FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Preji dobry den. Plati zakon c.119/1992 Sb. o…

Preji dobry den. Plati zakon c.119/1992 Sb. o poskytovani nahrad vydaju pri pracovnich cestach i pro podnikatele FO? Dekuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jaký Typ daňového přiznání(A,B) mám vyplnit v případě, že mám hlavní pracovní poměr a platný živnostenký list, na základě kterého jsem v r. 2000 nepodnikal a neměl žádné příjmy ani výdaje. Děkuji, Vichr

Preji dobry den. FO uctujici v JU. Misto…

Preji dobry den. FO uctujici v JU. Misto podnikani ma v pronajatem obecnim byte. Je spravne do pomernych nakladu za telefon a elektrickou energii zapocitavat i stale platby (pronajem tel. pristroje, atd.). Jak je to s dalsimi naklady, jako jsou naklady za topeni (plyn), kdyz by se topilo i v pripade, ze by se v byte nepodnikalo, nebo s naklady za najemne? Dekuji.

Dobrý den, chci se zeptat, zda uplatňuji-li u…

Dobrý den, chci se zeptat, zda uplatňuji-li u příjmů dle §7 ZDPř. výdaje paušálem 25% (nevedu účetnictví) mohu při nákupu 2 PC ve zdaňovacím období 2000 výhradně pro účely svého podnikání využít tzv. reinvestičního odpočtu 10% vstupní ceny PC dle §34 odst. 3 ZDPř.? Vstupní cena 1 PC činila 36.120,- Kč a 2. PC 58.900,- Kč. Děkuji Martin Bešetický

Preji dobry den. Podnikatel FO jiz podnikajici na…

Preji dobry den. Podnikatel FO jiz podnikajici na zaklade zivn. opravneni uctujici v JU, zakoupil naradi (nejedna se o HIM) pro dalsi podnikatelskou cinnost jeste pred vydanim odpovidajiciho zivnostenskeho opravneni. Je tedy takovy vydaj danove uznatelny, vse se vztahuje k jednomu zdanovacimu obdobi. Dekuji

Dobrý den, prosím o pomoc v následující otázce: …

Dobrý den, prosím o pomoc v následující otázce: Od října 2000 jsem pronajímal byt v OV - na dozařízení tohoto bytu jsem mimo jiné pořídil televizi (6.000,-), pračku (7.000,-), sedačku (4.000,-). Dále jsem hradil měsíčně náklady spojené s bytem - cca 2.500,- měsíčně (služby, zálohy plynu,vody a el.,tel.). Můžu uvedené položky použít jako náklad a odečíst je od příjmu z pronájmu (dle §9) - pokud ANO, tak se dostanu do daňové ztráty v §9. Z formuláře daň.přiznání "B" jsem pochopil, že takovou ztrátu odečítám od dalších daňových základů (dle § 6 a 10) - je tomu tak? Můžu tedy použít převyšující náklady (tedy daňovou ztrátu) z §9 k snížení daňového základu ze závislé činnosti (dle §6) a ostatních příjmů (dle §10)? Děkuji za promptní odpověď

Prosím, odpovězte mně, je pravdou, že lze poslat…

Prosím, odpovězte mně, je pravdou, že lze poslat VZP a OSS přehledy poštou? Jak uvádíte na vašem www. Nemusí být na přehledu pro VZP potvrzení finančního úřadu o příznání daně? Na stahnutém formuláři je hned nahoře potvrzení podatelny VZP. Znamená to, že oni si tam potvrdí kdy to došlo poštou? Mohu se na tuto informaci plně spolehnout a případně při buzeraci oněch úřadů se odvolat na toto sdělení? Děkuji za odpověď. Ing.Vladimír Kareš

Dobrý den, mám 2 dotazy 1) mě jak přidám do…

Dobrý den, mám 2 dotazy 1) mě jak přidám do peněžního deníku knihu jízd 2) pokud vystavím fakturu na přelomu roku a bude mi zaplacena až další rok budu z ní tento rok platit daně Děkuji

vážení, v loňském roce jsem začal pronajímat…

vážení, v loňském roce jsem začal pronajímat část prostor, které mám pronajaty a ve kterých podnikám. musím příjmy z tohoto pronájmu danit podle §9 ZODP? jak je to potom se službami (vodné, elektřina), které také účtuji nájemci v souvislosti s pronájmem? patří pod §7 nebo §9? za odpověď předem děkuji. s pozdravem michal halouzka.

prosim o odpověď na otázku: Jak mohu odepsat…

prosim o odpověď na otázku: Jak mohu odepsat pohledávku - cástku cca 300 tisic Kč (vykonatelny rozsudek, nesplneno, dluznik nema zadny majetek, kdy z vedu jednoduche ucetnictvi. Děkuji za odpověď. Payerova

Jsem zaměstnána u firmy A(mám podepsáno…

Jsem zaměstnána u firmy A(mám podepsáno prohlášení)a s firmou B jsem uzavřela dohodu o provedení práce na 20 hod. Hrubá odměna má činit 3000,- Kč. Je správná srážková daň 15? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dvou dotazů: 1.…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dvou dotazů: 1. Jako OSVČ, účtující v JÚ, neplátce DPH, započítávají se zálohy od zákazníků do obratu? 2. Jak se mně jako poplatníka, který vykázal daňovou ztrátu v roce 1996 ve výši 16000,- Kč dotkne změna zákona o dani z příjmu ve lhůtě pro doměření daně. Děkuji.

Dobrý den Jsem zaměstnancem a zároveň podnikám…

Dobrý den Jsem zaměstnancem a zároveň podnikám první rok. Jenže jsem udělal chybu a nechal jsem si udělat daňové přiznání u své firmy,která mě teď nechce vypsat Potvrzení o zdanitelných příjmech,protože mě byl vrácen přeplatek daňe.Jakým způsobem mám teď vypsat přiznání ze svého podnikání?Děkuji

Dotaz č.1: Nakolik můžu ve svých výdajích odepsat…

Dotaz č.1: Nakolik můžu ve svých výdajích odepsat zakoupenou nemovitost řádově v stovkách tisíc korun, slouží-li mi tato jako sídlo mé firmy? Dotaz č.2: Jak velké procento z poplatků za používání mobilního telefonu můžu započíst do výdajů.. A nakonec: Jednorázově mohu odepsat výdaj za nákup jednoho zařízení určeného pro provoz ve firmě, je-li cena nižší než 40 000,- nebo 60 000,- Kč? Děkuji S pozdravem Viktor Ekrt

Podnikatel FO pouziva auto na zaklade smlouvy o…

Podnikatel FO pouziva auto na zaklade smlouvy o pronajmu s jinym podnikatelem. Jake vydaje muze uplatnit pro dan z prijmu (napr. benzin, pneumatiky, opravy, ...) a musi psat za kazdy den jizdy nebo je mozny jiny postup? Jezdi kazdy den po cele republice.

Musi se platit z inkasovanych honoraru socialni a…

Musi se platit z inkasovanych honoraru socialni a zdravotni pojisteni? Krome honoraru ma fyzicka osoba pouze prijmy ze zavisle cinnosti.

Dobry den, chtela bych se zeptat zda úroky z…

Dobry den, chtela bych se zeptat zda úroky z úvěru ze stavebního sporeni jsou odpocitatelnou polozkou v r. 2000 (i v r. 2001 pokud je nejaky rozdil), kdyz uver byl cerpan v r. 2000 na prevod clenskych prav a povinnosti k druzstevnimu bytu. Byt nebyl novy, je stale druzstevni. Castka za prevod clenskych prav byla vyplacena fyzicke osobe.Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, jak mám postupovat, když jsem…

Dobrý den, jak mám postupovat, když jsem zaměstnanec a živnostník zároveň. Ze živnosti jsem však neměl vůbec žádný příjem. Předem děkuji za odpověď. Bruno Chvalský

K odpovedi na otazku zda kvetiny lze zaradit do…

K odpovedi na otazku zda kvetiny lze zaradit do danovych nakladu mam tuto poznamku - kvetiny rezane jednoznacne bereme jako nedanovy naklad zatimco hrnkove, napr. fikus nebo jinou dekoraci kancelare davame do danovych nakladu, podobne jako kvetinace, zem nebo obaly na hrnkove kvetiny (samozrejme jen pokud je presazujeme). Rovnez tak pry umele kvetiny (ktere ovsem jako anglicka kancelar nekupujeme) pry patri jako dekorace do danovych nakladu. Tak nam to bylo vysvetleno poradenskou firmou v oblasti ucetnictvi. Je jejich nazor spravny?

Dobrý den, jaký je Kć limit od kterého je potřeba…

Dobrý den, jaký je Kć limit od kterého je potřeba vést evidenci DHIM a DNIM v rámci vedení jednoduchého účetnictví OSVČ.