FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebuji poradit s řádkem č.40 v DPPO.Zde(v příloze č.1)se uvede část pojistného za soc a zdrav.pojistění,která nebyla zaplacena v zák.termínu.Za období 10-12/2011 mám celkem zaúčtováno 521/331 85.600 Kč.Pojistné k těmto hrubým mzdám jsme uhradili v 2/2012.Do řádku 40 uvedu částku 85.600 Kč,o kterou zvýším základ daně? Jaký další účetní zápis je nutný v účetnictví nebo přiznání roku 2012? Děkuji za radu a přeji hezký den A.J.
Dobrý den, tímto bych se Vás chtěl zeptat: 1. ohledně přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Má situace: jsem fyzická osoba – zaměstnanec (nejsem soukromý zemědělec) – v roce 2011 jsem od Státního zemědělského intervenčního fondu dostal dotace na zalesnění zemědělské půdy ve výši 28 000,- Kč. Dotace byla složená (18 000, Kč na péči o lesní porost a 10 000, - Kč na náhradu za ukončení zemědělské výroby na zalesněném zemědělském pozemku). Podle zákona 586/1992 Sb. je to příjem dle § 10. Otázka zní: Lze z u tohoto příjmu uplatnit výdaje paušální částkou 80 % ? 2. Jak dlouho může finanční úřad doměřovat daně z minulých let ? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem L. T.
Sestřenice mi daromala pozemek (pole) o výměře 1838 m2.Musím podat daňové přiznání a zaplatit daň darovací?Děkuji za odpověď
Dobrý den, já i moje žena jsme OSVČ. Já jako vedlejší, žena jako hlavní. Žena měla loni příjmy cca 94000Kč a daní paušálem 60%. Takže její zisk před zdaněním je cca 37600 a daň cca 5640Kč. To znamená, že po uplatnění slevy na poplatníka, bude mít sice nulovou daň, ale zároveň nevyužije kolem 19000Kč ze slevy na poplatníka. Moje vypočítaná daň z příjmů bude pravděpodobně vyšší než 60000Kč. Proto se chci zeptat na následující. Bude výhodnější, aby si žena neuplatnila slevu na poplatníka a místo toho si já uplatnil jí jako osobu bez dostatečných příjmů do 68000Kč? Díky čemuž, jak předpokládám, zaplatíme v celkovém výsledku dohromady na dani z příjmů méně? A je takový postup vůbec možný? Pokud vím, tak u zaměstnance rozhoduje o tom, jestli přesáhl nebo nepřesáhl hranici 68000Kč příjmů jeho čistá mzda. Co ale rozhoduje pokud je manželka jen OSVČ? Je to přiznaná výše příjmů z podnikání, vypočtená výše zisku před zdaněním(základ daně), nebo vypočtená výše čistého zisku po zdanění? Pokud je to možné jak bude vypadat daňové příznání moje a jak mé ženy? Předem děkuji zaodpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal jak máme zaúčtovat autorské smlouvy. S autory (herci na divadelní představení) jsme uzavřeli autorské smlouvy, tak že za každé odehrané představení měli určitou částku. Dále bylo ve smlouvě uvedeno to, že poplatky za daně a sociální a zdravotní pojištění si hradí sami. Je to v pořádku? Někde jsem totiž četl, že bych jim měl strhávat 15% srážkovou daní z příjmu. Díky za radu
Fyzická osoba uzavřela smlouvu dle par.269 OZ o přenechání laboratorní lékařské praxe na dobu 5ti let.Odměna/odstupné/ celkem činí 3 198 000,-Kč. Z toho v r.2011 obdržela 1 000 000 Kč, v r. 2012 obdrží 500 000,-Kč a zbývající část v 60ti splátkách od 1.10.2011 v fakturované výši 28 300,- Kč měsíčně.Fyzická osoba za tuto částku pracuje pro společnost které přenechala lékařskou praxi. Vše vázáno na dosažený obrat r. 2010, v případě nižšího obratu bude zpětně kráceno.V r.2011 tudíž OSVČ obdržela 1 000 000,-Kč a 3 x 28300,- Kč. Bude v r.2011 danit 1 084 900,-Kč,lze užít paušál 40%jako na ostatní příjmy? Nemá povinnost se přihlásit k DPH ? Ostatní laboratorní činnost z které má příjmy je od DPH osvobozena a FO uplatňuje výdaje 40%. Děkuji za odpověď
Dobrý den mám dotaz, zda příjem za prodej pozemku, který vlastním 15 let uvadím v daňovém přiznání a podléhá dani z příjmu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, do konce r.2011 jsem pobírala na syna ZTP rodičovský příspěvěk do 7 let věku, syn má II.stupeň postižení jsem OSVČ (dokumenty o synovi jsem dodávala přílohou vždy). Zálohy na ZP A MSSZ jsem dostala 0,- před měsícem mi přišel doplatek na ZP 7.000,- a na MSSZ 12.000,- (cca) řešila jsem to na příslušných místech, prý i když jsem pobírala RP tak mám povinnost platit zálohy (po dań.přiznání za 2010 mi byly zálohy vypočteny na 0,- na obou institucích) Zálohy jsem doplatila, ale teď nevím jak vyplnit formuláře na ZP a MSSZ nesedí mi čísla nedoplatku. Bohužel ani na ZP ani na MSSZ nejsou schopni mi poradit. Mám činnost jako vedlejší. Prosím o radu. Účetní již třetí takové jobovky neví nesetkávají se s tím často. Předem moc děkuji
Pěkný den, potřebovala bych radu ohledně daňového přiznání - konkrétně odpočet na manželku. V roce 2011 jsem měla příjmy: 36180Kč z mateřské, 31258Kč vyplacená dovolená a 11250 na dohodu. V daňovém přiznání manžela jsem tedy nepožadovala odpočet na manželku, protože mé příjmy byly vyšší než 68000. Paní na FU však tvrdí, že na odpočet máme nárok, přiznání odpravila "v náš prospěch" a odpočet nám přiznala. Jak to tedy je? Nerada bych za pár měsíců či let platila zbytečné penále. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda výměna stávajícího koberce za nový do kancelářských protor v ceně 120 000,- je považováno za pořízení majetku či za běžný náklad. Děkuji M.Dunajová
Dobrý den, v roce 2009 jsem koupila chatu, kterou jsem v roce 2011 pronajímala. V Přiznání k dani z příjmů fyzických osob 2011 napíšu v příloze č. 2 v řádku 201 Příjmy podle §9 zákona. Avšak měla jsme hodně nákladů na opravy chaty. Proto nechci uplatňovat výdaje procentem, když mám plno faktur. Mohu si dát do nákladů i daň z nemovitosti a faktury za odběr elektřiny?
Podnikatel si vzal na leasing s následnou koupí na firmu ojetý osob.vůz v dubnu r.2010 za 400tis.Kč. S leasing.společností uzavřena smlouva na 36 měsíců. Byla smlouva uzavřena na správnou dobu nájmu? Do daňových nákladů za příslušný měsíc může podnikatel zahrnout 1/36 z celkové výše nájmu nebo min.1/54 když vůz patří od.r.2008 do 2.odp.sk.
Dobrý den, prosím o radu. Máme s.r.o., kterou tvoří dva jednatelé, zároveň společníci. Jeden z nich koupil osobní automobil ze svých osobních prostředků. Nyní se rozhodl, že by automobil vložil do majetku firmy s.r.o. Jak se postupuje a jak je to se zaúčtováním? Problém je, že jednatel už peníze zaplatil ze svého osobního účtu předem, ale faktura za nákup automobilu se bude vystavovat až příští týden a může se napsat na s.r.o. Jak by to bylo v účetnictví? Děkuji moc.
Dobrý den, je čas na danove přiznání. A ohledně toho bude i moje otázka. Od roku 2008 jsem byla na materske dovolene, hned po materske dovolene jsem nastoupila na nemocenskou (3.10.2011 - doted). Včera jsem v práci podepsala danove přiznání a účetní mi řekla at si ho podam a dala mi potvrzeni o zdanitelných příjmech atd... Ale ted nechapu, nemocenska se pocita do daní? Rikala at si vyzadam z katastru nemovitosti výpis z bytu jelikoš od roku 2003 zijeme s přítelem ve společné domácnosti a máme 1 dítě. Mohli by jste mi poradit co a jak, jestli to mám podávat. Dekuji za odpoved
Prosím, s.r.o. má v majetku budovu, kterou prodalo. Ještě nebyla odepsána, jak se to řeší? Cena za prodej budovy bude příjem, uplatní si polovinu letošních odpisů a zůstatovou cenu do nákladů. A toto vše bude do daně z příjmů z podnikání PO? A pak musí ještě odvést DPH z kupní ceny nebo kupní cena už je částka s DPH. Prosím, jak to je? Budova je v majetku od roku 1998. Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu ohledně zdanění zisku v s.r.o.. Majitel s.r.o. je jediným jednatelem a zároveň společníkem. Co udělat, aby jsme mohli vyplatit zisk za rok 2010 (lze?) a za rok 2011 a jak to zaúčtovat. Víme, že daň je srážková 15%.Je někde nějaký vzor jak napsat zápis z valné hromady? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zdědila jsem se sestrou byt po naší mamince. Maminka zemřela v říjnu 2010. V roce 2008 byt odkoupila od města do osobního vlastnictví. V 12/2011 jsme podepsali kupní smlouvu, v 1/2012 byl proveden vklad převodu vlastnického práva v katastru nemovitostí. Máme odhad na nemovitost podle příslušné vyhlášky z 12/2011. Je nutné nechat zpracovat nový odhad? Z jaké částky se platí daň z převodu nemovitosti – z kupní ceny nebo z ceny dle odhadu? Maminka v bytě cca 30 let bydlela, po její smrti v bytě nikdo nebydlel. Další nemovitost kupovat nebudeme. Podléhá část kupní ceny, která je vyšší než cena podle odhadu pro dědické řízení, dani z příjmu? Platí se případná daň z příjmu právě z tohoto rozdílu nebo hraje ještě nějakou roli odhad zpracovaný pro účel daně z převodu nemovitosti? Část získaných peněz bych chtěla darovat své dceři. Je vhodné k takto darované částce podepisovat darovací smlouvu? Je dcera povinna podávat daňové přiznání? Předpokládám, že od daňové povinnosti z titulu darovací daně je osvobozena. Pokud bych jí chtěla další část peněz bezúročně půjčit, jedná se z její strany o příjem, který je třeba danit? Poslední dotaz se týká daně z nemovitosti – předpokládám, že vzhledem k zápisu vlastnického práva až v letošním roce, zůstává daňová povinnost pro rok 2012 na nás jako stávajících majitelích. Dostaneme něco zpět? Je nutné se na finančním úřadě nějak odhlašovat nebo stačí, že podá přiznání nový majitel nemovitosti? Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Dotazů je více, jedná se o pro mne velice složitou problematiku.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňových výdajů při pronájmu bytu. Manžel v roce 2002 koupil byt v družstevním vlastnictví (za více než 1 mil. Kč). Tento byt byl v roce 2011 převeden do osobního vlastnictví, ve smlouvě o převodu bytu je napsáno, že "převodce prodává bytovou jednotku s podílem na spol. částech budovy za kupní cenu 88000Kč." Byt od konce roku 2011 pronajímáme. Je možné tuto bytovou jednotku daňově odepisovat? A jak by v tomto případě měla být stanovena cena, ze které se budou odpisy počítat?Děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, koncem roku 2010 mi manžel daroval polovinu domu, který měl do té doby výlučně ve svém vlastnictví. Chci se zeptat, zda jsem byla nebo jsem povinna podat přiznání k dani z nemovitosti na svou nabytou polovinu. Podotýkám, že manžel platí daň z nemovitosti pořád stejně jako platil předtím tzn. na celý dům. Pokud musím podat přiznání, chtěla bych vědět jak mám postupovat a jak tuto daň vypočítat. Budu nějakým způsobem penalizovaná, pokud jsem toto přiznání nepodala včas?? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na odpočet DPH při nákupu osobního automobilu. OSVČ, plátce DPH, kupuje nový automobil. Bude používán pouze pro podnikatelské účely. DPH na vstupu si odečte. Výdaje uplatňuje paušálem. Může si uplatňovat také odpočet DPH na všechna zdanitelných plnění týkající se automobilu (benzín, servis, pneumatiky...- je to tak? Musí vést knihu jízd?(Musí ji vést i v případě, že by upustil od odpočtu DPH u benzínu atd. a odečetl by si jen DPH při koupi automobilu?). Velice děkuji.