FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem majitelem nemovitosti, ze které mi plyne příjem z pronájmu. Výdaje uplatňuji procentem z příjmů. Mimo to, jsem v průběhu celého zdaňovacího období pobíral plný invalidní důchod. Zajímalo by mě, o jaké částky a v jaké výši si mohu snížit základ daně pro výpočet daně z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2000. Především mě zajímá to, mohu-li jako plně invalidní důchodce uplatnit v oddílu č.8 - Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky a daň celkem v řádku 130 základní nezdanitelnou částku 34 920 Kč na poplatníka v plné, či jiné výši, nebo jako příjemce invalidního důchodu na tuto částku již nárok nemám. Mnohokrát děkuji.
Zahraniční firma má v ČR svou dceřinnou společnost. Jaké omezení má tato dcera, založená jako česká právnická osoba, v pohybu financí s matkou, např. dočasné půjčky ma financování provozních potřeb, nákupů apod. Děkuji za odpověd.
Vážení,zdvořile prosíme o odpověď na následující otázku: jsme společnost s ručením omezeným. Za účelem provozu jsme si od obce pronajali čistírnu odpadních vod, kterou jsme jako celek zahrnuli na základě smlouvy s majitelem (obcí) do našich odpisů. V roce 1999 byla výše odpisu vyšší než cena za pronájem čistírny. FÚ požaduje, abychom rozdíl mezi námi uhrazeným nájmem a výší odpisu zahrnuli do našich výnosů. Má tento postoj FÚ oporu v zákoně o daních z příjmů? V případě, že ano, můžeme vzniklý rozdíl uhradit ve prospěch pronajímatele po ukončení smluvního vztahu? Společným záměrem bylo minimalizovat výše stočného pro obyvatele obce, a proto nebylo účtováno stočné z naší strany. Poskytnuté služby související s provozem byly kryty pouze z výše odpisu provozované jednotky.Velmi děkuji. Marcela Šťávová
Zahrnují se do výdajů pro potřebu výpočtu zdravotního pojištění též úhrady sociálního a nemocenského pojištění?? Děkuji za odpověď.
Jsem student a zaroven mam pravidelnou vydelecnou cinnost na autorsky honorar (radove pres 100 tis. rocne). Musim platit zdravotni a socialni pojisteni, pripadne v jake vysi ? Zmeni se situace pote, co dosahnu veku 26 let ?
Osoba na materske dovolene, prijem 26000 mesicne za pronajem nemovitosti + 2000 mesicne honorar za napsane a publikovane clanky. Z 2000 je primo u zdroje ztrzeno 200 Kc kazdy mesic. musim vest ucetnictvi? Kam v danovem priznani mam napsat prijmy 22000 za 11 mesicu honoraru a kde (v jake polozce danoveho priznani) si muzu odecist 2200 uz ztrzenou dan u zdroje(organizace, pro kterou pisu)?
Vážení, zajímalo by mě - v přehledu o příjmech a výdajích ze samostaně výdělečné činnosti pro zdravotní pojišťovnu jsem po vypsání všech kolonek a po následném vypočítání zjistila, že mám přeplatek na zdravotním pojištění, který činní více jak dva tisíce korun. V loňském roce jsem platila minimální předepsané zálohy na zdravotní pojištění. Mám nárok na vrácení přeplatku? Předem děkuji za odpověď Michaela Hajná
Firma s.r.o. v roce 2000 obdržela dividendy z cenných papírů ze zahraničí. Kolik činí sazba daně pro rok 2000 ze samostatného základu daně podle §20b zákona o daních z příjmů (15% nebo 25%) Za odpověď mnohokrát děkuji.
Musí být v přiznání daně z příjmu fyz. osob "A" uvedena i dohoda o provedení práce, když je odvedena zálohová daň z této dohody?
Naše společnost kromě zprostředkovatelské činnosti v oblasti leasingu, provádí i uzavírání pojistných smluv na základě rámcové smlouvy s pojišťovnou, kdy pojišťovna vystupuje jako pojišťovna a my jako pojistník. Naše společnost tedy jako pojistník uzavře s klientem pojistnou smlouvu, vybere od něj pojištění. Toto pojištění pak odvádí pojišťovně tak, že z celkové části vybraného pojistného odvede pojišťovně pojistné snížené o dohodnutou část provize.Jak je to s krácením odpočtu DPH ? Údajně měla být nějaké změna právě pro oblast pojišťování?
V roce 2000 jsme nevyčerpali u zaměstnanců řádnou dovoleno. Zaúčtovali jsme do nákladů r. 2000 částku odpovídající mzdám za tuto nevyčerpanou dovolenou zvýšenou o 35 % sociálního a zdravotního pojištění. Je těchto 35 % sociálního a zdravotního pojištění daňově uznatelný náklad r. 2000 ? Děkuji za odpověď J. Petříček
Dobry den. Zajimal by mne Vas nazor na nasledujici: Jista tuzemska spolecnost podnikajici jako operator mobilni site prodava predplacene sady - mobilni telefon + karta (aktivace) Sadu lze zakoupit (pouze) jako jeden celek. Cena sady je tvorena cenou telefonu a cenou karty (aktivace). Cena telefonu je vsak stanovena jako velmi mala, naopak cena karty (aktivace) velmi vysoka. Protoze je spolecnost platcem DPH, z ceny telefonu odvadi 22 % z male castky, naopak z karty jako sluzby 5 % z velke castky. Je legalni "prevest" cenu telefonu do ceny aktivace a odvest tak statu nizsi DPH? (Nehlede na to, ze podnikatel porizujici si takovouto sadu ma na vstupu nizsi DPH)? Budu rad, kdyz mi odpovite. Preji Vam hezky den. Vas ctenar Dan
Vážení, za jaké časové obdobý mohu uplatnit náklady před založením živnosti? Děkuji za odpověď Radek M.
Vážení, synovec podniká jako OSVČ od listopadu roku 2000 a vede jednoduché účetnictví.Téhož měsíce ziskal od úřadu práce návratný finanční příspěvek ve výši 50 tis.na zařízení prodejny (regály, police apod.)Tento finanční příspěvek lze na základě jeho žádosti po roce změnit na dotaci. Již v roce 2000 část těchto prostředků použil k nákupu dlouhodobého drobného majetku v ceně cca od 500-3000 Kč v jednotlivém případě a jejich cenu uplatnil do výdajů v tomto roce. Můj dotaz zní - jak o tomto příspěvku účtovat v roce 1999 -jestli se jedná o ostatní nedaňové příjmy v plné výši, nebo jestli část, kterou použil k nákupu viz. výše, dát při závěrečných operacích do příjmu a vést tento drobný majetek v pořizovací ceně O Kč. Nebo bude dáno do daňových příjmu až v roce 2001 po překlasifikování na dotaci. Za jaký příjem se tento příspěvek považuje pro účely placení zdravotního a sociálního pojištění a ve kterém roce se bude uvádět do přehledu ? Děkuji za odpoveď.
Vazeni pratele, prosim o odpoved, zda jsem postupovala spravne pri leasingu na osobni automobil. Vstupni cena cini 265.805,- Kc vcetne DPH, kupni smlouva-smlouva o financnim leasingu je uzavrena na 48 mesicu, auto jsem prevzala dne 6.3.2001, zaloha na leasingove splatny ve vysi 30% kupni ceny vcetne DPH cini 79.741,50 Kc. Rada bych si splatky leasingu uplatnila jako danovy naklad, ale pravdepodobne nesplnuji 2. podminku dle ZDP par. 24 odst. 4 b). Pokud jsem spavne pocitala, konecna kupni cena automobilu po ctyrech letech bude nizsi nez pri rovnomernem odpisovani, a to podstatne. Prosim, pocitala jsem spravne? Jak se uctuje zaloha na leasingove splatky? Musi se casove rozlisovat? Moc Vam dekuji.
dobrý den, omlouvám se předem že se ptám na poslední chvíli, ale mám problém a nějak nestíhám se poptat po okolí. Mám ŽL, měla jsem ho celý loňský rok a několik let předtím. Od dubna 2000 jsem současně zaměstnaná. Daňové přiznání vyplnit umím, příjmy ze zaměstnání doložím, ale ráda bych věděla: MOHU UPLATNIT ODPOČÍTÁNÍ ZTRÁT ZA PŘEDCHOZÍ ROKY PODNIKÁNÍ? ZA KOLIK LET ZPĚTNĚ A KAM TO MÁM V DAŇOVÉM PŘIZNÁNÍ "B" NAPSAT? A JAK SE TEN ODPOČET PÍŠE?- NAPŘ.MĚLA JSEM V R. PŘÍJMY 60000, VÝDAJE 100000, TJ ROZDÍL 40000 - TO MOHU UPLATNIT TEN ROZDÍL? Moc děkuji za rychlou a správnou odpověď... Ivana
Územní samosprávné celky(ÚSC)- obce účtují dle postupů účtování pro ÚSC o odpisech dlouhodobého majetku využívaného při hospodářské činnosti ve výši stanovené zákonem o dani z příjmů (ZDP). Jakým způsobem uplatnit odpis u majetku, který je vyřazen (odprodán) v průběhu zdaňovacího období ? Platí pro stanovení odpisu další ustanovení ZDP - tj. §26,odst.7, písm.a) - že příslušný odpis bude uplatněn pouze ve výši 1/2 ročního odpisu nebo lze příslušný odpis (ve výši dle ZDP) rozpočítat měsíčně v závislosti na termínu vyřazení majetku (obdobně jak se účtují účetní odpisy)? Děkujeme.
Manžel vede účetnictví FO a PO. Já pracuji jako spolupracující osoba. Je možné, náklady na získání 1. a 2. stupně certifikace Svazu účetních u spolupracující osoby daňově zahrnout do účetnictví manžela? Děkuji
Dobrý den, Jsem studentem Vysokého učení technického v Brně fakulty podnikatelské. Chtěl bych Vás požádat touto cestou o zaslání podkladů k seminární práci na téma "Vývoj hypotečního bankovnictví v ČR". Předem děkuji za vaši ochotu i čas. Rudický Marek
Zajímalo by mě, jestli musím vyplňovat daňové přiznání, když mám živnostňák ale nepodnikám.