FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Posílám tento dotaz potřetí, nezlobte se Jsem…

Posílám tento dotaz potřetí, nezlobte se Jsem drobný prodejce, bez platby DPH. Osobní automobil Škoda Octavia firemní prodávám po 4 letech po edepsání. Autobazar stanovil cenu na l8O OOO Kč odhadní, ale chci jej prodat za méně, cena se všem jeví vysoká. Za jakou cenu jej mohu prodat aby byla nižší. Děkuji a jsem s pozdravem M. Navrátil Prosím pěkně odpovězte mi.

Mám živnostenský list na Opravy silničních…

Mám živnostenský list na Opravy silničních vozidel. Zabývám se také sportovními úpravami motorů automobilů. Neprovádím tedy opravy, ale úpravy - zvyšování výkonu. Jakou sazbu pro daň z přidané hodnoty mám používat při účtování úpravy motoru. Někteří jiní úpravci používají sazbu 5%, někteří 22%. Mohu tedy použít sazbu 5%? Pokud ano, a při úpravě spotřebuji nějaký materiál, nakoupený se sazbou 22%, musím ve faktuře rozdělit zvlášť materiál - 22% a zvlášť úpravu - služba (5%?)?. Děkuji Zdeněk Chovanec

Vážení! Je možné uplatnit investiční odpočet dle…

Vážení! Je možné uplatnit investiční odpočet dle §34 odst (3) písm. a) zákona o daních z příjmů u počítače, který jsme aktivovali jako vyrobený ve vlastní režii (z nakoupených počítačových dílů). Děkuji za odpověď Petr Mojžíš

Musí s.r.o. nepodléhající auditu zveřejnit údaje…

Musí s.r.o. nepodléhající auditu zveřejnit údaje z účetní závěrky, pokud ano, tak kde? Co hrozí společnosti, resp. jejímu vedení, když tyto své povinnosti nesplní. Děkuji za odpověď. K. Mundilová

Prosim o odpoved na nasledujici dotaz: Letenky a…

Prosim o odpoved na nasledujici dotaz: Letenky a ubytovani v cizine-faktura z ciziny bez DPH, firma si na zaklade dohody naklady narokovala od firmy podnikajici v CR jako dalsi sluzbu a vystavila doklad s 5% DPH. Je to spravne? Vzorky prijate v ramci dohod o provadeni sluzeb pro klienta 22% DPH - pri prefakturaci pouzit take 22%? Jak fyzicky zauctovat zaklad pro dan u prijateho vzorku, kdyz platime jen clo a dan a vzorek je zdarma?

Prosím o odpověď: 1/ Jak zaúčtovat došlou fakturu…

Prosím o odpověď: 1/ Jak zaúčtovat došlou fakturu od dodavatele na sport.zboží pro sport. klub /uzavřena sponz.smlouva-dar/ odběratelem jsem uvedeni my -dárci. Musíme provést odpočet DPH na vstupu i výstupu? Máme zboží přijmout na sklad? 2/ Jsme nájemci výp.techniky s následnou koupí naj.věci po 32 měsících. Můžeme tuto techniku dále pronajímat? Prosíme o přesné zaúčtování v případě dalšího podnájmu i s ohledem na DPH? Děkuji za výborné služby.

Letos došlo k úpravě názvosloví v účtové osnově…

Letos došlo k úpravě názvosloví v účtové osnově zejména v oblasti bývalého investičního dnes již dlouhodobého majetku. Mění se v souvislosti s tím i názvy jednotlivých řádků v rozvaze a výsledovce? Máme přepracovat formuláře?

Dobrý den. Jak se obecně řeší problém zdanění…

Dobrý den. Jak se obecně řeší problém zdanění výnosů, které společnosti vznikly před jejím formálním vznikem, tj. před zápisem do OR ?

Jsme s.r.o. a máme živnostenský list na stavební…

Jsme s.r.o. a máme živnostenský list na stavební práce, může¨v rámci této živnosti fakturovat návrh interiéru, opravy elektro, instalatéřinu, malování a ostatní řemesla? Jestliže ne, kde najdeme soupis činností, které zahrnuje stavební živnost?

Rad bych se informoval na sazbu DPH. Produkujeme…

Rad bych se informoval na sazbu DPH. Produkujeme tiskoviny jejiz tvorba se sklada z nekolika dilcich kroku. Nektere sluzby musime nakupovat, jako napr preklady s 5%DPH. Nekteri klienti vetsinou banky nejsou platci DPH, muzu jim uctovat v rozepsane fakture 5% DPH. Klientum kteri jsou platci, fakt. nerozepisujeme a uctujeme jen za vyrobu tiskoviny sazbu 22%. Je totak spravne?

Jsem drobný prodejce, firemní vůz Š-Octavia je…

Jsem drobný prodejce, firemní vůz Š-Octavia je nyní 4 roky starý, odepsán, amortisován, odhad Autobazar činí l8O OOO Kč, chci jej nyní prodat, ale za nižší částku. Za jak nižší částku to může být? Částku samozřejmě zanesu do svého příjmu. Děkuji za laskavou odpověď. M. Navrátil

Omlouvám se, že se vracím k mé minulé otázce, ale…

Omlouvám se, že se vracím k mé minulé otázce, ale předtím se mi nepovedlo vyjádřit zcela přesně. Zkusím to znovu. Chceme zaměstnat paní, která je již rok doma s dětmi a pobírá pouze rodičovský příspěvek (před mateřskou byla evidována na úřadu práce). Chceme ji zaměstnat na 1/5 úvazku na pracovní smlouvu za 2200Kč. Je toto mozné? Vztahuje s k tomuto nějaký limit, kolik si můze na mateřské dovolené vydělat? Vztahují se na ní nějaké osvobození co se týče plateb zdravotního a sociálního pojistění?

Když si vedu jednoduché účetnictví, zajímalo by…

Když si vedu jednoduché účetnictví, zajímalo by mne jeké zapisuji datum do deníku, datum pořízení zápisu, nebo datum případu např. z výpisu, pak by byly zápisy v deníku napřeskáčku?

podnikam jako fyzická osoba - prodej…

podnikam jako fyzická osoba - prodej autosoučástek.Podnikání chci ukončit.Jak to bude s placením DPH, když neprodám všechno zboží?

Zdravím Vás a prosím o zodpovězení tohoto dotazu.…

Zdravím Vás a prosím o zodpovězení tohoto dotazu. V současné době mám uzavřeno účetnictví r.2000 u a.s., proveden audit závěrky r.2000 a odevzdano daň.přiznání za r.2000. Nyní jsem obdržela faktu- ru a náklady touto fakturou vyúčtované patří do daňových výdajů r.2000. Jaké daňové přiznání mám nyní udělat? Je správné podat opravné daň.přiznání za r.2000 /neboť termín pro podání DP je 30.6.2001/ a část- ku daňových výdajů nezaúčtovaných v r.2000 uvést do "odpočitatelných položek" např. na ř.162? Nebo śe jedná o problematiku dodatečného DP? Děkuji za zodpovězení dotazu. Lenka Růžičková - Přerov.

Prosím o konzultaci ohledně nákupu staršího…

Prosím o konzultaci ohledně nákupu staršího automobilu neplátcem DPH z hlediska daně z příjmů. V roce 2000 byl na základě kupní smlouvy pořízen automobil na firmu. Jde o DHIM. K přehlášení automobilu došlo až v roce 2001. Domnívám se, že automobil lze zahrnout do daňových výdajů již v roce 2000 . Pro uznatelnost daňového výdaje není rozhodující , kdo je zapsaný v technickém průkazu vozidla, ale vlastnické právo, které v tomto případě lze prokázat kupní smlouvou. Děkuji za odpověď.

Prosím Vás, kde by se měl umělec (výtvarník),…

Prosím Vás, kde by se měl umělec (výtvarník), provozující uměleckou činnost zaregistrovat. Umělecká činnost není živnost. Děkuji.

Dobrý den, v tomto roce (daňové období 2001)…

Dobrý den, v tomto roce (daňové období 2001) budu mít zdanitelné příjmy z prodeje cenných papírů. Jsem zároveň na hlavní pracovní poměr zaměstnán. Je potřeba si platit další extra sociální a zdr. pojištění, když už ho za mě odvádí zaměstnavatel a dále jakým způsobem provést podání daňového přiznání, např. je potřeba s daň. přiznáním (cenné papíry) podat nějaký přehled o daních ze zaměstnání? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Zakoupili jsme kuchyňskou linku, ve které jsou…

Zakoupili jsme kuchyňskou linku, ve které jsou zabudovány jednotlivé spotřebiče (myčka apod..) Nejsme si jisti, zda je možné považovat ťuto linku za samostatnou movitou věc nebo zda se jedná o součást stavyb (technické zhodnocení). Děkujeme za odpověď.

Prosím o radu ohledně prodeje bytu. V červnu mi…

Prosím o radu ohledně prodeje bytu. V červnu mi bude převeden byt z družstevního do osobního vlastnictví. V tomto bytě mám 6 let trvalé bydliště. Chci poté tento byt prodat a koupit větší. Musím v tomto případě platit daň z příjmu? Jak je to s daní z převodu nemovitostí? Děkuji.