FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pokyn MF č. D-220 - uplatňování nároku na odpočet DPH,bod 6 říká, že plátce může u přij. zdaň. plnění, individuálně určeného na daňovém dokladu rozdělit počty ks dodaného zboží dle jednotlivých způsobů uplatnění odpočtu. Jak postupovat při nákupu kancelářského papíru, který spotřebuji pro činnosti, kde je nárok na plný odpočet a současně pro účtárnu, která v rámci své činnosti vykonává práce pro nájemce z řad neplátců DPH? Lze na jednom daňovém dokladu rozdělit odpočet dle jednotlivých způsobů?
Dobrý den, prosím o radu, nevím tedy jestli ve správné rubrice. Mám živnostenský list, který jsem před 5 lety pozastavil na finančním úřadě (nikoliv na živnostenském - domníval jsem se, že je to automatické). Před rokem jsem změnil adresu bydliště. Nyní živnostenský úřad po mě chce pokutu (500,-Kč) za to, že jsem nenahlásil změnu bydliště. Mám zaplatit nebo ne? Děkuji Jirka
Jsem drobný prodejce bez platby DPH. Prodávám nyní auto Š-Octavia po 4 letech, je odečteno a amortisováno. V Autobazaru byl odhad l8O OOO Kč. Chtěl bych jej prodat za cenu nižší, jaká musí být jeho cena při prodeji soukromé osobě? Děkuji.
Dobrý den. Měla bych rozsáhlejší dotaz : Mám stálé zaměstnání, ale protože si chci zvýšit příjem, chci se registrovat jako distributorka kosmetiky, která se prodává způsobem přímého prodeje, jinak řečeno MLM a prodávat tuto kosmetiku, mimo jiné i formou internetového obchodu. Jelikož se tvorbě el. obchodování věnuji ve svém zaměstnání, vím dobře, jak tato oblast funguje. Nejsem si však jistá, jak postupovat při začátku podnikání a proto prosím o informace, jaké mám v tomto případě možnosti. Jelikož také asi do 2 let plánuji rodinu, chci se zeptat, jakou roli zde hraje mateřská dovolená. Je tu nějaká možnost sociální podpory, pokud by jejím důsledkem výrazněji poklesl příjem z podnikání a ani s příjmem manžela bychom nedosáhli životního minima, ale přitom bych podnikání nechtěla pozastavit? Děkuji za odpověd a přeji pěkný den. Alice Klofátová
Jedná se o technické zhodnocení osobního automobilu? Zařízení SHERLOG STANDART pro radiové vyhledávání odcizených vozidel systémem SHERLOG Security CAR. Cena do 40.000,- Kč, zařízení je použitelné po demontáži pro jiné vozidlo, po drobných úpravách také pro jiný majetek.
Do jakých nákladů /daňově účinných nebo neúčinných/ bude zaúčtována dálniční známka pořízená v souvislosti s vysláním našich zaměstnanců na práci do závodu v Rakousku, který je součástí naší skupiny Vetropack. Zaměstnancům bylo povoleno k cestě použít soukromé vozidlo a jejich pracovní pobyt zde trval 3 měsíce.Děkuji.
Prosím o radu,jakou %-ní sazbou bude tuzem.fyz.osoba zdaňovat dividendu přijatou od společnosti registrované:1)na Kypru, 2)na Bahamách.Děkuji.
Prosím o radu.Jsem OSVČ,vedu JÚ,jsem plátcem DPH.Mimo podnikatelskou činnost z vlastních úspor jsem od ledna do dubna 2001 obchodoval s akciemi prostřednictvím internetu v USA.Za toto období jsem vydělal 40000Kč.Při posledním obchodu jsem však utrpěl 60000Kč ztrátu.Budu muset zaplatit dań ze zizkových obchodů,když jsem 20000Kč prodělal?.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podávala jsem u Vás dotaz ohledně vložení přívesu do podnikání, který byl zakoupen pro os. potřebu a později vložen do obchodního majetku. Odpověď byla zaevidovat vložený majetek do knihy majetku a následně odepisovat. Bohužel mi však nebylo zodpovězeno, jestli se dělá přefakturace a následně vystaví výdajový pokl. doklad na danou částku a zaúčtuje do peněžního deníku. Nebo se přefakturace mezi soukr. osoba a OSVČ(stejná osoba, avšak podnikající) neprovádí? Účetní poradce mi radil právě tuto přefakturaci. Děkuji za odpověď.
OSVČ - zakázková výroba nábytku, neplátce DPH, můžete mi, prosím, poradit, jak správně postupovat vzhledem k FÚ při fakturaci odběrateli, jaké podklady jsou nutné k dané zakázce, kde je nutný podpis odběratele. Děkuji za odpověď.
Je podnikatel, FO,JÚ,který dosáhl v r.1999 a 2000 přijmy z podnikání nad 40 mil.,zaměstnává 10 osob, neprovozuje živnost průmyslovým způsobem, povinnen zapsat se do obchodního rejstříku a od kdy?
OSVČ a zaměstnancec uskutečnili zahraniční pracovní cestu. Ke kterému dni a jakým kurzem se přepočítává stravné. Musí se vést valutová pokladna?
Váľení, jsem studentkou V? a uzvřela jsem v Rakousku dohodu o provedení práce. První část své odměny jsen obrľela v tomto měsíci (květen) a druhou část obdrľím přístí rok v květnu po dokončení práce. Celou dobu jsem občankou ČR a pracuji v ČR. Protoľe o zdanění mého příjmu se podle smlouvy musím postarat sama, zajímalo by mne, zda musím daně z příjmu odvádět v Rakousku nebo v České republice. Zajímalo by mne i jak vysoké daně jsou v mém případě, kdyľ studuji a nemam ľádný daląí pracovní poměr. S pozdarvem Jana Houserová
Chceme zaměstnat paní na mateřské dovolené (před mateřskou dovolenou byla evidována na úřadu práce) a to na 1/5 úvazku na pracovní smlouvu za 2200Kč. Je toto možné? Vztahuje s k tomuto nějaký limit, kolik si může na mateřské dovolené vydělat? Vztahují se na ní nějaké osvobození co se týče plateb zdravotního a sociálního pojištění? Děkuji
Vážení, prosím o radu. Občas obchoduji na českém trhu s akciemi. Jak je to se zdaněním zisku? Je možné do daňového přiznání započítat i ztrátu : tzn. do 6 měsíců vydělám na akciích jedné firmy 10000,- a na akciích druhé firmy prodělám 10000,-. Budu platit nějakou daň ze zisku? Domnívám se, že ne ale dočetl jsem se na serveru penize.cz, že není možno započítat ztrátu. Sdělte mi prosím jak to opravdu je. Děkuji Jirka
Nemám živnostenský list, nejsem zaměstnán a byl jsem vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání na úřadu práce, neberu žádnou sociální podporu. Musím si platit zdravotní a sociální pojištění? Pokud ano, v jaké výši a u sociálního pojištění - komu?
Dobrý den, prosím o základní info - jsem v řádném zaměstnaneckém poměru, v roce 1994 jsem pořídil živnostenský list, v 1996 jsem na fin. úřadě nahlásil přerušení činnosti. Nyní ho budu potřebovat obnovit (letos budu mít pro jednu firmu asi tři jednorázové akce, které bych měl vyfakturovat, zda budu mít takovouto vedlejší činnost v příštím roce zatím absolutně nevím). Bylo by možné mi poradit: 1) Obnovení výkonu živnosti je věc bezplatná nebo musím na živnostanském úřadu platit? 2) I když za mě zdravotní a sociální pojištění platí zaměstnavatel, v jakém termínu musím obnovení živnosti hlásit i na VZP a sociálku? 3)Bude mě čekat placení měsíčních záloh nebo případné doplatky uhradím až po podání daňového přiznání v 2002? 3) S tím souvisí - absolutně nevím, zda budu vedlejší činnost vykonávat v příštím roce, opět se to dozvím až zhruba v dubnu 2002. Budu muset platit zdravotní a sociální pojištění v roce 2002 nějakou zálohou nebo až v roce 2003 při podání daňového přiznání? 4) Existuje pro takovéto případy nějaký srozumitelný dokument (kniha či odkaz na Internetu)? Omlouvám se za možná přihlouplé otázky, ale jsem v dané problematice skutečně analfabet. dr. Zdeněk Kober
Dobrý den,vedu JÚ a jsem plátce DPH. Mám počítač, který není v majetku firmu. Měl jsem vadnou RAMku, kterou jsem zakoupil a sám vyměnil. Mohu si tento doklad dát do nákladů. Děkuji za odpověď.
Prosím o sdělení jednoduchého dotazu. V červnu 2000 jsme založili akciovou společnost a vložili do ní jako základní jmění nemovitost. Prohlášení o vkladu bylo podepsáno dne 7.6.2000. Avšak na katastrálním úřadě nám nemovitost zapsali (právní účinky vkladu) až 15.2.2001. Co odpisy? Můžeme uplatnit odpisy již za rok 2000? Mám na mysli hlavně daňové odpisy, nikoliv účetní. Děkuji Bambásek
Je možné - pro účely přiznání daně z příjmů fyzických osob - považovat řádné studium na vysoké škole za činnost, která je provozována ?za účelem dosažení zisku?? Pokud ano, která oficiální (pro finanční úřady závazná) směrnice/vyhláška toto výslovně říká? Děkuji.