FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Rad bych se zeptal jak je to s dani z prijmu u studentu? Jestli jsou nejak zvyhodneni. Dekuji
Budeme kupovat pozemek na stavbu garáže. Budeme platit daň z převodu? Kdo ji bude platit? Děkuji Hanulíková, Vyškov
Dań darovací. Prosím o informaci, zda-li se v dohledné době připravuje změna sazeb u daně darovací. Plus jak je možné být od této daně osvobozen. Děkuji a jsem s pozdravem, J.C.
Dobrý den, jsem podnikatel, fyzická osoba, na vlastní žádost zapsán v obchodním rejstříku.V Lednu 2001 jsem soud požádal o vymazání zápisu, jež by mělo proběhnout do ca. 3-6 měsíců. Zajímá mě, od kdy může vást moje firma jednoduché účetnictví a pokud bude vymazání provedené v průběhu tohoto roku 2001, zda můžu v daňovém přiznání za rok 2001 odvést daně v soustavě jednoduchého účetnictví. Děkuji p.Petrovič
Vážení, prosím o odpověď na následující dotaz. Pronajímáme nebytové prostory jak plátcům DPH (nájem podléhá dani) tak neplátcům DPH. V roce 2000 jsme nakoupili hmotný investiční majetek ? počítač a uplatnili jsme si plný nárok na odpočet DPH. V roce 2001 využíváme počítač jak pro plnění uskutečněná, tak i pro plnění osvobozená od DPH dle § 25. Musíme v roce 2001 provést úpravu odpočtu dle § 22 zákona o DPH? Děkuji. S pozdravem Anna Matyášová Valašské Klobouky
Prodal jsem byt, jehož vlastníkem jsem nebyl déle jak 2 roky. Byt jsem koupil od osoby, která jej odkoupila od podniku za odhadní cenu 120 tis. Kč a obratem mi ho prodala za tržní 330 tis. Kč. Samozřejmě vše přihlásila ke zdanění na FÚ. Byt jsem prodal také za částku 330 tis. Kč. FÚ chce nyní aktuální odhad bytu. Jakou budu platit daň, když mi odhadce provede shodný odhad? Bude to pouze daň z převodu nemovitosti s odhadní ceny, když jsem na tom nic nevydělal?
Nakoupili jsme a zařadili do majetku výherní hrací přístroj . Protože nemáme příslušná oprávnění, dali jsme tento přístroj do provozování společnosti XY s r.o. . Při rozdělování tržeb je postupováno následujícím způsobem: 1) společnost XY = provozovatel a) výnosy - 100 % celkových tržeb z VHP - osvobozeno od DPH dle § 34 b) náklady - podíl vyplacený obstaravateli ? 40% z tržeb - nárok na odpočet DPH 5% - 2) společnost RELYFO=obstaravatel a) výnosy ? 40% z celkových tržeb - odvedeno DPH 5% b) náklady - žádné Prosíme o stanovisko, zda není následující postup v rozporu se zákonem o dani z příjmu a zákonem o DPH. Můžeme si uplatnit celý nárok na odpočet DPH při nákupu výherního hracího přístroje? Děkuji. S pozdravem Anna Matyášová Valašské Klobouky
Prosím, kde se dozvím více o účtování pro prodejnu zeleniny - povolené procenta na odpisy zboží s prošlou zárukou, krádeže, ..., jak a kdy zaúčtovat. Děkuji
Kde najdu informaci o tom, u kterých přijatých zdanitelných plnění (konkrétní příklady) mám nárok na odpočet daně v plné výši a kde musím nárok zkracovat? Konkrétně by mě zajímaly kancelářské potřeby, odborná literatura, poštovné, poplatky za provoz mobilního telefonu, benzín do firemního auta a nákup součástí do počítače (např. nový disk) a softwaru. Myslím, že by se našly i další položky, které nejsou specifické, ale vyskytují se u řady podnikatelů.
Jsme založeni jako sdružení motorkářů. Od různých organizací přijímáme finanční dary, které používáme na financování svých akcí. Do peněžního deníku tedy zapíši částku daru jako příjem na základě darovací smlouvy. Otázkou je zda musím čerpání těchto prostředků dokládat vždy účty (dokladem). Někdy je obtížné získat od fyzické osoby doklad za službu, kterou pro naše sdružení vykonala. Stačí, když pouze uvedu do peněžního deníku částku jako výdaj a uvedu na co byla vynaložena? Předem děkuji.
Dne 4.3.01 jsem vložila do sekce Daňové a účetní poradenství dotaz Vámi evidovaný pod číslem 4174. Tento dotaz nebyl dosud zodpovězen. Jaké máte odpovědní lhůty? Mohu ještě očekávat odpověď na můj dotaz? Děkuji za vaši odpověď. Uživatel 3184.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit s následujícím problémem: OSVČ - neplátce DPH si pořídila minulý rok pro osobní potřebu přívěs. vozík (1 náprava - do 1t,43000 Kč), který nevložila do obch. majetku, ale nyní by ho chtěla používat i pro podnikání, mohli byste mi popsat celý postup provedení tohoto případu (VPD, odpisování)? V jaké odpisové skupině lze tento majetek najít? V případě, že by zůstal v osobním vlastnictví, je možné platit silniční daň pouze za dny, kdy byl používán? Děkuji za odpověď.
Existuje nějaký předpis, pro používání bankovního účtu pro podnikání-fyzické osoby? Je možno zařadit do podnikání sporožirový účet, kde zároveň dostávám platby za služby od odběratelů a také mi podnik připisuje pravidelně měsíční výplatu. Děkuji za odpověď.
Jsme obč. sdruž. Máme zaměstnance-účetní na vedlejší pracovní poměr. Na smlouvě je uvedena kontace prvotních dokladů a archivace dokladů. Tento zaměstnanec má živnostenský list, na kterém je pojištěný proti chybě, proto nám chce sestavování daňových přiznání a výpočty ostatních odvodů fakturovat, aby se mu na to vztahovalo pojištění. Je to tak v pořádku?
Hlavně jak ho zadat, abyste ho dostali????
Dobrý den, měl bych na Vás jeden dotaz k technickému zhodnocení. Příklad. Jsme v nájmu a investujeme 1.000.000 Kč do zhodnocení nemovitosti. Účetně odepisujeme 10let, daňově 30 let (nevím je-li to přesné, ale to nevadí pro tento příklad). Po deseti letech končí smlouva a my odcházíme. Majitel podepsal závazek zpětného odkupu technického zhodnocení při podpisu smlouvy na začátku nájemního vztahu. Účetně je tedy investice plně odepasná, ale daňově pouze z 33%, tzn. zůstává 666.666Kč k odpisu. Otázka zní. Co kupuje majitel a za jakou cenu (0 nebo 666.666Kč) a jak je to se zdaněním jeho nepeněžitého příjmu, pokud lze toto takto klasifikovat.Má s tím nějaké výdaje formou zdanění? A jak se tento prodej projeví u nás. Děkuji za odpověď S pozdravem Jan Diviš
Je nutno vlastnoručně podepisovat str. 2 daň. přiznání DPH jak vyžadují pracovníci fin. úřadů? Jedná se o tiskopisy tištěné na PC, t.zn buď 4 listy jednostranné nebo 2 listy oboustranné. V kterém předpise je tato povinnost stanovena? Děkuji za odpověď. Šturma
Jsem instalatér, vedu JÚ a jsem plátce DPH. Potřeboval bych poradit ohledně výše DPH při fakturaci zákazníkovi. Jedná se o koupelnový nábytek, který je s umývadlem a zrcadlem. Jakou výši DPH použít 5% nebo 22%. Děkuji
Přijímám na MO prodejně platební karty, jsem plátce DPH. Vedu položkovou evidenci sortimentu, na všechny prodeje vystavuji daňové doklady. Systém při uzávěrce provede sumarizaci za platby kartou dle jedn. ZD. Platby (mínus poplatky, či provize bank) přichází na BÚ. Jak mám správně účtovat v jednoduchém účetnictví ??? (celý proces od platby kartou zákazníkem, záznamní povinnost k DPH, zaúčtování do příjmů, převod peněz na můj účet, provize bank. Děkuji. Ing. Petr Nevjelík
Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem kde je možno naleznout tzv. kilometrovné to je když používám soukromý osobní automobil k podnikání.V současné době by mněla být částka 3,30 Kč.Občas se tato částka mění.Děkuji za odpověď. S pozdravem Jura