FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zajímalo by me jak je to s odečtem nezdanitelných částek u pracovníka se ZTP 2 stupně ja u fyzických tak u právnických osob a zaměstnanců v pracovním poměru i dohod o provedených pracích a činnostech.
Chtela bych se zeptat, jak to bude s placenim silnicni dane, pokud clovek pracuje na zaklade mandatni smlouvy pro spolecnost, ktera mu zadarmo dava k dispozici automobil z pujcovny a jedinym nakladem je pouze benzin. A dale, zda je spoluucast na platbe skody pri havarii tohoto vozidla normalne danovy naklad. Dekuji moc
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli lze nějakým způsobem nárokovat snížení výše měsíčních záloh na dan z příjmu v případě, že výše záloh je stanovena na základě poslední známe daňové povinnosti, která byla výrazným způsobem ovlivněna zrušením rezerv na opravu majetku, jež se neuskutečnila. děkuji Jan Vitáček
uplatnovani odpoctu DPH pokud obor cinnosti podnikani je mezinarodni zasilatelstvi a firma chce podepsat ramcovou zasilatelskou smlouvu s odberateli i dodavateli na misto smlouve o preprave veci
nastoupil jsem do spolecnosti, ktera kupuje zbozi ze zahranici za DEM a naskladnuje jej na sklad pomoci svych kvartalnich pevnych kurzu v Kc. jak se toto zbozi vyskladni, je-li prodano v dalsim mesici - vyskladnuje se castkou naskladneni ci prepoctem pomoci noveho kurzu (vznikne kurzovy rozdil - jak se snim nalozi?) dekuji za odpoved Karel Clikar
17ti letý student z Brna. Rád bych doplnil nedostatečné informace podané u minulého dotazu. Můj zaměstnavatel za mě vykazuje zvláštní sazbu daně, jelikož jsem student u něho na brigádě. Já od něho dostávám do 4 tisíc měsíčně, ne víc než 45 tisíc ročně.Říkal mi, že uvedenou částku nemusím nikomu hlásit ani vyplňovat do žádosti o přídavky. Je tomu tak? Chtěl bych se ještě otázat, do kolika tisíc ročně to platí a je-li jedno, kolik vydělávají moji rodiče, jestli jsou podnikatelé apod. Předem děkuji za vaši odpověď.
Vážení, prosím o pomoc při rozhodnutí, do které odpisové skupiny zatřídit domovní biologickou čistírnu odpadních vod s lapačem tuku pro restauraci. Je osazena v terénu na betonové desce, má plastový plášť a plastové zastropení s napojenou kanalizací, v ceně cca 95 000.-Kč se všemi vyvolanými náklady. Lze ze vstupní ceny uplatnit reinvestiční odpočet? Děkuji. S pozdravem Anna Matyášová Valašské Klobouky
Emise dluhopisů : je nějakým závazným předpisem stanoveno, jak se provádí výpočet úroků, nebo si to nastavuje banka sama ve svém vnitřním předpise. Existuje k tomu nějaké Opatření ČNB, nebo něco obdobného ? Děkuji Petr Halva
Chtěl bych se zeptat,jestli jsem osvobozen od daně z příjmu dle zák.č. 586/92 Sb. § 4 odst.1 písm a) ,když jako fyzická osoba prodavam byt za 800 tis. Kč, který jsem koupil před třemi měsíci do osobního vlastnictví(zápis do katastru) od města za 150 tis.Kč,trvalé bydliště zde mám již 12 let.Děkuji
Jsem obcan SRN, ziji v CZ a mam prijmy ze SRN, ktere zdanuji v SRN a prijmy z CZ, ktere zdanuji v CZ. Kdyz podavam danove priznani v CZ, musim uvadet i prijmy z SRN ?/ackoliv jsou v SRN jiz danove "vyrizeny"/. Podotykám, ze se v SRN se jedna o nezdanitelne prijmy, tedy stipendium. Dekuji Natalie
Zdravím, děkuji za všechny odpovědi. Domnívám se, že Vaše poradna je opravdiu na špičkové úrovni, nejen co se týká fundovaných odpovědí, ale i rychlosti. Je to opravdu neocenitelná pomoc. Je-li to možné, mohli byste zodpovědět navazující otázku na zdanění podílu na zisku, který se vyplatí společníkovi. Daň je 15% - ale je to jako u úroků, tj. že se počítá z nezaokrouhlené částky a je třeba na dvě desetinná místa nebo se použije zaokrouhlení?
Uzavřeli jsme s bankou smlouvu o postoupení pohledávek dle §524 a násl. občanského zákoníku. Úplata za postoupení se rovná částce rozdílu nominální hodnoty pohledávky a částky představující součet diskontního úroku a administrativního poplatku. Podle smlouvy den postoupení pohledávky = den odkoupení = den úhrady úplaty bankou. Po odkoupení faktury zašle banka odpočet s konkretizací jednotlivých položek propočtu výšky úplaty. Ze smlouvy rovněž vyplývá, že ručíme za dobytnost pohledávky. Jak tuto operaci zaúčtovat, případně ošetřit daňově. Děkuji za odpověď.
Dobry vecer, prosim o zodpovezeni dotazu ohledne leasingu. Uctuji v JU, jsem platce DPH. Koupila jsem os.auto poř.cena 115.000,- na leasing a akontace cinila 42.000,- Kč. Leasingová společnost odkoupila automobil od neplátce DPH. Jak mám zaúčtovat těchto 42.000,- Kč? Musím je odepisovat? Musím odpočet DPH tohoto leasingu krátit, jestliže využívám auto i pro osobní účely? Ve splátkovém kalendáři je uvedena částka 496,- Kč poj.odp. 0%DPH, ta se nedaní? Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mne, zda mohu nárokovat na FÚ DPH z leasingových splátek, popř. z finanční služby na pořízení osobního automobilu. Děkuji.
V zaměstnání používám i pro osobní účely služební vozidlo (nepeněžité plnění). Měsíčně je mi ke mzdě připočítáváno 1% z pořiz.ceny nového vozidla pro účely výpočtu daně ze mzdy. Je správné pro tyto účely počítat 1% z ceny nového vozu i když je 4 roky starý??? Děkuji Vám. Ing.P.Králíček
Jsem zaměstnancem ve státním podniku a současně jsem začala od 1.1.2001 podnikat na živnost.list.Mám si platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění v tomto roce? Jak se změní výše mého zdravotního a sociálního pojištění pro moje podnikání, když budu od 1.5.2001 důchodce?
Jsem zaměstnancem a současně podnikám na živnostenský list. To, že musím podat daňové přiznání vím, ale není mi zcela jasný postup vůči VZP a OSSZ. Musím platit na VZP a OSSZ zálohy? Děkuji za odpověď. Z. Přítulná
Je možné u fyzických osob při vyšší daňové povinnosti u daně z příjmu dohodnout splátkový kalendář nebo je nutné zaplatit celou daň najednou?
Dobry den, mam slovenske obcanstvi a trvaly pobyt v ceske republice. mam ohlasenou zivnost a zajimalo by mne, jake mam vest ucetnictvi, jestli jednoduche nebo podvojne a taky jestli se musim zapsat do obch.rejstriku. Dekuju za odpoved, I.Marcak
Podléhají dani z příjmů příjmy města z prodeje akcií (např. SmVaK nebo akcií a.s. založené městem)? Podléhají dani z příjmů příjmy města z postoupení práv (akcie SME). Děkuji za odpověď. Jana Petrošová, město Studénka.