FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o odpověď. Náš zaměstnanec koupil pří…

Prosím o odpověď. Náš zaměstnanec koupil pří zahraniční cestě náhradní díl ke stroji, tento však neproclil. Je možné dát doklad do nákladů? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli finanční…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli finanční produkty jako je stavební spoření, penzijní připojištění, pojistky různých typů podlehají DPH a v jaké sazbě. Děkuji za odpověď Petr Novotný

Kupuji jako občan na základě kupní smlouvy od…

Kupuji jako občan na základě kupní smlouvy od jiného občana stavební pozemek v jistém městě za cenu A..Toto město provádí pro tento pozemek výstavbu technické infrastruktury (kanalizac, voda, plyn atd.) Na tuto výstavbu já poskytnu městu na základě darovací smlouvy dar v částce B. V darovací smlouvě je uvedeno, že tato infrastruktura bude sloužit i pro mnou kupovaný pozemek Otázka: V případě, že dojde k prodeji tohoto pozemku do 5 let od nabytí, je výdajem ovlivňujícím základ daně i darovaná částka, tudíž součet částek A + B?

Dobrý den, mám tuto otázku: jaká je daň u dohody…

Dobrý den, mám tuto otázku: jaká je daň u dohody o provedení práce, zda se platí zdravotní a sociální pojištění. Kromě této dohody jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr. Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem student a mám ŽL, občas mám…

Dobrý den, jsem student a mám ŽL, občas mám brigádu na Dohodu o provedení práce. V březnu to činilo 2520,-, v dubnu 1200,- atd. Chtěla bych se zeptat, zda musím tyto příjmy uvádět v daňovém přiznání nebo zda mi to daní firma u které práci na dohodu provádím. Prohlášení k dani jsem u firmy nepodepsala. Ještě bych se chtěla zeptat zda lze zahrnout do daňově uznatelných výdajů mytí os.automobilu, je zahrnut v majetku firmy. Děkuji za odpověď.

Vážení, chceme pár zaměstnancům zakoupit mobilní…

Vážení, chceme pár zaměstnancům zakoupit mobilní telefony na kupony (Twist, GO). Zároveň jim bude určen měsíčni limit pro čerpání hovorů. Je možné náklady na kupony zahrnout do daňově účinných nákladů a zároveň uplatnit DPH na vstupu při pořízení těchto kupon???. Děkuji Helemik

Dobrý den: Mám dotaz ohledně leasingu auta. OSVČ…

Dobrý den: Mám dotaz ohledně leasingu auta. OSVČ řádně ukončí leasing, splní dobu a všechny náležitosti s tím související, odkoupí auto za 1220,- dle LS, ale auto hned prodá a uzavře novou LS. Podle § 24 ZDP odst.4pís.b splnil OSVČ náležitosti k převodu auta.Jak je toto posuzováno ve vztahu k ZDP a jak by to mělo být uvedeno v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď. Jana S.

Chtěla bych se zeptat, s kolika procenty DPH se…

Chtěla bych se zeptat, s kolika procenty DPH se účtuje instalace nástěnného plynového turbokotle pro ohřev teplé vody.Děkuji za odpověď. Marcela Vítová

Dobrý den, prosím o radu. Živnostenský úřad mi…

Dobrý den, prosím o radu. Živnostenský úřad mi vyměřil pokutu 500,- za nenahlášení změny bydliště. Pokoušel jsem se s nimi domluvit, ale bohužel. Mám se zkusit odvolat u Okresního ŽÚ. Také by mě zajímalo, když si tuto změnu zjistili v registru obyvatel - mají na to právo? Existuje přeci zákon na ochranu osobních údajů. Děkuji za odpověď. Fanda

Dočetla jsem se že je možné v letošním roce…

Dočetla jsem se že je možné v letošním roce uplatňovat slevu na silniční dani a to u vozidel spňujících normu EU2(nebo 3?)Je to pravda? V případě, že ano jak vysoká je sleva?

Jak se zdanuje nabyti akcii? Dostal jsem je…

Jak se zdanuje nabyti akcii? Dostal jsem je protihodnotou za uskutecnenou sluzbu. Jejich ohodnoceni je problematicke - momentalne je nelze prodat, nikdo o ne nema zajem. Casem mohou mit nejakou hodnotu. Az je prodam, urcite bude splnena podminka 6 mesicu od nabyti, takze pri prodeji bych uz nic platit nemel. Cele je to komplikovano tim, ze se jedna o akcie Kanadske firmy.

Dotaz se týká aplikace Postupů účtování, účtové…

Dotaz se týká aplikace Postupů účtování, účtové třídy 0 článku VII Pořízení dlouhodobého hmotného majetku odtavec (1)e) úhrada podílu účelně vynaložených nákladů spojených s připojením a zajištěním požadovaného příkonu. Toto zvýšení jsme provedli v roce 2000 na budově v dubnu, květnu, srpnu a prosinci. V období 30.9. jsme budovu zařadili. Nyní na budově neprobíhají žádné stavební úpravy. Domnívám se, že do srpna je toto zvýšení součástí vstupní ceny budovy a po tomto datu provozních nákladů. Zajímalo by mně jestli v případě dalších stavebních úprav (technického zhodnocení budovy) by zvýšení příkonu provedené z důvodu z zvýšení kapacity výroby bylo součástí technického zhodnocení, či provozních nákladů.

Dobry den! Zadam Vas o radu v teto zalezitosti:…

Dobry den! Zadam Vas o radu v teto zalezitosti: nyni jsem na rodicovsko dovolene, ktera mi konci 13.10.01 a zaroven jsem zamestnanec se ZPS. Chtela bych vedet, zda mi zamestnavatel musi drzet misto, ktere jsem v podniku mela pred nastupem na materskou dovolenou nebo mi muze nabidnout jinou praci?? (Pracovala jsem jako ucetni podniku). Dekuji. A.K.

Prosim o odpoved na nasledujici dotaz: spolecnost…

Prosim o odpoved na nasledujici dotaz: spolecnost s.r.o., platce Dph ma pronajaty pozemek, tento pozemek chce dale pronajmout FO, taky platci DPH. Jakou sazbou navysi najemne 5 nebo 22%, nebo muze tento pozemek dale pronajmout bez DPH. SRO plati najem take bez DPH, ale nepodnikateli. Za odpoved predem dekuji. Ivana Kasparova

Jsem profesionalni hokejista a podnikam bez…

Jsem profesionalni hokejista a podnikam bez zivnostenskeho listu jako OSVC. Hokejovou smlouvu mam uzavrenou s oddilem sidlicim v sousednim meste nez je muj trvaly pobyt uvedeny ve smlouve. Kazdy den dojizdim na treninky do sousedniho mesta vlastnim autem. Mohu si uplatnit naklady za automobil jako danove uznatelne naklady v priznani? Dekuji za odpoved.

Prosím o odpověď, na následující dotazy: 1/…

Prosím o odpověď, na následující dotazy: 1/ Rozlišuje se časově v jednoduchém účetnictví větší počet nakoupeného - DDHIM - zařízení kadeřnického salónu. 2/ Podnikatel - činnost zprostředkování obchodu, denně provádí rozvoz pro jednu pekárnu, která je od místa podnikání vzdálená 5 km, pekárna mu hradí na faktturu pouze km, až z místa pekárny, může si podnikatel do daň. účinných výdajů dávat i cestu /5 km/ z místa podnikání /bydliště/ do pekárny? 3/ Při prodeji po ukončení operativního nájmu nesmí být KC nižší než ZC. Jaká ZC se myslí? Která by byla za dobu nájmu, nebo od začátku vlastnictví předmětu pronajímatele a tu má v době prodeje v účetnictví? Př. Nákladní automobil PC Kč 320 189,- , pronajímatel pořídil do HIM 1. 3. 1993 - odepsáno v roce 1999. Toto vozidlo bylo předmětem operativního nájmu od roku 1999 - 2000, v prosinci 2000 byl nákl. automobi prodán nájemci za Kč 57.377,04 + DPH 22%. Bude nájemné uplatněné nájemcem v roce 1999 a 2000 daň. uznatelným výdajem? tzn. bere se v úvahu ZC 0 nebo ZC Kč 234.377,- při RO.? Děkuji Př.

Dobrý den! Potřebovala bych vědět zda převod…

Dobrý den! Potřebovala bych vědět zda převod členských práv a povinností u družstevního bytu podléhá dani z přidané hodnoty a nebo je od ní osvobozen. V případě, že podléhá jaká sazba se uplatňuje?

Prosím o laskavé sdělení výše stravného pro…

Prosím o laskavé sdělení výše stravného pro Německo v roce 1998 - pracovní cesty se uskutečnily v březnu a září. Děkuji

V dotazu ze dne 11.06.2001 týkajícího se daně…

V dotazu ze dne 11.06.2001 týkajícího se daně dědickéje v odpovědi vypočítána daň dědická pro řadu přímou, což je podle mne I. skupina. Není tato skupina od daně dědické osvobozena? Děkuji.

Může si plně invalidní důchodce přivydělat na…

Může si plně invalidní důchodce přivydělat na dohodu o provedení práce? Děkuji za odpověď.