FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zajímalo by mne jak lze uplatňovat do výdajů pev…

Zajímalo by mne jak lze uplatňovat do výdajů pev.tel.linku u OSVČ. Tel.linka není vedena jako podnikatelská, ale OSVČ hodně telefonuje.(Např.kdo pracuje jako sjednatel různých pojištění nebo staveb.spoření musí hodně telefonovat a klientům po telefonu vysvětlovat podmínky pojištění nebo spoření) Kolik % z celkového účtu lze dávat do nákladů? Co např. OSVČ, který je plátce DPH (zase z jiného oboru než pojišťovnictví), může udělat odpočet DPH z alikvotní částky (spočtené koeficientem dle zákona o DPH)? Děkuji za odpověď Jana S.

Prosím o radu-jedná se o používání firemního vozu…

Prosím o radu-jedná se o používání firemního vozu-firma si určila, že zaměstnancům, kteří používají firemní vůz, hradí cestu do práce a z práce do 30 km denně. Nikomu není přidaňováno k platu 1% z p.c. vozu, protože auto není jinak používáno k soukr.jízdám. Jak je toto posuzováno z daňového hlediska? Měla by firma nějak krátit výdaje na PHM? (Dost těžko se posuzují cesty do práce - z práce, protože se jedná o obch.zástupce, kteří jsou stále na cestách za klienty i několik dnů, mnohdy jednou rovnou z kanceláře na sl.cestu, někdy z domova). Děkuji za odpověď Jana S.

Mame zajem nasemu pracovnikovi pronajmout byt,…

Mame zajem nasemu pracovnikovi pronajmout byt, pokud najemni smlouva bude napsana na nai firmu je mozne si tento najem dat do nakladu?Dekuji.

Dobrý den, pronajímáme zařízení na dobu určitou…

Dobrý den, pronajímáme zařízení na dobu určitou osobě se zvláštním vztahem k naší společnosti (přes třetí firmu je naším akcionářem) za účelem testování funkčnosti zařízení za částku 0,-Kč po dobu 24 měsíců. Budeme muset odvádět DPH a v jaké sazbě?

Dobrý den, fyzická osoba (OSVČ) předčasně…

Dobrý den, fyzická osoba (OSVČ) předčasně ukončila leasingovou smlouvu, která byla sjednána na 42 měsíců. Do doby ukončení bylo zaplaceno 35 splátek + 1 navýšená splátka. Se zprostředkovatelem, zastupujícím leasingovou společnost u nás v kraji byla uzavřena smlouva, kde se tento zprostředkovatel zavazuje odkoupit předmět leasingové smlouvy místo fyzické osoby. Znamená to, že fyzická osoba (účtuje v JÚ), zaplatila pouze poplatek za předčasné odstoupení od smlouvy + doplatila finanční služby, ale samotný odkup předmětu leasingu se jí netýká. Jedná se tedy o čistě operativní leasing, nebo jsou zde omezující podmínky daňové uznatelnosti leasingových splátek? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych se dozvědět více…

Dobrý den, potřebovala bych se dozvědět více informaací o účtování cizinců, pracujících u nás na ŽL. Názory se různí v tom,že mohou cizinci uplatňovat výdaje paušálem. Pokud mohou, jak je to např. se zdrav.pojištěním, které musí zaplatit na rok dopředu? Je celé ZP výdajem pro rok, kdy ZP zaplatí (např od června 2000 do června 2001) nebo by se mělo nějak časově rozlišit? Jak je to se soc.poj.? Když si tady cizinec platí SP je nějaký převod zápočtu odprac.roků do jeho země? Kde bych se dočetla podrobnosti nebo existuje nějaká vyhláška? Děkuji za odpověď. Jana S.

Vážení přátelé, snažím se již po několikáté(…

Vážení přátelé, snažím se již po několikáté( asi po stopadesátý) napsat dotaz, ale moc se mi to nedaří.(Počítač chce stále heslo ač ho mám zadané a dotaz vždy zmizí). Nevím co dělám špatně. Tak snad konečně už se mi podaří dotazy odeslat. Prosím o radu: ohledně účtování v TJ - dosud TJ vedla JÚ, příjmy na činnost - z dotací a členských příspěvků. To již nestačilo pokrýt náklady na provoz tělových.zařízení, tak TJ začala pronajímat sportoviště a reklamní plochy na fotbal. hřišti ("Smlouvy o pronájmu reklamní plochy"). Je tato činnost posuzována jako hospodářská činnost? Musí mít TJ živn.list na tento druh pronájmu? Musí vést od r. 2001 podvojné účetnictví? Nebo od jaké výše obratu je povinnost vést PÚ? Jak se posuzuje - daňově- tzv. kalorné vyplácené hráčům? Je daňově uznatelné nebo musí být hrazeno z čistého zisku? Jak by měl vypadat cesťák hráčů na zápasy, když není zajištěna hromadná přeprava a jedou soukromými vozy (např. 3-4 vozy na jeden zápas) Musí řidič vozu vypisovat na každý zápas cesťák nebo je možné nějaké zjednodušení? Jak se posuzuje občerstvení hráčů při zápasech (i soupeřů). Je hrazeno ze zisku nebo mají TJ nějakou vyjímku? Kde bych se dočetla o této problematice nebo kde si mohu zajistit proškolení? (Ráda zaplatím i individuální konzultaci). jinak o struktuře TJ: všichni jsme dobrovolní funkcionáři (nebo jak to nazvat) - tedy neplacení, pouze máme jednoho zaměstnance - správce sokolovny na HPP. Nerada bych udělala nějakou chybu v účtování, ale nevím kde se zeptat abych postupovala správně a v souladu s předpisy nebo zákony.(Pro jistotu dělám daňové přiznání právn.osob účtujících v soustavě JÚ). Kdo mně prosím Vás poradí? Další dotaz co mě trápí: OSVČ účtuje v JÚ, plátce DPH - předčasně ukončí leasing na auto.(Leasing měl skončit v 6/01 a skončí v 3/01). Nová leasing.spol. na sebe převezme zbytek leasing.splátek a zároveň odkoupí původní vůz. OSVČ vystaví fakturu na odkoupení vozu (bez DPH), která je vyšší, než zůstatková cena původního vozu spočtená dle ZDP rovnoměr.odpisem (a zárověň je ve faktuře odečtena alikvotní část doplatku leasingu). Jsou daňově uznatelné dosud uplatněné výdaje spojené s leasingem? Mohu za 1-3/01 uplatnit výdaje 3/36 nákladů, nebo už není nárok? Kdo by mně poradil s účtováním v JÚ? (Je mi jasné, že prodejní cena by šla do daň.příjmů) Jak by to bylo s výdaji a faktickou zůstatkovou cenou vozu? Je zůstat.cena spočtená dle ZDP daň.účinná? Poradíte mi? Doufám, že už se konečně moje dotazy dostanou někam k odborníkům. Na odpovědˇse těší Jana

Zajímalo by mě, v jaké výši jsou sazby DPH v…

Zajímalo by mě, v jaké výši jsou sazby DPH v Maďarsku.

Chtěl bych se zeptat, jestli memáme u nás v ČR…

Chtěl bych se zeptat, jestli memáme u nás v ČR takový poplatek (jako na Slovensku), že do určitého obratu, nemusí soukromník vést účetnictví a starat se o daně, když státu zaplatí, třeba 20tis?

V Hospodářských novinách jsem se dočetl, že lze…

V Hospodářských novinách jsem se dočetl, že lze stáhnout z Vaší stránky aplikaci pro vyplnění daňového přiznání. Zjistil jsem, že to ale nejde. Jde o mylnou informaci HN nebo nejste seriózní firma ?

Vážení, prosím o odpověď na následující dotaz: …

Vážení, prosím o odpověď na následující dotaz: Vedu knihu jízd firemní a soukromou. Jsem plátce DPH. Automobil je firemní. Jsem povinna vystavovat doklad o použití z PHM nebo v poměru ujetých kilometrů i z ostatních daňových dokladů, např. opravy auta, mytí, náhr. díly atd.? Jaká je metodika při výpočtu o dokladu o použití: a) počet km x prům.cena PHM zjištěná z dokladů x prům.spotřeba (l)/100; anebo b) počet km soukromých/počet km celkových x základy daň. dokladů PHM za dané období = základ dokladu o použití x 22 % = celkem ? Za tento i dříve promptně zodpovězené dotazy velice děkuji. Anna Matyášová Valašské Klobouky

Jsem OSVČ,v prosinci 2000 jsem pořizovala počítač…

Jsem OSVČ,v prosinci 2000 jsem pořizovala počítač na leasing,ale na jméno mého manžela,mně by ho LS vzhledem k mým zatím nízkým příjmům nedala.Jakým způsobem dostanu do daňových nákladů celou hodnotu počítače, který používám k podnikatelským účelům?

FO, vede JÚ, plátce DPH, v majetku má osobní…

FO, vede JÚ, plátce DPH, v majetku má osobní automobil od 04/1999 (délka leasingu 4 roky) - rozhodla se tento osobní automobil z podnikání vyřadit - finanční leasing automobilu přenechá bratrovi. Můžete mi prosím poradit při řešení tohoto případu, jak postupovat, aby vše z účetního hlediska proběhlo správně? Za jakou cenu se má osobní automobil bratrovi (jedná se o osobu blízkou) prodat, je třeba znalecký posudek k určení prodejní ceny, ... Děkuji.

Dobry den, nezlobte se, ze se na Vas zase…

Dobry den, nezlobte se, ze se na Vas zase obracim, ale vy jste asi jedini, kteri mi na moje otazky muzete odpovedet. Ja zde v Rakousku chodim od uradu k uradu, ale vsude se dozvim neco jineho. Ona totiz moje situace pro zdejsi instituce asi neni jednoducha. Takz Vas jeste jednou prosim o pomoc pri mych otazkach. 1. Jestlize jako Rakouska obcanka budu jako podnikatel pracovat, je pro me jedno kde budu mit trvale bydliste, nebo spocivaji nekde nejake prednosti nebo naopak nejake tezkosti ? Co je pro me hlevne financne vyhodnejsi ? 2. Muzu si vybrat,kde, v ktere zemi v Rakousku nebo v Ceske republice, budu platit dane z prijmu. Nebo je to uzakonene, ze dan z prijmu musim platit v urcite zemi ( bud tam kde pracuji, nehlede na trvale bydliste, nebo v te zemi kde mam trvale bydliste)? 3. V pripade, ze budu platit dan z prijmu v Ceske republice, je mozne, abych zdravotni a socialni pojisteni platila v Rakousku ? 4. Kolik roku musim odpracovat v Ceske republice, abych mela narok na düchod, a jak se vapocitava duchod? Existuje nejaka forma, podle ktere se da duchod vypocitat? 5. Kdyz dostanu muj zivnostensky list, jako obcanka EU nemusim zadat o povoleni k pobytu, kam jeste vsude musim jit, kde, na kterych uradech se musim vsude prihlasit, abych jako ucitelka nemeckeho jazyka ve skolkach mohla v klidu zacit pracovat? Vazeni, mockrat Vam predem za Vase odpovedi DEKUJI !!! Vankova Jarmila

je možné podat opravné daňové přiznání k dani z…

je možné podat opravné daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob? Mám oříjem pouze ze závislé činnosti a dne 24.4. se mi podařilo z naší účtárny získat kopii daňového přiznání, ze které jsem zjistil, že mi v roce 2000 nebylo provedeno snížení základu daně vzhledem k faktu, že moje manželka byla na mateřské dovolené. Poku není možné podat opravné daňové přiznání, je možné odpovídající částku vymáhat po zaměstnavateli?

Jsem fyzická osoba /živnostník/. Jsem pojištěn u…

Jsem fyzická osoba /živnostník/. Jsem pojištěn u soukromé pojišťovny na vyplácení denní dávky/přesněji pojištění přerušení provozu/ v případě prac. neschopnosti. Byl jsem nemocen a byla mi vyplácena dávka za PN. Nevím, zda se jedná o zdanitelný příjem či nikoli. V případě, že se jedná o zdanitelný příjem, o jaký druh příjmu se jedná. Děkuji za odpověď.

Prosím o sdělení stanoviska, jakým kurzem provést…

Prosím o sdělení stanoviska, jakým kurzem provést vyúčtování poskytnuté zálohy. Př. zaměstnanec byl vyslán na zahr.prac.cestu a 1.4.01 mu byla poskytnuta záloha ve výši např.500,-DEM. Směrnicí máme stanoveno, že vyúčtování zahr.prac.cesty bude kurzem v den poskytnutí zálohy. Použije účetní jednotka tento kurz i při vyúčtování zálohy, která byla poskytnuta vyšší než bylo čerpání stravného (zaměstnanec směnu z DEM na jinou měnu nikde neprovedl) a zaměstnancec ji 10.4.01 vrátil zpět do pokladny v DEM. Použije se kurs opět z 1.4.01 nebo z 10.4.01, kdy zálohu vyučtováváme? (V §21 ods.5 je v poslední větě odkaz na ods.2, kde je psáno, že pro určení korunové hodnoty stravného se použijí kurzy ... a platné v den určení výše zálohy. Použije se toto ustanovení i pro stanovení kurzu při vyúčtování zálohy_?) Prosím tímto o odpověď na můj dotaz. Děkuji P. Jilková

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu…

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu. Zemědělské družstvo nakoupilo investiční majetek zařazený do 2. odpisové skupiny. Předpokládá se, že během dalších 3 let bude výroba stále ztrátová nebo jen málo zisková, teprve v pozdějším období se počítá s větším a trvalým ziskem. Jakou metodu účetních a daňových odpisů byste doporučili. A v jakém případě je nejvhodnější použití rovnoměrných daňových odpisů? Děkuji. Martínková Lenka

Jako fyzická osoba - podnikatel bych se ráda…

Jako fyzická osoba - podnikatel bych se ráda dověděla, zda jsou daňově uznatelné placené měsíční anuitní splátky plynoucí z uzavřené "smlouvy o půjčce" s fyzickou osobou.

OSVČ ( jednoduché účetnictví) chce darovat…

OSVČ ( jednoduché účetnictví) chce darovat automobil pořízený formou finančního leasingu synovi , který byl do obchod.majetku zařazen v r. 1999. Může postupovat následujícím způsobem ? 1. OSVČ vyřadí auto z obchodního majetku pro osobní potřebu ( uvedená operace je daňově neutrální - nedochází k prodeji, nejsou navýšeny zdanitelné příjmy) 2. na základě darovací smlouvy (cena pro účel darovací daně je stanovena znaleckým posudkem) daruje auto synovi 3. syn zaplatí darovací daň (1%) z odhadní ceny ( pokud by k darování došlo 1 rok po vyřazení z obchodního majetku - darování by bylo osvobozeno od darovací daně) 4. syn ( rovněž OSVČ ) se rozhodne následně, zda zařadí automobil do obchodního majektu či ne ( pokud zařadí do obchodního majetku a vstupní cena tj. cena pro účely daně darovací bude vyšší než 40 tis.Kč může uplatnit do daňových výdajů odpisy ) Děkujeme za odpověď.