FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pořídil jsem si nemovitost - garáž do osobního vlastnictví. Co je třeba učinit z hlediska daňových přiznání a placení daní - jakou daň budu muset zaplatit a kdy? Garáž jsem koupil začátkem dubna. Děkuji.
Chtěla bych se zeptat zda je možné nakoupený majetak na leasing pronajímat třetí osobě a ve které zákoně nebo ustanovení bych se dočetla všechny bližší informace o tomto druhu nákupu majetku.
Ke své absolvenské práci bych potřebovala získat informace, nebo podklady pro stručné zpracování ekologické dani, ale zatim jsem nenarazila na nějaké konkrétnější informace. A proto se obracím na Vás jestli by jste mi nezdělili kde bych tyto informace měla hledat (knihy publikace, internetová adresa.....)Předem moc děkuji Jiřišťová
Dobrý den. Známý potřebuje půjčit peníze. Můžete mi prosím poradit, zda je výhodnější smlouva o půjčce, nebo směnka? Se směnkou nemám vůbec žádné zkušenosti. Máte k dispozici nějaký předtisk směnky? Jaké má mít náležitosti? Jedná se o soukromou půjčku. Děkuji za odpověď. Jan Novák
V březnu 2001 pořádala naše firma (s.r.o.) sportovní akci o účasti cca 150 hráčů a návštěvníků z celé republiky a zahraničí. V prostorách sportovního areálu i na internetu jsme svou firmu propagovali formou informačních cedulí, tiskovin, internet.odkazu a našimi výrobky, které jsme předali jako ceny. Ráda bych věděla, zda je daňově uznatelným výdajem platba za pronájem sportovní haly a nákup materiálu na výrobu našeho zboží (v tomto případě předaných cen). Děkuji předem za odpověď, Hana Lišková
Dobrý den, nevím jak pro účely silniční daně správně zařadit automobil Škoda 1203, v technickém průkaze má - dodávkový valníkový automobil. Mohu ho brát jako osobní nebo nákladní.
Dobry den, mam nasledujici dotaz. (jsem fyzicka osoba a platce DPH) Prodavam (jsem autorem) software. Tento software je umisten na nosici CD-ROM a prodava se spolu s uzivatelskou priruckou. Tento komplet prodavam s 5% DPH. Jedna odberatelska firma podminila odber vetsiho mnozstvi tohoto produktu tim, ze chce mit vystavenou fakturu ale s DPH 22%. Nevidel jsem v tom zadny problem. Pak mi ale ucetni rekl, ze v pripade kontroly FU by se mohli zajimat o to, proc mam jednu fakturu s 22% a tudiz proc je nemam vsechny s 22%. Navrhl abych si podal zadost o zavaznou informaci o sazebnim zarazeni zbozi. Tam mi rekli, ze SOFTWARE neni zbozi a ze sazebne mne mohou zaradit jen nosic (CD-ROM) a to je vzdy s 22%. Ja ale tyto nosice CD-ROM (lisovane) nakupuji od dodavatele s DPH 5%. Proto se ptam, jak tento konkretni problem osetrit, pripadne, jestli moje obava z vytky FU je opodstatnena. Dekuji za odpoved S pozdravem Dan Hofbauer danhofbauer@email.cz
Koupila jsem podíl na domě -odpovídajíci podílu mého bytu (nikoli byt). Současně jsme s ostatními nájemníky museli koupit i podíl odpovídající jednomu volnému bytu. V domě všichni vlastníci tohoto podílu již 2 roky bytu bydlí.Pokud hodláme podíl odpovídající tomuto volnému bytu odprodat vztahuje se na nás ozvobození od daňě z příjmu? Děkuji
Náš zaměstnanec vyjíždí do ciziny, kde zahraničnímu partneru poskytuje konzultace. Po návratu zaměstnance na základě dohody (smlouvy) fakturujeme našemu partneru výlohy s touto cestou spojené ( letenka, stravné, ubytování atd.). Nejsme si jisti, zda z hlediska DPH se jedná o plnění, které není zdanitelné nebo zda jde o vývoz služeb.
Poradi mi nekdo, kde ziskat podrobnejsi informace ohledne faktoru ovlivnujicich stanoveni leasingove ceny, zejm. leasingove uroceni. Dekuji mnohokrat za jakoukoliv radu.
Prosim o odpoved na moje otazky. Potrebuji zivnostensky list, kdyz chci jako podnikatel vykonavat vyucovani nemeckeho jazyka ve skolkach. Kdyz ano, ktere podminky musim splnit.Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu v Hradci Kralove, nyni ziji uz 20 roku v Rakousku. Dale by me zajimalo, kde se daji sehnat nejake platne tabilky, ve kterych je definovano, kolik se plati dan z vydelku. A take, kde zjistim, kolik musim platit jako podnikatel duchodove, socialni a zdravotni pojisteni. Mockrat dekuji.
podle jaké účetní osnovy účtuje nadace a nadační fond? Poradili by jste mi prosím nějakou literaturu, která by se touto problematikou zabývala?
Mam prijmy ze SVC (autorska cinnost) a koupil jsem si na leasing automobil, ktery pouzivam jak na tuto cinnost, tak pro soukrome ucely. Uz dva roky si uplatnuji do nakladu na SVC pomernou cast leasingovych splatek a dalsich nakladu na provoz automobilu. Protoze v letosnim roce koncim s autorskou cinnosti, nebudu si uz tyto naklady dale uplatnovat - nadale uz budu mit prijmy pouze ze zavisle cinnosti. Plati pro me nejaka omezeni v pripade prodeje automobilu nebo jeho dalsiho pouzivani pouze na soukrome ucely? Muzu jednoduse ukoncit vedeni ucetnictvi, pokud budu auto jeste rok splacet? Autorska cinnost se provozuje bez zivnostenskeho listu, takze ani nemuzu prevest auto na firmu po splaceni leasingu?
Naše společnost vyslala zaměstnance na zahraniční služební cestu do Spojených arabských emirátů.V sobotu 10.3.2001 ? překročení státní hranice v 10.00 hod., odlet do SAE. V neděli 18.3.2001 ? překročení státní hranice v 6.00 hod. ,návrat do ČR. Záloha na cestovné vyplacena v zahraniční měně USD. Jaká náleží zaměstnanci výše stravného v zahraniční měně za tuto uskutečněnou zahraniční služební cestu? Prosím tímto o odpověď na můj dotaz. Předem děkuji. Ve Znojmě 13.4.2001 KASALI, s.r.o. P. Jilková
Došlo od 1.1.2001 k podstatné změně při vedení jedn. účetnictví FO? Konkrétně mě zajímají změny ve vedení pen. deníku ve vztahu k závěrečným ročním operacím. Prý do výdajů musí být zahrnuto vše, a korekce se dělá až v daňovém přiznání. Je to pravda? Děkuji.
Dobry den, zajimal by me postup cestovni kancelare platce DPH, ktera nakupuje ubytovani, stravovani apod. a s provizi je prefakturovava jine CK. Jake sazby ma uplatnit? Dekuji
Vážení Jsem student a ve škole jsem se dostal s naší učitelkou účetnictví do drobného sporu o účtování výplaty mezd bezhotovostně. Jsem přesvědčen, že správný postup (vyjma srážky na pojištění, záloha na daň a pod.) je: 1) Předpis na mzdy 521/331 2) Výplata mezd 331/221 Učitelkou prezentovaný postup je: 1) Předpis na mzdy 521/331 2) Převod pro výplaty 331/325,379 3) Výplata 325,379/221 ---- Domnívám se, že operace pod bodem 2) se týká pouze srážek. S pozdravem Tomáš Smrčka
Provedl jsem bezúplatný převod obchodního podílu na své dva syny.Jakou daň zaplatím finančnímu úřadu.Podíl každého za synů nepřesahuje 1 000 000 Kč. Děkuji za odpověď
Koncem roku 1999 byla Komerční bankou vystavena na firmu s.r.o. depozitní směnka s datem splatnosti 4.1.2000 a s vyčíslením výše úroků a výši daně. Započítává se tato sražená daň na celkovou daňovou povinnost dle §36 odst.6, nebo je daní konečnou a připsaný úrok z této směnky se nezahrnuje do základu daně dle §23 odst. 4 bod a) zákona o daních z příjmů?
Kolik cini odvody, respektive jak je spocitat?Jde o odvody na socialni a zdravotni pojisteni v pripade ze do 30dubna budu v zamestnaneckem pomeru a od 1.kvetna budu samostatne podnikat na ZL ? Za sproztredkovani sluzeb mi pak bude klient platit bez fakturace na zaklade mandatni smlouvy castku cca 15 000kc? Jak a podle ceho se da stanovit, kolik zaplatim za zdravotni, socialni pojisteni a kolik zaplatim dan? Dekuji Drozd