FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosim, sdelte nam, je-li nutno pohledavku z…

Prosim, sdelte nam, je-li nutno pohledavku z faktury v terminu do 4let zazalalovat, nebo staci-li kdyz mame uznani dluzne castky a jak dlouho toto uznani plati. Dekujeme

Prosím o odpověď: 1/ Pokud je syn na civilní…

Prosím o odpověď: 1/ Pokud je syn na civilní službě, je možné, aby měl ještě příjem dle par. 7 nebo par. 10 zákona o dani z příjmu? Nebo na něho rozepsat příjmy jako na spolupracující osobu? 2/ Od kolika let je možné podnikat, tzn. od kolika let je možné vlastnit ŽL případně osvědčení o SHR. 3/ Je možné rozepsat příjem na manželku, jako na spolupracující osobu, když pobírá podporu - ošetřování na matku - bezmocnost, do jaké výše, aby o tuto podporu nepřišla. 4/ Dále se chci zeptat, co se rozumí příležitostnou činností dle par. 10 zákona o dani z příjmů - v zemědělské činnosti, zda když budu prodávat třeba 50 /např. kuřat, krút/ za rok je příležitostná činnost či podnikání a musím se registrovat, jako SHR, kde je nějaká hranice. Děkuji

Jsem nájemníkem bytu v domě s majitelm, zajímalo,…

Jsem nájemníkem bytu v domě s majitelm, zajímalo, by mne, zda při vyúčtování služeb (rozúčtovatelných na nájemníky) za uplynulé období má majitel právo vyúčtovat v kategorii společné elektriky na svícení domu také výměnu žárovek, jističů a havarijní opravu vyhořelého hliníkového vedení. Děkuji

Podnikám na živnost.list jako fyz.os.; jednoduché…

Podnikám na živnost.list jako fyz.os.; jednoduché účetnictví. Potřebovala bych poradit jak se zaúčtovává odměna za práci na dohodu o provedení práce. Vím, že max. měsíční odměna je 3000 Kč a daní se zvláštní sazbou 15%. Nevím však jak zvlášť zaúčtovat odměnu po odečtení 15%. Jako mzdu? A jako co se zaúčtuje těch 15%, které odvedu finančnímu úřadu. Děkuji za odpověď. Lenka Lollková

Řidič havaroval s podnikovým vozem a způsobil…

Řidič havaroval s podnikovým vozem a způsobil totální škodu.Podle daňového poradce ,protože bylo toto auto ještě na leasing , musely být zrušeny doklady (technický průkaz) a auto odhlášeno .Pokud by auto zůstalo v evidenci jako vrak s technickým průkazem, musel by být leasing za vozidlo dodaněn, tj. nebyly by leasingove splátky za předcházející roky nákladovou položkou. Dotaz:Musel být technický průkaz zrušen a auto odhlášeno?

Prosím o zodpovězení dotazu: Matka v roce…

Prosím o zodpovězení dotazu: Matka v roce 1992 obdržela oznámení o výši majetkového podílu z transformace zemědělského družstva dle § 9 odst. 7 zák. č. 42/92 Sb. Majetkový podíl byl členěn na část restituční (za vnesený živý a mrtvý inventář a náhrady podle zvláštních předpisů) a část transformační. Smlouvou o postoupení pohledávky prodala část majetkového podílu z restituční části v červnu 1994 na splátky trvající 10 let. Zákon o daních z příjmu má uvedenu pětiletou lhůtu od nabytí do prodání pro osvobození z příjmu dle § 4 odst. 1 písm. r) a navíc nerozlišuje u majetkových podílů část restituční a část transformační. Jsou příjmy z tohoto prodeje restituční části, které dostává každoročně osvobozeny od daně z příjmu, jak jí bylo řečeno tehdy družstvem, nebo podléhají dani dle § 10 odst. 1 písm. c) a musí podat dodatečná daňová přiznání a příjmy zdanit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Podnikám na živnost.list jako fyz.os.;…

Dobrý den. Podnikám na živnost.list jako fyz.os.; jednoduché účetnictví. Uzavřel jsem "Smlouvu o nájmu s dohodou po skončení nájmu o odkoupení najaté věci" s firmou, která pronajímá auta. Předmětné auto má tato firma na 3 letý leasing od leasingové společnosti v užívání již 2 roky a 2 měsíce. Auto jsem najal pro moji firmu auto s tím, že jsem zaplatil akontaci 180 tis. Kč a dále se zavázal platit 10 měsíců: a)nájemné ve výši 9.tis. Kč + DPH 5% b)havarijní pojistné ve výši 1.800,- Kč V nájemní smlouvě je ujednání, že po řádném splnění uvedených splátek přejde auto do vlastnictví mojí firmy. Od kdy a jaké částky si mohu uplatnit z pohledu DPH a daně z příjmu? Děkuji. (omlouvám se, minule jsem neuvedl svoji e-mail adresu)

Jsem studentkou VŠ, je mi 20 let. Když budu jako…

Jsem studentkou VŠ, je mi 20 let. Když budu jako spolupracující osoba v otcově firmě (živnostenský list, OSVČ), budu muset platit z příjmů na mě uvedených v této spolupráci zdrav. pojištění, soc. a důchodové pojištění ?, nebo stačí, že to za mne jako za studenta platí stát? Bude moci otec v takovém případě na mně uplatňovat odpočitatelnou položku při výpočtu daně (jako na studující vyživované dítě) ? Děkuji za odpověď.

Může manžel uplatnit nezdanitelnou položku na…

Může manžel uplatnit nezdanitelnou položku na vyživovanou manželku, i když jí vyplácel odměny z dohod o provedení práce ve výši do 21720,- Kč ročně (zároveň manželka pobírá rodičovský příspěvek, který se zřejmě do vlastního příjmu manželky nepočítá)?

Prosím o odpověď na následujcící dotaz: …

Prosím o odpověď na následujcící dotaz: Podnikatel par. 7 DP /ŽL vystaven na zprostředkování obchodu/, se zabývá, jako vedl. činností výkrmem krůt /není SHR - tudíž par. 10 zákona o DP/. Je plátce DPH. 1/ Musí odvádět DPH i z prodeje krút? Z hlediska daně z příjmů, chce z podnikání /7/ účtovat skutečné výdaje a u par. /10/ paušální výdaje /50%/. Kdyby musel odvádět DPH i z /10/, může uplatňovat paušální výdaje, a jak vést záznamní povinnost pro účely DPH /výdaje skutečné?/. Děkuji

Jakým způsobem jsou daněny příjmy, které soukromá…

Jakým způsobem jsou daněny příjmy, které soukromá osoba nabyde v zemi, se kterou nemá ČR uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Děkuji za odpověď.

Jak dlouho může probíhat kontrola DPH, jestliže…

Jak dlouho může probíhat kontrola DPH, jestliže nebyli objeveny chyby v daňových dokladech a pracovnice FU si odnesla nějaké fakutry k prošetření? Pracovnice FU tvrdí, že další šetření může trvat 1 až 2 měsíce. FU nám tím zadržuje nadměrný odpočet DPH. Existuje nějaká lhůta? Děkuji za pomoc.

Ráda bych se zeptala jaký je rozdíl v odpisování…

Ráda bych se zeptala jaký je rozdíl v odpisování majetku při ztrátě firmy.

Pronajímám zaměstnavateli osobní vozidlo za…

Pronajímám zaměstnavateli osobní vozidlo za částku 7000,Kč/měs.Nyní si budu pořizovat novou Škodu Fabia na leasing,roční náklady bodou cca 90000,.Kč. Jakou výši nákladů na pořízení předmětu pronájmu lze uplatnit v daňovém přiznání?

Prosim, sdelte nam, co musi s.r.o. dle novely…

Prosim, sdelte nam, co musi s.r.o. dle novely obch.zakoniku a zakona o ucetnictvi predat finacnimu uradu a obchodnimu rejstriku. Dekujeme

Dobrý den, ráda bych věděla, co je potřeba k tomu…

Dobrý den, ráda bych věděla, co je potřeba k tomu, abych se stala spolupracující osobou ve firmě mého manžela. Resp. je potřeba se přihlašovat na finančním či jiném úřadě, nebo vyřizovat jakoukoli administrativu? Děkuji Vám a přeji hezký den!

Mohli by jste mi prosím vysvětlit v čem je…

Mohli by jste mi prosím vysvětlit v čem je zajímavá paušální daň dle §7a zákona o dani z příjmu? děkuji

Poradte prosim, jake procento z nakladu na byt…

Poradte prosim, jake procento z nakladu na byt mohu uplatnit do danovych nakladu, jestlize podnikam ve vlastnim byte (kancelarsky kout s pocitacem), mam znacne vydaje zejmena na elektrinu, vedu jednoduche ucetnictvi.

paušalní cena benzinu 2000

paušalní cena benzinu 2000

Dobrý den, rád bych se zeptal na povinnost…

Dobrý den, rád bych se zeptal na povinnost dokladovat provolané částky mobilního a pevného telefonu u OSVČ, oba telefony jsou zakoupeny a vedeny v účetnictví, slouží jen k podnikání. Údajně by podle nových předpisů měl být při uplatňování celé částky do nákladů doložen přehled hovorů (a např. SMS) podrobným výpisem od operátora. Nikde jsem podobný předpis nenašel, prosím o informaci, jaká je praxe. Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den. Miloš Kotek