FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážení, má otázka: DPH na výstupu: popis…

Vážení, má otázka: DPH na výstupu: popis předmětů laserovou technologií 1/ jenom služba - zboží, výrobky dodané /někdy toto zboží je určeno jako reklamní/ 2/ zboží vlastní + popis /rozděluje se DPH na zboží a službu/ Děkuji a přeji pěkný den

Vážení, žádám Vás o odpověď na následující otázku…

Vážení, žádám Vás o odpověď na následující otázku. Mám hlavní pracovní poměr, který mi přináší nadpoloviční příjem. Dále mám soukromou firmu, která je okrajovým zdrojem příjmů. Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, případě ukončení hlavního pracovního poměru. Musel bych platit zálohy na daň z příjmu, na sociální a zdravotní pojištění. Na čem závisí jejich výše. Za odpověď děkuji. S pozdravem J. Pospíchal

1. OSVČ (JÚ, plátce DPH) vyřadil automobil …

1. OSVČ (JÚ, plátce DPH) vyřadil automobil (původně pořízený na leasing) z obchodního majetku pro osobní potřebu. Považuje se z hlediska DPH uvedená skutečnost za zdanitelné plnění nebo vzhledem k tomu , že jde o vyřazení majetku , u kterého nebyl uplatněn odpočet daně ( byl uplatňován pouze z přirážky nad vstupní cenu předmětu leasingu ) se nejedná o zdanitelné plnění a DPH na výstupu nebude uplatňováno ? 2. Účastník sdružení bez právní subjektivity vnesl do sdružení automobil ( byl vymezen jednotlivě) , který má zahrnut ve svém obchodním majetku. Tento automobil pak užívají pro činnost v rámci sdružení všichni účastníci ( mimo rámec činnosti sdružení není využíván). Jakým způsobem uplatňovat výdaje spojené s tímto autem. Ve vztahu k PHM lze uplatnit postup, kdy výdaje na PHM se účtují ve sdružení v prokázané výši a v závěru roku jsou rozděleny na jednotlivé účastníky v poměru jejich podílu na společných výdajích nebo si výdaje na PHM uplatní každý účastník samostatně (v poměru stanoveném dle knihy jízd podle toho jak často využíval předmětný automobil). Lze základní údržbu takového automobilu vnímat jako solidární závazek a náklady na ni rozdělovat mezi účastníky dle podílu na společných výdajích. Náklady nad rámec běžné údržby ? opravy, technické zhodnocení, silniční daň by si uplatňoval pouze vlastník automobilu. Děkujeme za odpověď.

Dobrý den, mám k Vám dotaz týkající se výše nájmu…

Dobrý den, mám k Vám dotaz týkající se výše nájmu za zastavěné a manipulační plochy, které užíváme k zemědělské činnosti. Jedná se o sdělení ceny obvyklé. Děkuji. J.G.

Zdravim. Jak zauctovat prijeti vzorku (zidle) ze…

Zdravim. Jak zauctovat prijeti vzorku (zidle) ze zahranici, kdy nam firma, ktera obstarala procleni a doruceni uctuje 1253 kc celkem z toho 100 Kc clo, 300 Kc sluzba a zbytek Kc DPH. JInak za vzorek nic neplatime. Muzeme si DPH narokovat a co je vlastne zaklad - k cemu se DPH vztahuje?

Povinná pracovní přestávka zaměstnance se…

Povinná pracovní přestávka zaměstnance se nezapočítává do odpracované prac. doby a tudíž je neplacená. Lze považovat úraz, který si zaměstnanec způsobí během této přestávky(jde si např koupit svačinu) za pracovní úraz?

Chtela jsem se zeptat na daň, kdyz mam uzavrenou…

Chtela jsem se zeptat na daň, kdyz mam uzavrenou dohodu o provedeni prace. V jako vysi se odvadi. Jestli je to nejak odstupnovane dle vydelku nebo ne. Dekuji moc. PS: Moje kamaradka z Ruska ji chce tez podepsat. Ma stejne dane jako ja.

Je povinnost v neziskové sféře poskytovat 5.…

Je povinnost v neziskové sféře poskytovat 5. týden dovolené?

Dobrý den. Jsem OSVČ plátce DPH-"klasický" drobný…

Dobrý den. Jsem OSVČ plátce DPH-"klasický" drobný živnostník. Účetnictví mi zpracovává účetní. Krom paušální sazby si účtuje cca 15 Kč za zaúčtování jednoho daňového dokladu - faktury přijaté či vydané nebo paragonu přijatého či vydaného. U drobných položek do 100 Kč se mi v takovém případě nevyplatí ani účtenky do účetnictví dávat neboť cena za zaúčtování vyrovná nebo dokonce převýší hodnotu DPH. Kamarád mi radil vystavovat pro drobnější zboží tzv. hromadný doklad. Znamenalo by to např. při kusovém prodeji napájecích článků vystavit každému zákazníku řádný paragon a místo založení jeho kopie do mého účetnictví si za nějakou dobu pro sebe vystavit jediný paragon s výpisem všech položek jednotlivých zákazníků a s jediným datumem. Je tento postup možný ? A pokud je, za jakých podmínek ? Nevím, zda je přípustné dát jiný paragon zákazníkovi a fyzicky jiný paragon (hromadný) založit do svého účetnictví. S účetní jsem spokojen, ale z pochopitelných důvodů bych rád znal nezávislé posouzení.

Dobry den. Jsem technik-elektronik, platce DPH,…

Dobry den. Jsem technik-elektronik, platce DPH, provadim "Sluzby na ochranu majetku a osob". Zajimalo by me, zda uctuji spravne zakaznikovi sazbu 5% DPH v pripade prodeje upraveneho diktafonu. Diktafon koupim, provedu upravy v jeho el. zapojeni (za ucelem zvyseni citlivosti mikrofonu) a takto upraveny prodam zakaznikovi s 5% DPH. Na paragonu je text ve zneni "Úprava diktafonu typ... vcetne jeho dodani" Moje ucetni me ubezpecuje, ze tento zpusob je vporadku, protoze "uprava" podleha 5% sazbe. Dekuji Vam za Vas nazor.

Vážení přátelé, mám na Vás k zodpovězení 2…

Vážení přátelé, mám na Vás k zodpovězení 2 dotazy. Představenstvo naší společnosti na svém zasedání odsouhlasilo pro sebe a člena dozorčí rady uzavření Smlouvy o výkonu funkce členů statutárních orgánů, ze kterých plyne, že jednotliví členové budou dosávat měsíční odměnu od 1 300 Kč/měs do 2 300 Kč/měs. Dotaz zní - jak se bude tato mzda danit, je třeba z ní odvádět zdravotní a sociální zabezpečení? Jedním ze členů představenstva je i ředitel společnosti, jeho mzda se navýší o částku vyplývající z této smlouvy a daní se společně se mzdou? druhý dotaz je obdobný, společnost zaměstnává na dohodu o provedení práce paní, která má měsíční hrubou mzdu 3 000 Kč. Daní se tato mzda tabulkově nebo srážkovou daní? jak je to s odvody na sociální a zdravotní pojištění. Děkuji vám.

Dobry den. Odepisuji uroky z preklenovaciho uveru…

Dobry den. Odepisuji uroky z preklenovaciho uveru. Byt nevlastnim, majitelem je mesto. Uverem jsem predplatil najem na x let dopredu a od mesta mam najemni smlouvu na dobu urcitou do odbydleni slozene castky. Mohu si tyto uroky z preklenovaciho uveru odepsat? Predem dekuji. Loskot

Prosím o informaci, zda-li se platí dań z převodu…

Prosím o informaci, zda-li se platí dań z převodu nemovitosti v případě prodeje rozestavěného domku, tedy nezkolaudovaného, ale tvořící již kupní hodnotu s pozemkem?Děkuji.

Dobry den V dańovém přznání jsem uplatnil…

Dobry den V dańovém přznání jsem uplatnil odpočet úroku zaplacených na úvěr ze stavebního spoření. Bytová jednotka, která byla zaplacena tímto úvěrem však není v osobním vlastnictví, ale je to obecní byt se smlouvou, která předpokládá převod do osobního vlastnictví po 20 letech. Lze tento odpočet uplatnit? Lze tento odpočet uplatnit pro daňový rok 1998,1999,2000? Děkuji

Dobrý den, Jsem podnikatel, fyzická osoba. Od…

Dobrý den, Jsem podnikatel, fyzická osoba. Od poloviny ledna vlastním z FÚ osvědčení o registraci a bylo mi přidělěno DIČ. Na internetových stránkách MFČR jsem se však nenašel. Stala se někde chyba, nebo nejsem registrován jako plátce daně? Aleš D.

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s daňovým…

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s daňovým přiznáním, pokud jsem jako student pracoval 2 mšsíce v SRN a ted zádám v Nemecku o vrácení daně. Musím tento příjem zdanit?

Dobrý den, mam osobní auto v soukromém…

Dobrý den, mam osobní auto v soukromém vlastnictví. Zároveň jsem OSVČ a toto auto používám při práci jako OSVČ. Náklady do účetnictví dávám 3,30 Kč/km + prům. spotřeba benzínu x jeho cena. Je možné tyto náklady do účetnictví zvýšit během zimních měsíců, kdy je vyšší spotřeba PHM a i náklady na údržbu auta jsou vyšší (popř podle jakého zákona)? Je možné v tomto případě dát do nákladů dálniční známku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Od firmy XY, která má auto posledním…

Dobrý den. Od firmy XY, která má auto posledním rokem na leasing, jsem si toto auto najal s tím, že po skončení leasingu v březnu 2002 (tj. až se firma XY stane jeho vlastníkem) bude vlastnické právo ihned převedeno a vloženo do mojí firmy. Podnikám na živnostenský list jako fyzická osoba (jednoduché účetnictví). Firmě XY jsem již zaplatil zálohu 100.000,- Kč a dále hradím měsíčně nájemné. Otázka: Mohu si zahrnout výdaj zálohy 100.000,- Kč do nákladů a o tuto částku si tak snížit základ daně z příjmů již v letošním roce 2001? Předem děkuji za odpověď.

Zajímalo by mne, zda existuje nějaký předpis jak…

Zajímalo by mne, zda existuje nějaký předpis jak postupovat při zdaňování komparsistů. Na nějaký velkofilm jsou vybráni komparsisté (např. 2000 až 10 000 lidí), kteří dochází na natáčení několikrát do měsíce. Daní se 20%. Musí se základ daně zaokrouhlovat na celé 100 Kč nebo se může vzít částka x 20% bez zaokrouhlování? (Daň třeba činí za měsíc i přes dva miliony)Existuje nějaká výjimka pro tento druh práce (aby se nemuselo zaokrouhlovat dle měsíčních daň.tabulek)? Mělo by se lidem dělat daňové vyrovnání pokud o to požádají (např.studenti bez prac.poměru)? Děkuji za odpověď Jana S.

Dobrý den. Rád bych se zeptal, jak se dá u s.r.o.…

Dobrý den. Rád bych se zeptal, jak se dá u s.r.o. zaúčtovat část vlastního jmění nad základní jmění. Tj. mám milion na vložení do podniku, ale chci mít zákl. jmění jen 200 000. Děkuji. Michal Novotný