FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, je nutné při koupi ojetého automobilu do akciové společnosti od společnosti s ručením omezeným (nejsou spolu nijak provázané) nechat, jako přílohu kupní smlouvy, zpracovat odborný odhad ceny tohoto automibilu odborným znalcem?
Pokud zaměstnanec zapůjčí za úplatu svému zaměstnavateli zámečnické stroje a nářadí k podnikání, co by měla obsahovat smlouva a jakou sjednat cenu/ daňově uznatelnou/. S pozdravem Celerýnová
Kde bych nalezla souhr všech možných výdajů, které se dají zařadit do výdajů pro živnostníka. Děkuji za radu. S pozdravem Jane Meli
V odpovědi na dotaz ohledně nutnosti podpisu a razítka píšete, že "Razítko není povinnou náležitostí obchodních listin, účetních dokladů ani daňových dokladů", ale v §11 Zákona o účetnictví se píše v bodě f) že "podpis osoby odpovědné za účetní případ a osoby odpovědné za jeho zaúčtování; tyto podpisy lze nahradit jiným průkazným způsobem."
Naše firma obdržela jako bonus od Paegasu poukaz na výdej námi vybraného zboží u třetí firmy. Tato třetí firma nám při odběru zboží (předmět s cenou cca 16 tis. Kč bez daně)pak vystavila daňový doklad - fakturu.Faktura je uhrazena výše uvedeným poukazem. Nejsme si jisti, jak celou transakci proúčtovat -zda poskytnutý bonus je pro nás slevou z ceny zboží nebo poskytnutím finanční částky (výnosem). Zdá se nám také, že v prvním případě bychom navíc měli mít nárok na odpočet DPH. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, prosím o radu při účtování a vyhodnocování nákladů na zmetky, které vznikají během výrobně technologického procesu vždy a z mnoha důvodů. Dá se říct, že jejich existence je nezvratná. Z mnoha pohledů je patrné, že Zákon d Dani z přímu se o tomto problému přímo nezmiňuje, přesto poznámka v §25 o §24 by mohla mít nějaké následky. díky Bouška Jiří
Dobrý den, podnikám na živnostenský list a zároveň jsem zaměstnán u soukromé firmy. Pro svého zaměstnavatele používám svůj osobní automobil , osobní počítač , mobilní telefon a další věci. Tyto věci mám uvedeny v majetku své živnosti. Může mi zaměstnavatel poskytnout paušální nezdanitelnou měsíční nebo roční náhradu za používání těchto věcí v jeho prospěch? Pokud ano, tak otázky zní: (odpědět prosím i pokud ne) 1. Jak se stanoví cena tohoto majetku a výše měsíční paušální částky. (automobil r.v.1996 - kupní cena 350 000,- Kč, dnešní cena ze které by se vycházelo pro výpočet měsíčního paušálu = ?.) 2. Jak se stanoví výše měsíční paušální náhrady pro majetek jehož vstupní cena je nižší než 40 000,-Kč. (počítač - nákupní cena v roce 1999 byla 39 900,- dnešní cena pro výpočet měsíčního paušálu = ? a výše měsíčního paušálu = ?) Děkuji, J.Škrabánek,Jihlava
Matka zdědila (dědické řízení ukončeno v dubnu 2000) nemovitost. Co měla od této doby do dneška učinit v oblasti daní - přiznání, placení?
Dobrý de,mám nárok na vrácení srážkové daně z příjmu, kterou mi strhával zaměstnavatel na základě dohody o provedení práce, pokud můj celkový roční příjem nepřesáhl výši nezdanitelné položky? Děkuji za odpověď. Martin Vrlík
Vážení pánové, prosím o Váš právní výklad následujícího daňového problému, zda mám nárok na odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření. V daňovém přiznání za rok 2000 (zaměstnanec a zároveň podnikám na ŽL) uplatňuji odpočet zaplacených úroků z několika úvěrů ze stavebních spoření na účel - přestavba nebytového prostoru se vznikem nové bytové jednotky v rodinném domě(rekonstrukce podkroví), jehož 100% vlastníkem je moje manželka (z časových a finančních důvodů jsme nezvládli vyřídit spoluvlastnictví - také z neznalosti, že se jedná o podmínku nároku na daňový odpočet. Při uzavírání smluv mně byl pozdější nárok na odpočet opakovaně potvrzen.) Toto vlastnictví nabyla až v době manželství. Samozřejmě, že mám v domě trvalý pobyt a odpočet neuplatňuje manželka z důvodů, že nemá žádný příjem (MD). Podotýkám, že na všech úvěrových smlouvách jsem uveden buď jako dlužník nebo spoludlužník. Nezdá se Vám absurdní, že mně FÚ odmítá uznat nárok na odpočet ze základu daně z důvodů, že nejsem majitel nemovitosti ? Jaký je Váš názor na tento konkrétní případ a co mohu udělat v případě, že s ním nesouhlasím ? Budu mít nárok na odpočet v případě, že budu spoluvlastníkem např. 0,001 % nemovitosti ? Velmi zdvořile Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za moje emoce. Špatnými zákony v této zemi zklamaný Milan S.
Prosim o radu. Zahranicni spolecnik v s.r.o. vlozi do firmy penize. Nejedna se o pujcku,ani o navyseni zakladni jmeni. Muze se v s.r.o. uctovat na ucet 491-Individualni podnikatel?
Dobry den, chtel bych se zeptat jak mam postupovat v souvislosti s dani z prevodu nemovitosti, kdy danove priznani jsem poslal do stanovene doby 30 dnu, nicmene zatim nemam zadne vyjadreni z FU. Prijde mi platebni vymer nebo musim dan rovnou zaplatit na zaklade mnou vyplneneho priznani dane z prevodu nemovitosti ? Dekuji od prodeje
Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Kam spadají v daňovém přiznání korektorské práce - realizace smlouvou o dílo? Jestli jde o výkon nezávislého povolání nebo se jedná o ostatní příjmy (příležitostná činnost)? Jsem STUDENT. Děkuji za odpověď. Z. Hájková
Jsem zamestnan a soucasne jsem zacal podnikat v oboru poskytovani autorskych prav k vlastnimu software. Bylo mi receno, ze k teto cinnosti nepotrebuji zivnostensky list, pouze registraci na financnim urade. Vedu si prijmy a zatim pausalni (30%) vydaje. Chci se zeptat, zda i v tomto pripade podnikani si mohu dat do nakladu napr. software, pripadne pocitac, nebo zda musim platit tech 30% pausalu. Dekuji.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnanec s pracovištěm v místě X, mé bydliště je v místě Y, firma mě vyslala na inventuru na prodejnu, která má sídlo v místě Y, tj. v místě mého bydliště. Mám nárok na stravné?
Naše společnost obdržela od jednoho ze svých dodavatelů v rámci jeho programu pro zlepšení kvality životního prostředí v závislosti na objemu nákupu určitou sumu peněz. Tyto peníze smí být použity pouze pro účely zlepšení živ. prostředí (nákup laboratorního zařízení)a nemají být považovány za obchodní srážku nebo množstevní slevu. Jak správně účetně a daňově postupovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosila bych o objasnění daňové problematiky v této záležitosti: manželé vlastní nebytový prostor, který koupili jako spoluvlastníci od města. V těchto nebytových prostorách manželka již v minulosti provozovala kadeřnictví. V současné době, kdy už nebytový prostor je v majetku manželů, je kadeřnictví v rekonstrukci, ovšem je nutné za tento prostor a podíl na společných prostorách hradit fond oprav a služby. Prosím o sdělení, zda vůbec a za jakých podmínek je možné tyto platby dát do nákladů manželčina kadeřnictví. Děkuji. J.Brixíová
Dobrý den. Ze dvou FO vznikla S.R.O., která od 1.1.2001 účtuje pochopitelně v podvojném účetnictví. Protože ještě stále chodí faktury (telefony a leasing) s údaji odběratele nás fyzických osob(leckde trvá než hlášený název firmy, adresu a údaje o IČO a DIČ změní), zajímá mě zda tyto faktury my FO můžeme přefakturovávat S.R.O. (pozn.Jednoduché účetnictví FO stále držíme jenom kvůli těmto fakturám) Děkuji předem Lišková
Je třeba podepisovat a opatřovat razítkem vystavené faktury s.r.o. a dodací listy, které jsou přiloženy ke zboží, které doručuje pošta. Prosím o radu, o jaký právní předpis se opřít. Děkuji
V případě sjednání životního pojištění do 60 let věku a jeho jednorázové úhrady, je možné si odečíst daňově příslušnou částku (12000xpočet let nebo jen 12000 každý rok nebo vůbec ne?)děkuji.