FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pau?ální výdaje

Dobrý večer, prosím o zodpovězení otázky. Jsem fyzická osoba podnikající na základě živnostenského listu, tzv. OSVČ. Pro účely daňového přiznání uplatňuji výdaje paušální částkou 25% + částku za zaplacené zdravotní a sociální pojištění. Lze pro podání přehledů za sociální a zdravotní pojištění použít stejný princip, nebo jako výdaje lze uplatnit pouze částku ve výši 25% příjmů. Děkuji

Uhrada platby z osobního účtu v JU

Dobry den, podnikatel s JU uzavrel smlouvu o leasingu osobniho auta. Prvni zvysenou splatku ale zaplatil ze sveho osobniho, nikoli firemniho uctu, protoze na firemnim tolik penez nemel. Je mozne mit v PD toto vedeno jako vklad hotovosti na pokladnu do majetku a nasledne platbu te same castky v hotovosti z pokladny, i kdyz penize sly z osobniho uctu primo leasingove spolecnosti? Nebo je nutno pripustit, ze splatku zaplatila soukrome osoba a teprve pote byla "smlouva vlozena" do ucetnictvi? Dekuji. Jan Pazdziora

Rodičovský příspěvek

Kolik Kc si muze privydelat zena na materske dovolene, aby neprisla o rodicovsky prispevek? Pocita se do tohoto limitu take plat z dohody o provedeni prace nepodlehajici zdravotnimu a socialnimu? Napr. pokud by zena uzavrela DPP na provedeni ucetnictvi na dobu 14 dni, plat 35000 Kc za 100 h. muze dal pobirat RP nebo v tomto jednom mesici pobirani RP prerusit?

Zru?ení závazku

V roce 1999 jsme koupili od firmy A zboží za 100.000 Kč. Během roku 1999 a 2000 jsme uhradili částečně tuto fakturu ve výši 20.000 Kč. V okamžiku, kdy jsme dlužili firmě A 80.000 Kč, tato firma A svoji pohledávku vůči nám prodala firmě B a ta následně uplatňovala tuto pohledávku v nominální hodnotě 80.000 Kč vůči nám. Následně jsme se s firmou B dohodli, že jí zaplatíme 50.000 Kč a tímto je celá záležitost i pohledávka vyrovnána a ukončena ( vše proběhlo v roce 2000 ). Vzhledem k tomu, že jsme na účtě 321 - Dodavatelé měli stále zaúčtovaný dluh vůči firmě A ve výši 80.000, zaúčtovali jsme na základě této dohody na tento účet platbu 50.000 Kč firmě B a zbývajících 30.000 Kč jsme účtovali jako odpis závazku z tohoto účtu 321 proti účtu 688. Zajímalo by nás, zda tento účetní postup je správný a zda z hlediska daně z příjmů ( jsme právnická osoba ) je daňově účinná částka 30.000 Kč ( účet 688 ) čili zda musíme tuto částku přičíst k základu daně za rok 2000 a zdanit jí. Děkuji za odpověď, P.Svoboda

Příjmy z regulovaného nájemného

V bytovém domě, jenž je ve spoluvlastnictví obce a družstva a byl postaven v r.1999 za přispění státní dotace, se nacházejí byty družstevníků a byty přidělované obcí. Ve všech bytech je vybíráno nájemné menší než věcně usměrňované, všechny nájmy dostává družstvo, celou správu domů zajišťuje družstvo. Jsou výnosy družstva (vybrané nájmy z ?družstevních? i ?obecních? bytů) osvobozeny od daně z příjmů?

Odměny členů orgánů dru?stva

Má být z odměn členům představenstva bytového družstva odváděno sociální a zdravotní pojištění v případě, že o odměnách je rozhodováno na členské schůzi zpětně dle skutečně vykonané činnosti (např. v 11/2000 bylo rozhodnuto o odměnách za 4-10/2000)? Odměny jsou vypláceny cca 2x za rok. Může bytové družstvo uzavírat se svými členy dohody o provedení práce (např. na opravu střechy, zalévání trávníku, úklid kolem domu apod.)? Podléhají tyto výdělky sociálnímu a zdravotnímu pojištění?

Zúčtování daně z příjmu

Zaměstnanec pracuje na dohodu o provedení práce, plat činí 2000 Kč měsíčně. Nemá jiné příjmy. Je možné sraženou daň (15%) v rámci daňového přiznání po uplatnění nezdanitelných položek nechat vrátit ? Pokud ne, je možné plat menší než 3000 nezahrnovat do samostatného základu pro srážkovou daň, ale odvádět 20% zálohu a v rámci DP nechat vrátit?

Nezdanitelná polo?ka na man?elku

Může manžel uplatnit nezdanitelnou část základu daně na manželku (§15 odst.1 písm. c)), pokud manželčiným příjmem byla pouze peněžitá pomoc v mateřství, která však za rok přesáhla částku 38040?

Sociální poji?tění

V přehledu pro PSSZ jsem jsi spočítal měsíční výši záloh pro rok 2001 na asi 690Kč ze základu asi 90tis. nemám žádné vyjímky a podnikal jsem celých 12 měsíců v roce 2000. Může to tak být, nebo je stanovena nějaká minimální částka? Děkuji

Soukromé ?ivotní poji?tění a daň z příjmu

Jak je to prosím s kapitálovým životním pojištěním. V roce 2000 jsme platili řiditeli naší společnosti (s.r.o.) tři pojištění a to následovně: 1. Univerzální životní pojišťění pro případ smrti (Commercial Union) - platba čtvrtletně ve výši 7000Kč, tj. ročně 21.000Kč. 2. Kapitálové životní pojištění pro případ smrti a k výročí dožití věku 63let a 27dní (Nation.Neder.) - platba jednou ročně 6.000Kč 3. Stipendijní pojištění - 4roky k výročí dožití věku klienta 49let 4 měsíců a 2 dní. - platba čtvrtletně 3.000Kč, tj. ročně. 12.000Kč. Potřeboval bych znát pro rok 2000 konkrétní daňové dopady pro zaměstnance a zaměstanvatele a dopady na platbu soc.a zdrav. pojištění. Zaregistroval jsem nějaké změny v této problematice o roku 2001, mohli by jste mi napsat, které se nás týkají? Děkuji

Náhrady při pou?ití automobilu

Chtel bych se Vás, prosím, dotázat, jak mohu odečíst od základu daně náklady na provoz osobního automobilu, které mám v osobním vlastnictví, ale občas ho používám k provozování své živnosti (projekční činnost a technický dozor ve stavebnictví). Děkuji Vám předem za odpověď.

Krácení výdajů při souběhu příjmů

V prvé řadě bych chtěla poděkovat za odpověď na dotaz o poměrném krácení výdajů za účetnictví v případě §7 a §9. Pokud už jste se s tímto setkali, prosila bych ještě poradit, jaký poměr krácení by správce daně respektoval. Poměr zaúčtovaných položek nebo poměr příjmů, popř. poměr obratů. Jen podotýkám, že v případě §7 může jít i o ztrátu. Děkuji

Časové rozli?ení finančního leasingu v JU

Mám automobil na leasing v hodnote 480000Kč pořízený v 7/2000, akontace(záloha na splátky) ve výši 350000Kč, za rok 2000 jsen zaplatil 6 splátek po 5100Kč. Jakou část mohu dát do nákladů za rok 2000?Rozlišují se náklady na cenu auta a náklady související s leasingem(návýšení splátek)? Učtuji v jednoduchém účetnictví. Děkuji za odpověď Zemánek

Zdanění prodeje cenných papírů

Vážení, V roce 2000 jsem vytvořil zisk obchodováním z akciemi. Pak jsem uzavřel opční smlouvu na nákup opce, kterou jsem neuplatnil a prodelal jsem. Mohu si tuto ztrátu odečíst od danového základu?

Přeplatek sociálního poji?tění v JU

Dobrý den, uplatňuji náklady v % z příjmu (25%) a mohu tedy jako náklady uplatnit i platby sociálního a zdravotního pojištění. Chtěl jsem se zeptat, zda se uplatňují pouze měsíční zálohy, nebo i doplatek za rok 1999 (vypočtený na základě přehledu v roce 2000). Pokud je možné uplatňovat i tento doplatek, jak postupovat v situaci, kdy jsem jej omylem zaplatil dvakrát - lze odečíst obě platby? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, A.M.

Zdanění prodeje automobilu zařazeného do OM

Jak postupovat při vyřazení odepsaného osobního automobilu z obchodního majetku? Co je možné po vyřazení dávat do nákladů (opravy, pneu, benzín - náhrada za km ?) Kdy je možno automobil prodat bez zdanění výtěžku z jeho prodeje?

Kniha zásob v JU

Prosim o radu, zda je nutno v male stavebni firme podnikajici v byte (JU, DPH) zanaset do skladove evidence stavebni material, i kdyz jde primo z obchodu na jednotlive stavby.

Zdanění příjmů ze zahraničí

Dobry den, v kalendarnom roku 2000 som pracoval v CR (prijmy len zo zavislej cinnosti) a 3 mesiace v SR (prijmy takisto len zo zavislej cinnosti). V SR sa mi z platu odvadzali zalohy na dan, platil som aj poistne v SR. Otazka znie, ci tieto prijmy v SR musim uviest do danoveho priznania tu v CR. Dakujem Benda

Sociální a zdravotní poji?tění u příle?itostné výd

Chtěl bych se, prosím Vás, zeptat, zda-li musím platit sociální a zdravotní pojištění z občasných příležitostných příjmů (projekční práce a výkon stavebního dozoru na základě živnostenského listu) pokud jsem zaměstnán v hlavním pracovním poměru u zaměstnavatele.

Sociální poji?tění

dobrý den V roce 2000 jsem byl na plný úvazek zaměstnán a krom toho jsem měl živnost, jejímž výsledkem byla díky platbám na sociál ztráta (příjmy 60tis, výdaje 45tis sociál 22tis). Jaké mám zaplatit (=vyúčtovat) sociální pojištění ? Žádné, protože již platil zaměstnavatel, nebo z minimálního základu (což bych nerad)? děkuji Jiří Kašpar