnikání u ČS otevřený účet. Úroky na něj připisované dávám do §8, a poplatky placené bance za vedení účtu dávám do §7 (služby) a strženou zálohu na daň z připisovaných úroků započítávám na celkovou daňovou povinnost, ja zaplacené zálohy na daň. Je to tak správně? Odpoved: Zápočet sražené daně na celkovou daň z příjmu lze provést mj. pouze u daně sražené rezidentní fyzické osobě z úrokových příjmů z vkladů na vkladních knížkách a vkladových účtech, které jsou součástí obchodního majetku poplatníka. Poplatky za vedení bankovních účtů v obchodním majetku poplatníka jsou daňovým výdajem. U běžných účtů fyzických osob určených k podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti se srážková daň neuplatňuje a úroky podlehájí zdanění jako příjmy z kapitálového majetku. Tributum Company s.r.o. 1. Jak poznám jestli mám běžný účet zahrnutý v obchodním majetku nebo nemám? 2. Nerozumím poslední větě. Má to znamenat, že ty chudé úroky od banky mám dvakráte zdaněny? Poprvé u banky srážkou a podruhé ještě ve svém daňovém přiznání?
Mohli by jste mi prosím napsat, zda do kolonky "Výdaje" v Přehledu o přijmech a výdajích pro PSSZ a pro VZP mám uvést své výdaje, které uvádím do daňového přiznání paušální sazbou a k tomu přičíst zaplacené pojistné? Nebo tam můžu uvést pouze výdaje bez pojistného? Děkuji za odpověď
Mam narok na vyrovnani dani za rok 2000,když jsem pobiral 3 mesice podporu v nezamestnanosti,a pracoval za cely rok jen 3 tydny na brigadě? A mohu žádat o vyrovnani i za rok 1999?
Prvni ctyri mesice pobyvam, pracuji a jsem placen v zahranici (Velka Britanie), zbytek roku v Ceske republice. Bude se muj prijem z VB zdanovat v CR?
Nevím,jak vyplnit v daň.přizn.fyz.osob "B" Výkaz o majetku a závazcích - zatím jsem přiznávala výdaje paušálem. Mám od r.1999 v podnikání os.auto. Co se vyplňuje do sl. Na začátku zdaň období ? Pořizovací cena nebo zůstatková k 1.1.2000, do sl. Na konci zdaň.období se uvede zůstatková mínus odpis za rok 2000 ? A opravné položky k nabytému majetku jsou oprávky ? V pokynech k vyplnění jsem se toto nedočetla. Děkuji za pomoc. Rotnáglová Marcela
Dobry den, chtela bych Vas touto formou pozadat o radu. Jsem studenkou doktorskeho studijniho programu na univerzite a mam moznost provadet odbornou praci pro zahranicni univerzitu. Bohuzel vubec netusim, jaky typ smlouvy bych mela podepsat (ktery je pro me nejvyhodnejsi) a zda musim v ceske republice z tohoto prijmu odvadet nejake dane (pokud ano tak v jake vysi), kdyz krome stipendia nebudu mit zadne dalsi prijmy, a zda pripadne musim platit nejake pojisteni. dekuji
Pro malou "virtuální firmu" se zaměřením na konzultantsví a IT hledám formu vedení účetnictví přes internet, včetně daňových konzultací a zpracování mezd. Je takováto služba s již doložitelnými referencemi dostupná?