FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zdanění příjmů ze zahraničí

Tchyne ma na Slovensku pozemky, ktere pronajala slovenskemu podnikateli. Mela z tohoto duvodu prijem, dan z prijmu se platila v SR a sazba dane z tohoto typu prijmu v SR byla stejna jako v CR. Na FU mi bylo receno, ze v tomto pripade se nemusi podavat danove priznani v CR. Za minuly rok se ale situace zmenila, dan v SR je mensi nez v CR. Musi se v CR dodanit rozdil? Dekuji

Sociální poji?tění

Dobrý den, student, vlastnící ŽL dosáhl příjmy za rok 2000 8500 Kč. Výdaje uplatňuje paušálem. Bude platit soc. pojištění? Děkuji

Zdanění při souběhu příjmů

Dobry den, v uplynulem roce jsem krome hlavniho pracovniho pomeru (jsem zamestnan) mel uzavrene v prubehu roku jeste dalsi dve dohody o provedeni prace, soubezne s halvnim prac. pomerem. Jaky typ danoveho priznani se na muj pripad vztahuje (A/B)? Uplatnuji nejake srazky nebo pausalni vydaje? Dekuji za odpoved. J.P.Lukes

Doplacené poji?tění v daňových výdajích

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda-li může být daňové uznatelné sociální pojištění zaplacené v roce 2000 podnikatelem /zahraniční osoba/ za roky 95, 96, 98,99. K tomuto pojištění se zpětně přihlásil 28.4.2000, správně měl 2.5.1997. Penále k tomu spojené jsou mi jasné - neuznatelné. Děkuji J.G. Tentýž podnikatel má auto ve finančním pronájmu. Nájemné, opravy, daň silniční mám v nákladech ovšem spotřebované pohonné hmoty nemůžu zaúčtovat, jelikož nemám k dispozici doklady za spotřebované PHM. Nevím z jakého pohledu se mám na to dívat, zda-li i ostatní náklady můžu mít uvedené v nákladech. Děkuji

Penzijní připojištění v JU

Jak zaúčtovat do jednoduchého účetnictví (vedlejší výděl. činnost) penzijni připojištění? Děkuji. Eva Glencnerová

Účtování základního kapitálu k.s.

Mohli by jste mi prosím říci, zda komanditní společnost zapisuje do OR a tudíž eviduje na 411 pouze vklady komanditistů?

Náklady u automobilu na finanční leasing

Dobré ráno. Jsem v trvalém pracovním poměru a přivydělávám si jako odborný poradce na živnostenský list. Vedu JU a nejsem plátce DPH. V roce 2000 jsem na živnost koupil osobní vozidlo na leasing. Můžu uplatnit do nákladů uhradu oprav tohoto vozidla (garanční prohlídka, drobné opravy po havárii bez náhrady z pojistky, zimní pneumatiky apod.). Děkuji.

Zdanění příjmů ze závislé činnosti u zaměstnavatel

Dovolte mi, abych se jeste vratil k memu dotazu. Byvaly zamestnavatel mi dal potvrzeni o prijmecha strzenem pojistnem tak jak by to melo byt dle platoveho vymeru. Pojistne patrne zaplatil, ale mne dluzi 2.5 mesicniho platu Vzdy mi prisla jen zaloha - 1/2 mzdy a posledni mzda nebyla vubec vyplacena. Pracovni pomer jsem ukoncil a podnikam. Jakou castku mam napsat do danoveho priznani v prijmech ze zavisle cinnosti, skutecne vyplacenou, nebo dle potvrzeni. Jak lze tento nedoplatek zohlednit v DP. Dekuji za odpoved.

Náhrady PHM při použití automobilu

Kolik je financnimi urady uznana cena benzinu Natural 95 za rok 2000?

Odpisové sazby

odpisové sazby v 5 odpisové skupině, rovnoměrné odpisování

Zdanění při souběhu příjmů

Jak správně vyplnit daňové přiznání, když jsem 2 měsíce měl živnost jako hlavní činnost,1 měsíc zaměstnání i živnost, 3 měsíce registrován jako nezaměstnaný a 6 měsíců zaměstnání a živnost. Mohu v době nezaměstnanosti odečítat náklady které platím z bank.účtu? Děkuji za radu. Ing.M.Durda Liberec

Podoba poradny

Nebylo by možné jednotlivé dotazy číslovat? Lépe se pak zpětně vyhledávají. Děkuji.

Dotaz mimo zaměření daňové poradny

Mohl bych dostat informace o vypořádání závazků penzijního fondu VIVA. Jedná se o pojištění, které bylo ukončeno k 31.8.2000 a mělo být vyrovnáno k 30.11.2000. Děkuji

kolik je v dnešní době statní podpora k hypotéčním úvěrům. Jaký je výhled do budoucnosti. Děkuji za odpověď.

Placení daní

Proč se musejí platit daně ???!

dobrý den, kupujeme nemovitost od správce konkurzní podstaty. V uvedené nemovitosti jsou podle námi zjistěných skutečností nezákonně bydlející nájemníci/neplatné nájemní smlouvy-datum uzavřených smluv je o roky starší oproti datu kolaudace objektu, smlouvy jsou datovány na dobu, kdy objekt prokazatelně neexistoval. Domníváme se, že úpadce s nájemcem sepsali příslušné smlouvy v době po vyhlášení konkurzu /. Co všechno je potřeba podniknout pro zákonné vyklizení objektu? Děkuji za odpevěď.

Zprostřekování a DPH

Jsem soukromá osoba, nepodnikám. Při prodeji části pohledávky z restituce za PFČR jiné fyzické osobě prostřednictvím realitní kanceláře byla účtována DPH při fakturaci odměny za zprostředkování. Nejedná se o osvobozené plnění podle 588/92 Sb. včetně doprovodných služeb ? Kdysi (asi před 4-5 lety) něco podobného prý platilo. Děkuji za odpověď.

Cestovní náhrady u OSVČ při zahraničních cestách

Prosím o radu při výpočtu cestovních náhrad v zahraničí. Manžel je OSVČ a od 2.4.-2.5.2000 pracoval v Turecku. Nevíme si rady se stanovením správného kursu a možnosti uplatnění kapesného. Předem děkuji za odpověď.

Zdanění neziskových organizací

Naše organizace se jmenuje ŚK AMITEAM ŽIŽKOV LBC a jsem dobrovolná nezisková organizace se zaměřením na deskové hry - šachy. Mám celkem 7 pokladních bloků, z toho 3x 50 Kč jako příjem registračního poplatku od dětí, 2x příjem sponzorského daru ve výši 1x 151 a 1x 299 Kč. Dále 2x jako zaplacení registračních poplatků, 1x 100, 1x 50 Kč. Potvrzení o převzetí sponzorského daru od vítězů mám. To je veškeré mé hospodaření, ale nevím jak přesně vyplnit daňové přiznání. Děkuji za radu Lubor Kozák ml.

Storno faktury

V únoru jsem vystavil doběrateli omylem 2x stejnou fakturu na jedno zdanitelné plnění. Odběratel mi v březnu jednu z nich vrátil zpět. Jsem plátcem DPH. Musím tomuto odběrateli vystavit dobropis, nebo stačí tuto vrácenou fakturu stornovat? Děkuji.