FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jak nejvýhodněji zaměstnat svou dceru (studentku) rok.nar.1982 v manželčině obchodě (módním atelieru)nechceme-li za ni platit zdravotní a soc. pojištění, chceme snížit daňový základ? Děkuji. Přeji příjemný den Jiří Skřivánek
Chtěla bych vědět jak probíhají daně pokud podnikám na ŽL v zahraničí (Německo). Musím mít zvláštní ŽL Děkuji
Zdravim, dekuji za odpoved ohledne DPH u zbozi zaslaneho jako vzorek. Pro klienta provadime projektovy management a v ramci techto sluzeb jsme se zavazali, ze budeme vyrizovat i obstaravani vzorku zbozi pro interiery. Tyto naklady budeme uctovat jako dalsi sluzbu. Jde mi o to jakou dan uplatnit pri preuctovani zakaznikovi - zda proste preuctovani tak jak nam bylo uctovano tj napr. zakladni sazba u vzorku zidle nebo lze vse zahrnout pod ostatni sluzby a pouzit snizenou sazbu?
Jedná se o zásilkový prodej (a s tím spojené správné stanovení DUZP) ? Ve vlastní podnikové prodejně prodáváme své výrobky prostřednictvím rozvozové služby DPD. Nejedná se o prodej dle kupní smlouvy. Zákazník odebere zboží od zástupců firmy DPD a v hotovosti zaplatí firmě DPD. Následně nám firma DPD poukáže bezhotovostně tyto tržby na náš bankovní účet. Z důvodu správného stanovení DUZP na vystavené faktuře a také vyhnutí se vystavování dokladů 2x (záloha, dobírka) by pro nás bylo přijatelnější neoznačovat tento prodej jako zásilkový. Lze to?
Mám dotaz ohledně zahraniční pracovní cesty : jsme firma v.o.s. a majitel firmy jezdí na cesty do zahraničí. Vybavujeme ho valutami. Je povinnost účtovat o zálohách v cizí měně nebo je toto již zrušeno?
Vyúčtování zahraniční pracovní cesty. Před nástupem na zahr. pracovní cestu jsem obdržela zálohu ve výši 15 000,- Kč. Za tuto zálohu jsem kromě jiného v České spořitelně 30. 4. pořídila zahraniční měnu. Mohu pro vyúčtování cestovních náhrad použít skutečný kurz doložený dokladem z České spořitelny? Vyúčtování provádím ke dni 15.5.2001. Děkuji za zodpovětení. V. Komárková
Nejsem plátce DPH, provádím podlahářské práce pro stavební firmu. Na faktury jsem například uváděl, že účtuji 3000,-Kč za provedené podlahářské práce. Nerozepisoval jsem zvlášť částku za práci a částku za dodaný materiál. Můžu mít z toho nějaký postih? Děkuji.
jsem povinen vyplnit a odevzdat danove priznani na financni urad,jsem-li od 1.1.2001 veden na urade prace jako nezamestnany.
Uplatňování odpočtu daňové ztráty. Po provedené privatizaci majetku existuje státní podnik "X" od roku 1994 jako zbytkový. Až do roku 1997 vykazoval tento podnik v jednotlivých letech daňovou ztrátu. K 31.12.1997 došlo podle zákona č.77/1997 Sb., o státním podniku, ke sloučení dalších tří zbytkových státních podniků do státního podniku "X". Tři slučované státní podniky byly v průběhu r.1998 vymazány z obchodního rejstříku (po souhlasu správce daně) a v OR zůstal zapsán pouze sloučený státní podnik pod původním identifikačním číslem podniku "X", avšak se změněným základním jměním. Lze v obdobích po sloučení uplatnit odpočet daňových ztrát státního podniku "X", příp. slučovaných podniků, z období před sloučením?
Lze jako danovy vydaj uplatnit vyplatu vyporadaciho podilu pri zaniku ucasti spolecnika ve spol. s.r.o.
Chtela bych se zeptat, zda je mozne si do danove uznatelnych výdajů dát nakup autoradia? Auto je na leasing a při koupi ve výbavě vozidla nebylo. A je to možné i v případě nákupu v Rakousku? Dekuji za odpoved.
Můžete mi, prosím, poradit, jestli v případě prodeje mezi osobami blízkými (otec prodává synovi, který je OSVČ) musí být příjem z prodeje u prodávající (nepodnikatel) zdaněn v ost. příjmech nebo jestli existuje nějaká hranice, od které se musí uvedený příjem zdanit? Děkuji za odpověď.
OSVČ má místo podnikání v místě bydliště. Provozovnu (obchod) má vzdálenu cca 40 km od místa bydliště. Může si uznat do daňových výdajů náklady na pohonné hmoty při použití osobního automobilu?
Prosím o radu s následujícím problémem: OSVČ podniká od roku 1999. V roce 2000 si koupila přívěs, který používala pouze pro osobní potřebu. Nyní by ho chtěla vložit do obch. majetku a používat pro podnikání. Má si vystavit fakturu, kde je dodavatelem ona(soukromá osoba) a odběratelem také ona osoba(OSVČ)? Uvedený příves byl pořízen za cenu 43000 Kč a za stejnou cenu vložen do podnikání, lze tento majetek také odepisovat? Podléhá příjem z prodeje u této soukromé osoby ještě zdanění? Děkuji za odpověď nebo nabídku ceny.
Jsme příspěvková organizace, zřizovatelem je město. Od r. 2001 provádíme odepisování hmotného a nehmotného dlouhodobého majetku. Zřizovatel nám stanovil odvod z odpisů do rozpočtu zřizovatele ve výši zúčtovaných ročních odpisů.Prosím o sdělení, jakým způsobem se bude tento odvod zúčtovávat. Děkuji za odpověď.
Je nutné krátit nárok na dovolenou, jestliže byl v prac.smlouvě snížen rozsah práce na 4,5 hod. denně? Jaký rozsah dovolené na zotavenou přísluší pracovníku, který má kratší prac.dobu a různý počet odprac.hodin v jednotl.měsících. Jestliže je prac.smlouvě uvedeno,že pohybl.složka mzdy činí 50% z měs.mzdy, je tato složka nároková každý měsíc a ve stejné výši? Nebo ji lze nepřiznat či snížit?
Jsem studentkou vysoke skoly a zaroven pracuji v hlavnim pracovnim pomeru. Kazdy mesic od ledna 2001 mi zamestnavatel odecital z vyplaty nezdanitelnou castku ve vysi 4120,- Kc (3170 + 950 jako studentovi soustavne se pripravujicimu na budouci povolani). V tomto mesici jiz nezapocital 950,- Kc, pry od r. 2001 je nova danova uprava, ktera rika, ze narok na nizsi dane maji studenti POUZE do 26 let. V minulem mesici mi bylo 26 let. Ma zamestnavatel pravdu? Nikde jsem o teto novelizaci necetla. Dekuji za odpoved
Dobrý den, děkuji předem za zodpovězení mých otázek: 1/ DPH na výstupu ? obdržím zboží, které musím rozbalit, popíšu je /laser popis/ a zase zabalím, nevím sazbu při této MANIPULACI zboží 2/ jsem podnikatel fyzická osoba, plátce DPH potřebuji poradit - adresa dodavatele na daňových dokladech, na registraci o osvědčení FÚ je a musí být napsána v případě fyzické osoby adresa trvalého bydliště, já ovšem mám provozovnu, která se samozřejmě adresou liší, jakým způsobem adresu provozovny psát na daňových dokladech a jiných písemnostech, abych neporušil nějaký zákon 3/ pokud přefakturuji poštovné ve výši, kterou mi účtuje pošta, má toto plnění osvobozené od DPH nějaký vliv na mé vstupy /zkrácení nároku na vstupu/
V roce 1997 jsme jako firma (podvojné účetnictví) zakoupili povodňové dluhopisy. Třetí kupón splatný od srpna roku 2000 jsme si nechali proplatit až v dubnu 2001. Daňové přiznání za rok 2000 podáváme až v červnu 2001. Sražená daň se započítává na celkovou daňovou povinnost. Nejsme si jisti, zda tuto sraženou daň je možno uplatnit až za rok 2001 (v roce provedené srážky) nebo už za rok 2000 ? výnos se týká roku 2000. Zjistili jsme, že výplata výnosu nám byla snížena o daň ve výši 25 %, přičemž v roce 2000 platí již daň 15%. Předem děkujeme za odpověď. S pozdravem J. Mundil
Zapůjčili jsme své pracovníky jiné firmě k provádění natěračských prací. Mzda včetně pojistného je nám touto firmou refundována ? fakturujeme hrubou mzdu + 35 % sociální a zdravotní pojištění, vše bez DPH. Těmto pracovníkům proplácíme rovněž cestovní náhrady z místa trvalého pracoviště na místo provádění prací (jedná se o stavbu mimo sídlo firmy, které pracovníky půjčujeme). Tyto cestovní náhrady rovněž přefakturováváme bez DPH. Je tento postup správný? Může vyplácet cestovní náhrady přímo firma, které jsme pracovníky zapůjčili? Děkujeme za odpověď.